X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • foto-net
    Zablokowany
    • 2007
    • 182

Ze swojej strony jeszcze napiszę, że procentrum istotnie to impreza wymagająca olbrzymich nakładów, sam zakup sprzętu to spora kasa. Ale dzięki temu każdy może przyjść i pobawić się na przykład Sigma 300-800 czy 500 mm za kilkanaście tys zł i nikt potem nie wciśnie nikomu tego obiektywu jako nowy, bo to jest sprzęt specjalnie do zabawy. Jest pełna paleta szkiełek do zabawy, które za niewielką kasę można wypożyczyć i bawić się bez zobowiązania kupna, lub potestować na miejscu. Procentra to sklepy, które już coś osiągnęły, mają stabilna pozycję na rynku a nie chcą po prostu zarobić i zniknąć. Zatrudniają fachowców, organizują warsztaty, spotkania i imprezy z fotografią. Robią dużo z czystej pasji fotografowania i takie jest założenie.

Komentarz

• chodus
      Dopiero zaczyna
      • 2008
      • 34

Pan "Cichy" wyraźnie napisał:
      Jak sądzę sprzedawcy nie chcą obarczać klientów kontaktem z zagranicznym serwisem, sam w ten sposób udzielałem gwarancji na szkiełka sprowadzane z Niemiec. Jakoś to funkcjonowało, dopóki naprawy nie zaczęły iść w miesiące...
      Cóż więc chyba nie o cenę chodziło

Co do moich wyliczeń - prosty rachunek - prosta odpowiedź takie moje zdanie

Sigma hm znowu przepraszam - Pro Centrum nigdy nie dało mi odpowiedzi ile będzie kosztować naprawa - kalibracja obiektywu. Może w tej Japonii to mały Japończyk ma 100 płytek z czego 50 jest programowalnych 50 nie i tak na chybił trafił wkłada sobie do obiektywu aby serwis w Polsce miał zagadkę - cóż taka wersja może i prawda bo na to wygląda

Wymądrzam sie - może i tak bo skoro Pan pisze o negocjacjach ceny to o ile możemy po negocjować ? skoro ma Pan te 5 % ??

Podejście serwisu Sigmy w Polsce bo chyba tak to należy nazwać jest hmm aż nie chce mi się pisać

Bardzo się cieszę że kupiłem obiektyw za niższą cenę i mogłem sprawdzić jak działa to wszystko na własnej skórze. Szkoda tylko że jak ktoś kupi obiektyw za kilka tysięcy to będzie przechodzić to samo.

Co do tej czarnej listy - BZDURA i tylko tyle moge napisać

Warunki gwarancji ma Pan powyżej na skanie - a to co mówi Pro Centru że skoro kupiłem w Polsce to mam mieć ICH gwarancję świadczy tylko o jednym!!

