Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
jeszcze chcialem dodac ze tutaj raczej nikt nie broni sklepu ktory prawdopodobnie oszukuje na podatkach, jednak historia jaka zostala przedstawiona wyglada w ten sposob ze ktos kto kupuje sprzet z dystrybucji niemieckiej (fotojapan napisal na tym forum o tym skad maja sprzet), czyli ma gwarancje ue oraz dowod zakupu, nie dostanie naprawy w ramach gwarancji poniewaz sklep nie placi vatu. przynajmniej tak to wygladalo z troche chaotycznej(czemu nie ma sie co dziwic powniewaz w takie sytuacji mozna sie zdenerwowac) wypowiedzi andrzeja_z, chociaz jak napisalem wczesniej z jego wypowiedzi nie wynika za wyslal karte gwarancyjna tylko ze dolaczyl dowod zakupu, ale mozna zalozyc ze jak ktos wysyla sprzet do naprawy na gwarancji to wrecz odruchowo umieszcza karte gwarancyjna wraz z sprzetem.
dlatego mysle ze nie tylko ja zaczalem laczyc ta sprawe z nieplaceniem vatu przez sklep i wyniklych z tego konsekwencjach dla klienta
Zamieszczone przez foto-net
gdyby obiektyw byl RF serwis by o tym napisal, dzownilem, sprawdzali SN, obiektyw był nowy. Wałek polegał na nieodprowadzeniu podatku VAT i tylko na tym. Obiketywu nie naprawiono ponieważ klient nie spełnił jakiegoś warunku, nie podał jakiego. Może nei miał karty gwarancyjnej.
skoro ma Pan tak dobre kontakty w serwisie(i serwis kojarzy ta sprawe) to moze Pan nam poda dlaczego nie wykonali naprawy gwarancyjnej? mysle ze wiele by to wyjasnilo
z drugiej strony skoro andrzej_z napisal ze zalaczyl dowod zakupu to, pod warunkiem ze wysylajac cos na gwarancji nie zalaczyl karty gwarancyjnej, wtedy panskie przypuszczenie bedzie trafne (bo trzeba miec tylko 2 rzeczy dowod zakupu i karte gwarancyjna) i w sumie informacja z serwisu niepotrzebna
jeszcze takie pytanie czy andrzej_z nas czyta ? jesli tak to niech napisze czy wyslal wraz z obiektywem te dwa dokumenty
nie odpowiedziales czy w takim razie w dokumencie gwarancyjnym jest podana minimalna cena ponizej ktorej nie zostanie mi naprawiony sprzet, albo powiedz mi czy jest informacja ze jak jakis sprzedawca posredniczacy miedzy sigma a klientem nie odprowadzi vat to ja nie moge z gwarancji skorzystac. naprawde bardzo mnie to interesuje bo jak pisalem w innym watku wlasnie jestem na kupnie jednego z obiektywow sigmy i chce to po prostu wiedziec na przyszlosc i na wszelki wypadek. oczywiscie wszsytko przy zalozeniu ze gwarancja jest oryginalna
Nadal nie rozumiesz, kwota nie ma tu nic do rzeczy. Kupuj w legalnym, sprawdzonym sklepie z polecenia, nie najtaniej. Nie będziesz miał problemów. Kupuj u sprzedawcy który Ci pomoże w razie kłopotu. Chyba, że stać Cię na rzeczy tanie. Jeśli nie chcesz negocjować cen w oficjalnej sieci, pytaj, który TIP czy inny taki jest bezpieczny. Jeśli już kupujesz "bez papiera" kupuj u sprawdzonego sprzedawcy, który w razie czego pomoże. A nie w sklepie istniejącym od miesiąca i grającym cenami -35% rynkowych.
Zamieszczone przez wpj
Po pierwsze to us musi znac adresy klientow sklepu, po drugie nie moge zostac dwa razy opodatkowany za ta sama rzecz. W przypadku sklepu internetowego zadanie znalezienia klienta jest latwiejsze, ale niekoniecznie.
Znowu gdybasz, nikt nie opodatkowuje 2 razy mimo, że tak to wygląda. Znajdą Cię szybciej niż myślisz, taki sklep chętnie zostawi bazę klientów lub ślady po przelewach na konto, nie problem. Nie raz było o tym głośno. Głównie w przypadku importu.
