X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lukep
    Początki nałogu
    • 2006
    • 387

Zamieszczone przez tmaciak
    No, no, nie przesadzajmy i nie mylmy pojęć. Bez wątpienia nie jest to paragon fiskalny (w rozumieniu "zafiskalizowany za pomocą drukarki lub kasy fiskalnej") ale to nie świadczy, że jest nielegalny. Jeśli sprzedawca jest płatnikiem VAT, lecz nie musi mieć kasy fiskalnej, byłby to bardzo dobry dokument do rejestracji sprzedaży detalicznej.

Nie ma czegoś takiego jak nielegalny dowód sprzedaży, a o wprowadzeniu czegoś na rynek w sposób niedozwolony to można mówić jedynie jeśli towar pochodził z przestępstwa lub przemytu.
    *Czlowieku, sprzedawca wedlug polskiego prawa jest zobowiazany podczas sprzedazy dac klientowi paragon FISKLANY lub Fakture VAT i nie ma innej mozliwosci, jak sobie paragonowkami pomaga, to jest jego interes, lecz fiskalny dokument, jeden z tych dwoch wymienionych, musi dac klientowi!
    W innym przypadku popelnia przestepstwo. W ustawie jest nawet okreslenie, dokument fisklany nalezy dolaczyc do towaru niezwlocznie!
    Radze zaznajomic sie z ustawa o VAT a nie pisac ze mozna inaczej!

Zdrowko

Komentarz

• Tomasz1972
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 3042

Zamieszczone przez lukep
      *Czlowieku, sprzedawca wedlug polskiego prawa jest zobowiazany podczas sprzedazy dac klientowi paragon FISKLANY lub Fakture VAT i nie ma innej mozliwosci, jak sobie paragonowkami pomaga, to jest jego interes, lecz fiskalny dokument, jeden z tych dwoch wymienionych, musi dac klientowi!
      W innym przypadku popelnia przestepstwo. W ustawie jest nawet okreslenie, dokument fisklany nalezy dolaczyc do towaru niezwlocznie!

Zdrowko
      Pod warunkiem że jest płatnikiem VAT !!!

Komentarz

• tomalxx
        Bywalec
        • 2005
        • 216

Zamieszczone przez Tomasz1972
        Nie chciałbym nikogo oczerniać i niczego imputować, ale sądząc po ilości sprzętu, jaki w rzeczonym sklepie kupili choćby "tutejsi" ;-) forumowicze, to jest to płatnik Vat (wystawia przecież faktury).

Komentarz

• lukep
          Początki nałogu
          • 2006
          • 387

Zamieszczone przez Tomasz1972
          Tomaszu, przeciez oni sa platnikami VAT, nawet maja wlasny KRS w sadzie!
          Dlatego tez o tym nawet nie wspominalem. Prowadzac dzialalnosc handlowa trudno nie byc platnikiem VAT, tak poza cala sprawa. Gdyz marza doliczona do zakupu brutto bylaby nieoplacalne do wprowadzania do dalszego obrotu towarowego. Cena siegala by astronomicznych kwot, bo zakup bylby w cenach brutto, gdyz nie mogliby odliczac podatku od kwoty zakupu.

Zdrowko

Komentarz

• tmaciak
            Uzależniony
            • 2006
            • 610

Zamieszczone przez lukep

Zdrowko
            Człowieku , jak zapewne zauważyłeś, wyabstrahowałem od konkretnego przypadku który omawialiście i przedstawiłem ogólną zasadę.

Dodatkowo, radziłbym jednak zwrócić uwagę, w jakiej to jest ustawie i jaka jest różnica pomiędzy przestępstwem, przestępstwem skarbowym i wykroczeniem skarbowym i dlaczego dodajemy słowo "skarbowe". Ja osobiście nie stawiam znaku równości pomiędzy np. kradzieżą i nie wydaniem paragonu fiskalnego

Nie zachowujmy się jak nasz drogi minister (nie)sprawiedliwości... nie oczerniajmy ludzi na podstawie nie potwierdzonych przesłanek...
            Pozdrawiam, Tomek
            Canon S-120PC II

Komentarz

• Kolekcjoner
              Obertroll
              • 2006
              • 18766

Ja bym już te dywagacje zostawił urzędnikom z "właściwej instytucji" . Bo powoli czuję się jak na jakimś forum podatkowym .
              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
              Kapitan Wagner

