X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Cichy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 7443

Zamieszczone przez Creatoor
    marek. Mało tego wczoraj znajomy opowiedział mi historię o swoim "znajomym" biznesmenie. Kupuje markowe aparaty po jednym egzemplarzu, wysyła je do takich małych skośnookich przyjaciół i po trzech miesiącach dostaje "klony". Widziałem taki jeden, dałbym słowo, że to oryginał. Włos na głowie się jerzy....
    Daj namiar na tego biznesmena. Potrzebuję klon 1DsIII , 200 L IS i 600 L
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• milinet
      Bywalec
      • 2006
      • 215

Zamieszczone przez Cichy
      Daj namiar na tego biznesmena. Potrzebuję klon 1DsIII , 200 L IS i 600 L
      Jeśli to mają byc takie klony jak np Nokii N95 to na pewno nie chcesz takich klonów ;-)

Komentarz

• MMM
        Pełne uzależnienie
        PREMIUM member
        • 2006
        • 4250

To co napisłaem to prawda, ale tłumaczą się winni. Sprzęt widziałem. Wierzyć mi nikt nie musi, ateiści też są na świecie. Proszę poczytać raz jeszcze: www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/203
        Oni tam piszą w kółko bzdury o podrabianych obiektywach bo się w ten sposób bronią przed nieautoryzowanymi importerami.
        Możliwe że w jakiejś fabryce, ktoś "po godzinach" sobie coś na własną rękę robi ale w innym przypadku podrobienie obiektywu tak żeby faktycznie działał a nie był tylko atrapą uważam za kompletnie nieopłacalne.
        Digart

Komentarz

• Creatoor

Oto informacja uzyskana od przedstawiciela Sigmy w Polsce:
          "Witam
          Faktycznie sklep JapanFoto jest na czarnej liście – oznacza to, że sprowadza obiektywy poza oficjalną siecią dystrybucji – raczej nie są o podróbki, aczkolwiek pewności mieć nie można.
          W Polsce działa tylko jeden autoryzowany Serwis obsługujący sprzęt Sigmy – w Gdyni, na ulicy Fleszarowej-Muskat 3.
          Jeśli chodzi o gwarancję, to:
          1. Serwis uznaje gwarancje polskiego dystrybutora – czyli firmy K-Consult. (wraz z dowodem zakupu)

2. W przypadku zakupu obiektywu za granicą należy dołączyć dowód zakupu w sklepie zagranicznym (i ewentualnie dowód opłacenia cła – jeśli sprzęt kupowany poza UE)

Niestety oznacza to, że na sprzęt kupiony w Polsce, ale poza oficjalną siecią dystrybucji serwis nie będzie honorował gwarancji."

Komentarz

• axk
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2027

... raczej nie są o podróbki, aczkolwiek pewności mieć nie ...
            Nie istnieje coś takiego jak podróbka obiektywu. Jeżeli ów podróbka miała by mieć taką samą lub bardzo podobną funkcjonalność jak oryginał to z ekonomicznego punktu widzenia było by to kompletnie nieopłacalne.
            EOS + Speedlite

Komentarz

• davyjohn
              • 2008
              • 3

Jeszcze co do sprzętu foto: Chińczycy faktycznie nie muszą czekać na zaproszenie od jakiegoś gościa z Polski, ale też sami z siebie nie wysyłają kontenerów ze sprzętem do Polski licząc, że się ktoś przez przypadek zaiteresuje tym. Robi to NA ZAMÓWIENIE i o tym pisałem. Reszta to semantyka.
              Napisałeś wyraźnie że gość kupuje oryginały i wysyła do Chin, więc nie wykręcaj się semantyką :P
              To robienie "na zamówienie" wygląda tak jak kupowanie na allegro - wszystko gotowe i czeka na wysyłkę - po 7 dniach odbierasz od kuriera w Polsce.

