X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jellyeater
    Pełne uzależnienie
    • 2010
    • 1631

Odp: [test] SIGMA 85/1.4 EX DG HSM

FF to by w serwisie wyregulowali... Trzeba wysłać.

PS. Cichy super zdjęcia!!!
    Czego nie da się powiedzieć o zdjęciach Calvina.

http://jellyeater.net84.net/

Komentarz

• Cichy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 7443

Zamieszczone przez BartasPL
      Kwestią, której Kuba nie opisuje wystarczająco dokładnie jest różnica w bokeh. 85L Canona na tej samej przesłonie generuje większe rozmycie tła pozwalając na mocniejsze odizolowanie od niego głównego motywu zdjęcia. Różnice te nie są bardzo duże i dla mnie rok temu przy zakupie Sigmy były pomijalne, dzisiaj mam już inne zdanie na ten temat.
      Pisałem o tym na 1 stronie niniejszego wątku, są i zdjęcia porównawcze.

Zamieszczone przez BartasPL
      Kolejna sprawa czyli jasność szkła. Na tych samych przesłonach Sigma jest o 1/3EV ciemniejsza od Canona. Niby nie dużo, ale w trudnych warunkach oświetleniowych 1/3EV robi różnicę. Dodatkowo Canon ma światło f/1.2, a to kolejna różnica 1/3 działki. W sumie 2/3 EV na korzyść Canona.
      J.w. Dodam jeszcze, że 1/3 EV przy dzisiejszych możliwościach matryc to jest nic. Ja w reportażu nie wychodzę poza ISO 3200 więc zapas mam bardzo duży, te 1/3 EV w szkle nic mi nie daje.

A jeśli chodzi o celność AF, to szczerze mówię, że to Lka mi często nie trafiała i to właśnie w statycznych portretach.
      O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• jellyeater
        Pełne uzależnienie
        • 2010
        • 1631

Jakość wykonania. U mnie wszystko OK, ale Tony Hoffer który jakiś czas temu piał z zachwytu nad nową Sigmą ostatnio wymienił ją z powrotem na 85L II bo AF w Sigma mu się posypał (komentarze pod testem http://hofferphotography.com/2010/11...on-85l-review/)
        Canon jak padnie po dwóch latach, to trzeba zabulić za naprawę. Ale fakt nieprzyjemne. A komentarz jest, że dalej ocenia to szkło pozytywnie. Generalnie jak się nie wie z czego, to zdjęcia nie do rozróżnienia. I tyle w temacie porównania.

Komentarz

• Cichy
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 7443

Ja po 2,5 roku wymieniłem Sigmę na nową i mam gwarancję od początku Operacja nie kosztowała wiele. Canon faktycznie tylko rok gwarancji, a ewentualne naprawy oj kosztowne...

Komentarz

• Grzesiek_PL
            Uzależniony
            • 2008
            • 834

Zamieszczone przez Cichy
            Ja po 2,5 roku wymieniłem Sigmę na nową i mam gwarancję od początku Operacja nie kosztowała wiele. Canon faktycznie tylko rok gwarancji, a ewentualne naprawy oj kosztowne...
            Sprzedałeś tą z serii kiedy produkowali wadliwe i kupiłeś nową? Czy na gwarancji wymienili, bo w to ciężko uwierzyć

Komentarz

• BartasPL
              Początki nałogu
              • 2006
              • 317

Zamieszczone przez Cichy
              Pisałem o tym na 1 stronie niniejszego wątku, są i zdjęcia porównawcze
              Zgadza się, pisałem tylko o nowej wersji testu na FPFŚ.

Zjadaczu Żelków uwierz mi, nie we wszystkich przypadkach, ale można odróżnić zdjęcia z obu tych szkieł jak robi się ich setki to te mikroróżnice są widoczne. To tak jak z napędem na cztery koła. Większość nie widzi różnicy i nie przepłącają, a niektórzy widzą i przepłacają

Polecam przejrzenie w wolnym czasie galerii ze zdjeciami z obu tych szkieł:
              Flickriver: Photos taken with Canon EF 85mm f/1.2L II USM lens 85LII
              Flickriver Sigma 85

Jak wrażenia? Różnią się te zdjęcia między sobą czy nie?

Sigma nie we wszystkich zastosowaniach przebija Lkę. Na przykład oprócz tego co już napisałem w 1D-X i w 5D3 nie wpomaga 61 punktów AF w przeciwieństwie do Lki. Nie zmienia to faktu,że za tą kasę na jaką jest wyceniana to miód i orzeszki (cena w ostatnim roku za nówki spadła) i ma najlepszy stosunek jakości do ceny.
              5DIII, EOS R, 15-35L IS RF, 24-70L II, 50L, 85L1.2 RF, 135A, 600EX-RT, 430EX III-RT, PRO-1, Eizo CG243W
              500px

Komentarz

• Cichy
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 7443

Zamieszczone przez Grzesiek_PL
                Sprzedałeś tą z serii kiedy produkowali wadliwe i kupiłeś nową? Czy na gwarancji wymienili, bo w to ciężko uwierzyć
                Nie, sprzedawałem koleżance, egzemplarz po 2,5 roku dość intensywnego użytkowania w stanie idealnym

Komentarz

• kurczeblade
                  Początki nałogu
                  • 2012
                  • 337

ma ktoś numery wadliwych egzemplarzy ?
                  Zapraszam do oglądania moich prac ---> CLICK :-)

Komentarz

• Grzesiek_PL
                    Uzależniony
                    • 2008
                    • 834

Zamieszczone przez Cichy
                    Nie, sprzedawałem koleżance, egzemplarz po 2,5 roku dość intensywnego użytkowania w stanie idealnym
                    Ja bym nikomu znajomemu (nie znajomemu też) nie sprzedał tego szkła.
                    W nowym egzemplarzu pierścień ostrości chodzi już lżej? (przynajmniej tak być powinno jeśli to w 100% sprawna seria).

