X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • arturs
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 4196

A masz ten "niby paragon" opieczętowany itp.?
    To zadzwoń na Żytnią i zapytaj... potem zadzwoń tam gdzie kupowałeś i zapytaj czy z tym paragonem masz się udać do US i że bardzo jednak ich prosisz o paragon z kasy FISKALNEJ a nie jakiś świstek z komputera,

Jeszcze odnośnie paragonów - 2 tygodnie tamu przerabiałem ten tamat w miarę dokładnie - na innym "polu" ale opiszę..
    Chciałem kupić orginalne Delphi 2007 jako osoba prywatna (mam parę zleceń na programy - na firmowym nie chcę pisać)- cena to 800EUR netto czyli z VAT jakieś 3800 pln.. zadzwoniłem do Borland Polska, złożyłem zamówienie i na 2gi dzień dzwoni miła pani i mówi że im przykro ale Borland Polska nie sprzedaje osobom prywatnym.. to się trochę wkurzyłem i zapytałem na jakiej podstawie skoro w publicznej ofercie i cenniku w sieci nie ma takiej informacji.. pani coś ściemniła i powiedziała że załatwi z ich partnerem handlowym że sprzedadzą mi po dobrej cenie..mnie wszystko jedno bylebym miał imienną fakturę.. podała namiary na partnera więc dzwonię tam i co się okazuje.. to samo.. koniec końców dopiero czwarty gość powiedział w czym rzecz a delfi kupiłem od 5go w kolei partnera Borlanda, co ciekawe, chyba żebym nie drążył tematu) ten ostani mimo że produkt przeszedł przez 5ciu pośredników wyraźnie zaznaczył że bedzie upust jak specjalny bo tak prosili wcześniejsi ;-). Ten czwarty z kolei uświadomił nie że:
    - od września 2006 roku jest tak, że nawet jak firma sprzedaje coś na fakturę VAT ale nabywcą nie jest firma tylko osoba fizyczna to mimo wystawionej faktury firma MUSI mieć kasę fiskalną i zafiskalizować taką sprzedaż (potem paragon przypina do kopii faktury).. są od tego wyjątki ale i ile pamiętam sprzęt fotograficzny chyba nie jest takim wyjątkiem..
    I firma jak nawet incydentalnie sprzedałaby coś osobie fizycznej musi mieć kasę i wszystko wbijać..
    I praktycznie nie ma od tego odwołania - albo paragon fiskalny albo faktura.. albo jedno i drugie..

Pozdr
    Artur
    5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• lukep
      Początki nałogu
      • 2006
      • 387

W!

Odsylam do stosownej ustawy o VAT i ustawach pokrewnych. Sprzedaz detaliczna musi byc ufisklaniona poprzez urzadzenie FISKALNE!! Nie ma innej mozliwosci, w kazdym innym przypadku sprzedaz jest nielegalna i podlega karze poprzez jednostke kontroli skarbowej i jest to po prostu nieuczciwa konkurencja ze strony FotoIT. Urzadzenie fiskalne posiada modul fisklany, w ktorej rejetrowana jest sprzedaz oraz poszczegolne raporty dobowe. Jest kilku producentow urzadzen fiskalnych w .pl, kazde urzadzenie musi miec odpowiednia homologacje z MF. Na paragonie fisklanym musi byc napis 'Fiskalny' oraz numer NIP sprzedawcy (pod naglowkiem firmowym) i numer unikatowy pamieci fisklanej urzadzenia. Amen.

Faktura VAT moze rowniez byc tym dokumentem fisklanym. Nie ma zadnego obowiazku podawania NIPu klienta detalicznego na FVAT, moze to byc 999-999-99-99, byle bylo imie, nazwisko oraz adres zamieszkania. Kazdy dorosly mieszkaniec naszego kraju ma nadany numer NIP. Co do tego Borlanda, to sprawy zupelnie sie maja nie tak, po prostu firma Borland nie prowadzi sprzedazy detalicznej produktow i nie ma takiego przepisu ze trzeba pod FAVAT podpinac rachunek fiskalny, zalezy to tylko i wylacznie od decyzji 'pierwotnej', jezli firma zdecydowala sie od samego poczatku na fisklalizacje sprzedazy poprzez drukarke fisklana/kase, to wtedy przy sprzedazy na FVat musi tez podpinac do FVat rachunek z kasy, ale to zalezy od pierwszej decyzji - musi byc konsekwencja w postepowaniu.

