To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Thomason2005
    Uzależniony
    • 2005
    • 507

Odp: Sprzęt do ślubów cz. IV

Zamieszczone przez migawkanatalia
    Kochani, czy ktoś z Was może mi udzielić fachowej porady opartej na własnym doświadczeniu odnośnie możliwości użytkowania pierścieni pośrednich z obiektywem 85 1.8 ? Czy taka kombinacja da zadowalające efekty w macro? Mam na myśli fotografowanie obrączek w różnych aranżacjach oraz innych zbliżeń... A może lepiej zastanowic się nad kupnem 100 2.8 macro L? Z góry dziękuję za pomoc.
    Taka mała uwaga. Ten wątek jest o sprzęcie do ślubów...

Komentarz

• salas
      Pełne uzależnienie
      • 2012
      • 3000

a to fotografowanie obrączek i sprzęt do tego nie zalicza się do ślubów?
      zamiast pomóc to się czepiasz, nawet nie mając o co.
      SONY

Komentarz

• migawkanatalia
        Bywalec
        • 2010
        • 144

Będę wdzięczna za wyrozumiałość... Nie wiem... może tylko ja mam takie szczeście, że Pary wymagają na zdjęciach wielu detali.. typu obrączki, koronki... lustrzane odbicie Pana Młodego w oczach Panny Młodej.... Ponawiam zatem prośbę o linki do zdjęć wykonanych przy pomocy pierścieni pośrednich? np. 85ka lub 100tka z pierścieniami?

Komentarz

• homesicalien
          Początki nałogu
          • 2012
          • 295

Zamieszczone przez migawkanatalia
          Będę wdzięczna za wyrozumiałość... Nie wiem... może tylko ja mam takie szczeście, że Pary wymagają na zdjęciach wielu detali.. typu obrączki, koronki... lustrzane odbicie Pana Młodego w oczach Panny Młodej.... Ponawiam zatem prośbę o linki do zdjęć wykonanych przy pomocy pierścieni pośrednich? np. 85ka lub 100tka z pierścieniami?
          85

100

Tylko zweryfikuj przy każdym ze zdjęć trafność szukania w opisie i tagach.
          Ostatnio edytowany przez homesicalien; 45285.

Komentarz

• obcy21
            Początki nałogu
            • 2010
            • 467

canon 5dmk1 85 1.8 + pierścienie pośrednie.(pełen kadr)
            Regulamin pkt 8.

Komentarz

• homesicalien
              Początki nałogu
              • 2012
              • 295

Zamieszczone przez obcy21
              http://www.maciejmalachowski.pl/blog...130914/005.jpg
              canon 5dmk1 85 1.8 + pierścienie pośrednie.(pełen kadr)
              Korzystasz z Canonowskich pierścieni? Są jakieś tańsze z przeniesieniem automatyki?

Komentarz

• obcy21
                Początki nałogu
                • 2010
                • 467

od kolegi pożyczone, ale nieoryginalne z metalowym bagnetem oraz przeniesieniem automatyki...
                osobiście teraz kupiłem na m42 pierścienie, przejściówkę i obiektyw 50mm.
                Regulamin pkt 8.

Komentarz

• kqba
                  Dopiero zaczyna
                  • 2009
                  • 49

Ewentualnie jakieś tańsze szkło macro. Sigme 50mm 2.8 Macro próbowałem. Nawet fajne szkło. Można już za 500zł znaleźć.
                  5DII f/5

Komentarz

• poulain
                    Dopiero zaczyna
                    • 2010
                    • 29

Zaczynam swoją przygodę z fotografią ślubną i mam ostatnio dylemat Posiadam sprzęt taki jak w stopce i zastanawiam się nad zakupem drugiej jasnej stałki. Po kupnie 50/1.4 wprost nie mogę się z nią rozstać, a na ślubie i weselu jednak jest dość ciasna, dlatego szukam czegoś szerszego. Pod uwagę biorę następujące opcje:
                    - Canon 28/1.8 (wiele osób na niego narzeka, ale pasuje na FF)
                    - Sigma 30/1.4 A (jaśniejsza i czytałam lepsze opinie, ale tylko na APS-C)
                    - Sigma 35/1.4 (trochę musiałabym dozbierać, poza tym boję się, że 35mm będzie dla mnie nieco wąskie)
                    - Canon 24/1.4 I (tu musiałabym sporo dozbierać, ale zdaję sobie sprawę, że to szkiełko jest najlepsze ze wszystkich wymienionych).

Myślę o używanym szkle, oczywiście wcześniej przetestowanym. Które z ww jest Waszym zdaniem najlepszym rozwiązaniem? A może macie jakieś inne pomysły? W przyszłości, raczej dalszej niż bliższej, ale jednak, planuję przesiadkę na FF, dlatego jestem trochę średnio nastawiona do Sigmy 30/1.4. Co prawda można by ją wtedy sprzedać, ale wiem czy jest sens tak kombinować, może lepiej zamiast tego kupić od razu pełnoklatkowy obiektyw? Proszę o pomoc
                    Ostatnio edytowany przez poulain; 31658.
                    50d, 450D + C10-22, C50/1.4, T28-75, C55-250, kit + 580ex

Komentarz

• Eberloth
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2350

Ze stałek do cropa to polecam Sigma 18-35 1.8
                      Sprzęt - dekielek z przyległościami.
                      Fumare humanum est!

