X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • foto-net
    Zablokowany
    • 2007
    • 182

Gwarancja jest dobrowolnym świadczeniem producenta/dystrybutora w związku z tym dowolnie może kształtować jej treść i warunki w ramach obowiązującego prawa. Jedyne co może to zmienić to wewnętrzne przepisy, więc jedyne co zostaje można sie skarżyć do centrali Sigmy, życzę powodzenia. Trudno się dziwić, że w takim przypadku dystrybutor broni własnych interesów zniechęcając do zakupu takiego towaru zarówno konsumentów jak i sklepy (własny import), niszcząc gray market i inne czynniki wpływające na utratę zysków (najogólniej mówiąc). Nie jest to działanie niezgodnie z prawem, z drugiej strony trudno się dziwić, że bronią się przed zalewem sprzętu tańszego sprowadzanego na różnych warunkach faworyzując własną sieć dystrybucji jakkolwiek ona by nie była droga. Oczywiście czynników kształtujących ceny jest wiele i nie jest prawdą, że krajowa dystrybucja jest najdroższa, zwykle można wynegocjować doskonałe ceny na warunkach pełnej gwarancji - polecam tu procentra dysponujące najlepszymi warunkami do tego typu działań. Jeżeli kolega wpj powołuje się na jakieś przepisy niech je poda bo twierdzę, że bzdury pisze. Jedyne co jest pewne - za towar odpowiada sprzedawca i u niego radzę szukać pomocy. Gwarancja i niezależny serwis gwarancyjny jest świadczeniem dodanym i nie znam zapisów KC które narzucały by obowiązek wydawania gwarancji do produktu. Regulują jedynie w jaki sposób gwarancja ta ma wyglądać jeśli już jest i zostawiają duże pole do popisu jeśli chodzi o kształtowanie jej treści. Dlatego tak to wygląda. Dla zainteresowanych podaję link:

Nam pozostaje mieć nadzieję, że to się wkrótce zmieni i zarówno konsument jak i dystrybutor dorośnie by zmienić pewne rzeczy bo zarówno ja chciałbym sprzedawać taniej i móc kupić coś bezpiecznie np. w DE z pełną gwarancją, jak i polski konsument chętnie by bezpiecznie kupił taniej. Póki co zostaje opcja gray market, na ryzyko konsumenta. No ale cóż tanio nie zawsze znaczy najtaniej. BTW ceny na Sigme są znane w całej UE i jeśli ktoś sprzedaje poza pewnym poziomem łatwo wyliczyć, że albo dokłada do interesu albo robi tzw. wałek, znam ten temat i nikt mi nie wmówi, ze ktoś ma po prostu lepsze warunki w takiej sytuacji, chyba, że bardzo chce w to wierzyć. Sorry ale w samarytan na szeroką skalę nie wierzę, jeśli sklep na wszystkie ceny na takim poziomie to musi być coś nie tak bo aż tak do interesu nikt nie dokłada. I jest bardzo istotne czy sprzęt pochodzi z UE czy tez nie. Inna sprawa jak ktoś kupuje sprzęt przez internet w DE to co mu szkodzi słać w razie usterki do DE? Ja nie widzę problemu, skoro polski serwis nie chce zarobią Niemcy, bo zdaje sie Sigma im za to płaci. Zresztą serwis opisał wyraźnie warunki, czyli naprawią sprzęt z UE bez problemu.

Może autor napisze jakie były dalsze losy tej sprawy, jednak nie wypisujcie podobnych bzdur o gwarancji skoro niewiele o tym wiecie. Wprowadzacie dezorientację.

Komentarz

• DigitalAsh

Zainteresował mnie ten wątek i specjalnie dla niego się zarejestrowałem - dlatego pozwolę sobie wtrącić 3 grosze.
      Otóż wydaje mi się, że jeśli serwis nie jest "przedstawicielem" producenta, prowadzi własną działalność i ma podpisaną umowę jedynie z oficjalnym dystrybutorem danego sprzętu w PL, to chyba logiczne jest, że nie chce uznawać gwarancji na taki sprzęt. Bo wtedy za jego naprawę musi płacić sam serwis - kupić części/narzędzia do kalibracji u producenta itd. (a tak jest chyba w przypadku Foto-Serwisu).
      Sprawa jest prosta - nikt nie mówi, że sprzęt sprowadzony do PL "na lewo" nie podlega gwarancji. Podlega, ale skoro szkło jest spoza oficjalnego obiegu, to Foto-Serwis nie musi takiej gwarancji respektować. NIech sklep/klient odeśle taki sprzęt do Japoni i tam go naprawią.
      To są właśnie zalety kupowania sprzętu z oficjalnej dystrybucji - pewność, że obsługa serwisowa jest "realna". CZasem warto dołożyć 200-300 pln i mieć świadomość, że w razie czego obiektyw zostanie naprawiony bez problemu.
      A jeśli się ma wątpliwości, to wystarczy przed zakupem zadzwonić do polskiego przedstawiciela lub serwisu i zapytać, czy dany sklep kupuje w oficjalnej dystrybucji, a co za tym idzie, czy gwarancja będzie respektowana.
      Wybaczcie chaos mojej wypowiedzi, ale nie umiem tego lepiej ująć

