X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mirhon
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1025

Zamieszczone przez Jac
    no wlasnie do tego zmiezam ze kozystanie z takiego ustrojstwa ma sens jesli potzrebujesz wiernie odwzorowac kolory barwy i masz sprzet ktory bedzie w stanie ci ta roznice pokazac... w 99% taka karta do gadzet... i juz bo monitor ustawia sie na oko, zdjecia (WB) ustawia sie na oko, odbitki porownuje sie na oko... i nikt nie pyta czy kolor z odbitki jest zgodny z wzornikiem i jest dokladna kopia tego czego chcial klient...
    Nie zupełnie....Mam "skalibrowany" monitor przez Adobe Gamma. Drukarkę ma już skalibrowaną porządnie:

i zapewniam że po poprawnym ustawieniu kolorów praktycznie nie robie już żadnych korekt kolorów a wydruki przed i po (manual WB + profil drukarki) to dziad z jednym okiem (kaprawym) by rozróżnił....
    Ale wiem że tutaj jest cała masa fachowców co mi zaraz odpowie że AWB+wydruk taki jak fabryka dała i jest git + 170zł zaoszczędzone na piwo ;-)
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1709

Panowie i Panie, czy nie pomyliście czasem tematu??
      Nie chodzi o balans bieli, a o poprawną ekspozycje za pomocą pomiaru światła na szarą kartę..

[email protected]

Komentarz

• pazurek
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1294

Szara karta sluzy do jednego i drugiego.
        http://plfoto.com/4986/autor.html

Komentarz

• Jac
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 4813

Zamieszczone przez mirhon
          Ale wiem że tutaj jest cała masa fachowców co mi zaraz odpowie że AWB+wydruk taki jak fabryka dała i jest git
          ja tego nie pisalem, pisalem jedynie ze zdjecia robie do raw na AWB a pozniej kazde zdjecie (ktore chce wywolac, pokazac, na ktorym mi zalezy) obrabiam indywidualnie zacynajc od WB i tyle i jeszcze mi sie nie zdazylo zebym byl niezadowolony

z mojej strony EOT
          Instagram

Komentarz

• Jarek Jaworski
            Początki nałogu
            • 2005
            • 335

Jak zwykle prawda lezy po srodku. Do niektotych typow zdjec taki zestaw jest swietny, ale do niektorych zupelnie nieprzydatny.
            Zastanawiam sie czy naprawde niektorzy wierza w jedyny oficjalny balans bieli przy mieszaniu sie kilku roznych zrodel swiatla. Nie ma wtedy czegos takiego, bo co zrobic kiedy jest kilka osob w kadrze i kazda jest oswietlona mieszanina swiatla o roznej temperaturze barwowej.
            Drugi przyklad to zachod slonca - proponuje ustawic sobie WD na daylight, a potem na "wlasciwy" WB przy uzyciu wzmiankowanego zestawu.
            Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Komentarz

• pazurek
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1294

Kurde a ja wlasnie przed chwila zamowilem sobie szara karte kodaka. Nie stac mnie na WhiBal, pobawie sie wiec chociaz jego namiastka.

Komentarz

• Robson01
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1574

Zamieszczone przez pazurek
                Szara karta sluzy do jednego i drugiego.
                Wydaje mi się, że do WB służy jednak "biała karta".
                Canon
                Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• pazurek
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1294

Na zdjeciu "biala" karta i tak bedzie mniej lub bardziej szara Algorytm liczacy WB powinien sobie dac rade z szara karta, glownie chodzi o obliczenie odchylenia od wzorcowej bieli/szarosci w strone jakiegos koloru.

Komentarz

• gietrzy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 5727

Zamieszczone przez Robson01
                    Wydaje mi się, że do WB służy jednak "biała karta".
                    Skoro wiesz lepiej od Michael Tapes'a...
                    Ostatnio edytowany przez gietrzy; 120.
                    the silence is deafening

Komentarz

• gietrzy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 5727

Zamieszczone przez Jarek Jaworski
                      Jak zwykle prawda lezy po srodku. Do niektotych typow zdjec taki zestaw jest swietny, ale do niektorych zupelnie nieprzydatny.
                      Racja.
                      Zastanawiam sie czy naprawde niektorzy wierza w jedyny oficjalny balans bieli przy mieszaniu sie kilku roznych zrodel swiatla.
                      Wtedy oficjalny (AWB) jest do ****! Choć w porównaniu do jedynego słusznego aparatu konkurencyjnego systemu to i tak jest idealnie.
                      Nie ma wtedy czegos takiego, bo co zrobic kiedy jest kilka osob w kadrze i kazda jest oswietlona mieszanina swiatla o roznej temperaturze barwowej.
                      Jeśli jest czas zrobić kilka zdjęć z WhiBall pod różnym kątem, w kilku miejscach i wybrać najlepsze.
                      Jeśli czasu nie ma -> AWB i tunning w konwerterze.