Komentarz

• poszukiwacz2006
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 824

Bierz 24 1.4 L. Będziesz zadowolona, z tym , że na ff to już będzie szeroko. Jest wystawione na giełdzie do sprzedaży, pierwsza wersja, cena przyzwoita. Miałem w rękach, wszystko ok.
                        Pozdrawiam
                        Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
                        hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Komentarz

• 7four
                          Uzależniony
                          • 2009
                          • 850

Zamieszczone przez Thomason2005
                          Taka mała uwaga. Ten wątek jest o sprzęcie do ślubów...
                          Przynajmniej jakieś urozmaicenie, niż ciągłe klepanie w kółko 2 x FF plus 35 i 85 (vs 24,50,135)

Komentarz

• poulain
                            Dopiero zaczyna
                            • 2010
                            • 29

Dziękuję za odpowiedzi Sigmą 18-35 raczej nie jestem zainteresowana z tego samego powodu, dla którego nie za bardzo chcę kupować Sigmę 30/1.4 - myślę o przejściu na pełną klatkę za jakiś czas. Jak na razie skłaniam się ku 24L, to chyba najbardziej rozwojowe szkiełko ze wszystkich, które wymieniłam. Tego konkretnego egzemplarza z giełdy raczej nie kupię, bo, tak jak wspominałam, muszę jeszcze odłożyć trochę pieniędzy więc podejrzewam, że ktoś mnie ubiegnie. Mam jeszcze jedno pytanie, trochę z innej beczki, ale wydaje mi się, że do tematu pasuje. Na jakich monitorach obrabiacie zdjęcia? Czy w okolicach 1000zł da się znaleźć coś w miarę sensownego, czy raczej trzeba liczyć trochę więcej? Przyznaję, że średnio się orientuję w tym temacie.
                            50d, 450D + C10-22, C50/1.4, T28-75, C55-250, kit + 580ex

Komentarz

• jinks
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2178

Do 1000zł szukaj używek eizo s1932 lub starszego s1931. Co do ciągłego odkładania kasy...kup używany c28/f1.8. W razie czego odsprzedasz praktycznie bezstratnie.
                              Miłego dnia
                              moja www

Komentarz

• BeatX
                                PLUS member
                                PLUS member
                                • 2007
                                • 1733

Zamieszczone przez poulain
                                Zaczynam swoją przygodę z fotografią ślubną i mam ostatnio dylemat Posiadam sprzęt taki jak w stopce i zastanawiam się nad zakupem drugiej jasnej stałki. Po kupnie 50/1.4 wprost nie mogę się z nią rozstać, a na ślubie i weselu jednak jest dość ciasna, dlatego szukam czegoś szerszego. Pod uwagę biorę następujące opcje:
                                - Canon 28/1.8 (wiele osób na niego narzeka, ale pasuje na FF)
                                - Sigma 30/1.4 A (jaśniejsza i czytałam lepsze opinie, ale tylko na APS-C)
                                - Sigma 35/1.4 (trochę musiałabym dozbierać, poza tym boję się, że 35mm będzie dla mnie nieco wąskie)
                                - Canon 24/1.4 I (tu musiałabym sporo dozbierać, ale zdaję sobie sprawę, że to szkiełko jest najlepsze ze wszystkich wymienionych).

Myślę o używanym szkle, oczywiście wcześniej przetestowanym. Które z ww jest Waszym zdaniem najlepszym rozwiązaniem? A może macie jakieś inne pomysły? W przyszłości, raczej dalszej niż bliższej, ale jednak, planuję przesiadkę na FF, dlatego jestem trochę średnio nastawiona do Sigmy 30/1.4. Co prawda można by ją wtedy sprzedać, ale wiem czy jest sens tak kombinować, może lepiej zamiast tego kupić od razu pełnoklatkowy obiektyw? Proszę o pomoc
                                Tak, to jest dylemat bardzo oryginalny.
                                Nigdzie nie poruszany ani nie zbadany.
                                Jak okiem sięgnąć, nigdzie żadnych informacji o w/w obiektywach w zastosowaniach toto ślubnego.
                                Monitor do obróbki to później, po co obrabiać na czymś co daje neutralny obraz, jak przecież żadna para młoda nie ma pro monitora, więc obróbka na samsungu 24 cale, za 400pln z MediaMarkt starczy.
                                Reklama to pikuś przy dobrym sprzęcie.
                                Moje zdjęcia: https://www.flickr.com/photos/193816559@N05/

Komentarz

Pracuję...