Komentarz

• wpj
        Coś już napisał
        • 2006
        • 55

Federacja Konsumentów - poznaj swoje prawa. Organizacja pozarządowa chroniąca indywidualnego konsumenta. Bezpłatne porady prawników. Członek Consumers International i European Consumers Organisation.

zgadza sie ze gwarancja jest dobrowolnym swiadczeniem, ale jesli spelnia sie wszystkie podane przez gwaranta warunki to on rowniez powinien sie z niego wywiazac. jesli sigma chce karte gwarancyjna+dowod zakupu dla produktow z ue to jesli wszystkie dokumenty sa oryginalne to nie moze twierdzic ze ktos kupil 'za tanio'.

wycinek z pierwszego linku:"Gwarancja może również określać, jakie warunki musi spełnić konsument, aby mógł skorzystać ze swojego prawa. Przykładowo, do ECK zgłosił się konsument, który zakupił samochód w Belgii, ale podczas wakacji w Polsce musiał oddać go do warsztatu. Mimo, że naprawa odbyła się w autoryzowanym serwisie dealera tej marki samochodów, konsument musiał zapłacić za naprawę. Okazało się, że brak ważnego okresowego przeglądu samochodu, był podstawą do nie uznania praw z gwarancji."

jesli sigma ma okreslone w umowie ze nie naprawia za taniego sprzetu to moze odmowic, ale szczerze watpie aby byl taki zapis.

Komentarz

• foto-net
          Zablokowany
          • 2007
          • 182

Jestem pewny, że serwis miał znacznie poważniejsze powody by odmówić naprawy gwarancyjnej niż jakiś dokument, to był tylko kolejny argument. Z tego co napisałeś nic nie wynika, musiał byś podać zapisy w gwarancji określone przez gwaranta i odnieść je do tej konkretnie sytuacji. Ja wiem, że kalibracja jest bezpłatna na pewno jeśli towar pochodzi z polskiej dystrybucji, jeśli chodzi o dystrybucję inną, no cóż dlaczego ma być bezpłatna skoro stanowisko korporacji jest takie:

" Obiektywy marki Sigma opuszczając linię produkcyjną nie są obarczone żadnymi usterkami technicznymi. Wszelkie fluktuacje optymalnej rozdzielczości punktu ostrości podczas pracy w trybie AF lustrzanek cyfrowych (front focus lub back focus) wynikają wyłącznie z niedoskonałości samego body. Obiektywy Sigma są fabrycznie regulowane tak, aby prawidłowo współpracować z lustrzankami analogowymi i cyfrowymi producentów, do których są dedykowane, a zakres AF znajduje się w granicach oferowanej przez nie głębi ostrości. Pomiędzy pojedynczymi egzemplarzami obiektywów jak i pojedynczymi egzemplarzami lustrzanek zdarza się, iż granice tolerancji mają stosunkowo dużą rozbieżność, jednak jest to zjawisko całkowicie normalne. W tej kwestii znane jest m.in. stanowisko firmy Canon, która jasno stwierdziła, iż model D-SLR 300D nie nadaje się do prawidłowego testowania optymalnego punktu ostrości w trybie AF. Dodatkowo jeżeli body ma podobny problem z innym obiektywem, to bezwględnie należy udać się do serwisu autoryzowanego posiadanej lustrzanki w celu jej optymalnej regulacji."

Z punktu widzenia dystrybutora jak i samej korporacji problem nie istnieje a jeśli istnieje to tkwi w korpusie więc nie ma co naprawiać, jednak polski dystrybutor robi ukłon w kierunku SWOICH klientów i udostępnia im taką możliwość bezpłatnie. Taki jest punkt widzenia i oficjalne stanowisko Sigmy mające solidne podstawy i mimo, że wszyscy wiemy, że nie do końca jest tak jak piszą nic z tym zrobić nie można, bo producenci lustrzanek odżegnują się od optyki alternatywnej, i jeden zwala na drugiego. Jeżeli więc serwis wykrył, że kupujący nie spełnia jakiegoś warunku to odmówił realizacji naprawy gwarancyjnej, a skoro mieli pewność co do ceny to nie dziwi fakt, że zgłosili do US "przestępstwo wobec RP niepłacenia VAT", bo każdy ma taki obowiązek. Są już kolejne ofiary:

i co sie dziwić, jak ktoś kupuje obiektyw o 1/3 taniej niż oficjalna sieć dystrybucji to musi być coś nie tak. Dla ciekawości napiszę, że właśnie sprawdziłem, to szkło w oficjalnej sieci dystrybucji kosztuje 256 euro netto na WYPRZEDAŻY w hurcie niemieckim, jakim więc cudem legalnie ktoś kupił je za 999 zł? 256 * 3,5 = 896 NETTO + 22% VAT czyli 1093 cena zakupu dla sklepu. A JP deklaruje zakupu w DE no i jest gwarancja EU. No ale po co płacić VAT jak można założyć firmę, kupować bez VAT i sprzedawać w kosmicznych cenach. A potem szybko likwidujemy firmę i nie ma po nas śladu. A VAT zapłacą klienci takiego sklepu jak któregoś dnia zapuka do nich US, o czym nie tylko na tym forum nie raz już pisano.
          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
          Jeszcze jedna ciekawostka, nie ma czegoś takiego jak Sigma Polska, nie ma więc serwisu "oficjalnego". Serwis jest własnością dystrybutora a ponieważ to on jest gwarantem jeśli zechce, w myśl zapisów i rozumienia ustawy może mieć "słodko wbite" na europejskie karty gwarancyjne jakie sigma daje do zestawu sprzedawanego poza granicami polski, mimo, że ewidentnie figuruje na tych kartach jako gwarant. A zażalenia? Bardzo proszę - do Japonii. Nie jest chyba więc aż tak strasznie jak myślą niektórzy, skoro serwis jednak chce naprawiać obiektywy z UE po spełnieniu wyraźnych warunków.
          Szanowny kolego DigitalAsh, oczywiście nawet dzwonić nie trzeba bo wysmarowali na czarnej liście:
          Witaj na oficjalnej stronie dystrybutora SIGMA w Polsce! Marka SIGMA to największy na świecie niezależny producent obiektywów do aparatów

aby każdy wiedział, no ale jak coś jest o 1/3 ceny tańsze to kusi i właśnie ofiary tego pokuszenia tak kończą.
          Ostatnio edytowany przez foto-net; 11519. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• DigitalAsh

Zamieszczone przez foto-net
            Szanowny kolego DigitalAsh, oczywiście nawet dzwonić nie trzeba bo wysmarowali na czarnej liście:
            Witaj na oficjalnej stronie dystrybutora SIGMA w Polsce! Marka SIGMA to największy na świecie niezależny producent obiektywów do aparatów

aby każdy wiedział, no ale jak coś jest o 1/3 ceny tańsze to kusi i właśnie ofiary tego pokuszenia tak kończą.
            Wyszedłem z założenia, że nie każdy może na tą stronę trafić (choć ja, totalny amator, byłem już na niej dawno) - dlatego najprostsze rozwiązanie jakie przyszło mi do głowy - jeśli mamy wątpliwości co do zbyt niskiej ceny czy wiarygodności sklepu - to najszybciej i najprościej jest chwycić za słuchawkę, wykonać jeden telefon i już wszystko jasne
            Z tym, że jak ktoś widzi niższą cenę, to raczej rzadko myśli "coś tu jest nie tak" - z reguły myśli się wtedy "super okazja, szybko muszę kupić".
            I tak to się potem kończy....

Komentarz

• ewg
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1079

Mam wrażenie, że w tym wątku brakuje jednego znanego szczególnie w naszej branży słowa:

Refurbished?

Jak to jest z tym u nas? Wiadomo, że sprzęt regenerowany powinien być tańszy i wyraźnie oznaczony oraz z pełną gwarancją. Czy to nie jest okazja do sprzedawania "niby tanio" na polskim rynku sprzętu niewiadomego pochodzenia, którego polski dystrybutor pewnie szczególnie by nie lubił?

Komentarz

• foto-net
                Zablokowany
                • 2007
                • 182

Zamieszczone przez ewg
                Mam wrażenie, że w tym wątku brakuje jednego znanego szczególnie w naszej branży słowa:

Refurbished?

Jak to jest z tym u nas? Wiadomo, że sprzęt regenerowany powinien być tańszy i wyraźnie oznaczony oraz z pełną gwarancją. Czy to nie jest okazja do sprzedawania "niby tanio" na polskim rynku sprzętu niewiadomego pochodzenia, którego polski dystrybutor pewnie szczególnie by nie lubił?
                Już piszę, sprzęt regenerowany zwykle pracuje w wypożyczalniach, w tym u nas. Poza tym jeśli jest wyprzedawany i oznaczony właśnie w ten sposób, jeśli nie wraca do producenta i jest utylizowany. Nie jest możliwe aby ten sklep wprowadzał an rynek taki właśnie towar na taką skalę, jest to niezgodnie z prawem i nieprawdopodobne w tej sytuacji. W europie nie ma generalnie instytucji refurbisherd na taka skale jak w USA, gdzie często z 3 obiektywów składają 1 bo i takie kwiatki widziałem. Dlatego tylko zakup z oficjalnej dystrybucji daje 100% pewności, że dostanie się sprzęt legalnie i nie będzie to naprawiany szrot przywieziony w "kombiaku z Rechiu" wyglądający jak nowy i sprzedawany jako nowy w świetnej cenie.