I prawda jest taka, że Chińczycy nie kupują w dniu premiery tylko udostępniają podróbki już przed tą premierą. Sam miałem styczność nie raz ze sprzętem elektronicznym już sprowadzonym z Chin a przed oficjalną premierą w Polsce

Komentarz

• anzelm-74
                Dopiero zaczyna
                • 2008
                • 49

Witam.
                Może ktoś z forumowiczów jest z Zabrza i może sprawdzić.
                Wyszukaj szczegółowe informacje o przedsiębiorstwach. Znajdź kontakt do firm w Twojej okolicy. Przeglądaj bazę firm w serwisie Krs-Online.com.pl

Jest tam podany adres.
                Pozdrawiam.

Komentarz

• magdallena

witam, zarejestrowałam się na forum ogarnięta entuzjazmem oczekiwania na zamówiony D40 i obiektyw Sigmy w sklepie JapanFoto... pierwszy post na jaki trafiłam i zmroziło mi krew w żyłach. trzy i pół tys. przelewem na konto-brak możliwości zakupu za pobraniem (głupota-fakt), czekam już ponad dwa tyg., co kilka dni bzdurne odpowiedzi ze sklepu że nie wiedzą co z przesyłką, mimo próśb nie podają nr.paczki, teraz ma wrócić i zostać wysłana kurierem. telefonu do sklepu nie ma, kilka firm zarejestrowanych pod podanym adresem, wszystkie telefony milczą. zaczynam wątpić czy zobaczę zakupiony sprzęt albo zwrot pieniędzy.

Komentarz

• magdallena

od godziny mam go w rękach) błyskawiczna reakcja, DHL jest szybkie, a co to za cudowne narzędzie takie forum przeszła mi nawet już złość, ale ile nerwów to kosztowało wiedzą chyba tylko ci co coś podobnego przeżyli. i tak jak ktoś pisał wcześniej - słowa wytłumaczenia..

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Zamieszczone przez magdallena
                      witam, zarejestrowałam się na forum ogarnięta entuzjazmem oczekiwania na zamówiony D40
                      Ale... D40 to chyba na forum Nikona bardziej pasuje?

http://www.dpreview.com/articles/nikond40/ vs http://www.dpreview.com/reviews/canoneos40d/

Komentarz

• Yoshitaka
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 585

Zamieszczone przez Vitez
                        A może Koleżanka woli nasze forum od żółtego ??
                        Canon 50D + dodatki

Komentarz

• thomas1919

Zamieszczone przez andrzej_z
                          Nie dajcie sie nabrać!

Andrzej Z.
                          Potwierdzam. Nie kupujcie u Nich. Czekałem na przesyłke od zapłaty 2 tyg a oferowali inny czas dostawy. Okłamali mnie dwa razy w mailu, zwodząc odnosnie czasu wysylki. Podali niepelne dane kurierowi i jedzil dwa razy do mnie, kolejne opoznienie. Nie podaja telefonu na stronie, kontakt tylko mailowy. Gwrancja UE, obiektyw pochodzi z Norwegii.
                          Ostatnio edytowany przez Gość; 20984. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• mister

Zamieszczone przez thomas1919
                            Potwierdzam. Nie kupujcie u Nich. Czekałem na przesyłke od zapłaty 2 tyg a oferowali inny czas dostawy. Okłamali mnie dwa razy w mailu, zwodząc odnosnie czasu wysylki. Podali niepelne dane kurierowi i jedzil dwa razy do mnie, kolejne opoznienie. Nie podaja telefonu na stronie, kontakt tylko mailowy. Gwrancja UE, obiektyw pochodzi z Norwegii.

