To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • EchoX
    Bywalec
    • 2005
    • 171

oj cienko widze ten extrastockphoto
    skoro to ma byc profesjonalny serwis, to chociaz staraj sie sprawiac wrazenie ze tak bedzie, bo na razie to nie mozesz sobie poradzic z tak banalna sprawa jak kodowanie znakow, a to tylko pokazuje ze od profesjonalego serisu jestes jeszcze baaaaardzo daleko.
    Wojna to choroba psychiczna rozprzestrzeniajaca sie jak epidemia
    Strach nie ma sensu, Stary Ojciec już dawno napisał księgę twojego życia
    Jak długo można patrzeć na teściową z przymrużeniem oka?
    -aż się muszka zgra ze szczerbinką...

www.echoart.pl

Komentarz

• robgr85
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1719

Zamieszczone przez EchoX
      oj cienko widze ten extrastockphoto
      skoro to ma byc profesjonalny serwis, to chociaz staraj sie sprawiac wrazenie ze tak bedzie, bo na razie to nie mozesz sobie poradzic z tak banalna sprawa jak kodowanie znakow, a to tylko pokazuje ze od profesjonalego serisu jestes jeszcze baaaaardzo daleko.
      to da się jeszcze przeżyć... ale
      prędkość poniżej 15 kbps
      to jest śmiechu warte
      Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• asterix
        Uzależniony
        • 2005
        • 793

extrastockphoto a wyobrazasz sobie ilosc przestrzeni dyskowej, ktora bedziesz potrzebowal ? np takie istock obecnie by pomiescic ilosc danych jakie ma potrzebuje 10TB przestrzeni Nie wspomne o mozliwosciach lacza, ktore musi obsluzyc potezny ruch na serwerze...
        Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Komentarz

• mor_feusz
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1370

No ............ a trzeba dodac ze - macierze dyskowe + dodatkowe (w arzie czego) + servery backup'owe z kolejnymi macierzami + dodatkowymi (NAS, SAN nie gra roli). Pozatym zeby dobrze chodzilo to raczej wszedzie (lokalnie) fibre channel. Mirroring, hot swap, i takie tam - no i na koniec trzeba sie zaopatrzyc w Tape library (nie jakis tam taki sobie naped tasmowy tylko jak juz cos to biblioteke aczkolwiek dzisijesze napedy jakos radza sobie z duzymi ilosciami danych). Dalej Tasmy - bedziesz chcial miec backup co najmniej miesieczny. Musi to byc backup ciagl - poniewaz ludize laduja fotki kilka na sekunde. (do tego blizniacza macierz - lub jakies rozwiazanie dyskowe i backup). Pozatym "dobrej klasy oprogramowanie od backupu (uwzgledniajac Open File Agent - wiekszosc ot potrafi). To tak slowem wstepu (nie chce sie zaczac rozpisywac o cluster'ach itp) a przegrywanie z CD nie ma sensu - ma dzialac online 24/24 (chyba ze maintenacne) poza tym DL/UL musi byc na niezlym poziomie (DOBRY ISP). Dalej, wpakowac i zarzadzac firewallami/routerami (i miec zawsze extra na wypadek zepsucia - chyba ze masz gdzies w DataCenter i oni gwarantuja), IDS .......................... (az chce mi sie stukac tyle rzeczy jest do zrobienia). Przestrzen dyskowa to nie wszystko - nie ma mowy w takich rozwiazaniach o IDE/S-ATA - musi byc SCSI (lub SAS) i najlepij jak zlacze Fibre channel - no i na koniec jakis zaawansowny system monitoringu calej infrastruktury - w razie czego ma wyslac maila/smsa pikac/buczec/bzyczec i przede wszystkim dzialac

Czy zatem bylibyście zainteresowani aby można było wysłać płytkę ze wszystimi Waszymi zdjęciami na adres poczty tradycyjnej aby admin mógł wgrać je na Wasze konta w celu dalszej obróbki/opisówki?
          Nie!!! - zobacz ile ADMINI maja roboty - tylko ONLINE - a jak cos sie stanie z CD/DVD podczas przesylki? a jak plytka "gowniana" i nie da sie skopiowac?
          Web (czy to www/java/flash/ftp) jest "najwygodniejeszy" poniewaz jesli server dziala to "wrzucajacy" musi sie martwic o to zeby zdjecia dotarly do stocka a nie admin (dupe adminowi zawracac jakis kopiowaniem)
          Ostatnio edytowany przez mor_feusz; 5033.

