Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Chyba miał straszny natłok myśli w głowie i chciał to wszystko z siebie wyrzuci. A kto by się przejmował kropkami czy przecinkami. To jest internet, tutaj wszystko wolno
jestescie załośni jak hienny dawaja wam pozywke a wy walicie na serial argentynski czytacie negatywy czynie bo ludzie sa jak szarancza a Pan MMM czy on cos ma do powiedzenia wątpie sam uwikłany jest w swoje machinery i czy do konca czysto czy koledzy moga powiedziec nieoszukał nas ?? widzicie date zakupu gosc kupil miech temu obliczyl sobie 45 dni niewiadomo jak skoro wszyscy dostawaja do max 2 miechow a co z innymi pozytywami co dostawaja w czasie ? szczesciarze fotojapan skoczyli po 3 miesiacach a on wali jus od roku czasu i jedzie dalej co gorsza negaty kasuja sie jak to robi ? ? oszukuje hmmm a co wy drobni ciulacze powiecie wiekszosc z was niema kasy nawet na lampe 580 za 1,5k a co dopiero sprzet za 5 k i wszyscy co opisuja te bzdury to sa nowo zalogowane hieny czyzby konkurencja która niezarabia kupujac 5 dm || za 7k a sprzedaje za 8,4k czy to jest fer a jak dzwonisz np do fotoit lub foto ive prosisz o 100 zł rabatu mówia ci ze oni sami maja 100 zł zysku na tym smiech ludzie 5d np kosztowal przed wakacjami 7,3 a teraz ile 8,4 k i kupuja boo co sprzet maja od reki a hieny na was zarabiaja a otc gosc nie stawia sprawe jasno kupujesz czekasz i po co pisza na komentarz tylko dla wytrwałych by kupił jakis mlokos co chce sprzet za 5 dni zenada rozpisujcie sie dalej serial trwa ciekawe keidy wam sie skonczom odcinki na zalogowanie sie i opisywanie głupot . pzdr haj live ... czy jakos tak
Czy moze mi ktoś pokazać negatyw OTC_poznań za nie otrzymanie towaru?
Nie jest ważne dla Panów co jest uczciwie napisane na aukcji? Chcesz taniej-musisz poczekać
Myśle o kupnie aparatu od OTC_poznań,choć szukam raczej używki
Dla mnie (jako dla kupującego nie jest ważne czy sprzedajacy płaci podatki ,czy nie.Czy wystawia fakture w dzień zakupu czy po dwóch tygodniach
Ważne jest to. że pisze o tym czekaniu na sprzet i fakture lojalnie.
"Przecież nie jestem taki głupi by płacić 2 tysie drożej.To musi być oszustwo"-myślą Ci co są lekko wściekli, że za cene zapłaconą w sklepie mogliby u OTC_poznań kupić do aparatu jeszcze lampe,lub szkło.
Wszyscy znamy tego sprzedawce.Jego wady i zalety.
Myśle ze jednak jest uczciwy.
Przy takich warunkach negatyw za niedostarczony towar to koniec biznesu.
Zgadzam sie, że jest to aukcja dla ludzi z żelaznymi nerwami
Ryzykowna?Jak każda ,dopóki sprzęt nie bedzie na stole
Ja jednak nie nazwałbym tego sprzedawce oszustem...
[QUOTE=artd4;857314]Czy moze mi ktoś pokazać negatyw OTC_poznań za nie otrzymanie towaru?
Tak, pierwszy na liście.
"Wielki negatyw,unikać jak ognia wszelkich kontaktów z tym panem,na dzień dzisiejszy czuję się oszukany!Zakupu dokonałem 3.07,dziś mija 48dni.Praktycznie zero kontaktu,cały czas zwodzenie i obietnice.Kieruje sprawę do Allegro i na policję !"
Nie jest ważne dla Panów co jest uczciwie napisane na aukcji? Chcesz taniej-musisz poczekać
Dla mnie (jako dla kupującego nie jest ważne czy sprzedajacy płaci podatki ,czy nie.Czy wystawia fakture w dzień zakupu czy po dwóch tygodniach
Ale czytasz w ogóle co ludzie piszą ? Gość pisze że dostarczy w dwa tygodnie a dostarcza po czterech - w między czasie masz utopione kilka tysięcy pln , siedzisz i się denerwujesz...