Komentarz

• kubaj
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 280

Obiektywy marki Sigma opuszczając linię produkcyjną nie są obarczone żadnymi usterkami technicznymi.
                  sigma sie marnuje powinni zaczac produkowac .... wszystko co jest dostepne na kuli ziemskiej. :grin:

Komentarz

• abradab
                    • 2006
                    • 7

Dzięki wszystkim za przestrogę. Też zamówiłem w sklepie Japanfoto ale za pobraniem. Dawno już nie wchoziłem na CB, wczoraj wchodzę i dostrzegłem wątek o sklepie. Niezwłocznie napisałem maila, z prośbą o anulowanie zamówienia. Co prawda nie dostałem jeszcze odpowiedzi, ale skoro inni nie otrzymują przez miesiąc sprzętu to jakoś mnie to nie dziwi. Jeszcze raz dzięki

Komentarz

• wpj
                      Coś już napisał
                      • 2006
                      • 55

Jestem pewny, że serwis miał znacznie poważniejsze powody by odmówić naprawy gwarancyjnej niż jakiś dokument, to był tylko kolejny argument.
                      Trzymajmy sie faktow, jesli by mnie jako konsumentowi odmowili naprawy twierdzac ze kupilem za tanio(a spelnialem wszystkie warunki okreslone w umowie gwarancyjnej),
                      to po pierwsze nie moja w tym rola aby domyslac sie innych powodow odmowienia naprawy gwarancyjnej, a po drugie taki ich argument spotkalby sie z moim zdecydowanym dzialaniem, po trzecie skad ja jako klient mam wiedziec jaka jest najnizsza cena, ponizej ktorej nie dostane naprawy ? czy jest gdzies zawarta w warunkach gwarancji ? nie sadze.

Z tego co napisałeś nic nie wynika, musiał byś podać zapisy w gwarancji określone przez gwaranta i odnieść je do tej konkretnie sytuacji
                      sytuacja wyglada tak:
                      kupilem sprzet sigmy w ue z gwarancja ue. mysle ze sprzet ma usterke i wysylam go na gwarancji wraz z potrzebnymi dokumentami(http://canon-board.info/showpost.php...postcount=93):
                      - dowód zakupu (z kraju, w którym został zakupiony)
                      - karta gwarancyjna międzynarodowa (wypełniona zgodnie informacją w karcie gw.)
                      na co dostaje odpowiedz ze obiektyw kupilem za tanio.

co do informacji o kalibracji, ciekawa wiadomosc, nie wiedzialem o tym wczesniej i dobrze to wiedziec, ale w tym przypadku odmawiajac naprawy sigma sie na to nie powolala. co wiecej chyba nawet nie wycenila kosztow ewentualnej naprawy, przynajmniej nie bylo to napisane w watku, tylko od razu odeslali sprzet. czyli zadzialali na zasadzie, kupione za tanio, wiec spadaj kliencie, troche dziwne podejscie, chociaz kogos z procentrum sigmy pewnie ono nie dziwi, rozumiem przypadek gdyby gwarancja byla falszywa http://www.sigma-foto.de/cms/front_c...ang=1&client=1 ale jeszcze raz, trzymajmy sie faktow, sigma nie powiedziala ze karta gwarancyjna jest falszywa.

(...)firmę, kupować bez VAT i sprzedawać w kosmicznych cenach. A potem szybko likwidujemy firmę i nie ma po nas śladu. A VAT zapłacą klienci takiego sklepu jak któregoś dnia zapuka do nich US(...)
                      to juz sie niezle zapedziles. przeciez to nie ja nie odprowadzalem vatu ,bo jako klient place go w cenie produktu, a mam na to potwierdzenie w postaci paragonu tylko ten sprzedawca i to jego beda scigac za oszustwa podatkowe. ot zwykly fud.

Jeżeli więc serwis wykrył, że kupujący nie spełnia jakiegoś warunku to odmówił realizacji naprawy gwarancyjnej, a skoro mieli pewność co do ceny to nie dziwi fakt, że zgłosili do US "przestępstwo wobec RP niepłacenia VAT", bo każdy ma taki obowiązek
                      dokladnie, ale jesli klient spelnil wszystkie warunki, to naprawe powinni zrealizowac, a reszte zglosic, przeciez klient nie wie jaka jest minimalna cena w dystrybucji na europe. pozatym moze sie okazac ze ktos to wszystko sprowadzil legalie, oplacic wszystko a i tak sprzedaje ponizej pewnej ceny bo mu sie np. oplaca w tym momencie serwis ten wychodzi na idiote, oraz sam sobie i firmie robi zla opinie.

a teraz po prostu pytam z ciekawosci o ten sprzet refurbished:
                      Nie jest możliwe aby ten sklep wprowadzał an rynek taki właśnie towar na taką skalę, jest to niezgodnie z prawem i nieprawdopodobne w tej sytuacji
                      jesli np. sklep ten kupil w angli badz niemczech calkiem spora ilosc takiego sprzetu i oczywiscie dostal rabat, sprzet ma normalna gwarancje sigmy na rok(lub inny okres), to jak to sprzedawanie tego jest niezgodne z prawem ? pozatym na jaka skale wprowadza ten towar ? z tego co wyczytalem w tym watku, to jedna osoba kupila szklo sigmy, a dwie nie moga sie doczekac zamowionego obiektywu. pozatym nie wiemy czy caly asortyment to refurby czy tylko maly procent badz promil. tak wiec skala moze byc bardzo mala, klika sztuk na rok.