Komentarz

• adamek
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 2265

A ja widzę opcję wysłania zdjęć tradycyjną pocztą... ale tylko dla chętnych jako opcja.
            Zawsze lepiej mieć taką możliwość (którą później męczy się admin, nie Ty ), niż nie mieć.

Ale oczywiście transfer przez FTP jest musowy.
            Miłego dnia
            adam jastrzębowski
            cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
            tu tu

Komentarz

• extrastockphoto

Witam.

Dziękuję (EchoX) i przyjmuję z pokorą uwagę dot. kodowania i potwierdzam, że jeszcze bardzo daleko do rozpoczęcia. Jednakże i tę uwagę przyjmuję jako dobre życzenie.

Widzę też, że jesteście doskonale zorientowani co do wymagań sprzętowych i innych. I tutaj chylę czoło i dziękuję za poświęcenie czasu na pisanie.
              Faktycznie... sporo sprzętu potrzeba i nie będzie on stał gdzieś w piwnicy czy na strychu

(asterix), myślę, że na początek wystarczy 2TB.
              Co do łącza, to jest projekt aby było rozliczane dynamicznie w zależności od chwilowego obciążenia.
              Nie jestem informatykiem ale wiem, że w planie jest dublowanie (chyba to się nazywa mirror) w innej lokalizacji (i także z mirrorem/kopią) oraz coś takiego jak przeniesienie ruchu na inny serwer w przypadku dużego obciążenia łącza.
              Co do DataCenter, to brane są narazie dwie firmy. Jedna w gdańskim Zieleniaku lub Proremie (mają światłowód z TASK-iem), druga w zaprzyjaźnionym home.pl.
              Co do taśm, to w home.pl podobno taką usługę mają; jeszcze to trzeba sprawdzić.

(mor_feusz), jeżeli chodzi o "płytkowe" przesyłanie plików, to nie dokońca mogę się równać z niektórymi Waszymi uwagami dlatego, że admin ma zapłacone za inne czynności i... przegranych kilka płytek na dysk wymienny, czyli wymiana na poprzedni kosztować go będzie 5 minut. Argument, że płytka może być do bani bardziej mnie martwi. Ale może się mylę i może mnie do tego zniechęcicie.

(robgr85), zgodzę się z Tobą, że 15 kilobajtów/s jest śmiechu warte. A przy okazji... czy możecie pochwalić się jaką macie prędkość z canstockphoto? Pytam, bo moi zajomi się żalą, że między 10 a 15 a z fotolią super, bo nawet i 60. Właśnie, jakie macie prędkości z poszczególnymi stockami?

(zeber), jeśli mieszkasz w Trójmieście, to nie problemu, podjadę do Ciebie. Chętnie poznaję nowych ludzi, szczególnie ludzi z pasją fotografowania.
              Jeżeli mieszkasz poza Trójmiastem, to większy problem ale też do rozwiązania bo mam sporo znajomych w całej Polsce. Wiele osób w dzisiejszych czasach przemieszcza się po kraju i zagranicy. Jeżeli mieszkasz poza Polską, to już przyznaję jest problemem

Przyznaję, że na tym forum ludzie rzeczowo i życzliwie odnoszą się do innych co świadczy o tym, że pasjonaci fotografii to ludzie wartościowi.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
              Ostatnio edytowany przez Gość; 13012.

Komentarz

• robgr85
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1719

Zamieszczone przez extrastockphoto
                Witam.