I tyle na temat. Bardzo ogolnie, ale widac ze firma FotoIT kombinuje niezle i omija jak moze oddawanie podatkow oraz legalizacje zrodel pochodzenia sprzetu, co jest niemoralne oraz stanowi przestepstwo!

Zdrowko

Komentarz

• arturs
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 4196

Zamieszczone przez lukep
        W!

Odsylam do stosownej ustawy o VAT i ustawach pokrewnych. Sprzedaz detaliczna musi byc ufisklaniona poprzez urzadzenie FISKALNE!! Nie ma innej mozliwosci, w kazdym innym przypadku sprzedaz jest nielegalna i podlega karze poprzez jednostke kontroli skarbowej i jest to po prostu nieuczciwa konkurencja ze strony FotoIT. Urzadzenie fiskalne posiada modul fisklany, w ktorej rejetrowana jest sprzedaz oraz poszczegolne raporty dobowe. Jest kilku producentow urzadzen fiskalnych w .pl, kazde urzadzenie musi miec odpowiednia homologacje z MF. Na paragonie fisklanym musi byc napis 'Fiskalny' oraz numer NIP sprzedawcy (pod naglowkiem firmowym) i numer unikatowy pamieci fisklanej urzadzenia. Amen.
        Amen..

Faktura VAT moze rowniez byc tym dokumentem fisklanym. Nie ma zadnego obowiazku podawania NIPu klienta detalicznego na FVAT, moze to byc 999-999-99-99, byle bylo imie, nazwisko oraz adres zamieszkania. Kazdy dorosly mieszkaniec naszego kraju ma nadany numer NIP.
        Ale od września 2006 obowiązuje zmiana dot. własnie kas fiskalnych w pewnych branżach

Co do tego Borlanda, to sprawy zupelnie sie maja nie tak, po prostu firma Borland nie prowadzi sprzedazy detalicznej produktow
        Jak to nie prowadzi?? Jakbym był jednoosobową firmą i chciał kupić 1 sztukę Delphi 2007 na FVAT to nie ma problemu, jak jestem osobą fizyczną która chce kupić 1 sztukę Delphi 2007 na FVAT to nagle się nie da?? I tak w kolejnych 4 firmach?? Nie ma to nic wspólnego ze sprzedażą detaliczną (Patrz też niżej) .. bo rozumiem że może sprzedawać minimum 10 kopii czy jakoś tak, ale patrz wyżej.. Zresztą wejdź na http://www.borland.pl/delphi/delphi2007/cennik.shtml i zobacz - nigdzie nie jest napisane że nie sprzedaje osobom fizycznym i w ilościach hurtowych czyli jest to oferta publiczna i teoretycznie mają obowiazek mi sprzedać..

i nie ma takiego przepisu ze trzeba pod FAVAT podpinac rachunek fiskalny, zalezy to tylko i wylacznie od decyzji 'pierwotnej', jezli firma zdecydowala sie od samego poczatku na fisklalizacje sprzedazy poprzez drukarke fisklana/kase, to wtedy przy sprzedazy na FVat musi tez podpinac do FVat rachunek z kasy, ale to zalezy od pierwszej decyzji - musi byc konsekwencja w postepowaniu.
        Tu własnie nie wiem czy nie ma zastosowania wzmiankowane rozporządzenie:
        o proszę:
        Od 1 września 2006 r. podatnicy, którzy dotychczas byli zwolnieni z obowiązku ewidencjonowania obrotów przy zastosowaniu kas fiskalnych, będą musieli stosować kasy.

Cytat z ww strony:

Od 1 września 2006 r. podatnicy, którzy dotychczas byli zwolnieni z obowiązku ewidencjonowania obrotów przy zastosowaniu kas fiskalnych, będą musieli stosować kasy. Bez względu na wysokość osiąganych obrotów dotyczy to podatników dokonujących:
        [...]
        - dostaw sprzętu fotograficznego, z wyłączeniem części i akcesoriów do sprzętu i wyposażenia fotograficznego (ex PKWiU 33.40.3),
        [...]
        - dostaw nagranych, z zapisanymi danymi lub zapisanymi pakietami oprogramowania komputerowego (w tym również sprzedawanymi łącznie z licencją na użytkowanie): płyt CD, DVD, kaset magnetofonowych, taśm magnetycznych (w tym kaset wideo), dyskietek, kart pamięci, kartridży