Zamieszczone przez wpj
cos sie stalo wysylam wiec go na gwarancji, i nagle okazuje sie ze sklep nie placi vatu sigma o tym wie (pomijam to w jaki sposob o tym wie). co wtedy? czy to ja zostane ukarany tym ze sklep nie zaplacil vatu, czy moze sigma naprawi mi sprzet ? a co w przypadku jesli kupilem sprzet np. w belgii i tamten sklep nie odprowadza vatu, lub cos innego np. obiektyw z azji ale ja dostalem oryginalna gwarancje itp...?
Kupuj w sprawdzonym sklepie, oficjalnej sieci dystrybucji, pytaj na forach. Po to piszemy na sigma-foto adresy sklepów spoza oficjalnej sieci abyś nie miał potem problemów. Cena jest zawsze kompromisem i zwykle najtańsza oferta ma jakiś haczyk. 90% moich klientów używa skąpca a i tak wybiera oferty sklepów z polecenia, mimo, że nie najtańsze. W przypadku Sigmy polecam sieć procentrów, jako sieć scentralizowana mamy możliwość realnej negocjacji cen na uczciwych warunkach. Kupujesz pewność i bezpieczeństwo.
Zamieszczone przez cyganos
poza tym na jakiej podstawie US ma domagać się zwrotu vatu od klienta? Z tego co się orientuje to umowa zawarta została w dobrej wierze i nie poinformowanie klienta przez sklep o nie uiszczaniu podatku vat jest problemem sklepu/właściciela a nie klienta.
Źle się orientujesz, rzeczywistość jest inna a praktyka mówi co innego. Mam klientów, którzy płacili w ten sposób dwa razy.
Poza tym posiadanie przez klienta wszystkich dokumentów potrzebnych przy realizacji gwarancji przez serwis/dystrybutora sigma nie może skutkować odmową naprawy gwarancyjnej ponieważ wg serwisu sigmy ten sklep nie płaci podatków, takie sprawy serwis powinien zgłosić na policję i do US.
I zgłosił a odmowa była z innego powodu. Po raz setny to pisze.
Zamieszczone przez wpj
skoro ma Pan tak dobre kontakty w serwisie(i serwis kojarzy ta sprawe) to moze Pan nam poda dlaczego nie wykonali naprawy gwarancyjnej? mysle ze wiele by to wyjasnilo
z drugiej strony skoro andrzej_z napisal ze zalaczyl dowod zakupu to, pod warunkiem ze wysylajac cos na gwarancji nie zalaczyl karty gwarancyjnej, wtedy panskie przypuszczenie bedzie trafne (bo trzeba miec tylko 2 rzeczy dowod zakupu i karte gwarancyjna) i w sumie informacja z serwisu niepotrzebna
Z informacji mi dostępnych wynika, że nie dostarczył dowodu zakupu świadczącego, że nabył towar legalnie oraz dostarczył nie wypełniona kartę gwarancyjną. Więcej nie mogę napisać gdyż sprawa jest w toku. Jedyne co mogę powiedzieć, że jest kilka sklepów w Polsce, które drukują paragony fiskalne na drukarce laserowej (szok) a klienci dają się na to nabrać. Sam coś takiego widziałem. Wiele z tych sklepów jest na czołówce skąpca, nie napiszę o kogo mi chodzi bo będzie, że nie lubię "konkurencji", choć dla mnie to oszuści ale dla zainteresowanych mogę podesłać skany takich paragonów. Do każdej takiej sprawy jest pełna dokumentacja, inna sprawa, że US jest bardzo opieszały i zwykle mija koło roku zanim coś z tym zrobią.
po rozmowie z prawniczką stwierdziła on co następuje: jeżeli obiektyw został dostarczony do serwisu z wszystkimi wymaganymi dokumentami to serwis musi podjąć się naprawy i na nic żadne tłumaczenia że ktoś czegoś nie zapłacił, od tego jest US i policja skarbowa, które powinny zostać powiadomione. Jedynym wyjątkiem jest gdyby obiektyw pochodził z kradzieży wtedy policja może go zarekwirować. Generalnie stwierdziła że lepiej dochodzić swych praw u sprzedawcy powołując się na niezgodność towaru z umową gdyż chroni nas wtedy 2 letni okres "gwarancyjny". Odmowa naprawy ze strony gwaranta może nastąpić w sytuacji gdy gwarancja ma takie klauzule, których nie spełnił kupujący jak np u wspomnianego pentaxa, że obiektyw musi pochodzić z oficjalnego kanału dystrybucji, ale można by to rozpatrywać jako klauzulę abuzywną.