Z mojej strony eot.
                      the silence is deafening

Komentarz

• mirhon
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1025

Zgodnie z tym co powiedzałem kilka RAW'ów do samodzielnej zabawy (ok 39MB - szybkie łącze wskazane):

Fotki robione dzisiaj zatem pogoda taka sobie. Dla niewtajemniczonych pierwsza fotka to wzorzec i z niego a konkretnie ze środkowej płytki ustawiamy WB.
                        Jeśli ktoś używa szopa to można wczytać wszystkie fotki na 1 ustawić WB i zapisać ustawienia RAW - naciskając pod histogramem trójkącik i wybierając opcję "Save Settinggs Subset" (wybieramy WB i zapisujemy) - pozwoli to potem łatwo jak ktoś chce sobie potestować na przełączanie się AWB (z aparatu "As shot" ) na zapisany (z dropdown pod histogramem).
                        Oczywiście posiadanie wzorca docenia się jak zrobimy parę setek zdjęć i w ciągu dnia jeśli zmieniało się światło i mamy fotki z wzornikiem to nałożenie właściwego WB zajmie tylko chwilę...

Dajcie znać czy wrzucić zestaw ze sztucznym oświetleniem - (tam AWB najbardziej głupieje)

Komentarz

• pazurek
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1294

A ja mam takie pytanie, ustawiajac balans bieli wg szarej karty powodujemy ze na wynikowym zdjeciu jest ona prawdziwie szara (bez przebarwien). Jesli tak, to co w przypadku gdy zdjecie bylo robione w warunkach w ktorych oswietlenie bylo specjalnie "kolorowe"? Jak ustawic prawidlowy balans bieli np. w sytuacji gdy robimy zdjecie na jakims koncercie czy dyskotece i sala jest oswietlona np. zoltym czy niebieskim czy innym wyraznie kolorowym swiatlem?

Komentarz

• perlpa
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 350

Właśnie zrobiłem następujący test:

Sfotografowałem ze statywu przykładową scenę przy sztycznym świetle - żarówki 6x60W.
                            1. Pierwsze zdjęcie z AWB (histogram: http://www.perlpa.prv.pl/testy/awb.jpg )
                            2. Drugie zdjęcie przy identycznej ekspozycji ale po uprzednim skalibrowaniu szarą kartą Kodaka (histogram: http://www.perlpa.prv.pl/testy/kodak.jpg )
                            3. Za pomocą C1 Pro mini zrobiłem postprocesing, czyli w zdjeciu pierwszym ustawiłem balans bieli taki jak w zdjęciu drugim (histogram: http://www.perlpa.prv.pl/testy/awb_to_kodak.jpg )

Wyniki:
                            1. Oczywiste potwierdzenie znikomej przydatności AWB do światła żarowego
                            2. Na histogramie pierwszym (awb) widać obcięcia na kanałach niebieskim i czerwonym. Postprocesingu nie da się niestety odtworzyć tych danych - po prostu nie zarejestrowały się na matrycy.
                            2. Zdjęcie z punktu 3 jednak różni się od tego z punktu 2. Owszem różnice nie są wielkie ale widać je jako przebarwienia w najjaśniejszych partiach.

Problem z AWB i kalibracią porusza Tomasz Kulak w Chip Foto-Video nr 1/2005: "Canon EOS 300D w fotografii studyjnej".

Uff

Komentarz

• Jac
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 4813

przerwal mi sie download a teraz mi kaza placic jak chce jescze sciagnac moze ktos mi to wrzucic na maila? tylko prosze o inf na PM to podam na jakiego....

thx

jak to bede mial to moge to wystawic na 'normalnym' ftp'ie
                              Instagram

Komentarz

• mirhon
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 1025

Zamieszczone przez Jac
                                przerwal mi sie download a teraz mi kaza placic jak chce jescze sciagnac moze ktos mi to wrzucic na maila? tylko prosze o inf na PM to podam na jakiego....

thx

jak to bede mial to moge to wystawic na 'normalnym' ftp'ie
                                Cierpliwości...ten serwer jest trochę wkurzający. Jak Ci się nie uda za 1 razem to za 1h masz następne podejscie (i tak delej aż do skutku...). Sorki te 1h przerwy to cena za free download, dlatego opłaca się ściągać/ładować pliki jak masz pewne łacze.

Komentarz

Pracuję...