Komentarz

• foto-net
        Zablokowany
        • 2007
        • 182

Zamieszczone przez Cichy
        No niestety, to fakt.
        Nono, to jak by to policzyć myśląc jak kolega od Sigmy 28-70, skoro Fotojapan sprzedał szkło za 999 zł i zarobił, no bo po to jest sklep by zarabiać to jak ja mam ten obiekty w sklepie za 1489 zł to mamy tak 490 zł moja marża do ceny fotojapan, plus poszalejmy 15% marzy fotojapan - no bo na 5% nikt nie pracuje - 149 zł to mamy w sumie 639 zł. No świetnie! I przy takiej konkurencji tylko fotojapan jest w stanie obniżyć tak cenę? Chyba pójdę popływać w basenie przy willi, który sobie wybudowałem za sprzedaż Sigmy w cenach sugerowanych i pomyślę czy może mam już dość kasy a może jeszcze podniosę trochę bo na nowego mercedesa mi nie wystarczy. 5% marży to realna marża przy cenie możliwej do uzyskania po negocjacjach, jak pisałem ceny są trzymane ponieważ zobowiązuje do tego umowa chroniąca sklepy stacjonarne, takie jak w galerii w Białymstoku gdzie muszą płacić czynsz i gdzie się ich nie negocjuje.
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        Co do moich wyliczeń - prosty rachunek - prosta odpowiedź takie moje zdanie
        Proste jak konstrukcja cepa. Tylko,że sklep to cała fabryka gdzie jeden cep nie wystarczy. Pana wyliczenia to prosta matematyka, która nie ma nic wspólnego z rzeczywistością.
        Sigma hm znowu przepraszam - Pro Centrum nigdy nie dało mi odpowiedzi ile będzie kosztować naprawa - kalibracja obiektywu.
        Oczywiście bo od tego jest serwis, nie rozróżnia Pan podstawowych pojęć a bierze się Pan za wyliczenia marży?
        Może w tej Japonii to mały Japończyk ma 100 płytek z czego 50 jest programowalnych 50 nie i tak na chybił trafił wkłada sobie do obiektywu aby serwis w Polsce miał zagadkę - cóż taka wersja może i prawda bo na to wygląda
        Kolego z roku na rok wychodzą nowe modele obiektywów pod które fabryka modyfikuje i robi płyty główne, z różnym softem by to wszystko działało. Dlatego serwis musi zbadać taki obiektyw by sprawdzić co to za płyta główna bo ta produkowana miesiąc wcześniej może być inna od tej z początku roku. To normalne i chyba mieści się w głowie przeciętnemu konsumentowi. 28-70 to stary obiektyw nie wiadomo kiedy był wyprodukowany i jaką ma płytę główną. Czy teraz to jest jasne?
        Wymądrzam sie - może i tak bo skoro Pan pisze o negocjacjach ceny to o ile możemy po negocjować ? skoro ma Pan te 5 % ??
        Odpowiedź jest w tekście.
        Co do tej czarnej listy - BZDURA i tylko tyle moge napisać
        Dokładnie TYLKO TYLE możesz napisać. I nic więcej.
        Warunki gwarancji ma Pan powyżej na skanie - a to co mówi Pro Centru że skoro kupiłem w Polsce to mam mieć ICH gwarancję świadczy tylko o jednym!!
        O tym, że sprzęt wprowadzany na teren RP powinien pochodzić z oficjalnej dystrybucji, jeśli tak nie jest do serwisu należy dostarczyć dokumenty wymagane przez serwis celem naprawy. Tak jest w KAZDYM serwisie w polsce.
        Dla mnie powtarzasz w kółko te same argumenty, mimo, że zostały obalone, używasz słów typu skandal, bzdura, proste i bzdurne obrazowe wyliczenia. Serwis jest be, wszyscy biją brawo, procentrum jest be, brawo, dystrybutor be, brawo. Tylko to Ty sam zrobiłeś sobie kuku kupując w takim a nie innym sklepie. Nie masz prawa wypowiadać się o podejściu serwisu bo nie jesteś ich klientem. Dostałeś pełna i kompleksową informację której nie zrozumiałeś. Nadal nie rozumiesz, nie miej pretensji za swoje przygody do nikogo innego jak tylko do siebie za wybór i do sklepu, który sprzedał Ci bubel bez ważnej gwarancji. Proponuję postaw jeszcze kilka wykrzykników, wyładuj frustrację, do dyskusji nic nie wniesiesz ale może lepiej się poczujesz, bo różnicy co jest, jak powinno być a jak Ci się wydaje odnoszę wrażenie, że nigdy nie zrozumiesz.
        Ostatnio edytowany przez foto-net; 11519. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• wpj
          Coś już napisał
          • 2006
          • 55

"legalnego graymarket"
          ciekawe "szara strefa" zawsze kojarzyla mi sie z czyms nielegalnym, czyli albo mam cos z legalnej dystrybucji europejskiej z dobrze wypisana gwarancja i dowodem zakupu, albo nie.

