To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Paviarotti
    Bywalec
    • 2009
    • 135

Odp: Sprzęt do ślubów cz. IV

Zamieszczone przez Veox
    Samyang 14 - super fajne szkło w śmiesznej cenie.
    No właśnie, śmieszna cena i teraz jeszcze doszło mocowanie filtrów, do krajobrazów by też siadł jak złoto.
    Tylko znowu przepaść między 14mm, a 24mm to chyba za dużo. Pewnie wezmę 17-40, chociaż jak człowiek się przyzwyczai do szkieł o f <2.0 to później rzednie mina jak trzeba zapiać coś ciemniejszego.
    5D3, 6D, 50D, S14/2,8, 17-40/4L, 24/1.4IIL, S50/1.4EX, 85/1.8, 100L macro, 135/2L, 70-200/2.8L, 100-400L

Komentarz

• KGR
      Bywalec
      • 2010
      • 164

Od czasu kiedy kupiłem 24L 17-40 leży w torbie.
      Dziwne ale wystarcza mi 24mm
      2x5Dmk2/fish15/ 17-40L/ 24LII /85 /135L/ 430 EX II/ 2x600EX
      Regulamin pkt8.

Komentarz

• Mad_Mac
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 1458

Zamieszczone przez tdominiak
        Witam,

Szukałem ale nie mogę się dokopać :/ Sigma 18-35 1.8 na puszce typu 600d lub podobnym kropie została już przez kogoś sprawdzona? Zagra to razem w ciemnościach kościołów? Mam propozycje na bale, komunie i śluby ale brak mi tej jasnej szerokości i tak pytam...
        Jakos dasz rade na poczatku. Ale jak mowisz o prawdziwych ciemosciach to sie robi na iso 6400 na 1.4. Tu zaden crop nie da rady.

Zamieszczone przez KGR
        Od czasu kiedy kupiłem 24L 17-40 leży w torbie.
        Dziwne ale wystarcza mi 24mm
        Bo wystarcza. Ja mam fisha do paru ujec a do reszty 24 spokojnie wystarcza.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
        Google: Precious-moment photography UK

Komentarz

• domelek
          Coś już napisał
          • 2011
          • 71

Zamieszczone przez Paviarotti
          Mam FF+crop, ze szkieł 24LII, 85/1.8 + fish 8mm.
          17-40 nęci, bo jest cashback i szeroko, ale znowu światło... 50ka też kusi, ale 1.2 droga i chyba nie warta tej ceny, a 1.4 denerwuje mnie swoją budową i AFem.
          Może Samiego 14 i poczekać może pojawi się poprawiona 50ka?
          Przy zestawie, który posiadasz Sami 14 to chyba nie do końca dobry pomysł. Masz 24 dość szeroko a dla extra szerokich kilku kadrów korzystaj z cropa i fisha, tutaj 14 nie przyniesie Ci wiele korzyści. Takie jest moje zdanie.
          Do twojego zestawu dopasowałaby się dobrze 50tka, ja czekam z niecierpliwością na tą od sigmy, która ma się pojawić już niebawem. Może być ciekawie
          Ostatnio edytowany przez domelek; 43065.

Komentarz

• Paviarotti
            Bywalec
            • 2009
            • 135

domelek, no chyba masz tutaj trochę racji. 24ką pracuje mi się super i znaczną część ceremonii można nim zrobić, a 14mm to już bardzo szeroko.
            50ki brakuje chyba mocniej niż szerokiego kąta. Na razie się wstrzymam ze szkłami, bo jak baba nie wiem czego chcę (znaczy wiem, ale combo 14, 17-40 i 50 to za dużo)
            Póki co kupiłem wyzwalacze do lamp, beauty disha z gridem, lampę studyjną Quantuuma i dodatkową blendę. To mi da chyba więcej fajnych ujęć (pewnie głównie poza ślubami) niż kupno 14ki czy 17-40, a może w lutym Canon pokaże coś fajnego na targach i się przekonam na 100%
            Ostatnio edytowany przez Paviarotti; 29848.
            5D3, 6D, 50D, S14/2,8, 17-40/4L, 24/1.4IIL, S50/1.4EX, 85/1.8, 100L macro, 135/2L, 70-200/2.8L, 100-400L

Komentarz

• domelek
              Coś już napisał
              • 2011
              • 71

Paviarotti nie będę ukrywał, że ja używam Samyanga i jestem z niego bardzo zadowolony Ale z niego do albumu trafia kilka klatek, no i jako główne szkło mam Sigmę 35/1.4, także tutaj różnica pomiędzy 14 a 35 jest już spora.

