X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tomasz Urbanowicz
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1709

Być może, jednak to co wkleiłem wyżej to fragment korespondencji z główną siedzibą X-RITE na Europę Cóż, pewnie to marketing...

[email protected]

Komentarz

• Tom01
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 2600

Nie zauważyłem zupełnie żadnych różnic, przy kontrolowaniu i kalibracji monitorów high-endowych wykorzystując czujniki Eye One Display 2 i LT.
      Masz problem z kolorem, wal śmiało!
      e-mail: [email protected]

Komentarz

• Janusz Body
        Moderator
        • 2004
        • 5757

Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
        Być może, jednak to co wkleiłem wyżej to fragment korespondencji z główną siedzibą X-RITE na Europę Cóż, pewnie to marketing...
        Chyba coś jest jednak poblokowane w samym ustrojstwie. Fizycznie to jest to samo urządzenie ale upgrade jest podobny do upgradu BIOSu w kompie - czyli ingeruje w samo urządzenie - zmienia się oprogramowanie wewnętrzne.

Janusz,
        Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• czornyj
          Zasłużeni
          • 2006
          • 2626

Zamieszczone przez Janusz Body
          Chyba coś jest jednak poblokowane w samym ustrojstwie. Fizycznie to jest to samo urządzenie ale upgrade jest podobny do upgradu BIOSu w kompie - czyli ingeruje w samo urządzenie - zmienia się oprogramowanie wewnętrzne.
          Najprawdopodobniej w pamięci kolorymetru jest przechowywany klucz aktywacyjny, umożliwiający uruchomienie zaawansowanych funkcji Macha 3
          Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Tom01
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 2600

Zamieszczone przez Janusz Body
            W pamięci czujnika jest zaszyta licencja na oprogramowanie. Naturalnym jest, że przy aktualizacji do wyższej wersji zapisywana jest nowa licencja.

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1709

Postawiłem jednak na Match 3 metodą na LAPTOPA Walidacja profilu z Match w BasICColor wykazuje mniejsze dE (również w szarości). Wydaje mi się, że krzywa do LUT tworzona jest z większej ilośći punktów niż w basICColor, a mimo to gradient wygląda jakby lepiej.

Mam pytanie odnośnie wersji profilu: v2 VS v4.
              Co przemawia za każdym z nich przemawia? Rozumiem, że z v4 niektóre programy mogą nie wspierać, jednak... Poproszę informacje (po polsku ) na ten temat

[email protected]

Komentarz

• czornyj
                Zasłużeni
                • 2006
                • 2626

Postawiłem jednak na Match 3 metodą na LAPTOPA Walidacja profilu z Match w BasICColor wykazuje mniejsze dE (również w szarości). Wydaje mi się, że krzywa do LUT tworzona jest z większej ilośći punktów niż w basICColor, a mimo to gradient wygląda jakby lepiej.

Mam pytanie odnośnie wersji profilu: v2 VS v4.
                Co przemawia za każdym z nich przemawia? Rozumiem, że z v4 niektóre programy mogą nie wspierać, jednak... Poproszę informacje (po polsku ) na ten temat
                Specyfikacja v.4 jest dokładniejsza, bardziej drobiazgowo zestandaryzowana i pozostawia mniej okazji do niedokładności, mogących np. prowadzić do uzyskiwanie różnych efektów w różnych CMS. Z konkretów:
                - doprecyzowano definicję przekształcenia relatywnego kolorymetrycznego
                - określono zakres dynamiki PCS i poziom oświetlenia podczas oglądania dla przekształcenia percepcyjnego
                - wprowadzono wymóg stosowania CAT-ów (z preferowanym Bradfordem)
                - wymagane jest podawanie koordynatów L*a*b/XYZ dla kolorantów dodatkowych w poszerzonych modelach CMYK
                - poprawiono specyfikację LUT w celu uzyskania ich całkowitej odwracalności
                - dodefiniowano kwestię tagów trójkomponentowych urządzeń, zawartości i struktury profili monochromatycznych, relację PCS-ów YXZ do L*a*b
                Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1709

Bardzo dziękuję czornyj.

[email protected]

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 1709

Dodam jeszcze ciekawostke, iż gamma w znaczniku TRC w profilach z EZcolor, Monaco Systems podobnie pływa jak w Match 3, aczkolwiek przy wyborze LCD, czy CRT w trzech kanałach RGB jest taka sama.