Poza tym nie obchodzi Cie czy płaci podatki - od złodziei też kupujesz i nie obchodzi Cie pochodzenie ? Przez takie zachowania w tym kraju będzie zawsze syf...
"Przecież nie jestem taki głupi by płacić 2 tysie drożej.To musi być oszustwo"-myślą Ci co są lekko wściekli, że za cene zapłaconą w sklepie mogliby u OTC_poznań kupić do aparatu jeszcze lampe,lub szkło.
Wszyscy znamy tego sprzedawce.Jego wady i zalety.
Myśle ze jednak jest uczciwy.
Przy takich warunkach negatyw za niedostarczony towar to koniec biznesu.
Zgadzam sie, że jest to aukcja dla ludzi z żelaznymi nerwami
Ryzykowna?Jak każda ,dopóki sprzęt nie bedzie na stole
Ja jednak nie nazwałbym tego sprzedawce oszustem...
Witaj! A czy możesz pokazać mi komentarz pozytywny dla otc_poznan wystawiony za zakup Canon'a 5D MkII? Według mnie mechanizm jest prosty: człowiek zbiera zamówienia na konkretne przedmioty, ludzie wpłacają mu pieniądze, którymi jak widać może swobodnie operować przez dwa miesiące (tyle to trwa w praktyce): giełda, lokaty itp. itd. - nie obchodzi mnie to bo to nie mój biznes. Przychodzi ostateczny czas rozliczenia się z klientem i... teraz wszystko zależy co zamówiłeś, jeżeli zamówiłeś coś co jest osiągalne na rynku w cenie zbliżonej do obiecanej typu: telewizor, Canon EOS 7D, SONY A850 - facet wywiązuje się z tego, jeżeli coś jest nieosiągalne lub osiągalne w cenie dla niego nie korzystnej klient dostaje zwrot gotówki, która była obracana przez dwa miesiące. Jakie są źródła zaopatrzenia - nie wiem, ale z tym też może być różnie... jakiś czas temu kiedy wystawiałem powystawowego 5D MkII + BG-E6 dostałem e-mail'a o mniej więcej takiej treści: "za body daję od ręki 5000zł, sprawa pilna, potrzebuję dla klienta, odbiór osobisty mam do Pana niedaleko, proszę o szybką odpowiedź", oczywiście nic z tego nie wyszło bo nie zgodziłem się na cenę, komplet poszedł za bodajże 7200zł, nie mam żadnej pewności, że to był otc_poznan, ale tak czasami wygląda poszukiwanie sprzętu dla klienta i nie był to przypadek odosobniony... Co do komentarzy... po dwóch miesiącach czekania znika możliwość wystawienia komentarza i jeżeli ktoś nie wie jak to zrobić to nie wystawi, inni nie wystawią bo są szczęśliwi, że dostali zwrot gotówki i nic więcej już ich nie obchodzi, chcą o sprawie jak najszybciej zapomnieć, nie chcą też mieć na swoim koncie negatywa odwetowego... Sorry, ale powtórzę to co już raz napisałem w tym wątku: sprzedający, który kategorycznie nie zgadza się na odbiór osobisty tudzież w zamian na wysłanie towaru paczką za pobraniem z opcją sprawdzenia zawartości przy odbiorze dla mnie nie istnieje!!! I na Twoim miejscu nie dodawałbym sobie tudzież innym animuszu stwierdzeniami typu: "Zgadzam sie, że jest to aukcja dla ludzi z żelaznymi nerwami" Chcesz bawić się w takie gierki - Twoja sprawa, ale nie namawiaj innych, w takich sytuacjach lepiej zniechęcać niż zachęcać - przynajmniej nie będziesz miał nikogo na sumieniu. Moim zdaniem cała zabawa potrwa do czasu utraty płynności finansowej przez otc_poznan, a kiedy to nastąpi? - oby (dla dobra kupujących) w ogóle, ale wystarczy ciut większe wahnięcie kursów walut i może być tak: http://allegro.pl/show_user.php?sear...szmasz&p=1&p=0 - słynny z telewizji temat z Trójmiasta (też aparaty fotograficzne). Moim zdaniem 12 komentarzy negatywnych i 23 neutrane na 330 