"Procentra to sklepy, które już coś osiągnęły, mają stabilna pozycję na rynku a nie chcą po prostu zarobić i zniknąć"
          hmm ciekawe jaka mam gwarencje na to ze nie chca zniknac, ze np. w tym roku nie bedzie jakiegos super obrotu i moze ktos nie zechce odprowadzic vatu tylko sobie go zatrzymac, czy do kazdego obiektywu doklada Pan pisemna gwarancje ze nie chce zniknac? tak naprawde nikt nie moze tego zweryfikowac, dlatego prosze wybaczyc ta zlosliwosc i nie brac jej osobiscie, ale nie moglem sie powstrzymac

a tak przy okazji, to akurat kupowalem pare dorbniejszych rzeczy w d-photo i np. zawsze dostawalem ladny paragon nie drukowany tylko ten z kas fiskalnych, i jesli tylko mialbym poprawnie wypisana euro gwarancje i cos by bylo nie tak z obiektywem to bez wachania wyslalbym go do polskiego serwisu bo po pierwsze ja kupujac obiektyw sigmy nie musze znac czarnej listy, a dwa oni na stronie pisza tak:
          "Uwaga: sprzedawcy bez naszej rekomendacji -zaopatrujący się poza oficjalną siecią dystrybucji Sigma Corporation w Polsce:"
          czyli jesli mam gwarancje z dystrybucji europejskiej plus paragon to spelniam wszsytkie warunki. przynajmniej taki jest moj poglad na ta sprawe

"umowa chroniąca sklepy stacjonarne, takie jak w galerii w Białymstoku gdzie muszą płacić czynsz i gdzie się ich nie negocjuje."
          tylko oni jedni musza placic czynsz ?(to se zle miesce wybrali) rozne sa umowy, ale umowa chroniaca jeden sklep ? przeciez nie kazdy musi byc procentrum sigmy, pozatym ciekawe ze sigmie bardziej zalezy na oplaceniu czynszu przez jeden sklep niz na cenach dla klientow z ktorych to tak naprawde zyje. szczerze powiedziawszy to taka umowa to bardziej Panu zwiazauje rece niz pomaga sprzedawac (bo nie dosc ze laduje Pan pieniadze w wystawe aby klient mogl sobie zobaczyc bez problemu drogie obiketywy, to jeszcze nie moze Pan sprzedawac taniej niz ktos kto kupuje z polskiej dystrybucji ale nie jest pro centrum i np. sprzedaje po kosztach). ciekawe czy jak wynegocjuje u pana w procentrum cene nizsza niz sugerowana i wysle na gwarancje to mi ja uznaja, bo przeciez moga mi powiedziec ze Pan jest oszustem bo sprzedaje ponizej ceny ochronnej zapisanej w umowie.

Komentarz

• chodus
            Dopiero zaczyna
            • 2008
            • 34

Witam Jakoś nie mogę rozstać sie z tym wątkiem

Chciałem zapytać z Foto net czy do Pana obiektywu jest dołączona gwarancją WorldWide czy tylko Polska?

Kolego z roku na rok wychodzą nowe modele obiektywów pod które fabryka modyfikuje i robi płyty główne, z różnym softem by to wszystko działało. Dlatego serwis musi zbadać taki obiektyw by sprawdzić co to za płyta główna bo ta produkowana miesiąc wcześniej może być inna od tej z początku roku. To normalne i chyba mieści się w głowie przeciętnemu konsumentowi. 28-70 to stary obiektyw nie wiadomo kiedy był wyprodukowany i jaką ma płytę główną. Czy teraz to jest jasne?
            A numery seryjne to chłopcy randomem generują ot tak dla picu żeby serwis miał co sprawdzac

Dokładnie TYLKO TYLE możesz napisać. I nic więcej.
            Mogę napisać dużo więcej na temat Sigmy. To co Pan pisze że nie jestem ich klientem jest żeby nie napisać bzdurą Widać ludzie którzy zachodzą do Pana sklepu nie są klientami skoro chcą coś zrobić np kupić obiektyw.

