Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • coca
    Bywalec
    • 2008
    • 181

Zamieszczone przez Slider
    W to chyba nikt nie wątpi..:grin:

A pozatym zauważ, że każde zagadnienie poparte jest zdjeciem, które całkiem nieźle obrazuje omawiany problem, tak więc jeśli potrafimy analizowac zdjęcia (a wszyscy potrafimy) i zdamy sie na siebie, to wyciągniemy calkiem sensowne wnioski.. bez komentarzy o kadrach, cięciach itp..

no wlasnie mi sie ten uklad nie zbyt podoba - maly temacik u gory strony, jedno foto i kilka(kilkanascie zdan omowienia) i nastepna strona i to samo ale to juz kwestia gustu co kto lubi mi ta ksiazka jakos nie wchodzila do glowy;/;/
    50D/400 D /T 17-50 2.8 / C 50 1.8 / C 85 1.8 / 580Ex II i reszta gratow

Komentarz

• wojkij
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1915

Dziś promocja w helionie - Mroczek 30% taniej - dobry czas na zakup.
      www.kwapisz.org

Komentarz

• adamek
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 2265

A mi się portret doskonały podoba - jest dużo fajnych zdjęć.
        A w sumie tylko tego oczekuje od książki o fotografii, by było dużo fajnych zdjęć.
        Miłego dnia
        adam jastrzębowski
        cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
        tu tu

Komentarz

• albercikk
          Początki nałogu
          • 2006
          • 258

Zamieszczone przez arturs
          A co do Mroczka to właśnie na stronie Heliona dodałem raką recenzję/opinię:
          "Książka merytorycznie super, doskonale się czyta, autor ma naturalny dar opowiadania..
          Ale duży minus dla wydawnictwa - w książce w co najmniej dwóch miejscach przy przenoszeniu wyrazu pomiędzy stronami na kolejnej stronie zdanie zaczyna się z całkiem innego wyrazu - jakby całe akapity wcięło.. mnóstwo literówek, przeniesień (myślników) w połowie wyrazów w połowie linii, kilka pomylonych zdjęć.. zawartość merytoryczna na 6 ale kolor w wydaniu to nie wszystko - duży minus dla korekty i składu - te etapy są bardzo niechlujnie wykonane - dla tak poważnego wydawnictwa jak Helion i takiej - bardzo poszukiwanej pozycji - takie błędy to po prostu wstyd..
          "

Ciekawe czy ją na stronie opublikują
          Opublikowali....hmm trochę mnie to martwi, ciekawe czy szybko wydadzą wersje poprawioną pozbawioną tych błędów ?, jak myślicie, jak wydawnictwa postępują w takich przypadkach, ile będzie trzeba czekać na wersję poprawioną ?, czy raczej nie należy się takiego kroku szybko spodziewać o ile w ogóle ?

Pozdrawiam
          Ostatnio edytowany przez albercikk; 8029.
          - lustra, szkła i błysk

Komentarz

• aleks
            Bywalec
            • 2007
            • 163

Myślę, że nie szybciej, niż się wyczerpie obecny nakład.
            Bo rzeczywiście jest troszkę błędów korektorskich, ale to "tylko" wstyd a nie błędy merytoryczne (ale nie przestudiowałem jeszcze całej książeczki).
            Ostatnio edytowany przez aleks; 11745.
            --------------------

Komentarz

• cakper
              Dopiero zaczyna
              • 2008
              • 16

potwierdzam powyższą opinię, że korekta w książce leży,
              dodatkowo jak dla mnie to płytę wciśnięto do książki na siłę, jest nie potrzebna w ogóle...
              po co te same co w książce zdjęcia w formacie cyfrowym, skoro z nimi i tak nie można nic zrobić (a i jakość słaba), oraz w ogóle nierozumiem idei tego filmku który tam jest dany (wyjaśni mi ktoś?)
              ta płytka to chyba tak tylko żeby reklamę wydawnictwa wstawić i nic więcej

jednak ogólnie książka pod względem merytorycznym świetna i autor się spisał a że wydawnictwo zawaliło to inna sprawa

Komentarz

• hyzop
                Początki nałogu
                • 2006
                • 413

Zamieszczone przez Bingant
                ...Mam pytanie odnośnie książki "Photoshop korekcja i separacja" D. Margulis, ma ktoś tą pozycję? Warto kupić?
                Książka nie jest łatwa, choć autor stara się pisać z humorem, raczej do przestudiowanie z wykonaniem wielu ćwiczeń włącznie, zawiera bardzo wiele szczegółów do przetrawienia.

