X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • adalbert
    Początki nałogu
    • 2007
    • 353

????

Zamieszczone przez adalbert

Przyłączam się do tematu - czy ktoś już to sprawdził? Zamierzam kupić sprzęt od sprawdzonego TIPa z Allegro - będę miał rachunek z niemieckiego sklepu... Czy CASHBACK jako mieszkańca Polski mnie obejmie?
    Ponawiam pytanie - zwłaszcza w kontekście informacji na stronie CANONA:
    " To apply for your cashback and for full terms and conditions, please click here.Offer only valid in country of purchase.
    " LINK:http://canon2007promotions.onlinereb...po&view=promos

Pojawiła się w tym wątku nazwa sklepu FOTO IT... dzwoniłem dziś do nich w sprawie korpusu 5d i kilku szkieł - nie wiem, czy znana jest Wam ta sytuacja - jeśli tak - może ktoś bliżej potrafi to wyjaśnić. Cena 5d podawana na ich stronie internetowej to 9199zł brutto z fakturą VAT.. ale dowiedziałem się, że mogę u nich kupić 5d za 8099zł z paragonem "marżą" To oferta godna uwagi, jeśli faktura nie jest potrzebna - ALE jest jeden haczyk - mianowicie taki paragon nie pozwala skorzystać z wiosennej promocji Canona... zastanawiam się dlaczego? (rozmówca z firmy nie wyjaśnił tego zbyt logicznie - wspomniał tylko o tym, że "jak jest za niska cena - to Canon odrzuca taki wniosek" - co wydało mi się wierutną bzdurą - co tu cena ma do rzeczy?) Czy FOTO IT ściąga część sprzętu z USA? (to by wyjaśniało problem - promocja jest tylko dla rynków UE) i ten sprzedaje bez faktur - po cenie "allegrowej" ... czy ktoś badał ten temat?
    Jak to jest z paragonami u TIPów - zakładając, ze otrzymujemy od TIPa paragon z niemieckiego sklepu/hurtowni - czy w kontekście tego , co sygnalizowałem na początku postu (Offer only valid in country of purchase.) oznacza to, że z takim paragonem nie otrzymamy cashback? To dopiero początek promocji - ale może już ktoś zdążył ten temat "przerobić"....

Komentarz

• krzysp
      Bywalec
      • 2006
      • 133

Ponawiam pytanie - zwłaszcza w kontekście informacji na stronie CANONA:
      " To apply for your cashback and for full terms and conditions, please click here.Offer only valid in country of purchase.
      " LINK:http://canon2007promotions.onlinereb...po&view=promos

Pojawiła się w tym wątku nazwa sklepu FOTO IT... dzwoniłem dziś do nich w sprawie korpusu 5d i kilku szkieł - nie wiem, czy znana jest Wam ta sytuacja - jeśli tak - może ktoś bliżej potrafi to wyjaśnić. Cena 5d podawana na ich stronie internetowej to 9199zł brutto z fakturą VAT.. ale dowiedziałem się, że mogę u nich kupić 5d za 8099zł z paragonem "marżą" To oferta godna uwagi, jeśli faktura nie jest potrzebna - ALE jest jeden haczyk - mianowicie taki paragon nie pozwala skorzystać z wiosennej promocji Canona... zastanawiam się dlaczego? (rozmówca z firmy nie wyjaśnił tego zbyt logicznie - wspomniał tylko o tym, że "jak jest za niska cena - to Canon odrzuca taki wniosek" - co wydało mi się wierutną bzdurą - co tu cena ma do rzeczy?) Czy FOTO IT ściąga część sprzętu z USA? (to by wyjaśniało problem - promocja jest tylko dla rynków UE) i ten sprzedaje bez faktur - po cenie "allegrowej" ... czy ktoś badał ten temat?
      Jak to jest z paragonami u TIPów - zakładając, ze otrzymujemy od TIPa paragon z niemieckiego sklepu/hurtowni - czy w kontekście tego , co sygnalizowałem na początku postu (Offer only valid in country of purchase.) oznacza to, że z takim paragonem nie otrzymamy cashback? To dopiero początek promocji - ale może już ktoś zdążył ten temat "przerobić"....
      W poprzedniej promocji dotyczącej zwrotu 590 zł (patrz temat http://www.canon-board.info/showthread.php?t=16147 , zwłaszcza końcowe wątki) temat ten był już poruszany.
      Też było kilka plotek:
      - że niby zakup 30D poniżej chyba 1200 Euro - to zwrotu nie będzie,.... ktoś kupił poniżej i dostał zwrot (http://www.canon-board.info/showthre...=16147&page=22)
      Informacja, że sprzęt trzeba kupić w Polsce żeby dostać zwrot też pojawiła się w podanym wyżej temacie..... jeśli dobrze pamiętam to ktoś mieszkający w Irlandii kupił 30D we Francji i zwrot dostał.

