Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Dla tych co nie lubią RAW wzornik może być użyty do usuwania zafarbu tzw. metodą 90% podaję linka na video tutorial:....
Na szarym (szarej karcie) ćwiczy się prawie to samo jak w tym tutorialu tyle, że zamiast 2 punktów czarnego i białego wystarczy jeden z szarego (5x5 albo3x3) i jeżdżenie srodkowymi suwakami w levelach - najlepiej dostosować kanaly "do środkowego" tj. np. jak RGB (150, 160, 170) to sprowadzić wszystkie do 160. Ale niekoniecznie, można wszystkie ustawić na 150 albo wszystkie na 170. W sumie to ważne, żeby "szare było szare" :-)
Wydaje mi się, że z szarym mniej się traci z zapisu obrazu - nie "obcina" się histogramu czyli nie rezygnuje się z części informacji zapisanej w pliku zdjęcia. Obcinanie histogramu to jednak utrata czegoś.
Podobną metodę bez punktów referencyjnych można od biedy użyć obcinając "puste" fragmenty histogramu na każdym z kolorów. Rezultaty są zadziwiająco dobre - odrobina wprawy i też działa.
Janusz
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Podobną metodę bez punktów referencyjnych można od biedy użyć obcinając "puste" fragmenty histogramu na każdym z kolorów. Rezultaty są zadziwiająco dobre - odrobina wprawy i też działa.
Janusz
Tylko że to nie ma nic wspólnego z tym o czym mówimy w tym wątku....
Obcinanie tych pustych końców to tylko korekta tonalna i ogólna poprawa "rozprowadzenia" punktów co faktyczni prowadzi do wizualnej poprawy obrazu. Ja mówię o korekcie koloru z wykorzystaniem wzorca neutralnej bieli i czerni...to obcinanie histogramu na levelach to inna bajka...
Tylko że to nie ma nic wspólnego z tym o czym mówimy w tym wątku....
Obcinanie tych pustych końców to tylko korekta tonalna i ogólna poprawa "rozprowadzenia" punktów co faktyczni prowadzi do wizualnej poprawy obrazu. Ja mówię o korekcie koloru z wykorzystaniem wzorca neutralnej bieli i czerni...to obcinanie histogramu na levelach to inna bajka...
No powoli, powoli. W tym zalecanym przez ciebie 90% sposobie to właśnie jest obcinanie histogramow na obu końcach. Chyba, że mam przywidzenia :-) No i to o czym piszę to alternatywa do tych punktów referencyjnych więc raczej ma dużo wspólnego z tym o czym tutaj sie dyskutuje :-)
Ten szary wzorzec został ustalony m.in po to żeby nie korygować koloru na bardzo skrajnych wartościach czerni i bieli.
Janusz
Janusz,
No powoli, powoli. W tym zalecanym przez ciebie 90% sposobie to właśnie jest obcinanie histogramow na obu końcach. Chyba, że mam przywidzenia :-) No i to o czym piszę to alternatywa do tych punktów referencyjnych więc raczej ma dużo wspólnego z tym o czym tutaj sie dyskutuje :-)
Ten szary wzorzec został ustalony m.in po to żeby nie korygować koloru na bardzo skrajnych wartościach czerni i bieli.
Janusz
To nie jest przycinanie histogramów na końcu. To jest korekta (równoważenie) na odpowiednich kanałach...a to jest duża różnica...
Zwykłe przycięcie histogramu z lewej i z prawej strony zmienia dystrybucję tonalną punktów (równo na wszystkich kanałach) poprawiając ich rozkład i dalej twierdzę że nie ma to NIC wspólnego z metodą 90% która służy do korekty zafarbu...
BTW nie wiem jak prościej mam to wyrazić
Jak zrobisz zdjęcie we mgle i AWB zgłupieje to histogram będzie wyglądał tak że będziesz miał górkę w środku i po obu bokach pustkę tzn brak punktów! Obcięcie z lewej strony i prawej strony spowoduje że zmieni się charakterystyka tonalna i zdjęcie nie będzie dalej takie płaskie.
Ale to NIE ZMIENI zafarbu! I dopiero właściwa korekta na kanałach to usunie. Uff mam naddzieję że tym razem mnie kolega Janusz zrozumie...