[email protected]

Komentarz

• Tom01
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 2600

Dodam jeszcze ciekawostke, iż gamma w znaczniku TRC w profilach z EZcolor, Monaco Systems podobnie pływa jak w Match 3, aczkolwiek przy wyborze LCD, czy CRT w trzech kanałach RGB jest taka sama.
                      O jakie pływanie chodzi? Powtarzalność pomiaru?

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 1709

Zamieszczone przez Tom01
                        O jakie pływanie chodzi? Powtarzalność pomiaru?
                        Raczej powtarzalność jest zachowana. Przykładowo na jednym egzemplarzu w Match 3 gamma w znaczniku TRC jest 2.185 i raczej jest na tym monitorze stała. Na różnych monitorach wartość jest odrobinę inna i przyjmuje wartości od 2.180 do 2.220. Zauważyłem że odrobinę większą wartość gamma TRC ustala na słabych monitorach. Zakładam, że jest to korekta krzywej do LUT, bo podczas kalibracji Match 3, najpierw (tak myślę) ustalana jest krzywa do LUT z szarości w której następuje seria odcieni szarości, a potem weryfikacja ustalenia krzywej, gdyż pojawia się kolejna seria odcieni szarości ale w odwrotnej kolejności niż poprzednia.
                        Albo po prostu jest to średnia gamma z trzech kanałów RGB.

Przypomnę z poprzednich postów, że przy kalibracji Match 3 na LCD/CRT otrzymałem takie dane w TRC:

rTRC = 2.215
                        gTRC = 2.160
                        bTRC = 2.262

średnia wychodzi 2.212.

W metodzie na laptop rTRC=gTRC=bTRC.
                        Ostatnio edytowany przez Tomasz Urbanowicz; 458.

[email protected]

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1709

NO dobra, podzielę się dzisiejszym wrażeniem z kalibracji monitora LCD AOC:
                          Walidacja programem BasICColor profilu z (dE*94):
                          - basICColor: średnia 0.52, największa 1.38, standard 0.37, szarość (R=G=B=32) 1.03
                          - Match 3: średnia 0.66, największa 1.84, standard 0.47, szarość 1.16

Gamma z Match w tagu TRC: 2.23, z basICCOlor 2.20.

Krzywe VCGT:

BasICCOlor:

Match 3:

Generalnie im gorszy monitor, tym większe różnice w profilach z Match czy BasICColor, aczkolwiek małe Gretag od lat chyba siedział w zarzadzaniu barwą - są jego wzorniki itp.

[email protected]

Komentarz

• czornyj
                            Zasłużeni
                            • 2006
                            • 2626

Przyznam, że ten TRC w Matchu zabił mi ćwieka. Logicznie rzecz biorąc - skoro monitor został zlinearyzowany korektą wprowadzaną do LUT karty graficznej, to na cholerę gmerają jeszcze przy TRC?

Jeśli kalibracja w basICColorze była robiona do sRGB, to subtelne różnice mogą wynikać z tego, o czym wspominałem - że ten profiler kalibruje do autentycznej TRC sRGB, a Match3 do gamma 2,2
                            Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 1709

We wszystkich profilerach kalibrowałem do gammy 2.2 - żeby było sprawiedliwie
                              W profilerach: Profile Maker, EZcolor, Monaco Systems, Match 3 gamma w TRC jest "płynna" +/- 0.02. W Spyder, Lafot, BasICColor jest ustalana na 2.2.
                              Różnice między Match 3 a basICColor widaćw gamucie - profil z basICColor ma troszeczkę mniejszy gamut w dobrych monitora, większa różnica jest w laptopach. Wygląda na to, że każda firma ma swoje pliki referencyjne, które różnią się od siebie, a czy nie powinny być jakoś zestandaryzowane? Rozumiałbym różnice w gamutach z racji używania różnych czujników, ale na tym samym? Hmm....
                              Gamut z profilu mojego modelu monitora (ze strony EIZO) jest badziej zbliżony do tego z Match, niż z BasICCOlor.

[email protected]

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 1709

Też nie rozumiem polityki jaką prowadził Gretag, teraz X-RITE odnośnie tego TRC. Na moje pytania odnośnie tego tagu X-RITE milczy (i to nie tylko dział klienta). Może Ty czornyj spróbowałbyś napisać do nich? Być może mojego maila dali już do ignorowanych:

X-Rite Is The Global Leader in Color Trends, Science and Technology

Napisałem do nich raz jeszcze

[email protected]

Komentarz

Pracuję...