Podstawa prawna:
        rozporządzenie Ministra Finansów z 28 marca 2006 r. w sprawie kas rejestrujących (Dz.U. nr 51, poz. 375).
        i z tego wynika że jak ktoś nie rozprowada wyłącznie części do aparatów itp. to ma mieć kasę fiskalną.. (i to samo tyczy się Borlanda - ostatni podpunkt!)
        i tyle w temacie

I tyle na temat. Bardzo ogolnie, ale widac ze firma FotoIT kombinuje niezle i omija jak moze oddawanie podatkow oraz legalizacje zrodel pochodzenia sprzetu, co jest niemoralne oraz stanowi przestepstwo!
        Amen..

Pozdr
        Artur
        Ostatnio edytowany przez arturs; 4076. Powód: Automerged Doublepost
        5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• energia_ki
          Początki nałogu
          • 2007
          • 291

Zamieszczone przez adalbert
          energia_ki czy miałaś możliwość podpięcia 24-70 do puszki i przetestowania jej ? (w rozmowie telefonicznej zapewniano mnie, że mogę przyjechać do nich z lapem i podpiąć nawet kilka 24-70 - podobno zawsze na stanie mają kilka egzemplarzy
          tak, mozesz sobie u nich testowac do woli,
          [dlatego u nich kupowalam],
          jak ktos nie ma laptopa, to moze sobie obejrzec zdjecia
          z testowanego obiektywu na ich kompie -
          udostepniaja bez problemu
          [to tez duzy plus dla nich]

minusem jest to, ze przez telefon obiecuja wiele,
          a kiedy sie przyjezdza, potrafi byc roznie
          ze mna umowili sie konkretnie, kiedy moge przyjechac
          po 5D + 24-70, ja zorganizowalam czas, gotowke i obstawe
          [coz, slaba kobieta jestem], przyjezdzam do nich,
          mowie, ze po to umowione body z obiektywem,
          na co jeden ze sprzedawcow do drugiego:
          'ty, mamy jeszcze jakies 5D?'

jakies w koncu sie znalazlo, a kiedy je ogladalam,
          przyjechal po nie gosc, któremu tez 5D obiecali przez telefon...

tak wiec obiektywy - jesli rzeczywiscie beda w biurze - da sie
          swobodnie przetestowac - ja sprawdzalam 3
          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
          Zamieszczone przez Zbig
          Kurczak, to zupełnie już nie wiem co o tym myśleć. Nie dosyć, że mam ten cholerny paragon drukowany, to mam gwarancję Canon Europe wypełnioną ręcznie. Czy ktoś może potwierdzić, czy takowa gwarancja jest równoznaczna z gwarancją naszą krajową (wogóle czy jest takie coś, jak nasza krajowa, czy jest to teraz europejska) ? Mogę wkleić fotę.
          to moze wklej i porownamy - ja rok temu przy kupnie 350D w fotoit
          dostalam ich gwarancje sklepowa oraz EUROPEAN WARRANTY
          na której podbili pieczątkę i którą to gwarancję
          bez problemu uznano mi potem na Zytniej
          [notabene Zytnia polecila mi kupowanie w fotoit
          gdy mialam problem z obiektywem kupionym gdzie indziej,
          na ktory to obiektyw wystawiono mi jakas dziwaczna gwarancje
          - universal warranty to sie bodajze nazywalo,
          Zytnia universal warranty wysmiala i wskazala na fotoit
          jako na sprzedawce, ktory wystawia wazne gwarancje]
          na stronie serwisu canona mozna sprawdzic w FAQ punkt 5-
          tam pisza o tym, ze gwarancja europejska jest honorowana

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
          Zamieszczone przez Kolekcjoner
          Dawaj pośmiejemy się.
          to juz moze po swietach
          i moze raczej w innym miejscu, zeby nie zasmiecac watku o promocji
          Ostatnio edytowany przez energia_ki; 9971. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Zbig
            Bywalec
            • 2007
            • 101

Zamieszczone przez energia_ki
            to moze wklej i porownamy - ja rok temu przy kupnie 350D w fotoit
            No to jest:

Gwarancja (daty nie ma, ale pisałem już dlaczego i jest to OK)

Drugi papir, który dostałem:

Pozdrawiam i Wesołych Świąt!

