X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Przemek Białek
    Uzależniony
    • 2004
    • 832

JaW, pytanko za 100 punkt.
    z jakiej odleglosci musiz focic zeby zlabac robala dosyc dosyc np 1/3 kadru, a jki jest stopien wypelnienia np przy 0,5m - przyklad biedronka .....lec do biedronki z Canon ef 100 macro 2,8f
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Komentarz

• JaW
      Początki nałogu
      • 2004
      • 258

Zamieszczone przez Przemek Białek
      JaW, pytanko za 100 punkt.
      z jakiej odleglosci musiz focic zeby zlabac robala dosyc dosyc np 1/3 kadru, a jki jest stopien wypelnienia np przy 0,5m - przyklad biedronka .....lec do biedronki z Canon ef 100 macro 2,8f
      Nie mam pod reka biedronki Zrobilem natomiast fotke z minimalnej odleglosci ostrzenia, czyli okolo 32 cm. Przypominam, ze odleglosc mierzy sie od obiektu do powierzchni matrycy (zaznaczonej znaczkiem "fi" na korpusie). Pierwsza fotka przedstawia caly kadr, wiec widac wyraznie ile sie zmiesci :-)

Druga fotka:
      przedstawia wycinek ze srodka kadru.

Zdjecie robione w RAW ---> C1 ---> JPEG ---> PS7 ---> crop oraz lekkie wyostrzenie pierwszej fotki po zmniejszeniu. Przyslona f/8, ISO400, Mirror LOckUp ON, wezyk spustowy, aparat i obiekt lezaly sobie na biurku
      Mam nadzieje ze zaspokoilem ciekawosc :-)
      Pozdr - JaW
      Moja galeria Fotojaw
      Moje zdjęcia na plfoto
      Kiedyś miałem: 300D, Canon 28-135 IS, Canon 100mm Macro USM, Canon 50mm f/1.8, 550EX

Komentarz

• LukasS
        Bywalec
        • 2004
        • 217

[quote="JaW"]
        Zamieszczone przez Przemek Białek
        Zdjecie robione w RAW ---> C1 ---> JPEG ---> PS7 ---> crop oraz lekkie wyostrzenie pierwszej fotki po zmniejszeniu.
        Jesli zmniejszasz fotki to polecam zaznaczenie opcji Bicubic Sharper (W image> Image Size...), obraz jest wyrazny i nie przeostrzony (jak to w przypadku PS'owskiego Sharpen sie czesto zdarza).
        10D + Stuff

Komentarz

• JaW
          Początki nałogu
          • 2004
          • 258

Jesli zmniejszasz fotki to polecam zaznaczenie opcji Bicubic Sharper (W image> Image Size...), obraz jest wyrazny i nie przeostrzony (jak to w przypadku PS'owskiego Sharpen sie czesto zdarza).
          W PS7 ta opcja jest zaznaczona domyslnie... Ale zmniejszajac zdjecie w duzym stopniu z 3000x2000 az do 600x400 traci sie jednak ostrość i dlatego trzeba ja pozniej troszke podciagnac (podobnie jak kontrast).
          Pozdr - JaW
          Moja galeria Fotojaw
          Moje zdjęcia na plfoto
          Kiedyś miałem: 300D, Canon 28-135 IS, Canon 100mm Macro USM, Canon 50mm f/1.8, 550EX

Komentarz

• Szymański Adam
            Coś już napisał
            • 2004
            • 98

Super są te makro fotki. Naprawdę gratuluję, a zarazem zachęta dla mnie by kupić ten obiektyw. To jest argument dla zapaleńców fotogafii.

Komentarz

• JaW
              Początki nałogu
              • 2004
              • 258

Zamieszczone przez Szymański Adam
              Super są te makro fotki. Naprawdę gratuluję, a zarazem zachęta dla mnie by kupić ten obiektyw. To jest argument dla zapaleńców fotogafii.
              Prawidlowe podejscie - kupowanie obiektywu na podstawie zdjec, jakie robi... a nie parametrow, symboli itp.
              Dziekuje za uznanie i zycze jeszcze lepszych fotek :-)
              Pozdr - JaW
              Moja galeria Fotojaw
              Moje zdjęcia na plfoto

Komentarz

• Szymański Adam
                Coś już napisał
                • 2004
                • 98

Tak mnie zapaliłeś tymi fotkami, że sprzedałem (oddałem sorzedawcy) 17-40/L i kupiłem właśnie ten 100/2,8 makro za 2500 czyli miałem jeszcze 400 zł zwrotu. Człowiek (firma Foto Media z Radomia) twierdzi, że podobne problemy z nieostrością L-ki zgłaszało już w reklamacjach 3-ech kupujących i chcieli zamienić na inny egzemplarz podejrzewając, że ten co mają jest walnięty. A to niestety ten typ tak ma. Polecam go, facet ma ceny niewygórowane (na giełdzie foto w Stodole, W-wa) w stosunku do innych ludzi z giełdy. Oczywiście na Allegro są ceny niższe, ale tu zawsze mogę pomacać i przymierzć towar.

