X
-
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0 -
Najlepsze jest to że był to wyjątkowo słabo przygotowany wałek biorąc pod uwagę choćby tytuł tego wątku i datę jego założenia - w dobrze przygotowanych wałkach sprzedawcy do czasu zniknięcia byli nieskazitelni...
Jak bardzo głupim (innego słowa nie znajduje) trzeba było być żeby u nich kupić to już sam nie wiem...
IMO wałek przygotowany genialnie, celowo opóźniali wysyłki, maksymalnie zwlekali ze zwrotem pieniędzy od samego początku, jeśli ktoś poczytał opinie sklepu zdawał sobie sprawę, że mają spore opóźnienia z wysyłkami, większość i tak zamawiała, bo nie każdemu zależy na czasie, kto to mógł przypuszczać, jak to się skończy?
Te wszystkie działania uśpiły ludzi, którzy w grudniu kupowali, dlatego "firma" miała wystarczająco dużo czasu na wyczyszczenie kont i zatarcie za sobą śladów, przypuszczalnie nie złapią ludzi odpowiedzialnych za ten wałek, chyba, że po kilku latach i przypadkiem.
Obrażanie ludzi, którzy robili zakupy w japanfoto nie ma sensu, przecież to naturalne, że każdy chce kupić jak najtaniej, cena jest głównym kryterium przy wyborze sklepu. Większość ludzi nie ma wystarczającej wiedzy na temat internetu, wyobraźni, żeby w ogóle przypuszczać, że coś może być nie tak, skoro cena jest taka niska, nie sprawdzają jakichkolwiek opinii na temat sprzedawcy. Ale może się to zmieni, jeśli takie właśnie wałki będą nagłaśniane medialnie i coraz więcej ludzi będzie się starało przemyśleć zakup.Digital manipulation kills photography.Komentarz
-
Czytaj ze zrozumieniem. Jeżeli nie rozumiesz co czytasz nie pisz bzdur i nie fantazjuj.Ciężkie słowa. I chyba kupujących powinieneś przeprosić.
zarzucasz że ktoś świadomie wspierał złodzieja i umożliwiał oszukiwanie - w naszym prawie nazywa się to chyba współudział. Masz na to jakieś dowody? Jeżeli tak to powinieneś je zgłosić organom ścigania ponieważ ukrywanie istotnych informacji również jest przestępstwem.
Istniał od 10 lat, miał przynajmniej 2 certyfikaty, ponad 100 tys zadowolonych klientów, dobrą opinię w sieci, zaufanie dystrybutorów, autoryzację punktów sprzedaży co najmniej 7 marek, był polecany w rankingach komputerowych, posiadał zgodna z normami UE politykę sprzedaży, wystarczy? czy pisać dalej. strach mnie ogarnia jak to czytam, czy na prawdę jedyną różnica dla Ciebie była cena?
Straszne jest to co piszesz. Jednocześnie dokładnie tłumaczy dlaczego japanfoto miał tylu klientów. Gratuluję.Czy tylko tym że ceny w foto-net były wyższe? Czy to jest powód do posądzania o oszustwo? czy media markt, markety, biedronki itp mające ceny poniżej cen innych sklepów to też złodzieje i oszuści czy legalnie działające sklepy?
Kto zagwarantuje że jakiś inny sklep nawet ten który ma wysokie ceny nie zrobi promocji i nie zwinie się w ciągu kilku dni? Zarówno twój sklep jak i sklep japan foto sprzed świąt są dla mnie jednakowo wiarygodne - czyli jak większość sklepów internetowych - bardzo mało wiarygodne.
Po pierwsze nie pisz czegoś czego ja nie napisałem. Wcale Ci się nie dziwię, z takim podejściem do sprzedawcy to w sumie jedyne co możesz sobie pomyśleć. Wniosek? Japanfoto było super i było uczciwe a klienci nieświadomi. Do czasu jak gruchnęło. A to że coś tam pisali przy okazji, z czego można było wyciągnąc wnioski to jakies marginalne zjawisko. Nie zmienia to faktu, że gdyby ludzie posłuchali ostrzeżeń i nie kupowali nie zbudowali by zaufania do sklepu uniemożliwiając mu kradzież na taką skalę. Ale co się dziwić skoro jedynym wyznacznikiem "jakości sklepu" jest cena.