Moje pytanie było chyba jasne - ile kosztuje kalibracji i jaką mam gwarancję na jej poprawność - odpowiedź może Pan znaleźć powyżej - moim zdaniem nie jest ona jasna.

Dla mnie powtarzasz w kółko te same argumenty, mimo, że zostały obalone, używasz słów typu skandal, bzdura, proste i bzdurne obrazowe wyliczenia. Serwis jest be, wszyscy biją brawo, procentrum jest be, brawo, dystrybutor be, brawo.
            A co mam napisać - że Pan z Sigmy podczas rozmowy telefonicznej zażądał ode mnie opłaty celnej bo obiektyw był zakupiony poza granicami Polski

O tym, że sprzęt wprowadzany na teren RP powinien pochodzić z oficjalnej dystrybucji, jeśli tak nie jest do serwisu należy dostarczyć dokumenty wymagane przez serwis celem naprawy.
            Ale jakie dokumenty ?? Paragon i gwarancja nie wystarczy? to może pisemną zgodę od prezydenta??

Tak jest w KAZDYM serwisie w polsce.
            Cóż ciśnie mi się tu reklama piwko
            NIEKAŻDYM

Komentarz

• chodus
              Dopiero zaczyna
              • 2008
              • 34

Witam
              Nie odpowiedział mi Pan na moje pytanie
              Obiektyw w Pana sklepie 28-70 EX DG kosztuje 1489.00 PLN z VAT to po negocjacji (do których Pan zachęca) ile może kosztować?

Oferty ze skąpca:
              999 zł - ale oni są źli i oszukują ok - patrzymy dalej
              1169 zł - fotobis.net.pl - oj sklep znowu na czarnej liscie
              1170 zł - megafoto - ojej sjkep niemiecki a jest na czarnej liscie
              1180 zł - dphoto - hm znowu sklep na czarnej liscie
              1199 zł - fotoit - znowu czarna lista
              1205 zł - Pixmania - sklep z Francji ( 75217 Cedex Paris 16 Paryż - Francja
              Ulica Pixmania, 43-47 Avenue de la Grande Armée 75217 Cedex Paris 16) i K-Consult wie ze nie płacą podatków
              1366 zł - Megamedia - o nie ma ich na czarnej liscie znaczy się są dobrzy Więc Musi Pan napsać do K-Consult o nich bo mają o 123 zł tanie od Pana na pewno oszukują bo to więcej jak 5%

Komentarz

• foto-net
                Zablokowany
                • 2007
                • 182