Ja kupiłem u Tipa na tyle tanio, że jeśli nie otrzymam zwrotu to i tak mam trochę kasy w kieszeni.

A myślę, że takie teksty ze strony sklepów czy TIPów mogą sugerować, że coś kręcą (nie odprowadzają podatku, ...). Albo zależy im na tym, żeby brać u nich w kraju (w sklepie) zamiast u TIPa.

Dlatego też odsyłam do :

wtedy wiele się wyjaśni.

Proszę zobaczyć jeszcze to:

a mialem 30d kupiony w fotoset za 3990 brutto. Niby byl to taki na ktory nie zwrotu (aparat z dystrybucji dla skosnookich), o czym sprzedawca lojalnie ostrzegal. Wyslalem jednak papiery i dzisiaj przyszla kasa.
      Na pudelku nie bylo oczywiscie zadnego kuponu, ani tez informacji o zwrocie.
      Ciekawe prawda ....
      Chyba wypije piwko za zdrowie naszej kochanej firmy

Ostatnio edytowany przez krzysp; 5020.
      link do stronki mojej żonki - cena jaką zapłaciłem za zgodę na zakup 17-40 L Potem już poszło bez "szantażu": 30d i 17-40 dla niej a dla mnie 5d i 24-105. Transakcja wiązana.

Komentarz

• schabu
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1352

szkoda ze w stanach nie ma juz cash backow:/
        Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Komentarz

• tomasek
          Bywalec
          • 2007
          • 169

Jeśli dobrze rozumiem - w promocji mogą brać także firmy, nie tylko osoby prywatne? Bo pare złotych podatku zawsze też można zaoszczędzić...
          5D mk2 | 7D mk2 | S20/1.8 | C35/2 IS | C100/2.8L IS | C24-70/2.8L II | C70-200/2.8L | 580II

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

Zamieszczone przez energia_ki
            - fotoit nie wystawia paragonow, bo nie maja kasy
            czyli tylko ci, ktory biora od nich na fakture
            moga liczyc na zwrot z Canona???
            Kasy nie maja ale maja komputer z drukarka . Ja dostalem paragon jak kupowalem 50 1.4 i 85 1.8 , nie musialem brac faktury VAT zeby koniecznie miec jakis dowod zakupu.

Komentarz

• lukep
              Początki nałogu
              • 2006
              • 387

W!

W polsce klient musi dostac dokument fisklany sprzedazy, czy to fakture VAT czy tez paragon fisklany. Taie przypadki, jak tu opisywane, iz FVAT zostanie wystawiona w terminie pozniejszym nie jest zgodna z polskim prawem i ustawa o rachunkowosci! Jezeli jakiegos towaru nie ma z 'podkladka' FVAT zakupu (lub innego dokumentu nabycia), takiego towaru nie mozna sprzedac detalicznie. Vitez, jezeli dostales paragon to musieliby Ci go wystawic poprzez drukarke, w tym przypadku fiskalna, co zakladam ze mialo wlasnie miejsce.
              Po raz kolejny w tym watku mnostwo dosc infantylnych dywagacji, poruszanych juz wczesniej w watku o zwrocie pieniedzy za 30D i polecam przeczytanie tamtego watku uwaznie!

Zdrowko

Komentarz

• energia_ki
                Początki nałogu
                • 2007
                • 291

Pojawiła się w tym wątku nazwa sklepu FOTO IT... dzwoniłem dziś do nich w sprawie korpusu 5d i kilku szkieł - nie wiem, czy znana jest Wam ta sytuacja - jeśli tak - może ktoś bliżej potrafi to wyjaśnić. Cena 5d podawana na ich stronie internetowej to 9199zł brutto z fakturą VAT.. ale dowiedziałem się, że mogę u nich kupić 5d za 8099zł z paragonem "marżą" To oferta godna uwagi, jeśli faktura nie jest potrzebna - ALE jest jeden haczyk - mianowicie taki paragon nie pozwala skorzystać z wiosennej promocji Canona... zastanawiam się dlaczego? (rozmówca z firmy nie wyjaśnił tego zbyt logicznie - wspomniał tylko o tym, że "jak jest za niska cena - to Canon odrzuca taki wniosek" - co wydało mi się wierutną bzdurą - co tu cena ma do rzeczy?)
                ja skusilam sie na 5D za 8099 [tyle podano mi przez telefon,
                potem na miejscu chciano 8199, w koncu szef [?] zdecydowal,
                ze po cenie ustalonej telefonicznie]
                i dopiero przy kupowaniu dowiedzialam sie
                ze nie dostaje ani zadnego paragonu,
                ani gwarancji producenta,
                a tylko gwarancje sklepowa - i tu tez, jak w przypadku podanym
                przez adalberta, tlumaczenia byly mętne i nic z nich nie wyniklo
                to samo bylo przy zakupie obiektywu 24-70
                ktory kupilam po ich normalnej cenie, a nie żadnej 'okazyjnej'