Zbyszek

Komentarz

• arturs
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 4196

Ten paragon to wydruk z programu (wygląda na CDN Opt!ma ) ale to nie jest paragon FISKALNY, chyba do tego powinien być podpięty jeszcze taki z drukarki fiskalnej (wąski, na papierze termicznym jak w kasach).
              Cytat:

Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 4 lipca 2002 r. w sprawie kryteriów i warunków technicznych, którym muszą odpowiadać kasy rejestrujące, oraz warunków stosowania tych kas przez podatników.
              [...]
              6) paragon fiskalny drukowany przez kasę musi zawierać następujące informacje:
              a) imię i nazwisko lub nazwę podatnika, adres punktu sprzedaży, a dla sprzedaży prowadzonej w miejscach niestałych - adres siedziby podatnika,
              b) numer identyfikacji podatkowej podatnika (NIP),
              c) numer kolejny wydruku,
              d) datę i czas (godzinę i minutę) sprzedaży,
              e) nazwę towaru lub usługi,
              f) cenę jednostkową towaru lub usługi,
              g) ilość i wartość sprzedaży,
              h) wartość sprzedaży i kwoty podatku według poszczególnych stawek,
              i) wartość sprzedaży zwolnionej z podatku,
              j) łączną kwotę podatku,
              k) łączną kwotę należności,
              I) kolejny numer paragonu fiskalnego,
              m) kolejny numer kasy i oznaczenie kasjera - przy więcej niż jednym stanowisku kasowym,
              n) logo fiskalne zgodne z załącznikiem nr 2 do rozporządzenia oraz numer unikatowy pamięci fiskalnej kasy,

7) informacje zawarte na paragonie powinny znajdować się w kolejności podanej w pkt 6, z wyjątkiem informacji zawartej w pkt 6 lit. d), a logo fiskalne i numer unikatowy muszą być umieszczone centrycznie w linii i obowiązkowo kończyć paragon fiskalny,
              8) wysokość znaków na paragonie nie może być mniejsza niż 2,50 mm, ilość znaków w linii nie mniejsza niż 17, a dla nazwy towaru lub usługi - nie mniejsza niż 12,
              9) szerokość taśmy paragonowej nie może być mniejsza niż 28 mm,
              10) paragon fiskalny musi być czytelny i zawierać wszystkie dane, o których mowa w pkt 6, pozwalające nabywcy na sprawdzenie prawidłowości dokonanej transakcji.

Więc to co jest pokazane raczej nie jest paragonem fiskalnym..więc coś może być na rzeczy odnośnie kombinacji..

Co do gwarancji się nie wypowiadam - ja na wszystkie swoje mam "normalne" z Canon Polska

Pozdr
              Artur
              Ostatnio edytowany przez arturs; 4076.
              5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• Zbig
                Bywalec
                • 2007
                • 101

Dziękuję za informację. Zadzwonię do nich w przyszłym tygodniu i zapytam co i jak. Nawet jakbym już nie chciał faktury, to zażądam rachunku z kasy, chcę mieć komplet. A odnośnie gwarancji europejskiej - czy ktoś może potwierdzić, że dostał też takową lub kupując ostatnio otrzymał coś, na czym napisano Canon Polska ?

Komentarz

• arturs
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 4196

To jeszcze dodam to:
                  jako część z tej dyskusji,
                  Pozdr
                  Artur
                  5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• Zbig
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 101

To mam jeszcze jedno pytanie, odnośnie samych promocji. Pomijając, że coś jest na rzeczy z tymi papierami, sądzicie, że Canon "łyknie" taki dokument zakupu ? Ich w sumie nie powinno obchodzić to, co związane jest z naszym fiskusem ...

Dzięki Artur jeszcze raz za wykładnię

Komentarz

• arturs
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 4196

Zamieszczone przez Zbig
                      To mam jeszcze jedno pytanie, odnośnie samych promocji. Pomijając, że coś jest na rzeczy z tymi papierami, sądzicie, że Canon "łyknie" taki dokument zakupu ? Ich w sumie nie powinno obchodzić to, co związane jest z naszym fiskusem ...

Dzięki Artur jeszcze raz za wykładnię
                      No problem, jestem na świeżo - jak widac dopiero co przerabiałem

Co do pytania to raczej łyknie bez niczego..