BTW zafarb może być od szkła, niekoniecznie od złego AWB
Jak zrobisz zdjęcie we mgle i AWB zgłupieje to histogram będzie wyglądał tak że będziesz miał górkę w środku i po obu bokach pustkę tzn brak punktów! Obcięcie z lewej strony i prawej strony spowoduje że zmieni się charakterystyka tonalna i zdjęcie nie będzie dalej takie płaskie.
Ale to NIE ZMIENI zafarbu! I dopiero właściwa korekta na kanałach to usunie. Uff mam naddzieję że tym razem mnie kolega Janusz zrozumie...
BTW zafarb może być od szkła, niekoniecznie od złego AWB
Też powtórzę. Cytat z mojej wczesniejszej wypowiedzi. Tej do którj masz zastrzeżenia:
Uff mam nadzieję, że tym razem mnie Kolega zrozumie...
Bez urazy :-)
Janusz
Janusz,
Też powtórzę. Cytat z mojej wczesniejszej wypowiedzi. Tej do którj masz zastrzeżenia:
Uff mam nadzieję, że tym razem mnie Kolega zrozumie...
Bez urazy :-)
Janusz
Ja swoje a kolega swoje. Do obcinania końców histogramu nie potrzeba punktów referencyjnych (ani wzornika).
Podobieństwo do korekty kolorów wynika tylko i wylącznie z użytego narzędzia: Levels. Natomiast metody: 90% i "obcinanie kanałow" służą do 2 zupełnie różnych rzeczy.
Jedna koryguje zafarb (np. ze szkła lub źle ustawionego WB) a druga poprawia rozkład tonalny punktów (na wszystkich kanałach równocześnie) a to że się to robi tym samym oknem dialogowym wcale nie oznacza że to są jakieś podobne metody. To są 2 różne metody do 2 różnych rzeczy. I jeszcze jedno napisłeś "..Obcinanie histogramu to jednak utrata czegoś.." - guzik prawda - włączasz threshold i patrzysz gdzie masz punkty najaśniejszy i najciemniejszy na zdjęciu i do nich właśnie tniesz histogram a tniesz w miejscach gdzie NIE MA ŻADNYCH PUNKTÓW - a jeśli zetniesz bardziej to oznacza że zmienisz punkt czerni i bieli na zdjęciu i wtedy faktycznie gubisz informację...
Panie Januszu. Zadam 1 pytanie.
Robi Pan zdjęcie róży we mgle...i celowo ustawia zły BW (może być AWB - też zgłupieje). Na zdjęciu brak jest obszarów mocno ciemnych i mocno jasnych zatem histogram jest z górką w środku. Tylko kolory będą jakieś nie takie. I moje pytanie jest następujące co Panu da przycięcie nie istniejących punktów na Levelach? Czy poprawi Panu kolory na zdjęciu? Pytam o kolory a nie o tonacje bo chyba tu się nie bardzo rozumiemy.
Ja swoje a kolega swoje. Do obcinania końców histogramu nie potrzeba punktów referencyjnych (ani wzornika).
Podobieństwo do korekty kolorów wynika tylko i wylącznie z użytego narzędzia: Levels. Natomiast metody: 90% i "obcinanie kanałow" służą do 2 zupełnie różnych rzeczy.
Jedna koryguje zafarb (np. ze szkła lub źle ustawionego WB) a druga poprawia rozkład tonalny punktów (na wszystkich kanałach równocześnie) a to że się to robi tym samym oknem dialogowym wcale nie oznacza że to są jakieś podobne metody. To są 2 różne metody do 2 różnych rzeczy. I jeszcze jedno napisłeś "..Obcinanie histogramu to jednak utrata czegoś.." - guzik prawda - włączasz threshold i patrzysz gdzie masz punkty najaśniejszy i najciemniejszy na zdjęciu i do nich właśnie tniesz histogram a tniesz w miejscach gdzie NIE MA ŻADNYCH PUNKTÓW - a jeśli zetniesz bardziej to oznacza że zmienisz punkt czerni i bieli na zdjęciu i wtedy faktycznie gubisz informację...