W europie nie ma generalnie instytucji refurbisherd na taka skale jak w USA, gdzie często z 3 obiektywów składają 1 bo i takie kwiatki widziałem
                      zgadza sie ze w europie nie ma az tyle sprzetu refurbished co w stanach, ale to nie znaczy ze np. nie skladaja jednego obiektywu z 5 innych. ale to nie wnosi nic do dyskusji, skoro producent puszcza w obieg taki sprzet i daje na niego gwarancje, to powinien sie z niej wywiazywac.
                      Ostatnio edytowany przez wpj; 7732.

Komentarz

• cyganos

cześć czytam ten wątek z zaciekawieniem właściwie zaciekawiła mnie część dot. gwarancji, mam kilka spostrzeżeń i pytań.

1.Sigma nie ma oficjalnego przedstawicielstwa w Polsce jedynie dystrybutora, który jest gwarantem sprzętu przez siebie sprzedawanego?
                        teraz jak to się ma do zapisów ogólnej gwarancji producenta i np zapisu ze strony sigmy "Sigma provides technical assistance and service worldwide. To find the Sigma Distributor and Service Center nearest you,please check the following list of International Distributors." gdzie podana jest firma K-Consult z Gdyni.
                        2 Firma K-Consult jest znowu tyko dystrybutorem, który tak jak firma foto - net ma swoje zapisy gwarancyjne i może w podobny sposób patrzeć na sprzęt z dystrybucji innej niż krajowa.
                        3 Jak wyglądają ogólne zapisy gwarancyjne firmy Sigma, może ma ktoś linka do strony, jakie ma wymogi, kogo wskazuje jako autoryzowany serwis i w końcu jak te zapisy się mają do zapisów gwarancyjnych dystrybutorów w Polsce.

Jeżeli ktoś byłby łaskaw mi odpowiedzieć na postawione pytania i służyć informacją co do zapisów gwarancyjnych firmy sigma i jej dystrybutorów byłbym wdzięczny.

Komentarz

• foto-net
                          Zablokowany
                          • 2007
                          • 182

Zamieszczone przez wpj
                          Trzymajmy sie faktow, jesli by mnie jako konsumentowi odmowili naprawy twierdzac ze kupilem za tanio(a spelnialem wszystkie warunki okreslone w umowie gwarancyjnej),
                          to po pierwsze nie moja w tym rola aby domyslac sie innych powodow
                          To czytaj co pisze klient i serwis. Napisali wyraźnie, co jest potrzebne do realizacji naprawy widać klient warunków nie spełnił. To nie ma nic wspólnego z cena produktu.

Zamieszczone przez wpj
                          skad ja jako klient mam wiedziec jaka jest najnizsza cena, ponizej ktorej nie dostane naprawy ? czy jest gdzies zawarta w warunkach gwarancji ? nie sadze.
                          Warunki gwarancji reguluje dokument gwarancyjny, łączysz rzeczy niemające ze sobą nic wspólnego.

Zamieszczone przez wpj
                          kupilem sprzet sigmy w ue z gwarancja ue. mysle ze sprzet ma usterke i wysylam go na gwarancji wraz z potrzebnymi dokumentami(http://canon-board.info/showpost.php...postcount=93):
                          - dowód zakupu (z kraju, w którym został zakupiony)
                          - karta gwarancyjna międzynarodowa (wypełniona zgodnie informacją w karcie gw.)
                          na co dostaje odpowiedz ze obiektyw kopiłem za tanio.
                          Czytaj co autor postu i serwis pisze, i nie interpretuj bzdur. Zrozum też jedną rzecz - nie za tanio tylko sklep sprzedał obiektyw niezgodnie z prawem, za co winy oczywiście nie ponosi klient, w naszym kraju ponosi jednak często tego skutki.