tez bym chciala sie dowiedziec, o co chodzi
                w tym całym odmawianiu wysatwiania faktur, gwarancji czy paragonow

aha, a informacja, ze że "jak jest za niska cena - to Canon odrzuca taki wniosek" nie przejmowalabym sie w ogole, bo ilosc glupich informacji,
                jakie uslyszalam od skadinad bardzo sympatycznych panow z fotoit,
                jest dosc spora [jak ktos bedzie ciekawy, to moge pocytowac]
                - w kazdym razie w niedziele 1.04 na gieldzie w stodole
                pan z fotoit nie mial bladego pojecia o promocji canona
                i tlumaczyl, ze ludziom cos sie pomylilo, bo to bylo jakis czas temu
                na 30D i sie skonczylo, a zadnej nowej nie ma
                to ja dziekuje za takie informacje

Zamieszczone przez Vitez
                Kasy nie maja ale maja komputer z drukarka . Ja dostalem paragon jak kupowalem 50 1.4 i 85 1.8 , nie musialem brac faktury VAT zeby koniecznie miec jakis dowod zakupu.
                dzieki za odpowiedz, Vitez
                niestety, w moim przypadku komputer z drukarka nie zostal uzyty
                panowie uparli sie, ze ich sklepowa karta gwarancyjna
                z ich pieczatka, wypisana data, cena, numerem seryjnym
                wystarczy

Komentarz

• Kolekcjoner
                  Obertroll
                  • 2006
                  • 18766

aha, a informacja, ze że "jak jest za niska cena - to Canon odrzuca taki wniosek" nie przejmowalabym sie w ogole, bo ilosc glupich informacji,
                  jakie uslyszalam od skadinad bardzo sympatycznych panow z fotoit,
                  jest dosc spora [jak ktos bedzie ciekawy, to moge pocytowac]
                  Dawaj pośmiejemy się.

W temacie: paragon jest ważny tylko z kasy fiskalnej. Nie może być drukowany na kompie. Ten ostatni jest raczej dowodem na to, że sprzedawca nie odprowadził za towar Vat-u .
                  "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                  Kapitan Wagner

Komentarz

• adalbert
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 353

...
                    i dopiero przy kupowaniu dowiedzialam sie
                    ze nie dostaje ani zadnego paragonu,
                    ani gwarancji producenta,
                    a tylko gwarancje sklepowa - ...
                    to chyba oznacza (na 99,9%), że Twoja 5 pochodzi spoza rynku UE ... w przeciwnym wypadku mogłabyś swobodnie serwisować ją na żytniej. Pewny TIP z aparatem z Niemiec jest w tej sytuacji chyba (?) lepszym rozwiązaniem - zwłaszcza, jeśli się nie mieszka w Warszawie (ceny zbliżone) - ale to swobodna dygresja...
                    energia_ki czy miałaś możliwość podpięcia 24-70 do puszki i przetestowania jej ? (w rozmowie telefonicznej zapewniano mnie, że mogę przyjechać do nich z lapem i podpiąć nawet kilka 24-70 - podobno zawsze na stanie mają kilka egzemplarzy

Komentarz

• Zbig
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 101

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                      Dawaj pośmiejemy się.

W temacie: paragon jest ważny tylko z kasy fiskalnej. Nie może być drukowany na kompie. Ten ostatni jest raczej dowodem na to, że sprzedawca nie odprowadził za towar Vat-u .
                      No to ja mam taki dowód :smile: Paragonik drukowany z komputera, ale gwarancja już normalna - europejska Canona. Oj dziwny jest ten sklep - na pewno coś kombinują w papierach.
                      Tak BTW, to nie dotyczy to tylko Canonów - jak byłem we czwartek, to jeden koleś macał D2x i też usłyszał, że jak faktura, to po dwudziestym kwietnia. Czy ten dwudziesty to taka magiczna data, czy może po prostu wynika z ich pokrętnych rozrachunków

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                        Co ciekawe w abfoto tez dostalem paragon wydrukowany z komputera . Plaga jakas czy jednak jest to jakas forma drukarki fiskalnej? Co za problem miec zarejestrowany program fiskalny na komputerze drukujacy wymagany format paragonow/faktur... szczegolnie dla sklepow prowadzacych sporo sprzedazy internetowej.

