X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kurczeblade
    Początki nałogu
    • 2012
    • 337

Odp: [test] SIGMA 85/1.4 EX DG HSM

Zamieszczone przez gavin
    Wywolałem w Acr. Suwaki na zero. Nie rozumiem o czym piszesz w sensie "pogarszalem"?

Chyba nie do końca pojmujesz terminu RAW.
    Dobra teraz już wiem. Mnie raczej chodziło żeby zostawić suwaki już w spokoju ale nie róbmy już offtopa w sumie.
    Zapraszam do oglądania moich prac ---> CLICK :-)

Komentarz

• BartasPL
      Początki nałogu
      • 2006
      • 317

Zamieszczone przez jellyeater
      z czego te dwa?
      Stawiam,że pierwsze to Sigma, a drugie 85L?

Zamieszczone przez Cichy
      Dodam jeszcze, że 1/3 EV przy dzisiejszych możliwościach matryc to jest nic. Ja w reportażu nie wychodzę poza ISO 3200 więc zapas mam bardzo duży, te 1/3 EV w szkle nic mi nie daje.
      Robisz świetne zdjęcia i kawał dobrej roboty na forum, ale proszę Cię... 1/3 czy 2/3 EV robi różnicę w jakości. Mniej więcej taką jaką różnicę mamy między 5DII a 5DIII w używalnym zakresie czułości. Niby nic a jednak się liczy. Ja wolę jaśniejsze szkło niż wyższe ISO.

Zamieszczone przez kurczeblade
      ma ktoś numery wadliwych egzemplarzy ?
      Czytałem naprawdę wiele testów i opinii na temat tego szkła, ale tylko na tym forum spotykam się z opinią dotyczącą istnienia pierwszych partii modeli z niedopracowanym AF. Hm... czy ktoś jeszcze gdzieś coś takiego czytał? Macie jakieś linki? Moim zdaniem są szkła z niedopracowanym AF, ale numer partii nie ma nic do tego

Zamieszczone przez kurczeblade
      Dziś zrobiłem dokładniejsze testy i okazało się jednak że ma wade AF - trzeba wyregulować na -20 mikroregulacje żeby ostrzył w punkt
      Co Ty kurczeblade? Nie widziałeś odchylenia o -20 na takim szkle??? Mam nadzieję,że to pomyłka pomiaru...

Przy okazji. W galerii 85LII przynudza gość, który robi dużo czarno białego streetu, ale FlickRiver jest ciekawą opcją oglądania zdjęć z danego szkła. Zwróćcie uwagę,że Sigmy 85 f/1.4 nie ma na liście, ale można ją wyszukać zmieniając ogniskową Sigmy 50mm.
      5DIII, EOS R, 15-35L IS RF, 24-70L II, 50L, 85L1.2 RF, 135A, 600EX-RT, 430EX III-RT, PRO-1, Eizo CG243W
      500px

Komentarz

• jellyeater
        Pełne uzależnienie
        • 2010
        • 1631

Tak. Dobry jesteś.

http://jellyeater.net84.net/

Komentarz

• WojtekW
          Dopiero zaczyna
          • 2010
          • 20

Zamieszczone przez BartasPL
          Widzę że wątek odjechał jakoś od tematu, nie wiem co mają wspólnego z tym też pokazane zdjęcia - jedno to bokeh panorama a drugie przestrzelona elka pewno na 1,2.
          Co do Sigmy 85, kupiłem jedną z pierwszych sztuk ponad dwa lata temu. Pierwszy egzemplarz jaki dostałem miał właśnie ten dziwny problem z af - karabinem drugiego używam do dziś i złego słowa nie mogę powiedzieć na to szkło.
          8 pkt Regulaminu forum

Komentarz

• Ernest_DLRS
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1216

Robił ktoś z Was porównanie tejże Sigmy z Canonem 85/1.8 i / lub Samyangiem 85/1.4? Chodzi mi głównie o jakość rozmycia tła, oraz ostrość od pełnej dziury.
            FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
            APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Komentarz

• damianko
              Zablokowany
              • 2013
              • 69

Co do ostrości to się nie wypowiem ale imho sigma fajniej bebła tło.

Komentarz

• Ernest_DLRS
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1216

Właśnie fajnie było by znaleźć jakiś test robiony w tych samych warunkach, porównujący rozmycie tła. Cichy porównał z 85L, ale potrzebuję porównania z tamtymi dwoma też...
                FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
                APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Komentarz

• Martinez69
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 125

Nie wiem jak Samyang, ale sigma na pewno dużo bardziej ostra na pełnej dziurze nic Canon 1,8 i bokeh fajniejszy no i zresztą masz 1,4 w Sigmie
                  Marcin

Komentarz

• tomek1976
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 127

"Pytanie tendencyjne": a jak z AF? Bo noszę się z zamiarem zakupu, ale jako że ma być wysyłkowo, to obawiam się problemów z jakim borykają się Sigmy.