Zamieszczone przez wpj
                          co do informacji o kalibracji, ciekawa wiadomosc, nie wiedzialem o tym wczesniej i dobrze to wiedziec, ale w tym przypadku odmawiajac naprawy sigma sie na to nie powolala. co wiecej chyba nawet nie wycenila kosztow ewentualnej naprawy, przynajmniej nie bylo to napisane w watku, tylko od razu odeslali sprzet. czyli zadzialali na zasadzie, kupione za tanio, wiec spadaj kliencie, troche dziwne podejscie, chociaz kogos z procentrum sigmy pewnie ono nie dziwi, rozumiem przypadek gdyby gwarancja byla falszywa.
                          Piszesz bzdury, nie wiesz jak było na prawdę, może wycenili naprawę a klient się nie zgodził. Nie gdybaj jak nie masz dowodów. Zrozum, że problem nie polegał na tym, ze klient kupił coś za tanio, tylko na tym, że produkt został nielegalnie wprowadzony do obrotu na terenie RP co oburzyło klienta, na co serwis miał wbite i jedyne co zrobił to zgłosił przestępstwo bo to jego obowiązek, cena z tym nie ma nic wspólnego bezpośrednio. A sprawa odmowy naprawy gwarancyjnej to jeszcze co innego, łączysz te rzeczy bezpodstawnie. Przedstawiasz w ten sposób zarówno serwis jak i sieć procentrów w świetle pejoratywnym, bo mają drożej niż wspaniały sklep japanfoto, który nie płaci VAT co udowodniłem, wiec ma tanio i jest fajny a serwis jest be bo nie naprawia obiektywów sprzedawanych przez złodziei. Z takim podejściem tzw. nie tylko w branży ale i w Polsce nie będzie długo dobrze bo skupia się energię nie tam gdzie trzeba.

Zamieszczone przez wpj
                          to juz sie niezle zapedziles. przeciez to nie ja nie odprowadzalem vatu ,bo jako klient place go w cenie produktu, a mam na to potwierdzenie w postaci paragonu tylko ten sprzedawca i to jego beda scigac za oszustwa podatkowe.
                          Teoretycznie, praktycznie płacisz VAT sklepowi, który go nie odprowadza w tej sytuacji. Dokument jest niewiele wtedy wart a do kogo przychodzi US po należne jak się sklep zwinie? Poczytaj, nawet na tym forum było o tym wiele razy, jakkolwiek z Twojego punktu widzenia by to nie było śmieszne i bezsensowne. Jeśli czegoś nie wiesz nie gdybaj. Po to "cwaniaki" zakładają lewe sklepy by ich potem nikt nie znalazł, a VAT zapłacić ktoś musi.

Zamieszczone przez wpj
                          dokladnie, ale jesli klient spelnil wszystkie warunki, to naprawe powinni zrealizowac, a reszte zglosic, przeciez klient nie wie jaka jest minimalna cena w dystrybucji na europe. pozatym moze sie okazac ze ktos to wszystko sprowadzil legalie, oplacic wszystko a i tak sprzedaje ponizej pewnej ceny bo mu sie np. oplaca
                          Klient nie spełnił jakiś warunków pisałem. Gdyby serwis nie miał pewności nie pisał by tego do klienta. Ja to sprawdziłem też i wierz mi - nie opłaca mu się sprzedawać w tej cenie i odprowadzać legalnie VAT. Sprzedawał by pod wodą. Dzwoniłęm nawet w tej sprawie do Tamrona i oni tez potwierdzają ceny na ich szkła.

Zamieszczone przez wpj
                          jesli np. sklep ten kupil w angli badz niemczech calkiem spora ilosc takiego sprzetu i oczywiscie dostal rabat,
                          Nie aż taki by sprzedawac w cenie jak FJ. Nie jest to możliwe.

Zamieszczone przez wpj
                          sprzet ma normalna gwarancje sigmy na rok(lub inny okres), to jak to sprzedawanie tego jest niezgodne z prawem ?
                          Nie płacisz VAT, okradasz Państwo.

Zamieszczone przez wpj
                          pozatym na jaka skale wprowadza ten towar ? z tego co wyczytalem w tym watku, to jedna osoba kupila szklo sigmy, a dwie nie moga sie doczekac zamowionego obiektywu.
                          Tego nie wiesz, ale złóż zamowienie w JP, dostaniesz numer to sobie wyliczysz mniej więcej. Co to ma do rzeczy.

Zamieszczone przez wpj
                          pozatym nie wiemy czy caly asortyment to refurby czy tylko maly procent badz promil. tak wiec skala moze byc bardzo mala, klika sztuk na rok.
                          Gdybanie, gdybanie, gdybanie, gdyby obiektyw byl RF serwis by o tym napisal, dzownilem, sprawdzali SN, obiektyw był nowy. Wałek polegał na nieodprowadzeniu podatku VAT i tylko na tym. Obiketywu nie naprawiono ponieważ klient nie spełnił jakiegoś warunku, nie podał jakiego. Może nei miał karty gwarancyjnej.

Zamieszczone przez wpj
                          zgadza sie ze w europie nie ma az tyle sprzetu refurbished co w stanach,
                          Gdybasz, jest więcej. Mam dane z obu rynków. Sam rynek niemiecki jest porównywalny do rynku USA. Nie gdybaj.