Pozdr
                      5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• energia_ki
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 291

Zamieszczone przez Zbig
                        Dziękuję za informację. Zadzwonię do nich w przyszłym tygodniu i zapytam co i jak. Nawet jakbym już nie chciał faktury, to zażądam rachunku z kasy, chcę mieć komplet.
                        to moze polaczylibysmy sily i ewentualnie uderzyli do fotoit razem?
                        Ty bys powalczyl o rachunek, ja o paragon

tylko nie powinnismy sie przyznawac, ze znamy sie z forum
                        bo jeden pan z fotoit strasznie sie zaperza
                        kiedy slyszy, ze ktos cos napisal na forum -
                        uwaza, ze 'to powinno byc zakazane, bo ludzie wypisuja
                        wszystko, co im do glowy przyjdzie'
                        [mlody czlowiek, a takie stwierdzenia...]

Zamieszczone przez Zbig
                        No to jest:

Gwarancja (daty nie ma, ale pisałem już dlaczego i jest to OK)
                        takie samo dostalam od bea blysk za lampe
                        ale nie bylam z nia na zytniej, wiec nie wiem, jak to dziala,
                        wiec Ci, niestety, nie pomoge
                        - to uznane przez zytnia z fotoit mam inne
                        ale w tej chwili nie moge sfocic i pokazac, sorry!

Zamieszczone przez Zbig
                        Drugi papir, który dostałem:
                        to ja bym tez taki prosila
                        i bez zwloki wyslalabym do canona - co szkodzi sprobowac,
                        najwyzej sie nie uda

Zamieszczone przez Zbig
                        Pozdrawiam i Wesołych Świąt!

Zbyszek

i wzajemnie

Komentarz

• Kolekcjoner
                          Obertroll
                          • 2006
                          • 18766

(...)

tylko nie powinnismy sie przyznawac, ze znamy sie z forum
                          bo jeden pan z fotoit strasznie sie zaperza
                          kiedy slyszy, ze ktos cos napisal na forum -
                          uwaza, ze 'to powinno byc zakazane, bo ludzie wypisuja
                          wszystko, co im do glowy przyjdzie'
                          [mlody czlowiek, a takie stwierdzenia...]
                          No po tych naszych konkluzjach - jak wyżej - to ja się mu w sumie nie dziwię - takie forum to poważne zagrożenie .
                          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                          Kapitan Wagner

Komentarz

• energia_ki
                            Początki nałogu
                            • 2007
                            • 291

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                            No po tych naszych konkluzjach - jak wyżej - to ja się mu w sumie nie dziwię - takie forum to poważne zagrożenie .
                            moze podeslemy tym panom linka do tego watku?

Komentarz

• Zbig
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 101

to moze polaczylibysmy sily i ewentualnie uderzyli do fotoit razem?
                              Ty bys powalczyl o rachunek, ja o paragon
                              OK, można się zsynchronizować, tyle że potrzebuję chwilę, bo dopiero w przyszłym tygodniu okaże się, czy mam brać fakturę, czy paragon. Kolesie w Fotoit mówili, że faktury będą po 20. kwietnia - to może warto poczekać ? Proponuję uderzyć za tydzień, ew. poprzedzając telefonem w najbliższych dniach.

Może okazać się, że będzie zupełnie OK, a może być problem i trzeba będzie pacyfikować. Umówimy się na PW, OK ?

Komentarz

• energia_ki
                                Początki nałogu
                                • 2007
                                • 291

Zamieszczone przez Zbig
                                OK, można się zsynchronizować, tyle że potrzebuję chwilę, bo dopiero w przyszłym tygodniu okaże się, czy mam brać fakturę, czy paragon. Kolesie w Fotoit mówili, że faktury będą po 20. kwietnia - to może warto poczekać ? Proponuję uderzyć za tydzień, ew. poprzedzając telefonem w najbliższych dniach.

Może okazać się, że będzie zupełnie OK, a może być problem i trzeba będzie pacyfikować. Umówimy się na PW, OK ?
                                ok [ale ja sie rumienic nie bede, za stara na to jestem ;-) ]
                                a gdyby jeszcze ktos byl chetny, to mozemy ruszyc tam
                                cala brygada na przyjacielska pogawedke :grin:
                                bo - jak mawial pan Zagloba - kupa, mosci panowie
                                [i panie ]

Komentarz

Pracuję...