To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • BeatX
    PLUS member
    PLUS member
    • 2007
    • 1733

Odp: Sprzęt do ślubów cz. IV

zieeeeeeeeew...
    Moje zdjęcia: https://www.flickr.com/photos/193816559@N05/

Komentarz

• lok
      Bywalec
      • 2008
      • 146

A może zamiast zakupu puszki wypozycz z jakieś wypożyczalni.

Komentarz

• kqba
        Dopiero zaczyna
        • 2009
        • 49

Jak nie masz kasy to bierz 5D + C85 f1.8. Do tego te 35 f2 oraz jakiś fisz później np. Zenitar.

Może 5D jest trochę wolny na Repo, ale jak zobaczysz zdjęcia z pleneru, to 40D będziesz unikał.

Komentarz

• Redskull
          Coś już napisał
          • 2006
          • 95

Witajcie po baaardzo długiej przerwie.

Nadejszła wiekopomna chwila. Redskull wraca na łono Canona. Kilka lat przerwy z systemem spowodowały braki w wiedzy i rozeznania w sprzęcie, która skończyła się na 20D. Do tej pory komercję robiłem na D300 i zestawem szklarni(T17-50 i N85/1.4). W międzyczasie zacząłem konstruować fotobudki, lustrzanki zaczęły kręcić filmy i mieć używalne ISO na poziomie 6400 No i wyszedł D800, który nie spełnia moich wymagań co do fotografii ślubnej (pliki kolosy, niewygodny chwyt, smoliste czernie i płaski obrazek-oczywiście wszystko subiektywne, więc nie bić). Mój wybór padł na C5DmkIII. Tylko co do tego? Budżet na wszystko 20k zł +/-15%.

Z tego co na razie wyczytałem, poszperałem, pobawiłem się u kupli wychodzi:

C5DmkIII-10300zł
          C16-35/2.8 II-5440zł
          C600EX-1730zł

1. Powstaje pytanie co dalej? C85/1.8 ? C70-200/2.8? S35/1.4 A? C135/2?
          2. Body pójdzie na F-vat, bo potrzebuję. Gdybym resztę kupował używki na umowę kupna sprzedaży lub F-vat marża to mógłbym kupić więcej-tylko co?
          3. Na razie jedno body, docelowo dwa-nie posadzę na razie całego systemu na stałkach
          4. Potrzebuję tak mocnej lamy do tego body? Ale z kolei bardzo często korzystam z CLS-a w Nikonie i chciałbym mieć tą funkcjonalność a ta dostępna jest przy 600EX
          5. Karty, gripy i inne gadżety nie ujęte w cenie i tak zostaje.

Proszę kolegów i koleżanki o pomoc
          stuff, czyli wszystko co przeszkadza w robieniu dobrych zdjęć...

Komentarz

• wojtek87
            • 2013
            • 7

Witajcie,

jestem nowy na CB i można powiedzieć ze w połowie migruje do C, także witam się z Wami. Co do kwestii sprzętowych mam pytanie jaki korpus wybrać pod śluby, po sprzedaży zapasowego D300 kompana D700, wybór padł na Canona. Pod uwagę są brane 5Dmk2 i 6D.

Co z tej pary będzie lepsze jeżeli chodzi o celnosc AF. W sumie AF i ISO to dwa czynniki najważniejsze. I sprawa o klasyka 5D. Czy on mocno odstaje od tych wymienionych w kwestiach AF i ISO?

Komentarz

• centur
              Uzależniony
              • 2011
              • 766

Zamieszczone przez wojtek87
              Witajcie,
              W sumie AF i ISO to dwa czynniki najważniejsze.
              bezapelacyjnie 6d...
              http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
              http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
              Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Komentarz

• Redskull
                Coś już napisał
                • 2006
                • 95

@Wojtek87

Sorry, ale mając D300 i D700 szukasz backupa w 5dmk2? Przecież to jakiś bezsens. Musisz liczyć się z zakupem drugiego zestawu szkieł, lamp, akumulatorów. Pogoń Nikona i postaw zestaw na 5dmkIII, albo zostań w Nikonie i wrzuć sobie D600 jako plenerowo-przygotowaniowo-kościelne body. A weselko dalej na D700 bo AF lepszy.

