Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
-----Original Message-----
From: [mailto:[email protected]]
Sent: Tuesday, December 13, 2005 6:14 PM
To: [email protected]
Subject: RE: Canon 1DS
Dzięki za linka.
Aparat mam od początku czerwca.
WSZYSTKO: sterowniki, ładowacz, acu, kabel FireWire, manuale i "skórka" na rękę
jest w oryginalnych foliach.
Aparat zrobił ~1500 zdjęć i tylko raz był na zewnątrz [na ślubie własnej Córki].
Jeden ślad użytkowania - i oddam za darmo.
To co? Jest STARY i ZNISZCZONY?
IMVHO - jest NOWY.
Jeżeli chcesz - to proszę wyjaśnij Ludziom, że aukcje na Allegro się PONAWIA
niejako automatycznie - stąd nie zawsze aktualny opis przedmiotu.
Bardzo dziękuję i ..
Koniec cytatu.
Każdy sam skomentuje. Ja swoje zdanie napisałe wcześniej.
Erm, to już nie 200 tylko 1500? ;-) Anyway, mi się to niespecjalnie podoba. Błąd może zrobić każdy - wystarczy napisać "sorry, pomyliłem się, zostało z poprzedniej aukcji, już poprawione". Powyższe ma raczej wydźwięk: "nie czepiaj się, nie znasz się" A co do tego:
Zamieszczone przez tommy_j
Aparat zrobił ~1500 zdjęć (..)
To co? Jest STARY i ZNISZCZONY? IMVHO - jest NOWY.
pozwolę sobie mieć odmienną opinię. Ani zniszczony ani nowy. Jest UŻYWANY i jako taki powinien być sprzedawany.
Edit: kurcze, trochę bez sensu taka dyskusja bez udziału głównego zainteresowanego...
Co do sprzedawcy - Tommiego - ode mnie same superlatywy.
Dla mnie ikona uczciwości i zaufania.
Pierwszy raz spotkałem TIP-a u którego podczas kilku transakcji moglem przetestować każde szkło jakim byłem zainteresowany przed jego zakupem. Zawsze sprzęt trafiał do mnie (na kredyt niejako), pozniej jesli było ok, dopiero szły pieniążki, często po tygodniu czy dwóch. A nie mieszkamy w tym samym mieście... Sprzętu nigdy nie musiałem reklamować. Towar dostarcza pierwszorzędny (właśnie egzemplarzem od niego zakończyły się moje poszukiwania 24-70
Cokolwiek droższego ściągam - zawsze uderzam do niego. Wolę dać czasami 100 PLN więcej ale mam pewność że dostanę dobry towar i zaufanie do sprzedawcy.
U Tommiego kupuję od zawsze... zostawiłem u niego już jakieś 25-30 000zl.. poważnie. Praktycznie za każdym razem dostaje sprzęt następnego dnia po telefonie. Pieniądze spłacam na zasadzie.. " a... jak bede miał to oddam" z regóły po 2-4 tygodniach i jest ok.
Co do konkretnej aukcji... a w zasadzie aparatu..
Tommy używa tego aparatu głównie do sfotografowania przedmiotów które wystawia na allegro. Jako ciekawostkę powiem Wam, że zapłacił za niego 26 000 zl.. kupił go jak tylko pojawiły się jedynki na rynku.. jak widać aparatu nie sprzedał a stracił na nim kupe kasy i ja mu tego nie zazdroszcze.. Myślę, że Tommy już używa go troszke jak swego.. ale ciągle ma nadzieje, że sprzeda i odzyska choć część kasy.. Co do ilości fotek to jestem pewien, że jeśli ew. kupujący skontaktował się z nim dostałby pełną informacje nt sprzętu. Pozatym jak dobrze pamiętam w aukcji jest napisane, że sprzet dostarczy osobiście wiec kupujący mógłby aparat osobiście obejrzeć zanim wpłaci kasę.