Można więc powiedzeć, że w kwesti zakupów przez internet jesteś "prawdziwym ekspertem". Gratuluję po raz kolejny. Właśnie takich jak ty staramy się chronić "przyklejając sobie te wszystkie znaczki na stronie".
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
YGD ja nikogo nie obrażam, nie chciałem nawet tego zrobić. Chciałem tylko dobitnie podkreslić jak to działa, nazwać to po imieniu. Jeżeli ktoś czuje się obrażony to przepraszam.
Wiesz i to jest smutne.Komentarz
-
Przy zakupach tak , jak i generalnie w życiu przydaje się coś takiego jak "zdrowy rozsądek", dlatego decydując się na zakup czegokolwiek znacznie poniżej wartości rynkowej :
1. decydujesz się jak ktoś ładnie ujął na współudział w przestepstwie lub ( tu wspominam pewną serię aukcji na allegro ) na nieumyślne paserstwo.
2. jesteś ektremalnym ryzykantem.
W pierwszym przypadku zdecydowanie nie współczuję kupującym, w drugim rozumiem , że ryzyko wkalkulowali w cenę.
I jako konkluzję dodam , że dopóty będą przesadnie "pazerni" kupujący , wierzący na dodatek w cuda, to firmy typu japan-foto , będą się regularnie pojawiały....Piotr Talarczyk
1ds III 1dKomentarz
-
Bez żartów - właśnie to jest najlepsza droga do zostania oszukanym...
Cena nie jest głównym kryterium przy wyborze sklepu - niejednokrotnie z różnych względów płaciłem drożej (często bardzo niewiele niż najtańsza oferta) i nigdy nie zostałem oszukany.
Nie mówiąc już o zakupach w US (a kupowałem tam bardzo często) które jest kolebką wszelakich wałków gdzie aparaty są oferowane za pół normalnej rynkowej ceny...
Wszystko prawda ale to to się sprowadza po prostu do braku odrobiny logicznego myślenia...Komentarz
-
Po kolei:
foto-net, ja wlasnie widze to podobnie jak kolega bebesky.
Na dotatek pragne uswiadomic Ci ,ze jako klient mam prawo miec w du&^e jakie marze nakladasz na swoj towar Ty czy japanfoto.
Co wiecej ,nie jest moim obowiazkiem znac ceny u dystrybutora.
Jako koncowy odbiorca nie mam pojecia czy 7% nizsza cena niz u konkurencji to wal poniewaz w niektorych branzach marza na dany towar wynosi nawet 300% (jak nie lepiej) wiec istnieje spora mozliwosc regulacji ceny.
Majac na na uwadze to co napisalem powyzej to
jest poprostu bardzo nie na miejscu , i wydaje mi sie ,ze ktos powinien tu grzecznie przeprosic...ale to juz Twoja sprawa.Na koniec napisze coś nie miłego: kupiłeś i cieszysz się, że dostałeś towar od japanfoto? Gratuluję, wsparłeś złodzieja i umożliwiłeś mu oszukanie innych
Tak ,naprawde ?? Bo mi sie wydaje ,ze to zalezy od umowy miedzy sprzedajacym a kupujacym. Jesli sie myle to dlaczego na allegro wiele sklepow ma zaznaczona jednyna forme platnosci "tylko wplata na konto",sugerujesz ,ze dzialaja nie zgodnie z prawem ?? I allegro na to pozwala ?Jest co najmniej tuzin powodów. Pierwszy i zasadniczy, sklep nie ma prawa żądać zapłaty z góry za towar który dostarczy.
Tak wogole to zle czytasz moje intencje ,staram sie byc obiektywny i tyle.
Przy czym z cala stanowczoscia twierdze ,ze japanfoto to zlodzieje i takich jak oni nalezy tepic...
Co do wypowiedzi piast9:
No to pomysl kolego ,ze po tym jak skarbowka dostala dostala "skarge" kolegi foto-net bycmoze sprawdzila firme japanfoto i niczego nie znalazla (pisze bycmoze poniewaz tego to sie chyba nigdy nie dowiemy)Nie dla mnie.
Japanfoto to był przekręt, od razu było to widać. Ceny niemożliwe do osiągnięcia nawet przez TIP-ów. Cudów nie ma. Jeśli skarbówka mogłaby z tym coś zrobić to proszę bardzo.
To ,ze japanfoto wycielo wielu ludzia wala na swieta to nie znaczy ,ze w momecie skladania tej calej skargi cos bylo nie tak...to tak na prosta logike.