Komentarz

• Bingant
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 507

Zamieszczone przez hyzop
                  Książka nie jest łatwa, choć autor stara się pisać z humorem, raczej do przestudiowanie z wykonaniem wielu ćwiczeń włącznie, zawiera bardzo wiele szczegółów do przetrawienia.
                  serdeczne dzięki za opinię
                  6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L

Komentarz

• bakulik
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 767

Zamieszczone przez albercikk
                    jak myślicie, jak wydawnictwa postępują w takich przypadkach
                    A jak Ci się wydaje - skąd dzisiejsza promocja?
                    Pozdrawiam
                    Łukasz Bakuła
                    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Komentarz

• albercikk
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 258

Zamieszczone przez bakulik
                      A jak Ci się wydaje - skąd dzisiejsza promocja?
                      nie o to mi chodzi, domyślam się iż zbieżność niepochlebnej opinii z dzisiejsza promocją przypadkowa raczej nie jest, to jest strategia Helionu na krótką metę, zastanawia mnie jednak co zrobią z tym dalej, czy jest szansa na szybkie pojawienie się wersji poprawionej Nowego Mroczka.
                      Nie znam specyfiki rynku wydawniczego, nie wiem czy natłukli tego już naście tysięcy egzemplarzy(wtedy szans na szybkie pojawienie się poprawionej wersji są nikłe) czy raczej przy nowościach podchodzi się ostrożnie z ilością druku z uwagi właśnie na ewentualne nie zauważone błędy, wiadomo iż czytelnik najprędzej dostrzeże błędy, i wtedy szanse na poprawione wydanie bez błędów są większe bo i mało zalega w magazynie.

Pozdrawiam
                      - lustra, szkła i błysk

Komentarz

• arturs
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 4196

Hmm.. aż dziwne że opublikowali to co napisałem bez skrótów - ale to dobrze o nich świadczy - a co do poprawek - to pewnie będzie do pobrania za chwilę errata ze strony - żeby sobie druknąć, a poprawki może w kolejnym wydaniu...
                        5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• Sezer

A ja tam kupilem: 30% promocja + 10 pln za kod (dzieki za podanie na forum) + 0 pln za przesylke. Mam ostatnie wydanie Mroczka kupione dwa lata temu na Allegro za... 350 pln

Komentarz

• glasseye
                            Bywalec
                            • 2008
                            • 154

a jaką książkę do nauki obróbki zdjęć polecicie? interesuje mnie PS. Czy Scott Kelby "Fotografia Cyfrowa - Edycja zdjęć" to dobra pozycja? czy może polecicie coś innego?
                            moje zdjęcia
                            fotografia koncertowa

Komentarz

• manny90

Polecam. Mam tę książkę i bardzo się przydała, jako iż to moje początki z fotografią i obróbką cyfrową to był to świetny wybór. Wszystko klarowne, proste. Żadnych skomplikowanych zagadnień. Dla początkujących zdecydowanie tak. Dla bardziej zaawansowanych to chyba zbyt mało...

Komentarz

• Slider
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 1052

Hmm.. Na początku zastanawiałem się, czemu zachwycacie się tak tym "światłem i oświetleniem" Freemana, a dziś miałem ta książke w rękach i sam byłem zaskoczony jak świetnie rzeczowo jest napisana.. może to tylko pierwsze wrażenia, bo nie zdążyłem się w nią zagłębić, ale zprawiała naprawde solidne wrażenie:-) Myslę, że po takiej dawce książek "o niczym" to powinno zaspokoic moja ciekawość..:rolleyes:

Komentarz

Pracuję...