To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • robgr85
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1719

Zamieszczone przez pixelman
    Zgadza się nie jest białe, po za tym widać dość ostry cień, nie powinno przejść jako isolated.
    zarówno w opisie jak i keywordach było 'over white' więc bym się trochę z nimi posprzeczał... 'isolated' w słowach kluczowych na istock automatycznie dodał ich system ds słów kluczowych...
    Ostatnio edytowany przez robgr85; 10571.
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• firea

Pnieważ jest to mój pierwszy post..więc na początek się przywitam :-)

Zamieszczone przez robgr85
      jest jesień więc myślę że szanse na sprzedaż jesiennych fotek są teraz wyższe niż w innych porach roku...
      tu bym się z Tobą nie do końca zgodził...zdjęcia związane z porami roku zaczynaja się sprzedawać juz pól roku przed nastaniem konkretnej pory...dotyczy to także zdjęć np. związanych ze świętami BN czy walentynek ...przynajmniej taką zależność zauważyłem na IST, gdzie od dłuższego czasu wystawiam zdjęcia...na shutter ta zależność jest widoczna w mniejszym stopniu, ale to chyba z powodu sposobu sprzedaży na tym stocku

Komentarz

• Qbexus
        Uzależniony
        • 2005
        • 562

Na zwykłym monitorze to nawet już na miniaturce widać że tło z lewej jest ciemniejsze. Gumka i jazda

Komentarz

• fotoaloja
          Bywalec
          • 2007
          • 203

robert, u mnie też widać, że tło nie jest białe, może masz słaby monitor? albo karta graficzna?
          canon 400D+50mm /f1.8

Komentarz

• robgr85
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1719

Zamieszczone przez fotoaloja
            robert, u mnie też widać, że tło nie jest białe, może masz słaby monitor? albo karta graficzna?
            od jakiegoś czasu został mi tylko laptop, a w nim szarość z tego zdjęcia było widać dopiero pod bardzo nienaturalnym kątem...

Pozdrawiam,
            Robert

Komentarz

• fotoaloja
              Bywalec
              • 2007
              • 203

hehehie, na stocekspert po moim mailu, że mogliby uszaniwać cudzą pracę i zaaprobować choć kilka zdjęć z serii dziś mi zaakceptowali po kilka z tej reszty, co nie zdoąrzyli odrzucić
              może faktycznie się to nie sprzeda, ale wolę sprawdziś to sobiście;P
              canon 400D+50mm /f1.8

Komentarz

• scooter
                Uzależniony
                • 2005
                • 856

od jakiegoś czasu został mi tylko laptop, a w nim szarość z tego zdjęcia było widać dopiero pod bardzo nienaturalnym kątem...

Pozdrawiam,
                Robert
                to kiepski masz ekran w typ lapie ... u mnie widać, co prawda nie na miniaturze, ale widać

Komentarz

• Karolwe

Na DREAMSTIME mają chyba jakieś "złe dni" czy coś bo odrzucają mi wszystko.. nawet to co na fotolii cieszy sie zainteresowaniem i było przyjęte od razu. Dziwne mają powody.... czepiają sie byle czego

Komentarz

• bartosz108
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 197

Do skalibrowania monitora polecam narzędzia z wątku " Monitor LCD - jaki ?"

Jest tam wymienionych kilka stron i sposobów na skalibrowanie monitora na "oko".
                    Ciekawe posty w tym temacie zaczynają się od nr #860.
                    Przy pracy ze stockami kalibracja monitora to sprawa kluczowa i nie chodzi tylko o kolory, ale przede wszystkim o kontrast.
                    Popularnością cieszą się zdjęcia mocno nasycone, a bez kalibracji można zmajstrować niezły syf z całkiem dobrego zdjęcia.
                    Jeśli macie dojście do kalibratora radzę użyć.
                    BARTOSZ

www.photoillustrator.eu

Komentarz

• Qbexus
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 562

Jeżeli człowiek nie chce przeznaczyć ładnych kilku Kpln na monitor LCD lub jeszcze lepiej LED to naprawdę warto postawić sobie jakiś zwykły crt. Teraz taki z wyższej półki można dostać za 300 - 400 pln. Przygotowywanie zdjęć i to zarobkowo na kiepskim LCD to aberracja i to nie koniecznie chromatyczna

Komentarz

• robgr85
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 1719

Zamieszczone przez bartosz108
                        Do skalibrowania monitora polecam narzędzia z wątku " Monitor LCD - jaki ?"