Dziękuję (EchoX) i przyjmuję z pokorą uwagę dot. kodowania i potwierdzam, że jeszcze bardzo daleko do rozpoczęcia. Jednakże i tę uwagę przyjmuję jako dobre życzenie.

Widzę też, że jesteście doskonale zorientowani co do wymagań sprzętowych i innych. I tutaj chylę czoło i dziękuję za poświęcenie czasu na pisanie.
                Faktycznie... sporo sprzętu potrzeba i nie będzie on stał gdzieś w piwnicy czy na strychu

(asterix), myślę, że na początek wystarczy 2TB.
                Co do łącza, to jest projekt aby było rozliczane dynamicznie w zależności od chwilowego obciążenia.
                Nie jestem informatykiem ale wiem, że w planie jest dublowanie (chyba to się nazywa mirror) w innej lokalizacji (i także z mirrorem/kopią) oraz coś takiego jak przeniesienie ruchu na inny serwer w przypadku dużego obciążenia łącza.
                Co do DataCenter, to brane są narazie dwie firmy. Jedna w gdańskim Zieleniaku lub Proremie (mają światłowód z TASK-iem), druga w zaprzyjaźnionym home.pl.
                Co do taśm, to w home.pl podobno taką usługę mają; jeszcze to trzeba sprawdzić.

(mor_feusz), jeżeli chodzi o "płytkowe" przesyłanie plików, to nie dokońca mogę się równać z niektórymi Waszymi uwagami dlatego, że admin ma zapłacone za inne czynności i... przegranych kilka płytek na dysk wymienny, czyli wymiana na poprzedni kosztować go będzie 5 minut. Argument, że płytka może być do bani bardziej mnie martwi. Ale może się mylę i może mnie do tego zniechęcicie.

(robgr85), zgodzę się z Tobą, że 15 kilobajtów/s jest śmiechu warte. A przy okazji... czy możecie pochwalić się jaką macie prędkość z canstockphoto? Pytam, bo moi zajomi się żalą, że między 10 a 15 a z fotolią super, bo nawet i 60. Właśnie, jakie macie prędkości z poszczególnymi stockami?

(zeber), jeśli mieszkasz w Trójmieście, to nie problemu, podjadę do Ciebie. Chętnie poznaję nowych ludzi, szczególnie ludzi z pasją fotografowania.
                Jeżeli mieszkasz poza Trójmiastem, to większy problem ale też do rozwiązania bo mam sporo znajomych w całej Polsce. Wiele osób w dzisiejszych czasach przemieszcza się po kraju i zagranicy. Jeżeli mieszkasz poza Polską, to już przyznaję jest problemem

Przyznaję, że na tym forum ludzie rzeczowo i życzliwie odnoszą się do innych co świadczy o tym, że pasjonaci fotografii to ludzie wartościowi.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
                czy przypadkiem to nie Ty kiedyś uderzałeś do mnie na skype?

Już kiedyś był poruszany na forum temat zakładania stocka, chyba w hydepark... miałem tam dość długie wywody odnośnie wymagań etc... myślę że nie warto tutaj tego wszystkiego pisać od nowa... myślę też, że szukajka doprowadzi Ciebie do tamtego wątku...

Pozdrawiam,
                Robert

edit: zmień łącze na coś szybkiego... zakładając że kilka osób będzie chciało przesyłać pliki w tym samym czasie... z 15kb byłaby masakra i by sobie odpuścili...

Komentarz

• extrastockphoto

(robgr85), tak, to byłem ja.
                  Można sobie życzyć by łącze było tak szybkie, jak szybka jest Twoja odpowiedź na mój post

Z tego co wywnioskowałem z rozmowy z firmą wynika, że podstawowe łącze bęzie miało 4G i będzie synchroniczne. Pozostanie 2G na drugi serwer, gdy pierwszy będzie obciążony. Nie zrozumiałem do końca co będzie gdy i to się zapcha ale chyba ruch będzie kierowany do innych serwerów tej firmy, która będzie nam świadczyć usługi a w chwili mniejszego obciążenia wszystko będzie się synchronizować. Chyba dobrze to opisałem...
                  Nie wiem też czy dobrze zrozumiałem, że przeglądanie zdjęć przez potencjalnych kupujących będzie się generowało z osobnej maszyny ale chyba tak.
                  Jak więc napisał sergi - to grube tysiące i to niestety potwierdzam.
                  Ponadto, czego jeszcze nie pisałem, serwis będzie udostępniał zdjęcia reportażowe-tzw. profesjonalnych fotografów i tu się sprawa jeszcze bardziej komplikuje bo nie chodzi tylko o sprawy techniczne...

