To jest podklejony temat.
X
X
-
-
Odp: Sprzęt do ślubów cz. IV
a to fotografowanie obrączek i sprzęt do tego nie zalicza się do ślubów?
zamiast pomóc to się czepiasz, nawet nie mając o co.SONY
Komentarz
-
Będę wdzięczna za wyrozumiałość... Nie wiem... może tylko ja mam takie szczeście, że Pary wymagają na zdjęciach wielu detali.. typu obrączki, koronki... lustrzane odbicie Pana Młodego w oczach Panny Młodej.... Ponawiam zatem prośbę o linki do zdjęć wykonanych przy pomocy pierścieni pośrednich? np. 85ka lub 100tka z pierścieniami?Komentarz
-
85Będę wdzięczna za wyrozumiałość... Nie wiem... może tylko ja mam takie szczeście, że Pary wymagają na zdjęciach wielu detali.. typu obrączki, koronki... lustrzane odbicie Pana Młodego w oczach Panny Młodej.... Ponawiam zatem prośbę o linki do zdjęć wykonanych przy pomocy pierścieni pośrednich? np. 85ka lub 100tka z pierścieniami?
100
Tylko zweryfikuj przy każdym ze zdjęć trafność szukania w opisie i tagach.Ostatnio edytowany przez homesicalien; 45285.Komentarz
-
-
Korzystasz z Canonowskich pierścieni? Są jakieś tańsze z przeniesieniem automatyki?http://www.maciejmalachowski.pl/blog...130914/005.jpg
canon 5dmk1 85 1.8 + pierścienie pośrednie.(pełen kadr)Komentarz
-
od kolegi pożyczone, ale nieoryginalne z metalowym bagnetem oraz przeniesieniem automatyki...
osobiście teraz kupiłem na m42 pierścienie, przejściówkę i obiektyw 50mm.Regulamin pkt 8.Komentarz
-
-
Zaczynam swoją przygodę z fotografią ślubną i mam ostatnio dylemat
Posiadam sprzęt taki jak w stopce i zastanawiam się nad zakupem drugiej jasnej stałki. Po kupnie 50/1.4 wprost nie mogę się z nią rozstać, a na ślubie i weselu jednak jest dość ciasna, dlatego szukam czegoś szerszego. Pod uwagę biorę następujące opcje:
- Canon 28/1.8 (wiele osób na niego narzeka, ale pasuje na FF)
- Sigma 30/1.4 A (jaśniejsza i czytałam lepsze opinie, ale tylko na APS-C)
- Sigma 35/1.4 (trochę musiałabym dozbierać, poza tym boję się, że 35mm będzie dla mnie nieco wąskie)
- Canon 24/1.4 I (tu musiałabym sporo dozbierać, ale zdaję sobie sprawę, że to szkiełko jest najlepsze ze wszystkich wymienionych).
Myślę o używanym szkle, oczywiście wcześniej przetestowanym. Które z ww jest Waszym zdaniem najlepszym rozwiązaniem? A może macie jakieś inne pomysły? W przyszłości, raczej dalszej niż bliższej, ale jednak, planuję przesiadkę na FF, dlatego jestem trochę średnio nastawiona do Sigmy 30/1.4. Co prawda można by ją wtedy sprzedać, ale wiem czy jest sens tak kombinować, może lepiej zamiast tego kupić od razu pełnoklatkowy obiektyw? Proszę o pomoc
Ostatnio edytowany przez poulain; 31658.50d, 450D + C10-22, C50/1.4, T28-75, C55-250, kit + 580exKomentarz
-
Ze stałek do cropa to polecam Sigma 18-35 1.8
Sprzęt - dekielek z przyległościami.
Fumare humanum est!Komentarz
-
Bierz 24 1.4 L. Będziesz zadowolona, z tym , że na ff to już będzie szeroko. Jest wystawione na giełdzie do sprzedaży, pierwsza wersja, cena przyzwoita. Miałem w rękach, wszystko ok.
PozdrawiamDo pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
hobbystycznie - brak czasu niestety :-(
Komentarz
-
Komentarz
-
Dziękuję za odpowiedzi
Sigmą 18-35 raczej nie jestem zainteresowana z tego samego powodu, dla którego nie za bardzo chcę kupować Sigmę 30/1.4 - myślę o przejściu na pełną klatkę za jakiś czas. Jak na razie skłaniam się ku 24L, to chyba najbardziej rozwojowe szkiełko ze wszystkich, które wymieniłam. Tego konkretnego egzemplarza z giełdy raczej nie kupię, bo, tak jak wspominałam, muszę jeszcze odłożyć trochę pieniędzy więc podejrzewam, że ktoś mnie ubiegnie. Mam jeszcze jedno pytanie, trochę z innej beczki, ale wydaje mi się, że do tematu pasuje. Na jakich monitorach obrabiacie zdjęcia? Czy w okolicach 1000zł da się znaleźć coś w miarę sensownego, czy raczej trzeba liczyć trochę więcej? Przyznaję, że średnio się orientuję w tym temacie.
50d, 450D + C10-22, C50/1.4, T28-75, C55-250, kit + 580exKomentarz
-
-
Tak, to jest dylemat bardzo oryginalny.Zaczynam swoją przygodę z fotografią ślubną i mam ostatnio dylemat
Posiadam sprzęt taki jak w stopce i zastanawiam się nad zakupem drugiej jasnej stałki. Po kupnie 50/1.4 wprost nie mogę się z nią rozstać, a na ślubie i weselu jednak jest dość ciasna, dlatego szukam czegoś szerszego. Pod uwagę biorę następujące opcje:
- Canon 28/1.8 (wiele osób na niego narzeka, ale pasuje na FF)
- Sigma 30/1.4 A (jaśniejsza i czytałam lepsze opinie, ale tylko na APS-C)
- Sigma 35/1.4 (trochę musiałabym dozbierać, poza tym boję się, że 35mm będzie dla mnie nieco wąskie)
- Canon 24/1.4 I (tu musiałabym sporo dozbierać, ale zdaję sobie sprawę, że to szkiełko jest najlepsze ze wszystkich wymienionych).
Myślę o używanym szkle, oczywiście wcześniej przetestowanym. Które z ww jest Waszym zdaniem najlepszym rozwiązaniem? A może macie jakieś inne pomysły? W przyszłości, raczej dalszej niż bliższej, ale jednak, planuję przesiadkę na FF, dlatego jestem trochę średnio nastawiona do Sigmy 30/1.4. Co prawda można by ją wtedy sprzedać, ale wiem czy jest sens tak kombinować, może lepiej zamiast tego kupić od razu pełnoklatkowy obiektyw? Proszę o pomoc
Nigdzie nie poruszany ani nie zbadany.
Jak okiem sięgnąć, nigdzie żadnych informacji o w/w obiektywach w zastosowaniach toto ślubnego.
Monitor do obróbki to później, po co obrabiać na czymś co daje neutralny obraz, jak przecież żadna para młoda nie ma pro monitora, więc obróbka na samsungu 24 cale, za 400pln z MediaMarkt starczy.
Reklama to pikuś przy dobrym sprzęcie.Moje zdjęcia: https://www.flickr.com/photos/193816559@N05/Komentarz

Komentarz