wszystkich to nie jest bilans dobrze rokujący na przyszłość, wliczając w to, że 11 komentarzy otc_poznan dostał za aukcje, na których coś kupił wychodzi na to, że na 330 komentarzy czystych pozytywów za sprzedaż jest 284, teraz trzeba by sięgnąć w historię i zobaczyć ile z tych 284 komentarzy jest za poważny sprzęt, a ile za bibeloty typu np. karty pamięci itp. - od razu na myśl przychodzi mi inny "sławny" sprzedający z Kuźni Raciborskiej, który pozytywne komentarze nabija za masową sprzedaż galanterii fotograficznej, a prawie każda poważniejsza transakcja (typu aparat) kończy się negatywem lub komentarzem neutralnym, który de facto powinien być negatywem bo skoro ktoś pisze np. "Otrzymałam przedmiot który nie był obiektem mojej licytacji. Wylicytowałam aparat z przebiegiem 16 000 tysięcy zdjęci a przynajmiej tak było po wcześniejszym zapytaniu sprzedajaego... a o trzymałam aparat z przebiegiem ponad 50 000 tysięcy". to... no właśnie... To tyle w temacie otc_poznan, każdy ma swój rozum i używając go wydaje swoje pieniądze jak chce... Pozdrawiam, photolo.
No dobrze
Może macie racje
Broń Boże niech nikt mojego poprzedniegp wpisu nie traktuje jako zachęty do kupna
Od pilnowania czy firma płaci podatki czy nie są specjalne organy
Przekracza terminy to fakt,ale jednak wysyła nowy towar
Każdy ma własny rozum...
Jakoś nie moge przyznać że to oszust.
(...) Co do komentarzy... po dwóch miesiącach czekania znika możliwość wystawienia komentarza i jeżeli ktoś nie wie jak to zrobić to nie wystawi, inni nie wystawią bo są szczęśliwi, że dostali zwrot gotówki i nic więcej już ich nie obchodzi, chcą o sprawie jak najszybciej zapomnieć, nie chcą też mieć na swoim koncie negatywa odwetowego...(...)
Zamieszczone przez axk
A to ciekawe. Mnie udało się wystawić kilka komentarzy pomimo że od zakończenia poszczególnych aukcji minęło już ponad 5 miesięcy.
...axk, wystawiłeś bo należysz to tych którzy potrafią.
a mnie sie wydaje ze i tak niemacie racji i tak bo skoro sa płatności allegro i zasady znane kupujesz taniej czekasz ? a kto pisze ze nerwy maja komus wysiasc skoro jasno pisze u goscia ze max 45 dni roboczych opoznienia na czym musi zarabiac tak nikt juz nierobi prezentów jak japan foto a on był tylko 3 miesiace wiec piramidka szybko w łeb wziela a pozatym sie pytam po co sa płatności allegro i skoro ktos kupuje tak tv za 5 k i placi poprzez allegro to po co wali negat skoro i tak kase odzyska apozatym jest opisane ze kasa wracana lub wysylka innego modelu i wiekszośc z tych negatów jest anulowana jakby niepatrzec wiec kasa lub sprzet dociera a w przypadku oszstwa idzie seria za seria i gosc znika lacznie z nim kontakt emaile i nieodbeiranie telefonów wiec na co pismaki wam tu ta wielka opowiesc o otc z tego co wiem bo lukam to all sprzedał w ciagu 2 dni 3 szt apratów i zgadnijcie jakich canon :-) he loża szyderców stoi dla was otworem pzdr...
aa i dla tych co ustawiaja mnie jako otc niesadze zebym był wlascicielem konta i pisal tu takie banialuki bardziej probował bym wyszyscic to all a pozatym czy wy sadzicie naprawde ze otc_poznan niewiem o tym forum i nieczyta tego co piszecie ,a czy przyszlo wam do głowy ze jesli to jest legalne i naprawde zarabia to ze jak gośc złapie wiatr w zagle to moze maw zarzucić uprawianie czarnego PR a w necie slad zostawia każdy .....
Komentarz