Bo wiesz sa firmy co po 20 latach dzialanosci trzaskaja wala a wlasciciele zapadaja sie pod ziemie.
Daltego mocno z przymrozeniem oka patrze na ta cala skarge
p.s czesto przy zakupie kieruje sie wlasnie opinia o sklepie i jestem gotowy zaplacic wiecej tylko dlatego ,zeby nie miec np pozniej problemow z serwisem.Ostatnio edytowany przez fotobronx; 13652.Komentarz
-
to kto napisał słowa:
"Gratuluję, wsparłeś złodzieja i umożliwiłeś mu oszukanie innych, mimo, że w sieci wystarczyło wpisać w google japanfoto by poczytać opinie więc nie wiem czy masz powody by się cieszyć."
Podkreślam że napisałeś "wsparłeś złodzieja i umożliwiłeś mu oszukanie innych", czyli jak to należy rozumieć? Przecież napisałeś jasno.
A odnośnie wiarygodności to na stronie internetowej można sobie umieścić wszystko z setkami tysięcy komentarzy włącznie. Dlatego dla mnie wiarygodność wszystkich sklepów internetowych jest jednakowa - czyli żadna.
Wolę zapłacić więcej o koszty podróży niż kupować coś czego nie mam w ręku.Komentarz
-
Niestety większość ludzi jak widzi $$$ to dostaje małpiego rozumu, rozsądek schodzi na plan dalszy, na tym właśnie żerują oszuści, tak było od dawna, jest i będzie niestety. Jedyne co można zrobić to właśnie informować ludzi i przestrzegać.Bez żartów - właśnie to jest najlepsza droga do zostania oszukanym...
Cena nie jest głównym kryterium przy wyborze sklepu - niejednokrotnie z różnych względów płaciłem drożej (często bardzo niewiele niż najtańsza oferta) i nigdy nie zostałem oszukany.
Nie mówiąc już o zakupach w US (a kupowałem tam bardzo często) które jest kolebką wszelakich wałków gdzie aparaty są oferowane za pół normalnej rynkowej ceny...
Wszystko prawda ale to to się sprowadza po prostu do braku odrobiny logicznego myślenia...Digital manipulation kills photography.Komentarz
-
A napisałem tam słowo "świadomie wsparłeś"? To taka subtelna różnica. Odnośnie tego co się umieszcza na stronie - bzdury piszesz. Wiarygodność certyfikatu można zweryfikować jak i sklep na wiele sposobów, potem wszystko zależy od zdrowej oceny i rozsądku. Twoje podejście do zakupów jest dobre w każdym razie bezpieczne, nie daje ci jednak podstaw do obiektywnej oceny wiarygodności sklepu.to kto napisał słowa:
Podkreślam że napisałeś "wsparłeś złodzieja i umożliwiłeś mu oszukanie innych", czyli jak to należy rozumieć? Przecież napisałeś jasno.
A odnośnie wiarygodności to na stronie internetowej można sobie umieścić wszystko z setkami tysięcy komentarzy włącznie. Dlatego dla mnie wiarygodność wszystkich sklepów internetowych jest jednakowa - czyli żadna.
Wolę zapłacić więcej o koszty podróży niż kupować coś czego nie mam w ręku.Komentarz
-
Normalnie jak bym ogladal rozprawe Zbigniewa ZA napisałem tam słowo "świadomie wsparłeś"? To taka subtelna różnica.
Komentarz
-
żądać nie ma prawa ale może zrobić promocję dla tych którzy w tej formie będą płacić. A że jest to normalnie przyjęta forma płatności i sklepy dają do wyboru taką formę płatności to:
"7. Forma płatności.
Forma płatności za towar pozostaje do wyboru:
......
- przelewem na konto (towar zostaje wysłany/wydany od nas po wpłynięciu wpłaty na konto)
........"Komentarz
-
Ja Pan Klient uświadomie Tobie sprzedawco, blablabla, truizm. Dzieki. Czuję się uświadomiony.
Czy na trefnym towarze musi pisać kradzione? Zdrowy rozsądek, klarowna ocena i kilka forów dyskusyjnych czyni cuda. Tylko trzeba przestać patrzeć na ceny.Co wiecej ,nie jest moim obowiazkiem znac ceny u dystrybutora.