Komentarz

• jinks
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 2178

Może warto zaplanować jakiś weekend w mieście, w którym jest sigma procentrum albo inny dystrybutor i dobrać osobiście najlepszą sztukę?polecam
                      Miłego dnia
                      moja www

Komentarz

• Martinez69
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 125

Zamieszczone przez tomek1976
                        "Pytanie tendencyjne": a jak z AF? Bo noszę się z zamiarem zakupu, ale jako że ma być wysyłkowo, to obawiam się problemów z jakim borykają się Sigmy.
                        Mam dwie Sigmy 35 i 85, niby wszystko było OK, ale czasami trafiał się BF czy FF w zależności od odległości obiektu, wysłałem do serwisu do Gdyni zaraz po zakupie razem z body (było to już z dobrych kilka miesięcy temu) i naprawdę jestem zadowolony, praktycznie nie zdarzają mi się sytuacje kiedy obiektyw nie trafi. Nie patrzyłbym czy dobra czy zła sztuka bo wszystkiego nie przetestujesz, a kalibrację w body tego nie załatwisz bo nie masz możliwości ustawienia korekcji na różne odległości, a proforma i tak bym wysłał na kalibracje. Bo o mydlanych sztukach nie słyszałem, tylko o problemach FF BF a to się da wyregulować.
                        Ostatnio edytowany przez Martinez69; 4612.
                        Marcin

Komentarz

• karp29
                          Dopiero zaczyna
                          • 2013
                          • 43

Wiece co mi powiedzial facet w salonie SIGMA PRO, ze serwis kalibruje obiektyw tylko dla dwoch odległosci, a kupując docka mamy mozliwosc kalibracji dla 4 odleglosci :O.

--- Kolejny post ---

Wiece co mi powiedzial facet w salonie SIGMA PRO, ze serwis kalibruje obiektyw tylko dla dwoch odległosci, a kupując docka mamy mozliwosc kalibracji dla 4 odleglosci :O.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez jinks
                          Może warto zaplanować jakiś weekend w mieście, w którym jest sigma procentrum albo inny dystrybutor i dobrać osobiście najlepszą sztukę?polecam
                          DOKLADNIE
                          albo kupic 3 naraz wysylkowo i w ciagu 10 dni oddac 2

Komentarz

• Martinez69
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 125

[QUOTE=karp29;1226313]Wiece co mi powiedzial facet w salonie SIGMA PRO, ze serwis kalibruje obiektyw tylko dla dwoch odległosci, a kupując docka mamy mozliwosc kalibracji dla 4 odleglosci :O.

--- Kolejny post ---

bzdura, możę chce nakręcić sprzedaż, chyba, że tak akurat robią w Sigme pro, Sigma foto service w Gdyni, do której wysyłałem 2 Sigmy na pewno tak nie robi, bo w moich obiektywa rozrzut był spory na różnych odległościach, a przebieg aparatu zwiększył się o 600 klatek, więc dla 2 odległości nie zrobili by tyle fotek testowych moim aparatem

--- Kolejny post ---

[QUOTE=karp29;1226313]Wiece co mi powiedzial facet w salonie SIGMA PRO, ze serwis kalibruje obiektyw tylko dla dwoch odległosci, a kupując docka mamy mozliwosc kalibracji dla 4 odleglosci :O.

--- Kolejny post ---

bzdura, możę chce nakręcić sprzedaż, chyba, że tak akurat robią w Sigme pro, Sigma foto service w Gdyni, do której wysyłałem 2 Sigmy na pewno tak nie robi, bo w moich obiektywa rozrzut był spory na różnych odległościach, a przebieg aparatu zwiększył się o 600 klatek, więc dla 2 odległości nie zrobili by tyle fotek testowych moim aparatem
                            Marcin

Komentarz

• rollo
                              Coś już napisał
                              • 2007
                              • 64

A dla jakich odległości można samemu kalibrować dockiem sigmę 35 1.4?

Komentarz

• karp29
                                Dopiero zaczyna
                                • 2013
                                • 43

--- Kolejny post ---

no serwis w gdyni , nie wiem czy bzdura, takie inf. uzyskałam

--- Kolejny post ---

no serwis w gdyni , nie wiem czy bzdura, takie inf. uzyskałam
                                Ostatnio edytowany przez karp29; 48845.

Komentarz

Pracuję...