Pozostaje nam pozostać przy swoim. Metoda 90% tnie histogram w miejscu gdzie sa punkty więc nie "guzik" tylko prawda ;-) Czyli metoda 90% jednak "obcina" fragmenty histogramu na poszczególnych kanałach. Poza tym jesli używam młotka do wbijania gwoździ a czasem użyję go do wbicia wkrętu to młotek dalej pozostanie młotkiem a czynność bedzie nosiła nazwe "wbijanie" i nie ma znaczenia, że cel był inny. Jesli użyję w PS tego samego narzędzia to wykonam tę samą czynność i dorabianie "naukowych teorii", że to dwie różne metody nie ma sensu. W końcu sam piszesz, że cięcie histogramu (na poszczególnych kanałach) zmienia punkt czerni i bieli i gubi informacje. Obrabiaj swoje zdjęcia jak chcesz. Ja tam wolę "jeździć" srodkowym suwakiem na R, G, i B (na każdym osobno) i ustawiać szarość.
Tak poza tym to "poprawa rozkładu tonalnego" to nic innego jak "korekcja zafarbu". Praktycznie to samo wbijanie gwoździa czyli śruby :-)
To, że do obcinania histogramu (na każdym z kanałów osobno) nie potrzeba wzornika ani punktów referencyjnych jest oczywiste, jest zaletą i całym sensem istnienia takiej korekty obrazu. Podałem to jako alternatywę albo metodę zastępczą jak nie mam ani szarych ani białych ani czarnych punktów a WB wyszedł źle.
Janusz
PS. Chyba odbiegamy od tematu wątku i od kategorii "testy sprzętu". To już raczej "software".
Janusz,
oops! Tu są załączniki (opis jak wyżej):
Napisałeś że :
"Tak poza tym to "poprawa rozkładu tonalnego" to nic innego jak "korekcja zafarbu". Praktycznie to samo wbijanie gwoździa czyli śruby"
mam nadzieję że te przykłady pokażą dobitnie że to jednak nie to samo...
...To, że do obcinania histogramu (na każdym z kanałów osobno) nie potrzeba wzornika ani punktów referencyjnych jest oczywiste, jest zaletą i całym sensem istnienia takiej korekty obrazu. Podałem to jako alternatywę albo metodę zastępczą jak nie mam ani szarych ani białych ani czarnych punktów a WB wyszedł źle.
A to już herezja.. :-) właśnie do tego potrzebny jest wzornik bo równoważymy 2 z 3 kanałow (do wzorca). Nie potrzebujemy go jeśli obcinamy NA WSZYSTKICH kanałach równocześnie ale wtedy zmieniamy dystrybucje tonalną a nie zafarb. Ja już nie mam siły...polecam jakieś lektury...albo przespanie się z tym zagadnieniem ;-)
A to już herezja.. :-) właśnie do tego potrzebny jest wzornik bo równoważymy 2 z 3 kanałow (do wzorca). Nie potrzebujemy go jeśli obcinamy NA WSZYSTKICH kanałach równocześnie ale wtedy zmieniamy dystrybucje tonalną a nie zafarb. Ja już nie mam siły...polecam jakieś lektury...albo przespanie się z tym zagadnieniem ;-)
No bez przesady. Do samego obcinania wzornik potrzebny nie jest.
Mam wrażenie, że piszemy o tym samym wzajemnie się nie rozumiejąc. Wziąłem Twoje zdjęcie i "na oko" bez odnoszenia się do wzornika poobcinałem:
R od gory 186
G 7 i 189
B 12 i 225
wyszło całkiem, całkiem.
Janusz
PS.
1. Książek ci u nas dostatek :-)
2. Metoda 90% obcina kanały. Howgh. Co daje się zrobić na oko. Howgh
3. Obcinanie na wszystkich kanałach naraz to herezja.
4. Preferuje ustawianie na szarość.
5. Nazwa metody 90% wzięła się zapewne stąd, że na zdjęciu zostaje 90% oryginału ;-)
6. Swoj adres wysyłam na priva.
7. Nie żywię urazy.
8. Chyba dosyć dyskusji nie na temat. To kategoria "testy sprzętu" a nie software.
Jak chcesz to pisz na priva.
Janusz,
Korekty na pojedyńczych kanałach tak na oko...gratuluję oka ;-) ja mam kaprawe i dlatego gdy koryguję kolory/zafarb na levelach posługuję się wzornikiem...EOT (11 stron w życiu bym nie przypuszczał...)
Komentarz