X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • foto-grafika
    Dopiero zaczyna
    • 2012
    • 37

Zawsze coś by się znalazło jako fant dla komornika tudzież elegancki citroen właściciela.
    MC_ nie wiem czy Ty widziałeś tych ludzi na żywo - to zwykli amatorzy a sam właściciel to człowiek około 30lat któremu już się ręce trzęsą z nerwów. Nie wyglądają mi na zbyt cwanych ludzi tym bardziej że w taki sposób jak firmę prowadzą to są łatwym obiektem do namierzenia i pozwania do sądu. Profesjonalni oszuści pracują w ukryciu. To jest jakaś dziwna pralnia pieniędzy i tyle. Czy są wypłacalni tego nie wiem ale co by się stało z powpłacanymi przez ludzmi pieniędzmi.

Komentarz

• MC_
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 3444

Co by sie stalo z pienkedzmi to nie ma znaczenia. Sa na to niestety sposoby.

Komentarz

• adam_j1969
        Zablokowany
        • 2007
        • 37

MC_ - piszesz o przedsiębiorstwach? Tu mamy firmę której właściciel odpowiada własnym majątkiem. Nie ma czegoś takiego jak umorzenie. Jeśli tylko wykaże dochód, zostanie zajęty, jeśli zasili konto, zostanie zajęte etc. Wyobrażasz sobie życie do końca życia bez legalnej pracy, dochodu, konta itp? Jeśli dłużnikiem jest konkretna osoba, jak w tym przypadku, to napiszę wprost - ma przekichane, chyba, że zostanie partyzantem bez konta i adresu.

Komentarz

• MC_
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 3444

Piszę zarówno o spółkach jak i jednoosobowej działalności gospodarczej.
          I owszem, komornik umorzy z powodu bezskuteczności. A konto jest pierwszym co się zajmuje. Tyle, że najczęściej na tym koncie jest równe 0 zł.
          Jeśli chodzi o pracę, to przypominam, że dopiero powyżej pewnej kwoty wynagrodzenie może być zajęte. I jakimś dziwnym trafem dłużnicy najczęściej zarabiają najniższą krajową...

Nie wiem jakie jest Twoje doświadczenie od strony reprezentowania wierzyciela w postępowaniu egzekucyjnym, ale z mojego wynika, że dosyć prosto jest uniknąć egzekucji.

Komentarz

• adam_j1969
            Zablokowany
            • 2007
            • 37

MC_ - w przypadku takich osób jak ten gość z lider24 skuteczność windykacyjna przy założeniu, że polega się na profesjonalnym pełnomocniku jest bardzo wysoka. Sam nakaz zapłaty i egzekucja komornicza jako drogo urzędowa oczywiście nie wystarcza. Jest wiele legalnych i humanitarnych sposobów by zwindykować z takiego człowieka należność. Masz racje, dość prosto jest uniknąć egzekucji - pozostaje pytanie jakim kosztem od strony funkcjonowania takiego dłużnika i czy on o tym pomyślał zanim zorientował się co robi.
            W tym przypadku to w mojej ocenie amatorzy, a obserwuję sprawę od dawna, jeszcze od czasów bluesklep. Takich ludzi można łatwo zniszczyć, ta kobieta np. pracuje jako wykładowca na uniwersytecie. To nie jest banda cwaniaków którzy przemyśleli co robią i szyją po cichu, to para ludzi którym do tej pory się udawało i czuli się bezpiecznie. Przez wiele lat.

Komentarz

• MC_
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 3444

Miejmy nadzieję, że tak właśnie będzie.

Przypominam tylko, że są pewne zasady zaliczania kwot uzyskanych w drodze egzekucji i należności wierzyciela znajdują się tam na szarym końcu...

Komentarz

• Drithor
                Dopiero zaczyna
                • 2011
                • 34

Ech.. temat się nie kończy. Mój prawnik dzisiaj wysłał do nich przedsądowe wezwanie do zapłaty. Jedno jest pewne - trzeba działać, trzeba informować kogo się da, nawet jeśli skuteczność oceniana jest na niską. Ja, po przeczytaniu tego, co piszecie, zacząłem się poważnie zastanawiać, czy odzyskam pieniądze... Jutro jeszcze będę tam pisał, no i w przyszłym tygodniu, choć nie mam nadziei, że to coś da. Odsetki owszem - nie są duże, ale gdyby każdej osobie chciało się walczyć, to oszuści z Lider24 przekonaliby się, że nie tędy droga. Wraz ze złożeniem powództwa, wyślę też zawiadomienie do prokuratury oraz poinformuję UOKiK... ciekawe czy w ogóle odzyskam kasę, droga nauczka za naiwność:/

Komentarz

• pan.kolega
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2817

Zamieszczone przez adam_j1969
                  BTW moja sugestia jest taka, jak ktoś robi zdjęcia zawodowo i ma termin - aparat będzie za 7 dni, to jak będzie za 14 niech przez te 7 dni notuje i dokumentuje straty i potem dochodzi swoich racji polubownie a następnie w sądzie.
                  A jak ktoś zamówi długopis do podpisania kontraktów na miliardy i długopis przyjdzie za późno, i przedsiębiorca wykaże wielkie straty wskutek tego, i że nie miał innego narzędzia do podpisania, to należy mu się w Polsce wysokie odszkodowanie? Dlaczego nie? :rolleyes:
                  Ostatnio edytowany przez pan.kolega; 16861.
                  I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• MC_
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 3444

Bo na szczęście nie jesteśmy w USA i nie ma u nas aż takich absurdów.