Komentarz

• Paviarotti
                Bywalec
                • 2009
                • 135

domelek no, duża różnica. 35L też robiłem czasami całe śluby nie mając praktycznie nic szerszego o tej jakości (tylko jakiś Tamron szeroki) i da radę, ale jak ja akurat wolę 24L. Najlepiej byłoby mieć oba może jak wyjdzie 35LII.

Komentarz

• Veox
                  Bywalec
                  PLUS member
                  • 2012
                  • 116

Zamieszczone przez Paviarotti
                  domelek no, duża różnica. 35L też robiłem czasami całe śluby nie mając praktycznie nic szerszego o tej jakości (tylko jakiś Tamron szeroki) i da radę, ale jak ja akurat wolę 24L. Najlepiej byłoby mieć oba może jak wyjdzie 35LII.
                  Mam te same odczucia. Poza tym 35mm na ff jak dla mnie super ogniskowa. Ale kupię 24L jako następne szkło. Już teraz by było tylko musiałem backup kupić
                  Studio Moments to fotograf ślubny Kraków i kamerzysta Kraków. Zapraszam na naszą stronę!

Komentarz

• godojoshi
                    Dopiero zaczyna
                    • 2012
                    • 27

Witam!

Jak łatwo się domyśleć mam pytanie i niestety zależy mi na czasie, bo sprzęt będzie kupowany z dotacji. Samo pytanie zadaję w imieniu siostry;-) Domyślam się, że prawdopodobnie gdzieś tu jest już odpowiedź, ale sprawa wyszła dość dynamicznie. Obecnie siostra pracuje na starutkim 5D + c50/1.4, czasem wspierając się moją osobą na ślubniakach (5D+35/2, 85/1.8). Jest więc totalnie old-schoolowo. Oprócz ślubniaków, w dniu powszednim jakaś moda, lookbooki, etc. Przewaliłem tony opini, nie mając niestety okazji potestować. Sprawa jest krótka. Do wydania w szybkim tempie ok 18tys i byłbym wdzięczny za jakieś celne uwagi

Oryginalny wybór dość krótki (drogo i uniwersalnie do bólu na początek)
                    - body: 5d mark III
                    - szkła: 24-70/2.8 II

Potem przyszło ochłonięcie. Może jednak:
                    - body: 6d
                    - szkła: 24-70/2.8 II + Sigma 35/1.4 a i jeszcze na docisk wejdzie 85/1.8 lub 100/2

W zasadzie innych scenariuszy nie ma. Jeżeli chodzi o oczekiwania, to jedno jak i drugie body jest i tak lepsze od starego 5d. Z tego co zrobiłem z nią wywiad, to w zasadzie jest jedna zasadnicza sprawa, która pozostaje do rozstrzygnięcia i gra rolę, a różni te dwie puszki - układ AF. Więc moje pytanie brzmi, czy opłaca się iśc w 6d kosztem AF, zyskując trochę dodatkowego szkła. Albo inaczej, czy centralny w 6d jest tak dobry jak w Marku dając poczucie komfortu (siostra upiera się, że przyzwyczajona jest do centralnego i dla niej za skomplikowane;-) używać innych).

Przepraszam jeżeli dubluję jakieś pytanie, ale na prawdę zależy mi na jak naszybszych wskazówkach szczególnie osób, które użyły 6d i/lub Marka w boju. Dzięki i pozdrawiam!
                    Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
                    5d+35+85, r6+16+35+50+85, torba gratów

Komentarz

• Paviarotti
                      Bywalec
                      • 2009
                      • 135

godojoshi - wszystko zależy właśnie jak używa AFu. Jeśli tylko centralnego to problem z głowy - według mnie 6D i większa szklarnia z której zrobi użytek (pomijam już wybór szkieł). AF (środkowy) jest tak samo dobry jak w 5Dmk3 (używałem go sporo), a podobno w ciemnościach nawet lepszy w 6D (czułość większa o 1EV) choć ja różnicy nie poczułem. Boczne w mk3 faktycznie robią robotę - w tańcu niezastąpione.

Według mnie mk3 jest tylko trochę lepsze (przepaści nie ma, ale różnicę czuć), a 6D zdecydowanie lepsze niż mk2. Na papierze 6D opisują jako mocno średnie, ale według mnie świetna puszka w rzeczywistości. I do tego teraz w cashbacku w niezłych pieniądzach.