Jestem ciekaw jak zakończyła się sprawa andrzeja_z jeżeli opisywane zdarzenie nie było zmyślone i dlaczego nie dochodził swych praw u sprzedawcy a od razu u dystrybutora.
no to najlepszy wybór...procentra są tak rozmieszczone że nie ma praktycznie problemu z kupnem szkła na terenie całego kraju...przeważnie jest to kwestia 1-3 dni, jeśli nie są "od ręki"..także ukłon dla Sigmy za takie działanie.
nie znam się na procedurach prawnych itp. ale jako klient chcę mieć pewność że kupuje coś z pełnym supportem i że pieniądze nie idą na jakąś rynkową contrabandę, która wabi i kusi i g*&^o oferuje...a później się zwija i rozpoczyna kolejną działalność w innej branży rejestrując się pod adresem "ul.Lalalaa; tel.kontaktowy: siemens"..paranoja..
z gwarancją jest jak z bronią...lepiej mieć i nie potrzebować..niż potrzebować i nie mieć...wolę ponegocjować cenkę w Pro-Centrum ( w 90 % udaje się pograć ) niż kupowac tanio i dopłacać serwisowi czy innym instytucją
BTW..trzeba przyznać że akurat JapanFoto to trochę "śmierdząca sprawa" bo nie pierwszy i nie ostatni raz słyszymy o nich i tych irracjonalnych działaniach
właściwie to nie rozumiem całego zamieszania z tym sklepem facet wysłał do serwisu obiektyw bez papierów, więc serwis odmówił naprawy, zostaje pytanie skąd i na jakiej podstawie serwisant stwierdził że za obiektyw nie uiszczono wymaganych podatków oraz na jakiej podstawie podejrzewa o to ww sklep?
Z informacji mi dostępnych wynika, że nie dostarczył dowodu zakupu świadczącego, że nabył towar legalnie oraz dostarczył nie wypełniona kartę gwarancyjną.
jesli to jest prawda z ta karta gwarancyjna, to wszystko jasne, szkoda tylko ze andrzej_z nie podal nam powodow odmowy naprawy(ta informacja powinna pojawic sie o wiele wczesniej, wiele by to ulatwilo i uproscilo), z drugiej strony warto wiedziec ze japanfoto wysyla takie gwarancje skoro nie mozna osobiscie odebrac i sprawdzic na miejscu, wiec dobrze ze nas andrzej_z ostrzegl.
zostaje pytanie skąd i na jakiej podstawie serwisant stwierdził że za obiektyw nie uiszczono wymaganych podatków oraz na jakiej podstawie podejrzewa o to ww sklep?
z tego co zrozumialem z postow foto-net to cena byla nizsza niz cena u sigmy bez jej marzy, co nie znaczy ze sklep specjalnie na poczatek nie doklada aby zrobic sobie reklame, chociaz patrzac na ten watek to im raczej nie wyszlo.
Witam
Mój pierwszy post na forum jest związany z firmą JapanFoto. Nie jestem ich przedstawicielem lecz klientem który kupił obiektyw (na aukcji allegro). Dostałem paragon(cóż tak jak Pan napisał wydrukowany) oraz kartę gwarancyjną UE. Na wszystkim są pieczątki JapnFoto.
Obiektyw okazał się źle skalibrowany (mój pierwszy posta dlatego że mam Sony a nie Canona). Zadzwoniłem do Sigmy i powiedziałem że mam takie obiektyw i aparat Sony praz jakie dokumenty otrzymałem od sklepu. Pan przez telefon powiedział że jeżeli obiektyw był zakupiony w Polsce to MUSI miec tez polską gwarancje inaczej towar nie był legalnie zakupiony i koniec kropka co się równa że nie mam gwarancji i każda naprawa będzie odpłatnie.
Zapytałem więc jaki jest koszt naprawy (kalibracji) odpowedź 256 zł + koszty wysłki. Niestey telefon do serwisu był długi czas zajęty i w między czasie wysłalem również email odpowiedź jaką uzyskałem to:
Witam
Niestety obiektyw 28-70 f:2,8 EX DG jest nieprogramowalny.
W przypadku takiego obiektywu, zostają ściągnięte parametry i przesłane do producenta (Japonia), gdzie zostanie wykonana płyta główna. Czas takiej procedury wydłuża się nawet do 6 tygodni.
Do ściągnięcia poprawnych danych niezbędne jest dostarczenie korpusu i obiektywu.
Koszt około 390zł brutto + koszty transportu.
Pozdrawiam,
Piotr Niklas
Dział Obsługi Klienta
No cóż w wiadomości zadałem jeszcze pytanie czy jest jakaś gwarancja na tę czynność jak widzicie zostało to pominiete przez serwis.