Ja też dałem się nabrać - zamówiłem u nich body i obiektyw, dostałem informację, że towar jest dostępny i mam wykonać przelew.
                            Zrobiłem przelew, na następny dzień dostałem informację, że przelew został zaksięgowany.
                            Napisałem maila z zapytaniem kiedy przesyłka będzie u mnie, dostałem odpowiedź, że wysyłka to max 5 dni roboczych od daty otrzymania przelewu.
                            Minęło 5 dni i nic - napisałem do nich, że rezygnuje z zakupu bo minął już termin, a przesyłki nie ma, zażądałem równiez zwrotu wpłaconych pieniędzy.
                            Otrzymałem maila, że paczka już została wysłana pocztą (płaciłem za kuriera) i jeżeli chcę otrzymać zwrot pieniędzy to mam nie odbierac paczki z poczty !!!
                            Napisałem maila z prośbą o podanie daty wysyłki i nr paczki - w odpowiedzi dostałem informację, że przekazali już księgowości aby zwrócono mi pieniądze.
                            Mija kilka dni, a pieniędzy ani towaru nie widać - poczekam jeszcze do 12 listopada i jeżeli nie będzie reakcji to pojadę tam (mam blisko) albo od razu zgłoszenie na policję o próbę wyłudzenia pieniędzy !!!
                            Nie kupujcie u nich - szkoda nerwów i pieniędzy - lepiej dać drożej, ale mieć towar szybko, z polską gwarancja i dokumentacją, a nie przemycony z Niemiec czy innego kraju.
                            Aha - jeszcze jedna sprawa - niektóre opinie na temat sklepu na opineo.pl są fikcyjne (sami sobie je piszą)

Pozdrawiam z forum Nikona

Mister
                            Ostatnio edytowany przez Gość; 20658.

Komentarz

• Draco1

Może i nie oszust, ale i tak nie polecam

Postanowiłem kupić eosa 40d. Zamiast skorzystać ze sprawdzonego sklepu postanowiłem zaoszczedzić 100 zł i skorzystałem z usług Japanfoto. Zamówienie złożyłem 22 października, zrealizowano je 12 listopada (21 dni)!!! Po przekroczeniu czasu realizacji zamówienia o którym mowa w regulaminie sklepu dwukrotnie podano mi nowy termin wysyłki i nie dotrzymano go.
                              Kontakt z firmą: tragedia – tylko e-mail.
                              W ramach przeprosin zaoferowano mi kartę pamięci. Potem dwie karty. Fajnie. Tylko ze w paczce była tylko jedna i to SD (40d obsługuje CF).
                              Gdy wreszcie kurier zapukał do moich drzwi i otworzyłem pudełko z przerażeniem odkryłem, że nikt nie pofatygował się by w jakikolwiek sposób zabezpieczyć przesyłkę. W dużym pudle swobodnie kulało się pudełko z wartym ponad 2 tysiące aparatem.
                              Nigdy więcej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Komentarz

• gosiapal

No cóż, ja też jestem kolejną naiwną osobą, ktora kupiła u nich sprzet.
                                sytuacja wygladała bardzo podobnie jak u poprzedników.
                                wpłaciłam pieniądze, towar był podobno dostępny. info o zaksięgowaniu pieniedzy wysłali po 5 dniach (konto mam w tym samym banku).
                                potem cisza. wysłałam maila co z paczką, w odpowiedzi otrzymałam ,ze wyślą w poniedzialek- to juz pótora tygodnia od wpłaty i od dnia gdy mieli pieniadze na koncie.
                                potem zwodzeznie, ze paczka zostanie wysłana w piatek, potem niby wysłana i tak w kółko.
                                poprosialam o potwierdzenie wysłania paczki, niestety nie otrzymalam. na kolejne maile odpisywali zbywająco, w koncu stwierdzili, ze paczka zaginęła.
                                zażądałam zwrotu pieniedzy, miały byc max 48 godz od dnia otrzymania maila z info o przelaniu kasy. nie było.
                                potem sobie pomailowalismy o dzialaniu sysytemu ksiegowego, (swoja droga wydaje im sie ,ze rozmawiaja z połgłówkami- moze i mają racje, normalni ludzie tam nie kupują tylko samobójcy).
                                w koncu po prawie tyg pieniedzy nadal brak. poinformowalm ich ,ze o danej godzinie wychodze zglosic sprawe na komisariat. i w ten magiczny sposob pieniadze do mnie wrociły.
                                wpłacone oczywiscie tego samego dnia!!!!!!!!!
                                złodzieje i oszusci. trzymali moje pieniadze przez miesiac robiac mi łaske, ze zwroca.
                                przy takiej obsłudze klienta nie wróże im długiej kariery.

Komentarz

Pracuję...