Zamieszczone przez wpj
                          ale to nie znaczy ze np. nie skladaja jednego obiektywu z 5 innych. ale to nie wnosi nic do dyskusji, skoro producent puszcza w obieg taki sprzet i daje na niego gwarancje, to powinien sie z niej wywiazywac.
                          I się wywiązuje, w czym problem. BTW to nie producent składa 1 z 5 tylko "cfaniaki" i sprzedają jako nowy. Sigma na oficjalnej swojej stronie umieściła taka informację.
                          Zamieszczone przez cyganos
                          1.Sigma nie ma oficjalnego przedstawicielstwa w Polsce jedynie dystrybutora, który jest gwarantem sprzętu przez siebie sprzedawanego?
                          teraz jak to się ma do zapisów ogólnej gwarancji producenta i np zapisu ze strony sigmy "Sigma provides technical assistance and service worldwide. To find the Sigma Distributor and Service Center nearest you,please check the following list of International Distributors." gdzie podana jest firma K-Consult z Gdyni.
                          Niektórzy wprowadzają bałagan w tej dyskusji stąd dezorientacja. Jeśli przyjdziesz z obiektywem, ważną gwarancja i dowodem zakupu to naprawią jeśli sprzęt kupiony w UE. Jeśli za oceanem napisali jakie jeszcze musisz mieć dokumenty.
                          2 Firma K-Consult jest znowu tyko dystrybutorem, który tak jak firma foto - net ma swoje zapisy gwarancyjne i może w podobny sposób patrzeć na sprzęt z dystrybucji innej niż krajowa.
                          Firma kconsult jest gwarantem związanym umową z Sigmą. Obowiązują ich przepisy wewnętrzne. Sprzęt spoza dystrybucji w/g tych przepisów i informacji serwisu, po spełnieniu warunków podanych przez serwis na tym forum jest serwisowany. Nie robią problemów.
                          3 Jak wyglądają ogólne zapisy gwarancyjne firmy Sigma, może ma ktoś linka do strony, jakie ma wymogi, kogo wskazuje jako autoryzowany serwis i w końcu jak te zapisy się mają do zapisów gwarancyjnych dystrybutorów w Polsce.
                          Jest na każdej karcie gwarancyjnej. Generalnie sprzęt z UE jest serwisowany bez problemu, z tym z USA są duże problemy, bo wymaga się dokumentów celnych w/g życzenia serwisu, których raczej nikt nie ma jak chce kupić tanio nie płacąc 12% cła i 22% VAT
                          Ostatnio edytowany przez foto-net; 11519. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• cyganos

Niektórzy wprowadzają bałagan w tej dyskusji stąd dezorientacja. Jeśli przyjdziesz z obiektywem, ważną gwarancja i dowodem zakupu to naprawią jeśli sprzęt kupiony w UE. Jeśli za oceanem napisali jakie jeszcze musisz mieć dokumenty.
                            czyli jeżeli z jakiegoś powodu wyślę obiektyw kupiony ze sklepu FotoJapan do Polskiego dystrybutora firmy Sigma wraz z dowodem zakupu i podbitą karta gwarancyjną to rozumiem że obiektyw zostanie naprawiony bez problemu?

Jest na każdej karcie gwarancyjnej. Generalnie sprzęt z UE jest serwisowany bez problemu, z tym z USA są duże problemy, bo wymaga się dokumentów celnych w/g życzenia serwisu, których raczej nikt nie ma jak chce kupić tanio nie płacąc 12% cła i 22% VAT
                            czyli sprzęt zakupiony w niemieckim sklepie dostarczony do dystrybutora w Polsce z paragonem i gwarancją jest normalnie serwisowany?
                            Pytam bo np Pentax ma taki zapis w Conditions of European Warranty : Pentax product purchased through our official distribution channels are warranted by Pentax, authorized distributors and services stations.
                            Ostatnio edytowany przez Gość; 17444.

Komentarz

• wpj
                              Coś już napisał
                              • 2006
                              • 55

Zamieszczone przez andrzej_z
                              Dołączyłem dokument zakupu - fakturę. Serwis na drugi dzień zadzwonił i mówi, że nie zrobią na gwarancji bo nie ważna, że obiektyw kupiłem taniej poniżej cen hurtowych w europie. Że jest sprzedany nielegalnie. Sprawdzili po numerach seryjnych drogą jaka przebył obiektyw i powiedzieli, że ten gość wszedł w układ ze sklepem, który sprzedaje mu towar bez VAT. Obiektyw mają mi oddać ale sprawę zgłosili do US
                              To czytaj co pisze klient i serwis. Napisali wyraźnie, co jest potrzebne do realizacji naprawy widać klient warunków nie spełnił
                              z tektsu klienta nie wynika czy wyslal gwarancje czy nie, wspomina tylko o dokumencie zakupu. wiec wnioskuje ze skoro sigma nie zarzucila mu braku karty gwarancyjnej czy tego ze jest ona falszywa a tylko mowi o vat to znaczy ze te dokumenty byly ok, a warunki zostaly spelnione (wiedzy odnosnie karty gwarancyjnej nie mam, jesli by sie okazalo ze nie mial lub nie wyslal, to wtedy sigma zachowala sie ok, a na to moze wskazywac tekst "nie zrobią na gwarancji bo nie ważna"-andrzej_z nie przekazal dlaczego niewazna)

