X
-
-
Komentarz
-
Oni tam piszą w kółko bzdury o podrabianych obiektywach bo się w ten sposób bronią przed nieautoryzowanymi importerami.To co napisłaem to prawda, ale tłumaczą się winni. Sprzęt widziałem. Wierzyć mi nikt nie musi, ateiści też są na świecie. Proszę poczytać raz jeszcze: www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/203
Możliwe że w jakiejś fabryce, ktoś "po godzinach" sobie coś na własną rękę robi ale w innym przypadku podrobienie obiektywu tak żeby faktycznie działał a nie był tylko atrapą uważam za kompletnie nieopłacalne.Komentarz
-
Oto informacja uzyskana od przedstawiciela Sigmy w Polsce:
"Witam
Faktycznie sklep JapanFoto jest na czarnej liście – oznacza to, że sprowadza obiektywy poza oficjalną siecią dystrybucji – raczej nie są o podróbki, aczkolwiek pewności mieć nie można.
W Polsce działa tylko jeden autoryzowany Serwis obsługujący sprzęt Sigmy – w Gdyni, na ulicy Fleszarowej-Muskat 3.
Jeśli chodzi o gwarancję, to:
1. Serwis uznaje gwarancje polskiego dystrybutora – czyli firmy K-Consult. (wraz z dowodem zakupu)
2. W przypadku zakupu obiektywu za granicą należy dołączyć dowód zakupu w sklepie zagranicznym (i ewentualnie dowód opłacenia cła – jeśli sprzęt kupowany poza UE)
Niestety oznacza to, że na sprzęt kupiony w Polsce, ale poza oficjalną siecią dystrybucji serwis nie będzie honorował gwarancji."Komentarz
-
Nie istnieje coś takiego jak podróbka obiektywu. Jeżeli ów podróbka miała by mieć taką samą lub bardzo podobną funkcjonalność jak oryginał to z ekonomicznego punktu widzenia było by to kompletnie nieopłacalne.EOS + SpeedliteKomentarz
-
Napisałeś wyraźnie że gość kupuje oryginały i wysyła do Chin, więc nie wykręcaj się semantyką :PJeszcze co do sprzętu foto: Chińczycy faktycznie nie muszą czekać na zaproszenie od jakiegoś gościa z Polski, ale też sami z siebie nie wysyłają kontenerów ze sprzętem do Polski licząc, że się ktoś przez przypadek zaiteresuje tym. Robi to NA ZAMÓWIENIE i o tym pisałem. Reszta to semantyka.
To robienie "na zamówienie" wygląda tak jak kupowanie na allegro - wszystko gotowe i czeka na wysyłkę - po 7 dniach odbierasz od kuriera w Polsce.
I prawda jest taka, że Chińczycy nie kupują w dniu premiery tylko udostępniają podróbki już przed tą premierą. Sam miałem styczność nie raz ze sprzętem elektronicznym już sprowadzonym z Chin a przed oficjalną premierą w Polsce
Komentarz
-
witam, zarejestrowałam się na forum ogarnięta entuzjazmem oczekiwania na zamówiony D40 i obiektyw Sigmy w sklepie JapanFoto... pierwszy post na jaki trafiłam i zmroziło mi krew w żyłach. trzy i pół tys. przelewem na konto-brak możliwości zakupu za pobraniem (głupota-fakt), czekam już ponad dwa tyg., co kilka dni bzdurne odpowiedzi ze sklepu że nie wiedzą co z przesyłką, mimo próśb nie podają nr.paczki, teraz ma wrócić i zostać wysłana kurierem. telefonu do sklepu nie ma, kilka firm zarejestrowanych pod podanym adresem, wszystkie telefony milczą. zaczynam wątpić czy zobaczę zakupiony sprzęt albo zwrot pieniędzy.Komentarz
-
od godziny mam go w rękach
) błyskawiczna reakcja, DHL jest szybkie, a co to za cudowne narzędzie takie forum
przeszła mi nawet już złość, ale ile nerwów to kosztowało wiedzą chyba tylko ci co coś podobnego przeżyli. i tak jak ktoś pisał wcześniej - słowa wytłumaczenia..
Komentarz
-
Ale... D40 to chyba na forum Nikona bardziej pasuje?
http://www.dpreview.com/articles/nikond40/ vs http://www.dpreview.com/reviews/canoneos40d/Komentarz
-
A może Koleżanka woli nasze forum od żółtego ??Ale... D40 to chyba na forum Nikona bardziej pasuje?
http://www.dpreview.com/articles/nikond40/ vs http://www.dpreview.com/reviews/canoneos40d/
Canon 50D + dodatki
Komentarz
-
Potwierdzam. Nie kupujcie u Nich. Czekałem na przesyłke od zapłaty 2 tyg a oferowali inny czas dostawy. Okłamali mnie dwa razy w mailu, zwodząc odnosnie czasu wysylki. Podali niepelne dane kurierowi i jedzil dwa razy do mnie, kolejne opoznienie. Nie podaja telefonu na stronie, kontakt tylko mailowy. Gwrancja UE, obiektyw pochodzi z Norwegii.Komentarz
-
Potwierdzam. Nie kupujcie u Nich. Czekałem na przesyłke od zapłaty 2 tyg a oferowali inny czas dostawy. Okłamali mnie dwa razy w mailu, zwodząc odnosnie czasu wysylki. Podali niepelne dane kurierowi i jedzil dwa razy do mnie, kolejne opoznienie. Nie podaja telefonu na stronie, kontakt tylko mailowy. Gwrancja UE, obiektyw pochodzi z Norwegii.