Jest tam wymienionych kilka stron i sposobów na skalibrowanie monitora na "oko".
                        Ciekawe posty w tym temacie zaczynają się od nr #860.
                        Przy pracy ze stockami kalibracja monitora to sprawa kluczowa i nie chodzi tylko o kolory, ale przede wszystkim o kontrast.
                        Popularnością cieszą się zdjęcia mocno nasycone, a bez kalibracji można zmajstrować niezły syf z całkiem dobrego zdjęcia.
                        Jeśli macie dojście do kalibratora radzę użyć.
                        dzięki za info...

tak się zastanawiam czy złym pomysłem byłoby podpięcie laptopa pod plazme i dobra kalibracja plazmy...

monitor faktycznie moglbym sobie dobry zalatwic, ale nie mam miejsca w którym mógłby bezkonfliktowo egzystować... co myślicie o pomyśle z plazmą?? czy ma to sens?

Komentarz

• bartosz108
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 197

Zamieszczone przez Qbexus
                          Jeżeli człowiek nie chce przeznaczyć ładnych kilku Kpln na monitor LCD lub jeszcze lepiej LED to naprawdę warto postawić sobie jakiś zwykły crt. Teraz taki z wyższej półki można dostać za 300 - 400 pln. Przygotowywanie zdjęć i to zarobkowo na kiepskim LCD to aberracja i to nie koniecznie chromatyczna
                          To nie jest takie proste.
                          Po pierwsze monitory CTR trzeba kalibrować częściej bo się wypalają.
                          Po drugie od mniej więcej 4 lat nie są produkowane i znaleźć nie wypalony graniczy z cudem.
                          Szukając dobrego CTR straciłem tylko tydzień czasu i skończyło się na zakupie nowego LCD.
                          Ja byłem bardzo zadowolony ze swojego SONY ale jak zakupiłem EIZO S2031W to niestety okazało się że kolory są OK ale czerni i kontrastu już tam nie było.
                          Jak mówi stare przysłowie "z braku laku i kit dobry" lecz mówimy tu o zarabianiu na zdjęciach więc warto zainwestować w sprzęt.
                          BARTOSZ

www.photoillustrator.eu

Komentarz

• Gotman
                            Coś już napisał
                            • 2007
                            • 54

Yeah

"Thank you for joining the ShutterStock Submission program.

The ID you uploaded has been approved, and you may now
                            begin uploading photos.

Regards,
                            ShutterStock Support
                            "

No to zaczynamy zabawę

Jak najszybciej wysłać te 10 zdjęć?
                            Na stronie głównej mojego profilu kliknąłem Submit Photos [mam nadzieję, że dobrze ]
                            Korzystać z ftp czy http?
                            Ostatnio edytowany przez Gotman; 12705.
                            "Cóż piękniejszego nad niebo, które ogarnia wszystko, co piękne."
                            Mikołaj Kopernik

Komentarz

• Sielan
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 127

Pozdrawiam,
                              Robert
                              Np. paleta "Info" w Photoshopie prawdę Ci powie. Warto objechać rogi takich fotek kursorem i sprawdzić wartości składowych.
                              30D + szpargały

Komentarz

• Qbexus
                                Uzależniony
                                • 2005
                                • 562

Bartosz108 a jednak CRT (ang. Cathode-Ray Tube) ale to tak na marginesie. Można upolować jeszcze nówki sztuki z magazynów hurtowni itp. A i tak nawet wypalona bańka lepiej sobie radzi jak przeciętny LCD. No ale to już kwestia gustu.

Komentarz

Pracuję...