Komentarz

• JaW
                  Początki nałogu
                  • 2004
                  • 258

Zamieszczone przez Szymański Adam
                  Tak mnie zapaliłeś tymi fotkami, że sprzedałem (oddałem sorzedawcy) 17-40/L i kupiłem właśnie ten 100/2,8 makro za 2500 czyli miałem jeszcze 400 zł zwrotu. Człowiek (firma Foto Media z Radomia) twierdzi, że podobne problemy z nieostrością L-ki zgłaszało już w reklamacjach 3-ech kupujących i chcieli zamienić na inny egzemplarz podejrzewając, że ten co mają jest walnięty. A to niestety ten typ tak ma. Polecam go, facet ma ceny niewygórowane (na giełdzie foto w Stodole, W-wa) w stosunku do innych ludzi z giełdy. Oczywiście na Allegro są ceny niższe, ale tu zawsze mogę pomacać i przymierzć towar.
                  Gratuluje wymiany i zycze udanych robaczkow :-)
                  Nie wiem jaka ostrosc mają 17-40, nie uzywałem i nie mam zamiaru - za ciemny dla mnie. Za niecale 2000 mozna kupic stałke 20mm f/2.8 i to wydaje mi sie lepszym rozwiazaniem niz 17-40L. A co do sprzedawcow, to ja pozostane przy Tommy'm - ufam mu i po prostu go lubie za podejscie do fotografii i klientow :-)
                  Pozdr - JaW
                  Moja galeria Fotojaw
                  Moje zdjęcia na plfoto

Komentarz

• Fajer
                    Początki nałogu
                    • 2004
                    • 290

Zamieszczone przez JaW
                    Nie wiem jaka ostrosc mają 17-40, nie uzywałem i nie mam zamiaru - za ciemny dla mnie. Za niecale 2000 mozna kupic stałke 20mm f/2.8 i to wydaje mi sie lepszym rozwiazaniem niz 17-40L.
                    Nie ma jak stałki 8)
                    A Canon ich trochę robi :wink:
                    [fotolog] faj3r.blogspot.com
                    [galeria] www.tgf.art.pl
                    ----
                    EOS 40D | EF 17-40 f/4L | EF 50 f/1.4 | EF 70-200 f/4L | 430ex II | Manfrotto 055ProB + 141RC

Komentarz

• p13ka
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 1013

Zamieszczone przez Fajer
                      Nie ma jak stałki 8)
                      A Canon ich trochę robi :wink:
                      No właśnie, ja przymierzam się do zakupu szerokiej stałki i mam na krótkiej liście:
                      1. Canon 24 f/2.8 (tylko czy nie będzie za wąski do zdjęć w pomieszczeniach i krajobrazów )
                      2. Canon 20 f/2.8 (na razie lider )
                      no i tańsze substytuty:
                      3. Sigma 20 f/1.8 (jaśniejsza od pkt 2 ale czy optycznie nie jest słabsza? )
                      4. Sigma 24 f/1.8 (ta sama wątpliwość na w pkt 1 )
                      5. Sigma 24 f/2.8 (ta sama wątpliwość na w pkt 1 )

Doradźcie mi coś pliz i sorry za OT.

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Zamieszczone przez p13ka
                        (...)
                        Doradźcie mi coś pliz i sorry za OT.
                        Zobaczylem wyniki Sigma 20 1.8 vs Canon 20 2.8 na photozone... wg mnie przyslona 2.8 zupelnie wystarczy .
                        Co do 24mm... to z cropem moze byc za wasko... nawet 20 moze byc za wasko, do kompletu moze dokup Sigme 14 2.8 EX (bo cena Canona 14 2.8 L jest zabojcza)?

Komentarz

• Fajer
                          Początki nałogu
                          • 2004
                          • 290

o EF 24 2.8 czytałem wiele dobrego na EOS forum www.photo.net , ale fakt mało przy cropie
                          [fotolog] faj3r.blogspot.com
                          [galeria] www.tgf.art.pl
                          ----
                          EOS 40D | EF 17-40 f/4L | EF 50 f/1.4 | EF 70-200 f/4L | 430ex II | Manfrotto 055ProB + 141RC

Komentarz

• JaW
                            Początki nałogu
                            • 2004
                            • 258

Zamieszczone przez p13ka
                            Dokladnie tak samo jest u mnie, z tym ze Sigm w ogole nie biore pod uwagę. Canon 20mm z cropem daje 32mm, co jest znosnym szerokim kątem, ostry juz od f/2.8, jakośc obrazu stałki... Wsrod jasnych obiektywow nie widze dla tego szkla konkurencji biorac pod uwage wspolczynnik cena/jakosc.
                            Pozdr - JaW
                            Moja galeria Fotojaw
                            Moje zdjęcia na plfoto

Komentarz

• p13ka
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 1013

I chyba to będzie mój najbliższy zakup :P

Komentarz

• Leprekan
                                Bywalec
                                • 2004
                                • 166

Witam.
                                Jak już jesteśmy przy tele/macro, to co moglibyście powiedzieć na temat Sigmy 105 f2,8 macro. Będzie bardziej do portretu lub reportażu, niż do macro. Są dwie wersjetego obiektywu - jak się do siebie mają, no i do współpracy z analogiem?
                                Cosik czarnego + [EF20 f/2,8] + EF28 f/2,8+ EF50 f/1,8+ EF100 f2,0

Komentarz

Pracuję...