Ja też dałem się nabrać - zamówiłem u nich body i obiektyw, dostałem informację, że towar jest dostępny i mam wykonać przelew.
Zrobiłem przelew, na następny dzień dostałem informację, że przelew został zaksięgowany.
Napisałem maila z zapytaniem kiedy przesyłka będzie u mnie, dostałem odpowiedź, że wysyłka to max 5 dni roboczych od daty otrzymania przelewu.
Minęło 5 dni i nic - napisałem do nich, że rezygnuje z zakupu bo minął już termin, a przesyłki nie ma, zażądałem równiez zwrotu wpłaconych pieniędzy.
Otrzymałem maila, że paczka już została wysłana pocztą (płaciłem za kuriera) i jeżeli chcę otrzymać zwrot pieniędzy to mam nie odbierac paczki z poczty !!!
Napisałem maila z prośbą o podanie daty wysyłki i nr paczki - w odpowiedzi dostałem informację, że przekazali już księgowości aby zwrócono mi pieniądze.
Mija kilka dni, a pieniędzy ani towaru nie widać - poczekam jeszcze do 12 listopada i jeżeli nie będzie reakcji to pojadę tam (mam blisko) albo od razu zgłoszenie na policję o próbę wyłudzenia pieniędzy !!!
Nie kupujcie u nich - szkoda nerwów i pieniędzy - lepiej dać drożej, ale mieć towar szybko, z polską gwarancja i dokumentacją, a nie przemycony z Niemiec czy innego kraju.
Aha - jeszcze jedna sprawa - niektóre opinie na temat sklepu na opineo.pl są fikcyjne (sami sobie je piszą)
Pozdrawiam z forum Nikona
MisterOstatnio edytowany przez Gość; 20658.Komentarz
-
Może i nie oszust, ale i tak nie polecam
Postanowiłem kupić eosa 40d. Zamiast skorzystać ze sprawdzonego sklepu postanowiłem zaoszczedzić 100 zł i skorzystałem z usług Japanfoto. Zamówienie złożyłem 22 października, zrealizowano je 12 listopada (21 dni)!!! Po przekroczeniu czasu realizacji zamówienia o którym mowa w regulaminie sklepu dwukrotnie podano mi nowy termin wysyłki i nie dotrzymano go.
Kontakt z firmą: tragedia – tylko e-mail.
W ramach przeprosin zaoferowano mi kartę pamięci. Potem dwie karty. Fajnie. Tylko ze w paczce była tylko jedna i to SD (40d obsługuje CF)
.
Gdy wreszcie kurier zapukał do moich drzwi i otworzyłem pudełko z przerażeniem odkryłem, że nikt nie pofatygował się by w jakikolwiek sposób zabezpieczyć przesyłkę. W dużym pudle swobodnie kulało się pudełko z wartym ponad 2 tysiące aparatem.
Nigdy więcej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Komentarz
-
No cóż, ja też jestem kolejną naiwną osobą, ktora kupiła u nich sprzet.
sytuacja wygladała bardzo podobnie jak u poprzedników.
wpłaciłam pieniądze, towar był podobno dostępny. info o zaksięgowaniu pieniedzy wysłali po 5 dniach (konto mam w tym samym banku).
potem cisza. wysłałam maila co z paczką, w odpowiedzi otrzymałam ,ze wyślą w poniedzialek- to juz pótora tygodnia od wpłaty i od dnia gdy mieli pieniadze na koncie.
potem zwodzeznie, ze paczka zostanie wysłana w piatek, potem niby wysłana i tak w kółko.
poprosialam o potwierdzenie wysłania paczki, niestety nie otrzymalam. na kolejne maile odpisywali zbywająco, w koncu stwierdzili, ze paczka zaginęła.
zażądałam zwrotu pieniedzy, miały byc max 48 godz od dnia otrzymania maila z info o przelaniu kasy. nie było.
potem sobie pomailowalismy o dzialaniu sysytemu ksiegowego, (swoja droga wydaje im sie ,ze rozmawiaja z połgłówkami- moze i mają racje, normalni ludzie tam nie kupują tylko samobójcy).
w koncu po prawie tyg pieniedzy nadal brak. poinformowalm ich ,ze o danej godzinie wychodze zglosic sprawe na komisariat. i w ten magiczny sposob pieniadze do mnie wrociły.
wpłacone oczywiscie tego samego dnia!!!!!!!!!
złodzieje i oszusci. trzymali moje pieniadze przez miesiac robiac mi łaske, ze zwroca.
przy takiej obsłudze klienta nie wróże im długiej kariery.Komentarz
Komentarz