ciekawe "szara strefa" zawsze kojarzyla mi sie z czyms nielegalnym, czyli albo mam cos z legalnej dystrybucji europejskiej z dobrze wypisana gwarancja i dowodem zakupu, albo nie.
                Gray market to import własny np. z rynków azjatyckich z pominięciem lokalnego dealera, 100% legalny, ciut tańszy ale z gwarancją sklepu.
                hmm ciekawe jaka mam gwarencje na to ze nie chca zniknac, ze np. w tym roku nie bedzie jakiegos super obrotu i moze ktos nie zechce odprowadzic vatu tylko sobie go zatrzymac, czy do kazdego obiektywu doklada Pan pisemna gwarancje ze nie chce zniknac?
                To gwarantuje oficjalna dystrybucja, umowy i stabilne źródło dochodu. Ile znasz dobrze prosperujących sklepów, które po kilku lub kilkunastu latach działalności chcą zrobić wałek na VAT? To jest sposób dla krótkodystansowych oszustów, poza tym do tego trzeba kupować w cenach netto a więc poza oficjalną dystrybucją, w której zaopatrują się na przykład procentra. Twoje argumenty są nierealne, wręcz nieprawdopodobne. Równie dobrze możesz wymyślić inną bajkę. Poza tym jest jeszcze jedna rzecz, nawet jak taki sklep zbankrutuje zostajesz z dokumentem od oficjalnej dystrybucji a nie z ręką w nocniku bo sprzedawca posprzątał po sobie. Co do super obrotu – nie wiesz jak rozlicza się VAT? Jak robisz wałek rejestrujesz firmę na wujka Mietka aby nie było z kogo ściągać i kupujesz netto bo tak masz tylko różnicę z VAT marży więc odpada Ci lukratywne 22% od całej kwoty, legalne firmy z tradycjami działają z prawdziwymi wpisami i pełna odpowiedzialnością.
                tylko oni jedni musza placic czynsz ?(to se zle miesce wybrali) rozne sa umowy, ale umowa chroniaca jeden sklep ? przeciez nie kazdy musi byc procentrum sigmy, pozatym ciekawe ze sigmie bardziej zalezy na oplaceniu czynszu przez jeden sklep niz na cenach dla klientow z ktorych to tak naprawde zyje. szczerze powiedziawszy to taka umowa to bardziej Panu zwiazauje rece niz pomaga sprzedawac (bo nie dosc ze laduje Pan pieniadze w wystawe aby klient mogl sobie zobaczyc bez problemu drogie obiketywy, to jeszcze nie moze Pan sprzedawac taniej niz ktos kto kupuje z polskiej dystrybucji ale nie jest pro centrum i np. sprzedaje po kosztach). ciekawe czy jak wynegocjuje u pana w procentrum cene nizsza niz sugerowana i wysle na gwarancje to mi ja uznaja, bo przeciez moga mi powiedziec ze Pan jest oszustem bo sprzedaje ponizej ceny ochronnej zapisanej w umowie.
                Kompletnie nie rozumiesz co o chodzi i naginasz to co napisałem. W tym kraju, w prawie i w serwisie oraz oficjalnej dystrybucji nie ma bezprawia, wałków i braku logiki. To TY nie rozumiesz jak to działa, mimo że masz to napisane wyraźnie. Nie wymyślaj więc sytuacji nieprawdopodobnych, nie gdybaj i fantazjuj bo forum od takich rzeczy jest gdzie indziej. Bo dojdziesz do wniosku, że wszyscy kradną a cała dystrybucja to jeden wielki spisek, mający na celu okradania społeczeństwa.
                Chciałem zapytać z Foto net czy do Pana obiektywu jest dołączona gwarancją WorldWide czy tylko Polska?
                W zestawi e jest komplet dokumentów upoważniających do serwisowania obiektywu niezależnie od serwisu i potwierdzających legalną drogę nabyci sprzętu z możliwością jej sprawdzenia.
                A numery seryjne to chłopcy randomem generują ot tak dla picu żeby serwis miał co sprawdzac
                Kolego numery seryjne nic nie dają na przykład z tego względu, że obiektyw mógł być modyfikowany gdzieś po drodze w serwisie, może to być składak refurbihed, przyczyn może być wiele, kolejna taka, że fabryka mogła nie dostarczyć wymaganych informacji. Lekarz nie postawi diagnozy bez zbadania pacjenta a serwis nie zawrze umowy na naprawę obiektywu dokąd go nie zobaczy. To jest bardzo logiczne, czego tu nie rozumiesz?
                A co mam napisać - że Pan z Sigmy podczas rozmowy telefonicznej zażądał ode mnie opłaty celnej bo obiektyw był zakupiony poza granicami Polski
                Bzdura. Nawet napisali na tym forum jakie są wymagane dokumenty.
                999 zł - ale oni są źli i oszukują ok - patrzymy dalej
                1169 zł - fotobis.net.pl - oj sklep znowu na czarnej liscie
                Zaraz nie rozmawiamy o reszcie tylko o japanfoto. Nie dziwi różnica? 170 zł? tylko tu jest tak duża. Poza tym podałem po ile można kupić ten obiektyw w Niemczech poczytaj dokładnie. Część z tych firm kupuje na rynkach azjatyckich. Pozostałe ceny są prawdopodobne.