Pozdrawiam

Komentarz

• wojtek87
                  • 2013
                  • 7

D300 odstawiam i zostaje D700 do błyskania, a C do zastanego taki 'chytry' plan

Co do szkieł to liczę się z tym wydatkiem, ale to jest inny temat
                  Chodzi o puszeczkę
                  Ostatnio edytowany przez wojtek87; 50267.

Komentarz

• Redskull
                    Coś już napisał
                    • 2006
                    • 95

Jeśli C do zastanego to 6d. Zwłaszcza jeśli nie będzie autofocusocieżkich warunków Ale ja nie kupiłbym 6d. Okrojona funkcjonalność za 20% mniejszą cenę niż 5dmkIII. Dorzuciłbym te 3 koła

Komentarz

• wojtek87
                      • 2013
                      • 7

Zamieszczone przez Redskull
                      ... Okrojona funkcjonalność za 20% mniejszą cenę niż 5dmkIII. Dorzuciłbym te 3 koła
                      dlatego jest jeszcze opcja 5Dmk2 i na tej płaszczyźnie jest to pytanie. Za te 3 koła to mam już Sigme 35 1.4
                      Powiem tak, jakby Nikony nie farbiły żółcią i jeszcze innymi rzeczami to bym kupił drugie D700 (nie dorzucałbym do D800 kolejnych $$$, a D600 by mnie ufajdał olejem).
                      Mnie ISO pokroju D700 wystarcza w zupełności dlatego 5D classic odpada. I tu dyskutujemy o mk2 bądź 6D w kategorii co ma lepszy AF.

Komentarz

• Redskull
                        Coś już napisał
                        • 2006
                        • 95

@Wojtek

Ja postawiłbym raczej na 6d jako nowszą konstrukcję, choć jeśli tylko plener to wszystko jedno. Zobacz, który ma większą rozpiętość tonalną i który bardziej Ci leży organoleptycznie (guziki, grip itp).

Mam te same dylematy jeśli chodzi o nikona dlatego moja pełna przesiadka na C. Buduję system od nowa. Widzę, że masz ciekawy pogląd na systemy, więc proszę podziel się swoimi przemyśleniami na temat mojego problemu ze strony 29 tegoż wątku.

Komentarz

• wojtek87
                          • 2013
                          • 7

Zaczeło się od konfrontacji D300 z D700. Moja Dziewczyna jako backup z D300 i wnioski 2 - D300 to: 1. świetny korpus ale 2.nie te kolory. Później miałem możliwość pooglądania Canona, usłyszeć kilka opinii i co najważniejsze zobaczyć zdjęcia, stąd decyzja żeby być dwu-systemowym.

Canon przede wszystkim dla 85L i 50L. W Nikonie miałem 1 zooma jak kupiłem pierwszy korpus D40 później wszystko na stalkach.

Zamieszczone przez Redskull
                          Ja postawiłbym raczej na 6d jako nowszą konstrukcję
                          to że coś jest nowe nie oznacza że lepsze (przykłady w Nikonie), dlatego pytanie do użytkowników szóstek i piątek o ten AF

Komentarz

• michael_key
                            Fotografujący
                            • 2009
                            • 2129

Zamieszczone przez wojtek87
                            (...) dlatego pytanie do użytkowników szóstek i piątek o ten AF
                            Wielokrotnie wypowiadali się obecni użytkownicy 6D, którzy zmienili swoje 5-tki (mkI i mkII) na rzecz 6-tki. AF nieporównywalny, zdecydowanie precyzyjniejszy. Sam porównywałem przede wszystkim boczne punkty i... szkoda gadać. Tam gdzie 6D ustawił ostrość, 5DII jeszcze myślał i jak już ustawił to spudłował.

Komentarz

• kqba
                              Dopiero zaczyna
                              • 2009
                              • 49

U mnie np. 85L podpięte do 5D częściej trafia niż z 5DII (w jasnym świetle). Myślę że 6D będzie pod tym względem najlepszy.

Komentarz

• goran
                                Coś już napisał
                                • 2008
                                • 96

Wojtku tylko jak Ci już zostaną te "3 koła" po zakupie 6D to nie biegnij po sigmę 35/1.4 tylko sobie dozbieraj już do tej eLki
                                7D, 5D2, 16-35, 35, 50, 85, 135, 70-200

Komentarz

Pracuję...