Komentarz

• pan.kolega
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2817

Zamieszczone przez MC_
                      Bo na szczęście nie jesteśmy w USA i nie ma u nas aż takich absurdów.
                      Sądząc po wypowiedziach w tym wątku to absurdy są całkiem imponujące.

Jak np. clenie towarów których w Polsce sie nie produkuje.
                      I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• sprocket73
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 489

Najlepsza oferta na allegro na nowy 60D to: [email protected]
                        Odbiór osobisty po przedpłacie: Pruszcz Gdański
                        Ktoś chętny
                        SPROCKET
                        80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
                        Moja wycieczkowa galeria

Komentarz

• adam_j1969
                          Zablokowany
                          • 2007
                          • 37

"Od kilku miesięcy do komendy policji, prokuratury oraz urzędu skarbowego w Pruszczu Gdańskim docierały informacje, że działający na terenie miasta internetowy sklep zajmujący się sprzedażą wysyłkową sprzętu fotograficznego nie działa w sposób prawidłowy. Podjęto działa, które miały sprawdzić jak faktycznie wygląda sytuacja. Przedwczoraj policjanci z pruszczańskiej komendy wspólnie z wydziałem kontroli skarbowej skontrolowali sklep oraz prowadzoną przez pracowników dokumentację. Jeżeli chodzi o stanowisko policji, to możemy potwierdzić, że wpłynęła do nas znaczna ilość zawiadomień o przestępstwie oraz wiele pism osób pokrzywdzonych przez firmę Lider.24. Z całego kraju otrzymujemy zgłoszenia, że wiele osób które złożyły zamówienia w tej firmie - nie otrzymało zamówionego towaru, pomimo wpłaty pieniędzy. Właściciele firmy twierdzą, iż nie zamierzali nikogo oszukać, natomiast ich firma ma kłopoty finansowe. Starają się w miarę możliwości zwracać pieniądze za niezrealizowane zamówienia. W tej sprawie policja prowadzi czynności sprawdzające. Odrębne postępowanie w tej sprawie prowadzi również pruszczański urząd skarbowy i tam należy zwrócić się z pytaniem o jego efekty.

Marzena Szwed-Sobańska - rzecznik prasowy Policji w Pruszczu Gdańskim"

zarty! Kase biora dalej!

Komentarz

• Drithor
                            Dopiero zaczyna
                            • 2011
                            • 34

Dzisiaj złożyłem zawiadomienie na komendzie miejskiej policji. Do Lider24 dzwonilem pytając, gdzie są moje pieniądze i gdzie jest przelew i teraz Pani ma zawężone kompetencje - otóż nie zajmuje się przelewami, ale robi to "pan paweł". Teraz informuję ich, że sprawa oprócz prawnika wylądowała także na policji... c.d.n.

Komentarz

• foto-grafika
                              Dopiero zaczyna
                              • 2012
                              • 37

Zamieszczone przez Drithor
                              Dzisiaj złożyłem zawiadomienie na komendzie miejskiej policji. Do Lider24 dzwonilem pytając, gdzie są moje pieniądze i gdzie jest przelew i teraz Pani ma zawężone kompetencje - otóż nie zajmuje się przelewami, ale robi to "pan paweł". Teraz informuję ich, że sprawa oprócz prawnika wylądowała także na policji... c.d.n.
                              Oddadzą Ci kasę jak będą ją mieli. Poprostu spłacili jakiegoś innego klienta Twoimi pieniędzmi - tak działa ten sklep. Ja też nie mam kasy i wiszą mi 5800zł
                              Z tym że ja im sprawę wytoczę. Sprawe zapewne wygram i skonczy się na komorniku albo firmie windykacyjnej.

Komentarz

• Drithor
                                Dopiero zaczyna
                                • 2011
                                • 34

Mnie wiszą 8080 zł... ale nawet gdyby wisieli 10 zł - kasa to kasa i nauczono mnie, że jeśli nie jest moja, to nie mam żadnego prawa jej mieć i należy ją zwrócić temu, do kogo ona należy. Po prostu nie nie mieści mi się to, że tak można traktować drugiego człowieka. Wczoraj spisałem na komendzie zeznania, sprawa najprawdopodobniej zostanie przekazana do katowickiej prokuratury, a stamtąd do pruszcza. 2go lutego wpłaciłem, dzisiaj jest 13sty... wiem, że pewnie jeszcze brakuje do rekordu, z tym, że w poniedziałek mój prawnik składa pozew. Nawet jeśli oddadzą kasę w tym tygodniu, to i tak złożę pozew o odsetki, choćby z satysfakcji, że nie zarobili na moich pieniądzach...

@foto-grafika: ja myślałem, że już Ci oddali kasę, kiedy wytaczasz pozew?

Komentarz

Pracuję...