X
-
-
Odp: [test] SIGMA 85/1.4 Art + porównanie
Może dla tego, że nie robi testów na niewyostrzonych i nieoduszmionych jpegach czerwonej skrzynki, których w praktyce nikt nie używa.Komentarz
-
Prawda. Takie testy nie są wcale oczywiste. W zasadzie jeżeli ostrzenie jest optymalne nie powinno być różnicy w centrum na f/5.6. Na innym korpusie ten test też wygląda troche inaczej. Ponoć Tamron ma widoczny focus shift, więc może być różnica ostrości na mniejszych otworach zależnie czy w testach ostrzono zwyczajnym AF, LiveView (LV może ostrzyć na mniejszej przysłonie), czy manualnie i czy wybierany jest najlepszy strzał z kilku czy jest tylko jeden.Lubię The Digital Picture, ale topowe Tamrony wypadają tam zaskakująco słabo. Przypadek? Nie wiem. Weźmy chociażby 15-30VC, w ogóle nie widać tam przewagi nad 16-35/2.8 II, to samo 70-200 VC, który na 200mm wypadł gorzej niż pierwsza wersja, a jest zupełnie odwrotnie i gołym okiem widać różnicę między obydwoma. To samo 24-70. A w innych testach Tamrony często wypadają nawet lepiej, niż systemówki (70-200ISII, 24-70II, 16-35II). Oczywiście testy czytam z przymrużeniem oka, najlepiej samemu podpiąć i porównać. W przypadku 85mm VC jest dokładnie to samo.I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.Komentarz
-
Czyli Sigma od powiedzmy f2.0 w górę dorzuca tylko po to aby po prostu było? Wybacz jeśli się mylę, ale wydaję mi się, że praca w studiu nie jest Twoją profesją. F7 to i tak jest mało.Komentarz
-
Nie rozumiem pytania.
Po co tobie stałka do studia jeśli sensowny zoom za podobne pieniądze da tobie praktycznie identyczną jakość obrazu na przysłonach f7 i większych? Serio pytam.Komentarz
-
Komentarz
-
Mam zoom 24-70 f2.8 mk II i jestem z niego zadowolona. Chciałabym mieć jeszcze 85mm, a 70-200 odpada ze względu na wymiary.Komentarz
-
facebook, 6D, 80D, 24-70L 2.8 ll, 70-200L 2.8 ll, YN568ll, YN685, YN622, ATLAS 600 TTL, GODOX TT350, NavigatorKomentarz
-
Komentarz
-
Komentarz
-
I z Sigmą tak właśnie jest. Jedyne różnice są w fabrycznej kalibracji. Jedne mniej trzeba kręcić Dockiem, inne bardziej, a są i takie, co wcale
O obiektywach wiem prawie wszystko
Komentarz
-
-
Komentarz
-
Miałem tą sigmę w ręce i jak dla mnie wygodniejszy w użytkowaniu jest 70-200
Komentarz
-
Komentarz
Komentarz