To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ASH666
    • 2010
    • 13

Z zarabianiem na fotografii może być z czasem tak jak z takimi zawodami jak np. zecer. Coraz łatwiej wykonać dobrej jakości zdjęcie. Co więcej - coraz mniej trzeba inwestować by się tego nauczyć.

We wszystkich branżach zarabiają Ci, którzy potrafią zaoferować jakąś wartość dodaną i mają przewagę konkurencyjną. Takie osoby na pewno też nie chwalą się na prawo i lewo tymi sposobami, tylko zarabiają.

Komentarz

• Mixas
      Coś już napisał
      • 2008
      • 94

Mam pytanko, może ktoś mi podpowie bo nie wiem jak to ugryźć. Zaproponujcie cenę za taką usługę. Packshot produkt butelki, zdjęcia mają być wyszparowane. Zakładam, że osoby, które zechcą się podzielić opinią wiedzą jak specyficznie robi się zdjęcia szkła. 300 zdjęć. Nie pytam o to jak zrobić ani czy jest to trudne czy inne tego typu pierdoły. Bardziej mnie interesuję konkretna cena jaką byście podali. Ja podałem swoją klientowi ale mówi, że dużo za dużo w stosunku do konkurencji więc sprawdzam realia ot tyle.
      Ostatnio edytowany przez Mixas; 17610.
      Do robienia zdjęć używam komórek...
      ... szarych.

Komentarz

• Nippy
        Coś już napisał
        • 2006
        • 89

Za gniota 5 zł, za dobre przy tej ilości 50 zł. Chociaż szparowanie to też robota, więc minimum 10 zł ze szparowaniem za gniota.
        Ostatnio edytowany przez Nippy; 4677.

Komentarz

• sebfoto
          Początki nałogu
          • 2009
          • 380

Zamieszczone przez Nippy
          Za gniota 5 zł, za dobre przy tej ilości 50 zł. Chociaż szparowanie to też robota, więc minimum 10 zł ze szparowaniem za gniota.
          plus VAT
          Smiena [Смена] + szklarnia i inne drobiazgi.

Komentarz

• Nippy
            Coś już napisał
            • 2006
            • 89

Nie widzę inaczej
            @Mixas, z ciekawości zapytam, jaką podałeś kwotę za te butelki swojemu klientowi?
            Ostatnio edytowany przez Nippy; 4677.

Komentarz

• Mixas
              Coś już napisał
              • 2008
              • 94

Nom prawie dokładnie tak powiedziałem. Tylko za wersję HQ 35 zł/szt. Ceny oczywiście netto. I wydaje mi się, że to dobre ceny. Ale cóż ciekaw jestem, kto zrobi taniej i jak. Dzięki za szybką odpowiedź.
              Gniot gazetkowy + szparowanie - 10 zł
              Wersja katalogowa - 35 zł
              Ostatnio edytowany przez Mixas; 17610.
              ... szarych.

Komentarz

• Nippy
                Coś już napisał
                • 2006
                • 89

Ja zawsze mówię, że można taniej i za darmo, ale wtedy klient musi mieć świadomość, że nie będzie to wyglądało profesjonalnie. ŻADEN zawodowy fotograf nie poświęci kilku dni, swojej wiedzy, umiejętności, sprzętu, na zrobienie ********ych zdjęć za marne grosze. Jeśli ktoś oferuje swoje usługi na najniższym poziomie cenowym, to niestety istniej ryzyko amatorki i partactwa.

Komentarz

• Mixas
                  Coś już napisał
                  • 2008
                  • 94

Dobrze, że to dodatkowe zajęcie więc nie mam parcia.

P.S. Dzięki za szybką odpowiedź.
                  ... szarych.

Komentarz

• Ariene
                    Bywalec
                    • 2010
                    • 83

Jak klient szuka jelenia, to zawsze mówi, że konkurencja dała lepszą ofertę cenową...
                    Z czasem dowiesz się sam ile warta jest Twoja praca.
                    Mój ostatni przykład: klient chciał ok. 300 zdjęć odzieży. Podałam cenę między 20-100 zł za zdjęcie (prasowanie, przygotowanie, rodzaj materiału, dodatków, detale, obróbka itd...). Powiedział, że cena dla niego nierealna. Zapytałam więc, jaki ma na to budżet i szok - max 3zł za zdjęcie!

Znajdzie jelenia, ale to nie będę ja!
                    Moja marna twórczość

Komentarz

• snowgoose
                      Dopiero zaczyna
                      • 2010
                      • 38

Zamieszczone przez Ariene
                      . Zapytałam więc, jaki ma na to budżet i szok - max 3zł za zdjęcie!