Oj, ciężka praca ale daje wiele satysfakcji.
                  Wierzę jednak, że się uda bo jak mi niektórzy znajomi mówią, to na swoich zdjęciach zarabiają na sprzęt i czasami na wyjazd na narty czego wszystkim życzę.

Pozdrawiam.

Komentarz

• mor_feusz
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1370

Zamieszczone przez extrastockphoto
                    Z tego co wywnioskowałem z rozmowy z firmą wynika, że podstawowe łącze bęzie miało 4G i będzie synchroniczne. Pozostanie 2G na drugi serwer, gdy pierwszy będzie obciążony. Nie zrozumiałem do końca co będzie gdy i to się zapcha ale chyba ruch będzie kierowany do innych serwerów tej firmy, która będzie nam świadczyć usługi a w chwili mniejszego obciążenia wszystko będzie się synchronizować. Chyba dobrze to opisałem...
                    Load balancing lacza. Musisz miec jakis router (z odpowiednim OSem) i w zaleznosci od obciazenia lacza bedzie kierowal ruch. Jesli bedzie to w DataCenter to ludzie zrobia to za Ciebie, tylko sprzet trzeba bedzie miec (w DC sorzet tez "dzierzawia").
                    Fakt Admonom sie placi i robia to co maja robic - spoko - tylko wez pod uwage ze poczta moze zniszczyc nosnik, temperatura, wadliwy nosnik (ktos nagra, pojdzie na poczte, wysle i cos bedzie nie tak - jaks wada i jeszcxze raz wysylac? Koszta wzrosna - nie tylko tego co zamieszcza fotki ale rowniez Twoje. Poniewaz Admin bedziemusial wsadzis plytke i zaczac kopiowac (czasmi przy wadliwych plytkach wiadomo "system spowalnia") w tym czasi zdazy obejrzec kilka zdjec (zaakceptowac lub tez nie) Jak cos pojdzie nie tak ot musi opisac co i dlaczego (moze nawet odeslac plyte - poniewaz zaistnieje mozliwosc [np. podczas wyzucenia do kosza] kradziezy zdjec - chyba ze polityka prywatnosci bedzie nakazywala niszczenie plyt w sposob trwaly - jakas niszczarka do plyt - kolejny koszt).

Wiem oc czujesz - sam pracuje dla firmy, ktora robi specjalna aplikacje dostepna przez www i albo servery sa u klientow, albo "sami" hostujemy. Na poczatku mielismy 3 roznych ISP teraz wszystko jest robione na poziomie DataCenter - nie musze sie juz tym martwic - sotep swiatlowodowy.
                    Kopia idzie co wieczor na 2 NAS (1 jako serwis DC, 2 "nasz"), biblioteke na kilka tasiemek) oraz kopia do biura przez noc (tylko "newralgicznych" serverow) a i tak mysle ze to malo (dla mnie im wiecej kopii tym lepiej) W robocie dostep do neta tez mam swiatlowodem [12 osob tylko] (ostatnio zakupili jako backup ADSL'a dlatego zrobilem sobie routing ze moj komp leci na swiat przez ADSL'a a reszta swiatlowodem )

Mialem ostatnio tez kontrtakt dla "dobrego" ISP w UK i backup byl krzyrzowy - dane z 1 DC byly kopiowane w 2 i odwrotnie.