Warunki gwarancji reguluje dokument gwarancyjny, łączysz rzeczy niemające ze sobą nic wspólnego
                              dobrze moglem to pomylic ale nie odpowiedziales czy w takim razie w dokumencie gwarancyjnym jest podana minimalna cena ponizej ktorej nie zostanie mi naprawiony sprzet, albo powiedz mi czy jest informacja ze jak jakis sprzedawca posredniczacy miedzy sigma a klientem nie odprowadzi vat to ja nie moge z gwarancji skorzystac. naprawde bardzo mnie to interesuje bo jak pisalem w innym watku wlasnie jestem na kupnie jednego z obiektywow sigmy i chce to po prostu wiedziec na przyszlosc i na wszelki wypadek. oczywiscie wszsytko przy zalozeniu ze gwarancja jest oryginalna

Teoretycznie, praktycznie płacisz VAT sklepowi, który go nie odprowadza w tej sytuacji. Dokument jest niewiele wtedy wart
                              a do kogo przychodzi US po należne jak się sklep zwinie?
                              Po pierwsze to us musi znac adresy klientow sklepu, po drugie nie moge zostac dwa razy opodatkowany za ta sama rzecz. W przypadku sklepu internetowego zadanie znalezienia klienta jest latwiejsze, ale niekoniecznie.

Przedstawiasz w ten sposób zarówno serwis jak i sieć procentrów w świetle pejoratywnym, bo mają drożej niż wspaniały sklep japanfoto, który nie płaci VAT co udowodniłem, wiec ma tanio i jest fajny a serwis jest be bo nie naprawia obiektywów sprzedawanych przez złodziei. Z takim podejściem tzw. nie tylko w branży ale i w Polsce nie będzie długo dobrze bo skupia się energię nie tam gdzie trzeba
                              dla porzadku chce powiedziec ze nie bronie japanfoto bo nie mam w tym interesu, po prostu dociekam paru rzeczy bo sam chce kupic cos od sigmy i chce wiedziec jak to wszystko dziala a staram sie obiektywnie patrzec na obie strony. co wiecej zgadzam sie z tym ze
                              Nie płacisz VAT, okradasz Państwo.
                              jak ktos lamie te przepisy to okrada wszystkich. Dlatego zalozmy teraz taka jedna sytacje bo ciekawi mnie jak to bedzie wtedy wygladac:
                              Otoz ja jako konsument co jest zrozumiale chce kupic jak najtaniej, widze dana oferte i ja wybieram, przychodzi do mnie sprzet, ma gwarancje eu, oraz dowod zakupu (paragon/faktura i wszystko oryginalne), cos sie stalo wysylam wiec go na gwarancji, i nagle okazuje sie ze sklep nie placi vatu sigma o tym wie (pomijam to w jaki sposob o tym wie). co wtedy? czy to ja zostane ukarany tym ze sklep nie zaplacil vatu, czy moze sigma naprawi mi sprzet ? a co w przypadku jesli kupilem sprzet np. w belgii i tamten sklep nie odprowadza vatu, lub cos innego np. obiektyw z azji ale ja dostalem oryginalna gwarancje itp...?

Komentarz

• cyganos

Zamieszczone przez wpj
                                jak ktos lamie te przepisy to okrada wszystkich. Dlatego zalozmy teraz taka jedna sytacje bo ciekawi mnie jak to bedzie wtedy wygladac:
                                Otoz ja jako konsument co jest zrozumiale chce kupic jak najtaniej, widze dana oferte i ja wybieram, przychodzi do mnie sprzet, ma gwarancje eu, oraz dowod zakupu (paragon/faktura i wszystko oryginalne), cos sie stalo wysylam wiec go na gwarancji, i nagle okazuje sie ze sklep nie placi vatu sigma o tym wie (pomijam to w jaki sposob o tym wie). co wtedy? czy to ja zostane ukarany tym ze sklep nie zaplacil vatu, czy moze sigma naprawi mi sprzet ? a co w przypadku jesli kupilem sprzet np. w belgii i tamten sklep nie odprowadza vatu, lub cos innego np. obiektyw z azji ale ja dostalem oryginalna gwarancje itp...?
                                dokładnie o to chodzi, skąd klient ma wiedzieć czy sklep odprowadza vat czy nie i dlaczego ma się tym zainteresować, poza tym na jakiej podstawie US ma domagać się zwrotu vatu od klienta? Z tego co się orientuje to umowa zawarta została w dobrej wierze i nie poinformowanie klienta przez sklep o nie uiszczaniu podatku vat jest problemem sklepu/właściciela a nie klienta.
                                Poza tym posiadanie przez klienta wszystkich dokumentów potrzebnych przy realizacji gwarancji przez serwis/dystrybutora sigma nie może skutkować odmową naprawy gwarancyjnej ponieważ wg serwisu sigmy ten sklep nie płaci podatków, takie sprawy serwis powinien zgłosić na policję i do US.

Komentarz

Pracuję...