Cały wątek jest na na nowo otwartym forum Sigmy (tak mi się wydaje biorąc pod uwagę ilość postów)
Dzine jest to że np jak to Pan administrator napisał że kalibracja do Canona (bo niby w pierwszym telefonie o to się pytałem) kosztuje właśnie te 256 zł zaś do Sony to już 390 ale nie mnie to oceniać.
Sigma ma również czarną listę sklepów umieszczoną na stronie:
Witaj na oficjalnej stronie dystrybutora SIGMA w Polsce! Marka SIGMA to największy na świecie niezależny producent obiektywów do aparatów
Coż tak wygląda sytuacja na dzień dzisiejszy że sam nie wiem co ma się dziać ile mnie wyniesie kalibracja (bo serwis sam nie wie chyba jak ma to zrobić i ile mu to zajmie)
Niemozliwe, jak tu ktos napisal obiektywy z fabryki sigmy wychodza IDEALNE i bez skaz, tak wiec jako jedyna fabryka czegokolwiek gwaratuja oni idealnosc swoich wyrobow - w sumie wiec gwarancja jest niepotrzebna
Niestety obiektyw 28-70 f:2,8 EX DG jest nieprogramowalny.
Jesli seria EX jest nieprogramowalna to co wlasciwie w sigmie jest ?
wow sigma pl ma czarna liste
to teraz juz jestem w kropce, czyli co KAZDE szklo sigma kupione w UE przez czlowieka oraz przez firme polska do dalszej odsprzedazy jest nielegalne i nie zostanie uznana gwarancja europejska na sigme?
Niemozliwe, jak tu ktos napisal obiektywy z fabryki sigmy wychodza IDEALNE i bez skaz, tak wiec jako jedyna fabryka czegokolwiek gwaratuja oni idealnosc swoich wyrobow - w sumie wiec gwarancja jest niepotrzebna
Administrator forum Sigmy napisał mi że niestety mam pecha bo mój obiektyw znajduje się w 1-2% tych nieskalibrowanych
Jak pech to pech na całości
to teraz juz jestem w kropce, czyli co KAZDE szklo sigma kupione w UE przez czlowieka oraz przez firme polska do dalszej odsprzedazy jest nielegalne i nie zostanie uznana gwarancja europejska na sigme?
Jak to mi Pan wytłmuaczył przez telefon wszystko byłoby OK gdybym miał gwarancję unijna i paragon unijny a nie polski bo jak mam Polski to MUSZĘ mieć tez gwarancję polską.
Jak to mi Pan wytłmuaczył przez telefon wszystko byłoby OK gdybym miał gwarancję unijna i paragon unijny a nie polski bo jak mam Polski to MUSZĘ mieć tez gwarancję polską.
To np. niemiecki nie może być?
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
kolego rzecznik praw konsumenta się kłania idź do niego niech się zajmie sprawą bo mając gwarancję europejską masz też gwarancję obowiązującą w Polsce. Zresztą sprawdź sam na gwarancji jest napisane że obowiązuje ona w krajach UE. Poza tym olej serwis i domagaj się naprawy przez sklep na podstawie niezgodności towaru z umową, jako konsument uzyskujesz w ten sposób większe pole manewru, są ściśle określone prawnie obowiązki jakie musi podjąć sklep żeby załatwić sprawę, zresztą rzecznik wszystko Ci wyjaśni.
Napisałem do FotoJapan. Pan z FotoJapan pisał że również kontaktował się z Sigmą w tej sprawie i jak nic nie da się zrobić otrzymam zwrot pieniędzy za obiektyw.
Witam
Dlatego bo nie kupujemy obiektywów bezpośrednio z Sigma Polska( bo mają bardzo drogo ) tylko z innych hurtowni
niektóre nasze obiektywy pochodzą z Sigma Niemcy wtedy gwarancja jest sklepu ,ponieważ Sigma nie ma europejskiej gwarancji
pozdrawiam
d-photo:
witam
poniewaz sprowadzamy obiektywy sigmy we wlasnym zakresie i mamy
konkurencyjne ceny na wiekszosci modeli.
oraz:
Witam serdecznie,
sigma Polska ma pretensję do sklepów które sprowadzają towar nie od Polskiego dystrybutora
który porównując ceny do niemieckiego na niektóre produkty ma straszne ceny,
i wymyślili sobie czarną listę,
pozdrawiam i życzę miłego dnia,
Łukasz Sakowski
FOTOit
Widać ktoś chce mieć monopol na sprzedaż Sigmy w Polsce i nie chce się wywiązywac z umowy gwarancyjnej między Sigma Japan a Sigma Polska
Komentarz