Jak już mówiłem.. z Tommym współpracuję już naprawdę długo.. i tylko raz nie do końca byłem zadowolony z transakcji..
jako ciekawostkę powiem Wam.. że właśnie coś u niego zamówiłem za jakieś 10.100zl zgadnijcie co zamówiłem
hmmmm to ja już nie wiem... wydaje mi sie, że ma ją dłużej... ale zapierać się to ja nie będe... bo moge się mylić.. rozmawiałem z nim nt jedynki w marcu tego roku.. i mówił mi to co napisałem.. nie wiem.. być może tamtą sprzedał a ta jest następna... trudno powiedzieć.. nie chce go za mocno bronic ale też nie chce zrobić mu antyreklamy..
Jednego za to jestem pewny... Osoby, które robiły u niego zakupy są zadowolone.. i to jest chyba najważniejsze
akustyk - 1Ds wszedł na rynek w 2002 roku w listopadzie
Metus - powiedz mi jaki to patent, że osobom które chcą u niego robić zakupy, na dzień dorby wciska stare gówno jako nowe ?! Zraził mnie tym do siebie strasznie i wiesz co nie było to jakieś pieruńsko drogie i wyszukane szkło tylko zwyklutka 50/1,8 którą swego czasu miałem ochotę mieć.
nie wiem kiedy wyszla jedynka i chyba nie koniecznie chce wiedziec.
Auwo naprawdę nie wiem o co chodziło.. Może to jakieś nieporozumienie? nie wiem...
Dawał Ci ten obiektyw i mówił, że jest nowy? a może to Tobie się wydawało, że jest używany a był nowy?? Wiesz naprawdę trudno coś powiedzieć.. Ja tego nie widziałem, więc i wypowiadać się chyba nie powinienem..
Tak , dał mówiąc że jest nowy. Wyszedłem bez sprawdzania, w końcu ma facet jakąś wyrobiną już opinię. Coś mnie jednak pokusiło aby zajrzeć do pudełka gdy byłem już w aucie - okazało się że szkło było zmasakrowane od strony bagnetu - nowe tak nie mają
Ale co tam - dla mnie EOT
Miałem i ja przyjemność zakupić u Pana Tommy_J Canona 20d
odbiór osobisty.
Od początku jednak coś mi mówiło,że coś nie gra i nie pomyliłem się
Kupowałem sprzęt fabrycznie nowy
Na czym polegała ta fabryczna nowość ?
A mianowicie na tym,że Pan Tommy_J ma rachunki inblanco z niemieckiej hurtownii i w razie problemów z gwarancją wypisuje aktualną datę...Teoretycznie
Zakupiłem Canona 20d i okazało się ,że posiada martwego piksela na matrycy. Poinformowałem o tym Pana Tomka
Kazał mi wysłać sprzęt na Zytnią a naprawa nie powinna kosztować więcej niż 60 zł brutto usłyszałem...
Ok. Kupowałem FABRYCZNIE NOWY APARAT, za 4 dni wysyłałem na swój koszt do serwisu. Tu musze przyznać,że Pan Jaworski zwrócił mi koszt wysyłki w jedną stronę, ale 42,60 jestem w plecy.
Co do rachunku, wysłałem z zapytaniem do Regensburga i dostałem informację,że nie jest to ich rachunek (?)
Ok, każdy kombinuję jak może,ale
- kupowałem nowy sprzęt na gwarancji za prawie 5000 zł
- sprzęt do dziś leży w serwisie i nie wiem czy zostanie naprawiony
- Pan Tomek twierdzi,że martwe pixele na matrycy sa naturalną rzeczą
- Gwarancja niemiecka oparta na szemranym rachunku
- Po próbie zarejestrowania się na stronie Canona i podaniu nr serii
zostałem poinformowany,że już istnieje taki nr body (???)
Podejrzewam,że chodziło o 150 Eur cash backu
Resumując,jestem wkurzony
Kupiłem 20d za 4550 zł straciłem czas i nerwy
Wolę następnym razem dołożyć te 400 i kupić w legalnym sklepie
z legalną rejkojmią i gwarancją
No coz, nowy sprzet i brak mozliwosci zarejestrowania body To chyba sie kwalifikuje nizej niz powystawowy. Ja kupowalem u Grosmana i jak mial byc nowy to byl, i jakos nigdy nie widzialem, zeby ktos gdzies mial watpliwosci co do tej kwestii.
Komentarz