X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • nowart
    Uzależniony
    • 2007
    • 809

Kompletnie nie rozumiem braku zaufania do sklepów internetowych. Oczywiście pożywką takich obaw są takie właśnie sklepy i głośne akcje ich upadłości ale jest przecież jedyna , najprostsza metoda pozwalająca na zabezpieczenie się w pełni. A nazywa się ona - Przesyłka pobraniowa ze sprawdzeniem zawartości przed uregulowaniem zapłaty. Jakże proste a jakże skuteczne...
    Gdyby każdy trzymał się ów zasady kurczowo, matacze z japanfoto i innych o których już nie pamiętamy nie mieliby z czym uciekać. Tymczasem skoro twierdzili, iż wysyłka jedynie po wpłacie na konto, brak możliwości odbioru osobistego i wiele innych dziwactw to taki sklep z góry winien być skazany na banicję handlową.
    Proste jak budowa cepa.

Komentarz

• axk
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2027

Zamieszczone przez nowart
      Przesyłka pobraniowa ze sprawdzeniem zawartości przed uregulowaniem zapłaty.
      Chyba najlepsza z form płatności za towar, jednakże stosunkowo rzadko oferowana przez sklepy internetowe.
      EOS + Speedlite

Komentarz

• nowart
        Uzależniony
        • 2007
        • 809

A jakiż to problem o takową poprosić? Dla sprzedawcy to ŻADEN problem podobnie jak i koszt, gdyż to MY płacimy te dodatkowe kilka zł za przesyłkę pobraniową i opcję sprawdzenia zawartości.
        Jeśli sprzedawca twierdzi, iż takiej opcji zaoferować nie może - na dodatek wmawia, iż odbiór osobisty absolutnie wykluczony - ze śmiechem na ustach wysyłam go na drzewo
        Ostatnio edytowany przez nowart; 12039.

Komentarz

• zejleman
          Coś już napisał
          • 2007
          • 74

Właśnie dzisiaj mówiła mi koleżanka że wczoraj w Wiadomościach mówili o firmie Japan Foto.
          Została ona definitywnie zamknięta. Wiele osób padło ofiara oszustwa. Teraz prowadzone jest dochodzenie przeciwko tej firmie.
          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Ostatnio edytowany przez zejleman; 10593. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Merde
            Grzeczny i układny podpis
            • 2008
            • 7756

A jakiż to problem o takową poprosić? Dla sprzedawcy to ŻADEN problem podobnie jak i koszt, gdyż to MY płacimy te dodatkowe kilka zł za przesyłkę pobraniową i opcję sprawdzenia zawartości.
            Jeśli sprzedawca twierdzi, iż takiej opcji zaoferować nie może - na dodatek wmawia, iż odbiór osobisty absolutnie wykluczony - ze śmiechem na ustach wysyłam go na drzewo
            Nie bierzesz jednego pod uwagę - osoba która szuka najtańszej z możliwych oferty w Internecie nie będzie skłonna zapłacić za taką przesyłkę ekstra.
            I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• nowart
              Uzależniony
              • 2007
              • 809

Owszem, nie biorę. A to dlatego, że gdy osoba wydająca kilkaset/tysięcy złotych na sprzęt skąpi 10zł dopłaty do opcji pobrania i sprawdzenia zawartości to aż prosi się o zaszczyt zostania kolejnym jeleniem w szeregach klientów japanfoto czy innego chinaskiego...
              chyba, że kupujemy od ludzi, instytucji znanych, mających nieposzlakowane opinie. ale nie od japanfoto na którego skargi i lamenty sypały się w ilościach hurtowych...
              ja rozumiem poszukiwanie najkorzystniejszej oferty, ale mendzić kilkanaście złotych kupując drogi sprzęt? dla mnie to zwykłe dziadostwo i tyle. i nie piszę tego aby urazić ludzi, których na sprzęt nie stać, mnie również na wiele rzeczy nie stać ale nie będę szczędził paru złotych na rzeczy, na które szczędzić po prostu nie warto.
              Ale każdy ocenia swoje ryzyko na swój sposób - jak widać po rozmiarze przekrętu firmy japanfoto i wielu ich poprzedników - myślących niezbyt roztropnie wciąż nie brakuje.

Komentarz

• vasco5
                Bywalec
                • 2008
                • 178

dziś nawet w TVN24 mówili o firmie JAPANFOTO...
                i że Policja ma już ponad 100 zgłoszeń... a nowe cały czas napływają z całej Polski...

niestety... oszuści znajdą się wszędzie...

Komentarz

• coca
                  Bywalec
                  • 2008
                  • 181

dla ciekawskich

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,6197906,Nabici_w_JapanFoto__Tysiace_oszuka nych_ludzi.html?skad=rss
                  50D/400 D /T 17-50 2.8 / C 50 1.8 / C 85 1.8 / 580Ex II i reszta gratow

Komentarz

• sharky_88
                    Coś już napisał
                    • 2009
                    • 57

czyżby właściciele japanfoto czytali to http://www.e-komers.pl/index.php/200...rzed-swietami/ ?:-D

ja osobiście przy zakupie zawsze kieruję się zasadą ,że tanio to można w ryj dostać a nie kupić sprzęt elektroniczny
                    Be kind to those less fortune....

Komentarz

• malinowski
                      Dopiero zaczyna
                      • 2008
                      • 27

http://lukwisz.pl

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

nowart vs tombas przeniesieni do wątku nowartowego http://canon-board.info/showthread.php?t=29807

Wątek Pocztexowy wydzielony http://canon-board.info/showthread.php?t=43131

Ogarnijcie się z tymi offtopami by nie powodować zamknięcia wątku .
                        Ostatnio edytowany przez Vitez; 18. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Zeeb
                          Dopiero zaczyna
                          • 2006
                          • 40

18:50 na Polsacie będzie o nich
                          http://www.radoslawzeler.com/

Komentarz

• nowart
                            Uzależniony
                            • 2007
                            • 809

kompletnie zaskoczyła mnie skala oszustwa - o ile to nie powszechna propaganda dziennikarska...
                            TYSIĄCE osób? w ciągu ~ miesiąca ??
                            Skoro tak tandetny, ze wszechmiar krytykowany sklep, z tak podejrzanymi formami dostawy sprzętu zebrał tak ogromną klientelę to jestem na 100% pewien, że nie będziemy długo oczekiwali na ich następców...

Komentarz

• Krzychu
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 3611

Skoro tak tandetny, ze wszechmiar krytykowany sklep, z tak podejrzanymi formami dostawy sprzętu zebrał tak ogromną klientelę to jestem na 100% pewien, że nie będziemy długo oczekiwali na ich następców...
                              Zdecydowanie - rynek nie znosi pustki
                              Pozdrowienia,
                              KZ
                              KZ Aviation Photography

Komentarz

• Fotograf1995
                                Bywalec
                                • 2008
                                • 210

Japanfoto Fakty

Dziś w Faktach TVN jako jeden z ostatnich newsów będzie news właśnie o Japanfoto i o tym jak oszukiwali ludzi. Fakty kończą się 19:25, więc myślę, że koło 20 po można się tej informacji spodziewać.
                                Fotoreporter

"Nauczyłem się, że nie da się fotografować ludzi, jeśli się ich choć trochę nie kocha i nie potrafi się dostrzec [...] ich światów."

Komentarz

Pracuję...