X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zanussi
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1696

Back to Topic. 135mm z takim światłem musi dawać piękny bokeh, który z łatwością można zaadoptować do zdjęć mocno przemyślanych, artystycznych.... studyjnych jak i portetów czy właśnie teatrów.... nigdy nie zastąpi zooma ale przecież taka stałak nie ma na celu konkurowania z jakąkolwiek.... porównywanie dwu zupełnie innych konstrukcji do zupełnie innej fotografii jest nie na miejscu a wręcz grzechem! ta! grzechem!!!
    Oko plus aparat - dobrana para.

Komentarz

• Jac
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 4813

NO tak, zgadazm sie z toba zanussi, ale my chyba nie jestesmy zawodocami, mozemy sobie pozwolic na nieudane zdjecia z koncerty, mozemy sobie pozwolic na dopieszczenie jednego zdjecia przez kilka godzin, tak jak chcemy. I tak jak robisz sobie pozniej odbitke na sciane to nie zrobisz sobie 30 zdjec z koncertu, tylko wezmiesze TO jedno...
      Chyba wiadomo do czego sa zdolne takie szkla jak 35/1.4 85/1.2 135/2.0 i pare innych, takich "efektow" nie osiagniesz zadnym zoomem, i teraz jest pytanie, czy jestes wstanie poswiecic uniewrsalnosc zooma dla tych "efektow" czy nie, no a idac dalej tym tropem to znowu skoro zoom i gazeta i wielkosc znaczka pocztowego to po co odrazu kupowac Lki? tak jak pisze gietrzy 17-85 albo Tamrona od Cichego i juz...

Ale ten watek jest o 135/2.0 mam nadzieje ze wkrotce Kubaman zabierze glos i rozwieje wszelkie watpliwosci ;-)
      Instagram

Komentarz

• jadeit
        Początki nałogu
        • 2004
        • 466

sample sample
        Kubaman
        z tańca mogą być dawaj,dawaj PLEASE
        może i ja wpadne do Kraka w końcku i kupie takie szkło
        wszak to moje miasto także
        a szkło mniemam zacne

pozdrawiam
        un point c'est toi
        fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10

Komentarz

• adamek
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 2265

jac: z bardzo prostej rpzyczyny.
          jakość wykonania (i tu nie żartuje )
          Miłego dnia
          adam jastrzębowski
          cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
          tu tu

Komentarz

• Jac
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 4813

Zamieszczone przez adamek
            jac: z bardzo prostej rpzyczyny.
            jakość wykonania (i tu nie żartuje )
            hehe, no to jest tez pancerna Tokina, gwoździe mozna wbijac ;-)

EDIT: poza tym gietrzy pisze o 17-85 to chyba nie jest "jakosc wykonania" ;-)
            Instagram

Komentarz

• gietrzy
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 5727

Zamieszczone przez Jac
              EDIT: poza tym gietrzy pisze o 17-85 to chyba nie jest "jakosc wykonania" ;-)
              Gietrzy po przygodzie z 300/2.8L IS na Marku dwa razy się zastanowi zanim napisze, że jakieś szkło jest i szybkie i pancerne.
              the silence is deafening

Komentarz

• Pikczer
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2578

Zamieszczone przez Jac
                NO tak, zgadazm sie z toba zanussi, ale my chyba nie jestesmy zawodocami, mozemy sobie pozwolic na nieudane zdjecia z koncerty, mozemy sobie pozwolic na dopieszczenie jednego zdjecia przez kilka godzin, tak jak chcemy....
                Skoro nie jestesmy zawodowcami i mozemy sobie pozwolic na... itd., to powiedz: czemu tak usilnie ukazujesz roznice w jakosci stalek i zoomow i przekonujesz AMATOROW do tej niewygody
                Roznica miedzy nimi moze i jest istotna ale tylko dla zawodowcow i to tez w konkretnym zastosowaniu

Komentarz

• Jac
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 4813

No wlasnie wrecz przeciwnie ;-), zawodowcom* (w wiekszosci) nie zalezy na jakosci a na ilosci i roznorodnosci kadrow, ty jako amator masz czas popracowac nad jednym ujeciem nawet przez cale 5 min :-)

Poza tym ja nikogo nie przekonuje do stalek ale pytanie czy sigma wypada lepiej niz 135/2.0 jest smieszne ;-) - dwa rozne szkla zupelnie innej klasy i wynik moze byc tylko jeden

*mowa o fotoreporterach
                  Instagram

Komentarz

• Pikczer
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2578

Zamieszczone przez Jac
                    Poza tym ja nikogo nie przekonuje do stalek ale pytanie czy sigma wypada lepiej niz 135/2.0 jest smieszne ;-) - dwa rozne szkla zupelnie innej klasy i wynik moze byc tylko jeden
                    Mam rozumiec z Twojej wypowiedzi, ze jak se kupie F1, to bede jezdzic jak Schumacher
                    Poza tym, wszystko zalezy do jakiej puszki szklo jest podpiete. Wydaje mi sie, ze 135L pokazalaby o wiele wieksza roznice od Sigmy, ale z min. 5D. I to bym chcial zobaczyc.