Co do gwarancji, nawet jakby dawali 20 lat, nie kupił bym tego obiektywu wiedząc z doświadczenia jak działa Polski serwis (chyba, że wysyłać do Japonii w razie awarii).
                    Cichy, może otworzysz jakiś import Sigm prosto z Japonii ? Ja mogę otworzyć serwis, przypuszczam, że w moim pokoju jest mniej kurzu niż w Polskim serwisie Sigmy, więc spokojnie możemy rozkręcać.

Komentarz

• 7four
                      Uzależniony
                      • 2009
                      • 850

To się nazywa "robić dobry grunt pod interesy"

Komentarz

• jellyeater
                        Pełne uzależnienie
                        • 2010
                        • 1631

Jak wrażenia? Różnią się te zdjęcia między sobą czy nie?
                        Ciężko powiedzieć. 85 L kupują pewnie lepsi fotografowie. Te z początku od Canona ładnie obrobione. Potem to podobnie to wygląda.

All sizes | First Bokeh Panorama | Flickr - Photo Sharing!
                        All sizes | Mood with Sakura | Flickr - Photo Sharing!

z czego te dwa?

Zjadaczu Żelków uwierz mi, nie we wszystkich przypadkach, ale można odróżnić zdjęcia z obu tych szkieł jak robi się ich setki to te mikroróżnice są widoczne. To tak jak z napędem na cztery koła.
                        Większość ludzi nie miała się pewnie okazji przejechać czymś z napędem na 4 koła. Zresztą dużo tego nie ma. Subaru, Lancer Evo, A4. I pewnie jakieś limuzyny. Terenówki pomijam, bo to w ogóle inne doświadczenie z jazdy raczej. Na motoryzacji za bardzo się nie wyznaję, więc dłużej nie konfabuluję. Zdjęcia ma okazję więcej osób zobaczyć. Zwłaszcza dzisiaj.

Komentarz

• kurczeblade
                          Początki nałogu
                          • 2012
                          • 337

Jak z tymi numerami fabrycznymi- kiepskich egzemplarzy. Bo każdy gwiżdże że były wypuszczone złe egzemplarze "nanumerowane" ale nikt formalnie nie jest wstanie powiedzieć które to były ? Kolejna forumowa fama, wszech obrońców czerwonych pasków ?

Komentarz

• Cichy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 7443

Zamieszczone przez kurczeblade
                            Jak z tymi numerami fabrycznymi- kiepskich egzemplarzy. Bo każdy gwiżdże że były wypuszczone złe egzemplarze "nanumerowane" ale nikt formalnie nie jest wstanie powiedzieć które to były ? Kolejna forumowa fama, wszech obrońców czerwonych pasków ?
                            Na to pytanie nikt Ci nie odpowie. Na początku miałem kilka egzemplarzy z tej samej serii i ze dwie sztuki miały wadę AF i je oddałem, a pozostałe sprzedałem i jedną miałem dla siebie i wiem, ze działają bezawaryjnie do dziś.

Komentarz

• gavin
                              Pełne uzależnienie
                              • 2010
                              • 1339

Zamieszczone przez kurczeblade
                              Kolejna forumowa fama, wszech obrońców czerwonych pasków ?
                              Czy ty masz jakiś kompleks na tle "L"? W każdym temacie o sigmie zaraz ośmieszanie użytkowników naiwnie kupujących drogie Lki. Weź daj na luz bo już zęby bolą od tego.

Komentarz

• kurczeblade
                                Początki nałogu
                                • 2012
                                • 337

Zamieszczone przez gavin
                                Czy ty masz jakiś kompleks na tle "L"? W każdym temacie o sigmie zaraz ośmieszanie użytkowników naiwnie kupujących drogie Lki. Weź daj na luz bo już zęby bolą od tego.
                                Mam tą sigme, cały czas wydawało mi się wszystko ok. Ale po przeczytaniu całego tematu, nabrałem wątpliwości do jej pracy AF - dlatego teraz zastanawiam się z jakiej serii pochodzi mój egzemplarz

a odnośnie Twoich zębów, to szczerze proponuje wizytę u stomatologa... pewnie to coś pomoże

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez Cichy
                                Na to pytanie nikt Ci nie odpowie. Na początku miałem kilka egzemplarzy z tej samej serii i ze dwie sztuki miały wadę AF i je oddałem, a pozostałe sprzedałem i jedną miałem dla siebie i wiem, ze działają bezawaryjnie do dziś.

Dizięki Cichy... Ogólnie jestem bardzo zadowolony z tej Sigmy, ale przez przesiadywanie na forum, czasami nabieram wątpliwości do zakupionego sprzętu. Czyli mam się nie martwić, ponieważ w moim AF nie chodzi jak karabinek z filmów pokazanych na YT - który właśnie tyczy się zepsutej serii ?
                                Ostatnio edytowany przez kurczeblade; 44459.

Komentarz

Pracuję...