Znajdzie jelenia, ale to nie będę ja!
                      Znajdzie i obaj będą zadowoleni....
                      Cieć z aparatem zarobi, a klient ma foty.
                      Wymagania stawiane na wejściu często są dla samego zamawiającego nie do zweryfikowania!
                      Szczęka opada - kilkakrotnie spotkałem się z wymaganiami i samplami oh, ah - a później klient brał foty jak z telefonu i twierdził, że są git, drukował katalog i chwalił się wszędzie.
                      Ceny packshotów w PL już dawno osiągnęły "chiński" poziom
                      W sumie to szkoda nerwów...
                      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                      Zamieszczone przez Mixas
                      Dobrze, że to dodatkowe zajęcie więc nie mam parcia.
                      Właśnie dlatego ceny są jakie są
                      Ostatnio edytowany przez snowgoose; 32145. Powód: Automerged Doublepost
                      Zawsze po właściwej stronie obiektywu

5d | 50/1.4 | 17-40L | 135 L | 70-200/2.8L | 580EXII | 430EXII

Komentarz

• Miód
                        Dopiero zaczyna
                        • 2011
                        • 43

No to i ja zapytam kolegów o wycenę - bo fotografować potrafię, ale z cenami zawsze mam kłopot.

Fotografia słodyczy - produktów jest 6, każdy trzeba sfotografować - w wersji biedniejszej ot, bezcieniowo, po trzy kadry (z tym, że dwa produkty to błyszczące puszki), w wersji bogatszej (jeśli będzie ich stać) musiałbym zrobić lekką aranżację (zdjęcia na jakimś fajnym drewnianym stole/bambusowej macie/lnianym obrusie, plus lekkie dekoracje - typu ziarnka kawy/okruchy czekolady, kubek z gorącą czekoladą itd - do wymyślenia razem z klientem, jednak ogarnięcie tego po mojej stronie). To jedna rzecz, a druga to dla każdego z produktów po 1-2 klatki jak ktoś to zjada/pokazuje/ generalnie jakaś integracja między człowiekiem a produktem w fajnym miejscu.

Ile byście zawołali za każdą z tych opcji? Po odjęciu kosztów, bo te są po stronie klienta.

pozdrawiam,
                        Przemek
                        5D, 35, 50, 17-40, plecak analogów i potrzeba dokumentowania.
                        www.przemyslawmatlag.com
                        www.fb.com/przemyslawmatlagfotografia

Komentarz

• fotocoto
                          Coś już napisał
                          • 2008
                          • 91

Zamieszczone przez Miód
                          ...generalnie jakaś integracja między człowiekiem a produktem w fajnym miejscu.
                          Ile byście zawołali za każdą z tych opcji? Po odjęciu kosztów, bo te są po stronie klienta.
                          pozdrawiam,
                          Przemek
                          Ja bym proponował 300 zł za sesję + 100 zł za każde obrobione zdjęcie netto + wynagrodzenie dla modela w zależności od udzielonych praw do wizerunku. Oczywiście jeśli mają być to profesjonalne packshoty a zdjęć nie mniej niż 5. To uczciwa stawka, oczywiście mało realna dla zamawiającego (bo szwagier ma aparat i robi taniej).
                          -^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^
                          5D MK II, 70-200/2.8 IS USM, EF 24-70, 12-24 Sigma, 50/1.4, 580 + 430 EX i pocketwizzard Sigma i kilka drobiazgów

Komentarz

• sebfoto
                            Początki nałogu
                            • 2009
                            • 380

Zamieszczone przez fotocoto
                            Ja bym proponował 300 zł za sesję + 100 zł za każde obrobione zdjęcie netto + wynagrodzenie dla modela w zależności od udzielonych praw do wizerunku. Oczywiście jeśli mają być to profesjonalne packshoty a zdjęć nie mniej niż 5. To uczciwa stawka, oczywiście mało realna dla zamawiającego (bo szwagier ma aparat i robi taniej).
                            Zawsze znajdzie sie jakiś wujek, co zrobi taniej. imho 300,- za sesję to bardzo atrakcyjna stawka.
                            Smiena [Смена] + szklarnia i inne drobiazgi.

Komentarz

• agkf
                              Dopiero zaczyna
                              • 2010
                              • 29

Moja wycena:
                              - biedniejsza wersja 300 zł netto
                              - bogatsza wersja 500 zł netto
                              - po 1, 2 zdjęcia z zajadaniem dodatkowo 150 zł netto + coś dla zajadającego.
                              2 x body, 3 x szkło, 3 x lampa, itd, itp..

Komentarz

• fotocoto
                                Coś już napisał
                                • 2008
                                • 91

Problem z wycenieniem pracy fotografa jest w polsce powszechny, proponuję brać przykład z wzorców zachodnich, gdzie oddziela się osobno: koszt produkcji, czas, wynagrodzenie modela, przeniesienie praw autorskich do wykorzystania ujęcia etc. Wszystko powinno być liczone osobno. Chroni to przed sytuacjami gdy zostajemy z niczym bo klient nie chce kupić zdjęć, które zrobiliśmy. W tej sytuacji płaci tylko za pracę.
                                -^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^-^
                                5D MK II, 70-200/2.8 IS USM, EF 24-70, 12-24 Sigma, 50/1.4, 580 + 430 EX i pocketwizzard Sigma i kilka drobiazgów

Komentarz

Pracuję...