Komentarz

• gkocur
                          Coś już napisał
                          • 2006
                          • 77

Zamieszczone przez Vitez
                          Plaga jakas czy jednak jest to jakas forma drukarki fiskalnej? Co za problem miec zarejestrowany program fiskalny na komputerze drukujacy wymagany format paragonow/faktur... szczegolnie dla sklepow prowadzacych sporo sprzedazy internetowej.
                          Istotą paragonu fiskalnego jest to, że jest on zarejestrowany w specjalnej, nieulotnej pamięci. Raczej nie ma komputerów będących drukarkami fiskalnymi (wymagana homologacja).

Czy paragon jest fiskalny można łatwo zobaczyć: musi mieć napis "FISKALNY" i mieć specjalny numer poprzedzony taką dziwną literką (ma to być chyba stylizowane F).
                          40D + Kit + EF-S 10-22 + 24-105 + Tamron 28-75 + Sigma 70-300 + 430ex

Komentarz

• arturs
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 4196

Nie ma czegoś takiego jak komputer fiskalny itp.. Paragon fiskalny MUSI być wydrukowany na drukarce/kasie fiskalnej (zgłoszonej i zarejestrowanej w Urzędzie Skarbowym). Najlepiej jak dają takie coś zapytać niewinnym tonem co na taką formę paragonu powie kontrola z US w którym przypadniem pracuje żona/brat/mąż itp.
                            To że towar jest spoza UE nie ma "żadnego" znaczenia - sprawadzamy do firmy dużo rzeczy z Tajwanu (kamery, rejestratory itp.) i nie ma żadnego problemu - dostajesz rachunek (invoice) płacisz cło i VAT, wprowadzasz na magazyn i sprzedajesz..
                            Jak ktoś kombinuje w ten sposób z paragonami/rachunkami to prawdopodobnie znaczy że towar jest sprawadzany na lewo spoza UE i w ten sposób nie płaca cła ani VATu przy przekraczaniu granicy..
                            Przy zakupie klient MUSI obowiązkowo dostać albo paragon fiskalny albo fakturę VAT - i nie ma innej możliwości..
                            Co do gwarancji to czy na gwarancji Canon Polska są wydrukowane fabrycznie numery seryjne czy wpisuje się je ręcznie?
                            Jak ręcznie to pewnie gwarancja jest od czegoś innego (znacznie tańszego) a na żytniej pewnie nie sprawdzają po nr seryjnych skąd jest sprzęt..

Pozdr
                            Artur
                            5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• Kolekcjoner
                              Obertroll
                              • 2006
                              • 18766

Zamieszczone przez Vitez
                              Co ciekawe w abfoto tez dostalem paragon wydrukowany z komputera . Plaga jakas czy jednak jest to jakas forma drukarki fiskalnej? Co za problem miec zarejestrowany program fiskalny na komputerze drukujacy wymagany format paragonow/faktur... szczegolnie dla sklepow prowadzacych sporo sprzedazy internetowej.
                              Z tego co mi wiadomo /zaznaczam że za eksperta w sprawach podatkowych się nie uważam/ to paragon drukowany na komputerze jest uznawany prze US jako dokument niefiskalny. Czyli de facto jest to świstek bez znaczenia. Na podstawie tego co raz mi powiedziała urzędniczka w US to jedynym dokumentem potwierdzającym sprzedaż jest paragon z homologowanej kasy fiskalnej. Taka kasa musi spełniać bardzo określone (ustawowe) wymagania i nie może być to komputer.
                              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                              Kapitan Wagner

Komentarz

• Zbig
                                Bywalec
                                • 2007
                                • 101

Kurczak, to zupełnie już nie wiem co o tym myśleć. Nie dosyć, że mam ten cholerny paragon drukowany, to mam gwarancję Canon Europe wypełnioną ręcznie. Czy ktoś może potwierdzić, czy takowa gwarancja jest równoznaczna z gwarancją naszą krajową (wogóle czy jest takie coś, jak nasza krajowa, czy jest to teraz europejska) ? Mogę wkleić fotę.

W Nikonie było to trochę inaczej - dostawało się gwarancję z NP, gdzie było wszystko wydrukowane - sprzedawca tylko przybijał pieczątkę. Zaczynam się trochę dziwić ....

Komentarz

Pracuję...