Komentarz

• godojoshi
                        Dopiero zaczyna
                        • 2012
                        • 27

Paviarotti - dzięki. Podobnie rozumuję. Co do wyboru szkieł to tak nie wnikam, bo wyjściowy założeniem, które siostra postawiła, było posiadanie zooma ze względów lepszego poczucia bezpieczeństwa (może, że zoomem można łupnąć kogoś w łeb, bo dłuższy?). Ja osobiście w zooma bym nie wlazł, bo jakoś nie umiem tym operować i wolę po prostu 35mm. Tak czy inaczej, po rozpisaniu na 6d + zoom zostało trochę kasy, więc jej podpowiedziałem właśnie Sigmę + jakaś tania portretówka 85/100.
                        5d+35+85, r6+16+35+50+85, torba gratów

Komentarz

• pawko
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 159

Zamieszczone przez godojoshi
                          Paviarotti - dzięki. Podobnie rozumuję. Co do wyboru szkieł to tak nie wnikam, bo wyjściowy założeniem, które siostra postawiła, było posiadanie zooma ze względów lepszego poczucia bezpieczeństwa (może, że zoomem można łupnąć kogoś w łeb, bo dłuższy?). Ja osobiście w zooma bym nie wlazł, bo jakoś nie umiem tym operować i wolę po prostu 35mm. Tak czy inaczej, po rozpisaniu na 6d + zoom zostało trochę kasy, więc jej podpowiedziałem właśnie Sigmę + jakaś tania portretówka 85/100.
                          Mam 85 i 100 , 85 jest bardziej uniwersalne : w 95% przypadków będzie łatwiej się zbliżyć z 85 niż oddalić z 100. dlatego u mnie 100mm zabieram na plener.
                          Natomiast jeśli chodzi o jakość to 100 na f/2 jest dużo lepsza niż 85 na f/2 .
                          pozdrawiam
                          Paweł
                          moje zdjęcia

Komentarz

• merida
                            Początki nałogu
                            • 2010
                            • 416

Jako, że komputer to również sprzęt do ślubów obrabiania-zapytanie kieruję tutaj. Po zakupie 6d i konieczności zainstalowania Lightrooma 4, wywoływanie hurtowe ponad 1000 rawów jest bardzo długotrwałym procesem. (w 5d było bardzo wiele szybciej) dlatego mam pytanie czy dokupić* ramu 4->8GB czy zmienić cały komputer na nowszy model z szybszym procesorem i lepszą grafiką. Posiadam obecnie Macbook Pro 2010 2.26, 4gb ram, 128ssd. Nie miałem okazji porównać zestawu po samym dołóżeniu Ramu, więc nie wiem czy wystarczy go dołożyć*by odczuć znaczącą różnicę. Oczekuję wyłącznie szybszego przeskakiwania pomiędzy rawami zmieniając ich ustawienia, nie liczy się dla mnie czas hurtowego eksportowania wszystkich po edycji, wtedy jest czas na kawę i nie muszę być*przy komputerze. Coś doradzicie? Dodam, że nie chcę wracać*do Windowsa by tutaj ciąć koszta, chcę podjąć*wyłącznie sensowną decyzję.
                            Instagram

Komentarz

• 5pirit
                              Początki nałogu
                              • 2009
                              • 433

Powiedzcie mi proszę jak wygląda u Was stosunek robionych zdjęć na szerokich szkłach z zakresu 17-50mm do szkieł typu 70-200mm. Czego częściej używacie? Pytam tutaj o ogół, czyli od wejścia do kościoła po wyjście do domu? Chodzi mi ogólnie o ogniskowe w tych zakresach, mogą być to stałki i jak zoomy.
                              eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN

Komentarz

• ketras
                                Początki nałogu
                                • 2012
                                • 385

Zamieszczone przez 5pirit
                                Powiedzcie mi proszę jak wygląda u Was stosunek robionych zdjęć na szerokich szkłach z zakresu 17-50mm do szkieł typu 70-200mm. Czego częściej używacie? Pytam tutaj o ogół, czyli od wejścia do kościoła po wyjście do domu? Chodzi mi ogólnie o ogniskowe w tych zakresach, mogą być to stałki i jak zoomy.
                                Nie raz się czyta, osoby które piszą iż są w stanie ogniskową 35mm "obskoczyć" cały ślub więc wiesz.
                                "Rób w życiu to co kochasz ! A nie spędzisz w pracy nawet jednego dnia " ### "Body to tylko początek .... Dalej zaczyna się wolność (jak i wydatki ;/) "

Komentarz

Pracuję...