ps
                    zdjecia z koncertow, to nie zdjecia kwiatkow czy etykiet piwa robionych w domciu ze statywu. Idac dalej, sadze, ze w warunkach koncertowych trudniej zauwazyc roznice tych szkiel - patrz np. iso 800 lub 1600

Komentarz

• snowboarder
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 1358

Zamieszczone przez Pikczer
                      Mam rozumiec z Twojej wypowiedzi, ze jak se kupie F1, to bede jezdzic jak Schumacher
                      Poza tym, wszystko zalezy do jakiej puszki szklo jest podpiete. Wydaje mi sie, ze 135L pokazalaby o wiele wieksza roznice od Sigmy, ale z min. 5D. I to bym chcial zobaczyc.

ps
                      zdjecia z koncertow, to nie zdjecia kwiatkow czy etykiet piwa robionych w domciu ze statywu. Idac dalej, sadze, ze w warunkach koncertowych trudniej zauwazyc roznice tych szkiel - patrz np. iso 800 lub 1600
                      Jak bedziesz mial samochod F1, to MOZESZ jezdzic jak Schumacher.
                      Zalezy jakim jestes kierowca, ale wykretu o gorszym samochodzie
                      juz nie masz ;-)
                      Koncert to skrajny przyklad wyzszosci zooma. Siedzisz w jednym
                      miejscu i nie mozesz sie ruszyc wiec jedyna mozliwosc
                      roznorodnosci kadrow to zoom.
                      Nie ma jednak watpliwosci, ze 135L bije jakoscia kazdy zoom.
                      Rowniez przy ISO 800.

To kwestia priorytetow...

Komentarz

• snowboarder
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 1358

Zamieszczone przez Jac
                        No wlasnie wrecz przeciwnie ;-), zawodowcom* (w wiekszosci) nie zalezy na jakosci a na ilosci i roznorodnosci kadrow, ty jako amator masz czas popracowac nad jednym ujeciem nawet przez cale 5 min :-)
                        dokladnie. Chodzi o to, by miec jak najwiecej zdjec, bo od tego
                        zalezy twoj chleb, czy zeby miec frajde z kilku super?
                        Jeszcze raz - zalezy od twoich priorytetow.
                        Na szczescie jest wybor :-)

Komentarz

• Pikczer
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 2578

Zamieszczone przez snowboarder
                          dokladnie. Chodzi o to, by miec jak najwiecej zdjec, bo od tego
                          zalezy twoj chleb, czy zeby miec frajde z kilku super?
                          Jeszcze raz - zalezy od twoich priorytetow.
                          Na szczescie jest wybor :-)
                          Chlopaki, robienie zdjec, to moje hobby a nie praca.
                          A czy wzieliscie pod uwage np. fakt, ze nie chodzi o to, aby miec ich jak najwiecej, ale np. zeby byly roznorodne??? Co mi z samych portretow???

Komentarz

• snowboarder
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 1358

Chlopaki, robienie zdjec, to moje hobby a nie praca.
                            A czy wzieliscie pod uwage np. fakt, ze nie chodzi o to, aby miec ich jak najwiecej, ale np. zeby byly roznorodne??? Co mi z samych portretow???

Jesli masz miejsce w pierwszym rzedzie to nie wezmiesz
                            ze soba 135L, wezmiesz 85L :-)
                            Poza jakoscia zdjec jest jeszcze kwestia szybkosci.
                            mozliwosc robienia na f2 z gwarantowanym efektem jest
                            zaleta w porownaniu do takiego sobie f2.8...
                            Przy czym nasze f2 szklo jest o wiele mniejsze i mniej rzucajace
                            sie w oczy niz gigantyczny f2.8 zoom.
                            Kwestia priorytetow :-)

Komentarz

• Jac
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 4813

Co mi z samych portretow???
                              Wiesz ja nigdzie nie napisalem ze jedna stalka jest lepsza od zooma, dlatego mam ich kilka ;-), a zmiana na inna trwa sekundy... troche wolniej niz przekrecic pierscien...
                              poza tym co do amatorw, zestaw trzech stalek np 35/2.0 50/1.4 85/1.8 jest znacznie tanszy, ostrzejszy, jasniejszy i mniejszy od 24-70/2.8 ;-)
                              Instagram

Komentarz

• gietrzy
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 5727

Zamieszczone przez Jac
                                ale pytanie czy sigma wypada lepiej niz 135/2.0 jest smieszne ;-)
                                Jac, ty Marku Jesteś mi winny czyszczenie LCD'ka!

Powracając do tematu kilka testowych a jakże ;-)
                                20D, BreezeBrowser, wszystko normal, bez wyostrzania, z raw
                                ostrzone pod LCD
                                f/2

crop bez wyostrzania

crop wyostrzony, smart sharpen 95;0,9

f/2.8

crop bez wyostrzania

crop wyostrzony, smart sharpen 95;0,9
                                Ostatnio edytowany przez gietrzy; 120.
                                the silence is deafening

Komentarz

Pracuję...