Komentarz

• aptur
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 3837

Zamieszczone przez tmaciak
                No, no, nie przesadzajmy i nie mylmy pojęć. Bez wątpienia nie jest to paragon fiskalny (w rozumieniu "zafiskalizowany za pomocą drukarki lub kasy fiskalnej") ale to nie świadczy, że jest nielegalny.
                Ten dokument który przedstawił kolega to nie jest paragon. Jeśli nie upłyneło jeszcze 7 dni od daty sprzedaży to ja bym na miejscu kolegi wziął ten niby paragon i poprosił o wymianę na fakturę

Komentarz

• Asier

Witam. moglibyście mi coś wyjaśnić. Właśnie dzwoniłem do jednego z handlujących na Allegro i facet powiedział mi, że body 30D które on oferuje, mimo iż fabrycznie nowe, nie jest objęte promocją. Czy muszę zatem kupić sprzęt tylko w sklepie? Czy tez jest jakieś inne wyjście aby otrzymać zwrot od Canona?

Komentarz

• Zbig
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 101

Zamieszczone przez aptur
                    Ten dokument który przedstawił kolega to nie jest paragon. Jeśli nie upłyneło jeszcze 7 dni od daty sprzedaży to ja bym na miejscu kolegi wziął ten niby paragon i poprosił o wymianę na fakturę
                    Niestety minęło, ale, jak już pisałem wcześniej, Fotoit ma wystawić fakture po 20. kwietnia. Nie wiem dlaczego, nie znane mi są ich przesłanki. Poczekam do tej daty bez nakręcania się, a później pójdę/pójdziemy zrobić im z d... jesień (wiadomo czego)

Zamieszczone przez Asier
                    Witam. moglibyście mi coś wyjaśnić. Właśnie dzwoniłem do jednego z handlujących na Allegro i facet powiedział mi, że body 30D które on oferuje, mimo iż fabrycznie nowe, nie jest objęte promocją. Czy muszę zatem kupić sprzęt tylko w sklepie? Czy tez jest jakieś inne wyjście aby otrzymać zwrot od Canona?
                    To całkiem proste. Jeżeli jest to TIP, to mógł kupić puszkę przed 1. kwietnia. Ponieważ on nie wystawia Tobie rachunku, ale może dać co najwyżej ten oryginalny, nie masz cashbacku. Sprzęt kupujesz w normalnym sklepie i masz zwrot (a przynajmniej powinieneś mieć ) lub u TIPa, który kupił np. w Niemczech 1. kwietnia lub później.

Komentarz

• eiwrel

Sprzęt musi byc zakupiony od Canon-europe

Witam wszystkich ponieważ jestem tutaj po raz pierwszy.
                      Jeżeli chodzi o promocje to wyczytałem na canon.co.uk, że jest nią objęty tylko sprzęt zakupiony od canon europe. Czyli kupując sprzęt na allegro, ebay lub w sklepie który importuje towar z Hong Kongu nie można liczyć na jakikolwiek zwrot. Jest to łatwe do sprawdzenia ponieważ canon wymaga numer i serie aparatu lub obiektywu w formularzu zgłoszeniowym do ustalenia jego pochodzenia.

Komentarz

• kol
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 100

A ktos dostal juz zwrot kasy?

A jesli tak to za co? Pochwalilby sie ktos? Co by innych pocieszyc?
                        canon

Komentarz

• krzysp
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 133

Zamieszczone przez kol
                          A jesli tak to za co? Pochwalilby sie ktos? Co by innych pocieszyc?
                          List idzie do Irlandii około 9 dni. Canon ma 30 dni na zwrot kasy więc jest zbyt wcześnie na odpowiedź. Zresztą sprawdź wątek o zwrocie 150 EURO za 30D. Niektórzy czekali dość długo.
                          link do stronki mojej żonki - cena jaką zapłaciłem za zgodę na zakup 17-40 L Potem już poszło bez "szantażu": 30d i 17-40 dla niej a dla mnie 5d i 24-105. Transakcja wiązana.

Komentarz

• roa
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 119

9 dni za wcześnie kupilem sprzęta ;(

Komentarz

• daniello
                              Dopiero zaczyna
                              • 2007
                              • 27

Mi nadrukowało się 5 stron (ostatnie to warunki promocji).
                              Wszystkie wysyłać czy tylko formularz?

Komentarz

• Zbig
                                Bywalec
                                • 2007
                                • 101

Myślę, że w Canonie znają warunki promocji.

Komentarz

Pracuję...