Masz kupe roboty przed soba
                    2TB - teraz tak liczac ze przecietne zdjecie ma 3MB i dajmy na to 20% wszystkich zdjec zostanie zaakceptowana to nie jest wcale tak duzo

Na dzien dobry zaczal bym od 100TB (minimum)

A dlaczego - musisz przeciez zdjecia odrzucone tez przez pewien czas (dajmy na to rok) tez trzymac gdzies. Teraz policz tak - jak dobrze pojdzie niech bedzie 1000 zdjec/dzien - z czego dajmy 300 zaakceptuja. Wszystko musisz gdzies trzymac. Chyba ze bedziesz mial 2 "biblioteke" i tam beda odrzucone (a wierz mi ze bedzie ich wiecej)

Gratuluje pomylu i samozaparcia. Zycze sukcesu (sam bede uploadowal)
                    Ostatnio edytowany przez mor_feusz; 5033.

Komentarz

• robgr85
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1719

jak serwis ruszy to też wyślę swoje fotki. W kwestii reklamy to dobrym pomysłem są programy partnerskie (affilation) stosowane przez inne stocki... nie zapomnij o Tym, bo tylko z moich zaleceń już kilkadziesiąt osób zaczęło bawić się w stocki...

Pozdrawiam,
                      Robert

Komentarz

• asterix
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 793

to sie chwal robgr85 ile juz zarobiles na "affilatach"
                        Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Komentarz

• robgr85
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 1719

Zamieszczone przez asterix
                          to sie chwal robgr85 ile juz zarobiles na "affiliatach"
                          hehe

tutaj zarobki są różne w różnych serwisach :P generalnie nie jest to opcja pozwalająca wyżyć z tego (choć gdyby było kilkuset :P - czemu nie). Dla przykładu podam że na SS, w którym jeszcze nie rozpatrzyli pozytywnie moich fotek, do tej pory mam z affiliatów SS średnio 10-15usd/miech, mimo iż tylko dwóch 'referencyjnych' fotografów ma fotki w portfolio (w sumie coś koło 40fotek, cale szczescie zaczynają im się lepiej sprzedawać)... reszta tak jak ja została odrzucona :P i oczekuje na kolejną szansę [mam nadzieję że się nie zniechęcili]...

Pozdrawiam,
                          Robert

Komentarz

• JanJar
                            • 2007
                            • 12

Kwalifikacje do istockphoto

Mam pytanie do osób, które pomyślnie zaliczyły kwalifikacje do istockphoto (ale może nie tylko do nich). Otóż w ramach tej procedury wysłałem swoje 3 sample image, dokładnie takie

a w odpowiedzi administrator stwierdził, że prosi o kolejne 3, ponieważ powyższe są zbyt jednorodne w tematyce. Może ktoś podpowie co właściwie im wysłać. Widoczki, makro, kwiatuszki, reporterkę? Czy poprzednie zdjęcia nie zostały zaakceptowane ponieważ nie mają charakteru komercyjnego?

Pozdrawiam
                            PS. Chyba w swojej naiwności liczyłem, że łatwiej "łykną" ładne dziewczyny. A może tylko miałem pecha i trafiłem na moderatora-kobietę i w dodatku feministkę.

Komentarz

• asterix
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 793

tu chodzi wg mnie o mala wartosc komercyjna. Nie wysylal bym im zdjec B&W do pierwszej akceptacji. Nie wysylaj tez landszaftow.

Wez dziewczyny, ubierz w koszule i cyknij foto bedzie latwiej.

Istok jest najbardziej krytycznym serwisem. Na moim przykladzie - 130 fot w SS w ciagu 1 miesiaca 15 na istock hehe (z calych 130- jeszcze 20 wisi w uploadzie i mam prawie 100% pewnosc ze przejda)

Komentarz

• Qbexus
                                Uzależniony
                                • 2005
                                • 562

2 pierwsze brak wartości komercyjnej 3 było by może fajne gdyby nie było gołe. Przeczytaj regulamin i to czego oczekują a będziesz wszystko wiedział.
                                Edyta: No i na 2 są jakieś znaki towarowe.
                                Ostatnio edytowany przez Qbexus; 3348.

Komentarz

Pracuję...