To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jarek w
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 22

Jeżeli chodzi o rozliczenie z US to nie jest to wszystko takie proste. Byłem w tej sprawie u doradcy podatkowego i dzwoniłem do informacji podatkowej, ale nie dostałem jednoznacznej informacji. Wg mojej wiedzy są dwa rozwiązania: jeżeli będziemy traktować stocki jako przychody z działalności artystycznej, to należy wpłacać zaliczki na podatek do 20-go każdego miesiąca po miesiącu w którym otrzymaliśmy kasę ze stocka. Można sobie odliczyć 20% w koszty uzyskania przychodów. Natomiast jeżeli traktujemy przychody stockowe jako przychody z praw majątkowych - sprzedaż praw i licencji, to rozliczamy sie raz w roku, razem z rozliczeniem rocznym. Koszty uzyskania przychodów wynoszą wtedy 50%. Ale do końca nie wiadomo, które rozwiązanie jest prawidłowe. Wysłałem już pismo o oficjalną interpretację podatkową do Izby Skarbowej, jak będę cos wiedział, to napiszę.

Komentarz

• robgr85
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1719

Zamieszczone przez jarek w
      Jeżeli chodzi o rozliczenie z US to nie jest to wszystko takie proste. Byłem w tej sprawie u doradcy podatkowego i dzwoniłem do informacji podatkowej, ale nie dostałem jednoznacznej informacji. Wg mojej wiedzy są dwa rozwiązania: jeżeli będziemy traktować stocki jako przychody z działalności artystycznej, to należy wpłacać zaliczki na podatek do 20-go każdego miesiąca po miesiącu w którym otrzymaliśmy kasę ze stocka. Można sobie odliczyć 20% w koszty uzyskania przychodów. Natomiast jeżeli traktujemy przychody stockowe jako przychody z praw majątkowych - sprzedaż praw i licencji, to rozliczamy sie raz w roku, razem z rozliczeniem rocznym. Koszty uzyskania przychodów wynoszą wtedy 50%. Ale do końca nie wiadomo, które rozwiązanie jest prawidłowe. Wysłałem już pismo o oficjalną interpretację podatkową do Izby Skarbowej, jak będę cos wiedział, to napiszę.
      chętnie poczytam jak poszczególni forumowicze rozpatrują tą sprawę.

Fajnie by było abyś podesłał skan pisma jakie Tobie odeślą (nawet na PW, jeśli to możliwe)

Pozdr.
      Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• arturs
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 4196

Witam..
        Z innej beczki..

Z racji tego że był mi potrzebny program do szybkiego robienia opisów IPTC popełniłem sobie taki programik (część napisana w kodzie, część posiłkuje się exiftool'em) do szybkiego opisywania plików w standardzie IPTC (widzi je także windows - można zobaczyć to jako komentarzi i tagi).. Parę dni testuję i chyba działa już w miarę stabilnie.. jakby ktoś był zainteresowany to można sobie sciągnąć z mojej strony (www.starz.pl).. Póki co działa opisywanie jpgów ale docelowo będą też rawy zrobione, działa przetwarzanie wsadowe - czyli wybieramy katalog, wpisujemy opisy i zmianiamy dla wszystkich - można oczywiście po jednym..

Jakby były jakieś uwagi czy propozycje zmian to poproszę na PW lub maila..
        Póki co to wersja jeszcze testowa więc na początku zalecam próby na jakiś kopiach

Pozdrawiam
        Artur
        5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• Witold Spisz
          Coś już napisał
          • 2008
          • 79

zasada prost, praca, nauk,a praca nauka, i pieniądzę na początek.....
          regulamin pkt. 8

Komentarz

• Picia
            Początki nałogu
            • 2006
            • 337

mozna wrzycac fotki na istocka przez ftp? bo nigdzie nie moge sie doszukac informacji o takim przesyalniu zdj.
            strasznie meczy wysylanie pojedynczych fotek przez www:/

Komentarz

• sergi
              Początki nałogu
              • 2004
              • 413

Zamieszczone przez Picia
              mozna wrzycac fotki na istocka przez ftp? bo nigdzie nie moge sie doszukac informacji o takim przesyalniu zdj.
              strasznie meczy wysylanie pojedynczych fotek przez www:/
              nie można
              ale jest kilka programików, które to umożliwiają np prostockmaster lub deepmeta
              5DmkII, Canon 24-70 f/2.8, Canon 85 f/1.8, Canon 70-200 f/4, 430 EX
              :: Banki Zdjęć - sprzedaż zdjęć w agencjach microstock
              :: Motywy wordpress

Komentarz

• leh
                • 2008
                • 5

witam

Proszę o opinie n/t żarówek 85W/400W temp. 5500K do zastosowania w fot. w namiocie bezcieniowym.

Komentarz

• robgr85
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1719

Zamieszczone przez leh
                  witam

Proszę o opinie n/t żarówek 85W/400W temp. 5500K do zastosowania w fot. w namiocie bezcieniowym.
                  daruj sobie. lepiej kup lampy błyskowe.
                  Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• rypson
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 225

Jak u was dreamstime sie prezentuje w tym miesiacu ?? pytam bo u mnie mega fatalny spadek sprzedazy.... zaledwie 1 zdjecie sprzedalem so far.... w ubieglym miesiacu bylo naprawde dobrze a teraz taki spadek...

Komentarz

• leh
                      • 2008
                      • 5

Zamieszczone przez robgr85
                      daruj sobie. lepiej kup lampy błyskowe.
                      Możesz napisać coś więcej n/t. ?

Komentarz

• Picia
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 337

Zamieszczone przez leh
                        Możesz napisać coś więcej n/t. ?
                        przeszedlem dokladnie ta sama droge halogeny=> lampy blyskowe.
                        moc lamp jest o wiele mocniejsza niz halogenów.

Komentarz

• sergi
                          Początki nałogu
                          • 2004
                          • 413

lepiej dopłać i kup dobre lampy błyskowe. Zwykłe lampy to strata czasu, nerwów, energii i dobrych zdjęć.

Komentarz

• Picia
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 337

Zamieszczone przez sergi
                            lepiej dopłać i kup dobre lampy błyskowe. Zwykłe lampy to strata czasu, nerwów, energii i dobrych zdjęć.
                            + dobre wyzwalanie tych lamp :smile:

Komentarz

• asterix
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 793

sie zgodze... chinczyki wyzwalajace to kurza ****... kupilem niedawno pockedwizardy i jestem mega mega szczesliwy!

BTW Witam po dlugiej przerwie.

Apropos stockowania to zadziwiajacy jest skok fotolii! Jaki macie ranking 7 dniowy ? moje miejsce to 312
                              Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Komentarz

• sergi
                                Początki nałogu
                                • 2004
                                • 413

ooo Asterix is Back pochwal się nowymi fotami bo już Cie tu nie było kilka miechów.

Mój siedmiodniowy ranking na Fotolii krąży w okolicach tysiąca... :/

Komentarz

Pracuję...