Komentarz

• bebesky
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1231

przepraszam ale czy kolega/koleżanka foto-net mógłby mi wyjaśnić jedną kwestię: bo zauważyłem że udziela się tylko i wyłącznie w tym wątku, nie napisał ani słowa w żadnym innym wątku, bardzo broni tzw. lokalnego dystrybutora czy w związku z tym przypadkiem nie jest właśnie tym "jedynie słusznym" "jedynie legalnym" "jedynie sprawiedliwym" dystrybutorem?

Komentarz

• foto-net
                    Zablokowany
                    • 2007
                    • 182

przepraszam ale czy kolega/koleżanka foto-net mógłby mi wyjaśnić jedną kwestię: bo zauważyłem że udziela się tylko i wyłącznie w tym wątku, nie napisał ani słowa w żadnym innym wątku, bardzo broni tzw. lokalnego dystrybutora czy w związku z tym przypadkiem nie jest właśnie tym "jedynie słusznym" "jedynie legalnym" "jedynie sprawiedliwym" dystrybutorem?
                    Kolego za ten populizm dostaniesz zaraz brawa od publiki bo tylko na to zdaje się czekali. Na tym forum mamy 2 lub 3 konta zależnie od pracownika a udział w dyskusji biorę tam gdzie mam coś do powiedzenia. Ty lejesz wodę na młyn braku logiki i wyciągania wniosków i wyśmiewasz ironicznie kogoś kto logicznie broni argumentów. Jak nie masz nic ciekawego do powiedzenia do się nie odzywaj. Problem polega na tym,ze ja zawsze będę na straconej pozycji bo bronię kogoś kto ma drożej i tylko to się liczy, pozostałe argumenty sa bez znaczenia.

Komentarz

• cyganos

Dziwię się że jeszcze nikt się nie wziął za serwis sigmy w Polsce, odmawianie naprawy towaru bo nie został zakupiony w procentrum jest jak by nie patrzeć pogwałceniem praw wolnego rynku. Jestem ciekaw dlaczego żaden ze sprzedawców nie walczył z tym procederem, wiem że wysyłanie do Niemiec jest czy było mniej problemowe ale nie można pozwolić żeby na naszym rodzimym rynku jakaś firma przyznawała sobie prawa do decydowania który sklep jest dla niej poważny a który nie. Są w naszym kraju instytucje stojące na straży wolnego rynku i praw konsumentów warto czasem się do nich zwrócić. Normalnie mam ochotę na zakup jakiejś sigmy może ma ktoś z obiektyw z ff lub bf

Komentarz

• chodus
                        Dopiero zaczyna
                        • 2008
                        • 34

Zaraz nie rozmawiamy o reszcie tylko o japanfoto. Nie dziwi różnica? 170 zł? tylko tu jest tak duża.
                        Czyli taka różnica jest już ok?
                        1366 zł - Megamedia - o nie ma ich na czarnej liscie znaczy się są dobrzy Więc Musi Pan napsać do K-Consult o nich bo mają o 123 zł tanie od Pana na pewno oszukują bo to więcej jak 5%
                        Do każdego sprzętu Polski dystrybutor dodaje polska kartę gwarancyjną (załącznik), która jest ważna wraz z dowodem zakupu.
                        Acha to już wszystko jasne trzeba mieć koniecznie POLSKĄ kartę gwarancyjną no tak to są te wymagane dokumenty

Jeżeli aparat był zakupiony na terenie UE, to wymagane są:
                        - dowód zakupu (z kraju, w którym został zakupiony)
                        - karta gwarancyjna międzynarodowa (wypełniona zgodnie informacją w karcie gw.)
                        Ojej przecież te sklepy to dają - hm kartę gwarancyjną i polski paragon (ale każdy wie że Polska nie jest w Uni)