Jako koncowy odbiorca nie mam pojecia czy 7% nizsza cena niz u konkurencji to wal poniewaz w niektorych branzach marza na dany towar wynosi nawet 300% (jak nie lepiej) wiec istnieje spora mozliwosc regulacji ceny.
Czy jesteś klientem japanfoto? czy uraziłem ciebie? Jeżeli tak to Ciebie przepraszam, nie było to moim celem. Aż dziw, że nagle pojawiają się strażnicy moralności, którzy problem widzą nie tam i nie wtedy gdzie trzeba.
Wydaje Ci się jak słusznie zauważyłeś. Allegro to tylko platforma dająca narzędzia, nie sklep. Podaję zapis:Tak ,naprawde ?? Bo mi sie wydaje ,ze to zalezy od umowy miedzy sprzedajacym a kupujacym. Jesli sie myle to dlaczego na allegro wiele sklepow ma zaznaczona jednyna forme platnosci "tylko wplata na konto",sugerujesz ,ze dzialaja nie zgodnie z prawem ?? I allegro na to pozwala ?
art 11.1
jeżeli nie ma opcji wysyłki za pobraniem to właśnie jest niezgodność z prawem. Prawem którego nie zna konsument. Inna sprawa, że prawa nikt nie egzekwuje ale w interesie każdego konsumenta jest to wiedzieć.
Kolego, urząd ma obowiązek powidomic zawiadamiającego o wyniku kontroli, pewnie tego nie wiesz. Jeżeli dołożysz do tego tempo w jakim działają urzędy i jak wyciągają wnioski otrzymasz klarowną informację, ze japanfoto szybciej zawinął się z rynku niż urząd zareagował. Jasno tłumaczę każde Twoje "być może".No to pomysl kolego ,ze po tym jak skarbowka dostala dostala "skarge" kolegi foto-net bycmoze sprawdzila firme japanfoto i niczego nie znalazla (pisze bycmoze poniewaz tego to sie chyba nigdy nie dowiemy)
To ,ze japanfoto wycielo wielu ludzia wala na swieta to nie znaczy ,ze w momecie skladania tej calej skargi cos bylo nie tak...to tak na prosta logike.
Bo wiesz sa firmy co po 20 latach dzialanosci trzaskaja wala a wlasciciele zapadaja sie pod ziemie.
Daltego mocno z przymrozeniem oka patrze na ta cala skarge
Komentarz
-
Daje - dla mnie wszystkie sklepy internetowe nie są wiarygodne. Jedyne wiarygodne dla mnie zakupy to takie, gdzie sprzedawca przysyła mi towar z fakturą na której jest napisane "płatne przelewem - i określenie terminu"
Twój sklep nie daje takiej możliwości. Dlaczego?Komentarz
-
Bzdury, patrz zapis w ustawie który podałem.
Zresztą w japanfoto nawet nie było innej opcji.
Ponieważ naszą wiarygodnośc jest nieporównywalnie łatwiej zweryfikowac niż Twoją. Co nie oznacza, że jeśli się poznamy to takiej możliwości nie będzie. Wie klientów ma u mnie termin.Komentarz
-
foto-net dzieki za super odpowiedz "blablabla" ,uwierz czesc ludzi nie ma czasu ,zeby czytac o tym jaka marze naklada sie na sprzet foto.Poprostu chca kupic np szkielko za 1000 zl i nie jest to dla nich jakis zyciowy wydatek ,zeby siedziec po nocach i studiowac fora i opinie o sklepach. Jesli ciezko Ci to zrozumiec to trudno.(inna rzecza jest tak jak ktos napisal zdrowy rozsadek ,ktorego kupujacym w japanfoto z 70% obnizka zabraklo)
A skad ja mam wiedziec ,czy cie powiadomili czy nie ??Kolego, urząd ma obowiązek powidomic zawiadamiającego o wyniku kontroli, pewnie tego nie wiesz.
Nie wszystko musisz pisac na forum,prawda ?(bo twoje "oczywiscie nic sie nie stalo mozna roznie interpretowac") O tym ,ze zlorzyles skarge napisales dopiero po fakcie 
Na koniec ,zeby byla jasnosc...NIE !! nie bylem nigdy klientem Japanfoto(akurat od nich bym nigdy nie kupil),nie obraziles mnie...ale inni mogli poczuc sie urazeni,a ja jestem takim zasranym spoleczniakiem ,ze poczulem obowiazek ich obrony...Komentarz
Komentarz