Komentarz

• foto-net
                          Zablokowany
                          • 2007
                          • 182

Czyli taka różnica jest już ok?
                          Napisałem Ci cene zakupową minimalna w hurtowni w DE więc sobie policz jaka różnica jest OK i czytaj co piszę.
                          Ojej przecież te sklepy to dają - hm kartę gwarancyjną i polski paragon (ale każdy wie że Polska nie jest w Uni)
                          No to w czym masz problem, skoro pisza, że dają. Idz i kup a takie wątki na pewno nie będą powstawać.
                          Dziwię się że jeszcze nikt się nie wziął za serwis sigmy w Polsce, odmawianie naprawy towaru bo nie został zakupiony w procentrum jest jak by nie patrzeć pogwałceniem praw wolnego rynku.
                          Bzdura, nikt niczego nie odmawia bez powodu a dokument gwarancyjny jest dokumentem dobrowolnym i to od gwaranta zależy co w nim napisze, prawo gwarantuje, podałem paragrafy, że musi się wywiązać ze zobowiązania. Mylisz pojęcia gwarancji i niezgodności z umową.
                          Są w naszym kraju instytucje stojące na straży wolnego rynku i praw konsumentów warto czasem się do nich zwrócić.
                          No są, oni są od gnębienia sprzedawców Tu z nikim nie trzeba walczyć, trzeba myśleć jak sie robi zakupy, czytać fora i opinie. Wtedy nie ma problemu, nie rób więc go tam gdzie go nie ma.

Komentarz

• piast9
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 3267

Nasuwa mi się pewne pytanie. Czy jeśli ja kupię sobie osobiście, prywatnie, obiektyw Sigmy w Berlinie, to już go nie bedę mógł naprawić w ramach gwarancji w PL mimo, że tak mam napisane w karcie kwarancyjnej?
                            650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• chodus
                              Dopiero zaczyna
                              • 2008
                              • 34

Ale znowu Pan nie napisał mi odpowiedzi na moje pytanie o ile możemy po negocjować cenę?

Co do wątku - chyba i tak by powstał bo jest to zagranie K-Consult a nie sprzedawców - po to się ma gwarancję aby udać się do serwisu.

Jak możemy zauważyć w wymaganej gwarancji (na polski rynek) wyraźnie jest napisane kto jest gwarantem - K-Consult

Jestem tylko ciekawy co by było gdybym wyjechał z Pana gwarancją na rok do Anglii i zepsuł by mi się obiektyw - mam gwarancję Polską a nie światową i co jazda do K-Consult z naprawą?

Widać z tego różnica 170 zł jest bee ale 123 zł to już ok bo do tego się Pan jakoś nie odniósł.

Wątek ten już dawno zmienił swoje założenie osoby piszącej pierwszy post. W tym wątku pokazujemy jak jeszcze daleko jest Polska za innymi krajami UE.

Tu (i wcale się temu nie dziwie) firma K-Consult może budować swoje pro centra i dawać ludziom te zabawki do oglądania ale jak inne firmy zaczęły ściagąc obiektywy na własną rękę (obrót spada i obiektywy nie przechodzą przez ich ręcę i nie mogą dołożyć swojej wspaniałej gwarancji) to trzeba coś z tym z zrobić bo taka sieć nie będzie stała za darmo a i pracownikom trzeba zapłacić. To napiszemy czarną listę a od ludzi którzy zakupili właśnie tam będziemy brać kase za naprawy - plan super

Komentarz

• foto-net
                                Zablokowany
                                • 2007
                                • 182

Nasuwa mi się pewne pytanie. Czy jeśli ja kupię sobie osobiście, prywatnie, obiektyw Sigmy w Berlinie, to już go nie bedę mógł naprawić w ramach gwarancji w PL mimo, że tak mam napisane w karcie kwarancyjnej?
                                A kto Ci broni? Jeśli kupisz legalnie i masz paragon to jaki problem?

Komentarz

Pracuję...