To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jinks
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2178

Odp: Sprzęt do ślubów cz. IV

Zamieszczone przez p0lish
    3. Chciałbym dokupić 85 1.8, S35 1.4 i 580EXII
    Na początek i nie tylko wystarczy. Pieniądze wydawaj ostrożnie. Z czasem sam będziesz lepiej widział czego potrzebujesz. Czasami lepiej w torbie mieć OFF-a na komary za 6zł niż L-kę za 5000zł - bo inaczej nie da się zrealizować pleneru

Jeśli bardzo potrzebujesz tego ultra-szerokiego kąta i budżet jest mały to pomyśl nad S14mm/2.8(ok. 1500zł) albo canonem 20/f2.8(ma AF, ok. 1000zł), ew. tamronem 17-35/f2.8-4.5 (bardzo fajny, ale teraz już tylko z rynku wtórnego, ok. 1000zł).
    Sam używam 17-40L. Do niedawna bardzo intensywnie. Po ostatnim zakupie C28/1.8 juz znacznie mniej. Zastanawiam się trochę nad sprzedażą L-ki
    Miłego dnia
    moja www

Komentarz

• p0lish
      Początki nałogu
      • 2011
      • 366

Zamiast OFFa mam Mugge =)
      Poki co chce kupic te 2 szkla i lampę. Nic więcej. Reszta wyjdzie podczas nauki
      Blog

Komentarz

• jamada202
        Coś już napisał
        • 2013
        • 56

#p0lish

Jeżeli chodzi o ISO w 5Ds to wcale nie jest tak jak piszesz bo 1600 jest w pełni używalne, 3200 też się nadaje jak umiesz to dobrze wykorzystać (chyba że ja mam jakąś magiczną puszkę?), jak to mi ktoś powiedział, nie wolno się bać wysokiego ISO, zresztą zależy jakie odbitki będą ale podejrzewam, że na w takim rozmiarze przy którym i tak nie będzie widać tego ziarna.

Komentarz

• Pelson
          Bywalec
          • 2010
          • 162

Zamieszczone przez jamada202
          #p0lish

Jeżeli chodzi o ISO w 5Ds to wcale nie jest tak jak piszesz bo 1600 jest w pełni używalne, 3200 też się nadaje jak umiesz to dobrze wykorzystać (chyba że ja mam jakąś magiczną puszkę?), jak to mi ktoś powiedział, nie wolno się bać wysokiego ISO, zresztą zależy jakie odbitki będą ale podejrzewam, że na w takim rozmiarze przy którym i tak nie będzie widać tego ziarna.
          Zgadzam się ale nie do końca ISO 1600 dla mnie jak najbardziej użyteczne i chyba używane najczęściej. Co do ISO 3200 to jest to już rozszerzony zakres i wolałem rozjaśnić 1600 o 1 ev na komputerze niż zdać się na soft puszki.
          6d - s 35 1.4 a - c 85 1.8 - t 16-28 2.8 - 430ex ii - yn 560 iii - s nx 10 - s nx 30 2.0
          past: 5d - 40d - 20d - c 28 1.8 - c 35 2.0 - c 17-40 4.0 l - t 90 2.8 vc - c 70-210 3.5-4.5 - t 17-50 2.8 - t 17-35 2.8-4.0

Paweł Postaleniec fotoBLOG

Komentarz

• p0lish
            Początki nałogu
            • 2011
            • 366

Faktycznie to 1600 jest bez tragedii jak się używa z głową. U mnie nadal z tyłu głowy 40d, który posiadałem jakieś 4 lata :]

Dzięki za rady odnośnie szklarni+body+palnika!
            Blog

Komentarz

• s1nn3r
              Coś już napisał
              • 2009
              • 65

Jak chcesz coś szerokiego to popatrz jeszcze na Tokine 16-28/2.8

Komentarz

• jutka222
                • 2014
                • 1

Zamieszczone przez p0lish
                1. Mam 5d + 70-200 4.03. Chciałbym dokupić 85 1.8, S35 1.4 i 580EXII
                Moim zdaniem 4.0 nie da rady, możesz go spokojnie zostawić w domu jeśli będziesz miał te dwie stałki.
                Co do wspominanego tu C28 1.8 to miałam i rzadko korzystałam, chociaż szkło kosztuje ok.2tys to wolałam zasem pracować z klasyczną 50-tką. Ogniskowa w 28 jest co najmniej dziwna jak na śluby ;-) Zmieniłam na 35 L, dokupiłam 85 1.8 i chyba niczego już mi do szczęścia nie potrzeba ;-)
                www.arenaphoto.pl

Komentarz

• bobi1326
                  Dopiero zaczyna
                  • 2014
                  • 17

Przesiadam się powoli na system Canona z systemu Sony. Sony a99 mam obstawione jak dla mnie wystarczająco (sigmy 24-70 2.8, 70-200 2.8, minolta 50 1.7, 20 2.8).
                  Teraz przeszedł czas na canona 5d mkIII. Mam ograniczony budżet, a potrzebuje praktycznie cały zestaw dla jednego fotografa (odpuszczam tele). Interesuje mnie sprzęt nowy. Zastanawiam się czy kupić sigme 24-70 2.8 czy canona 35 2.0 i 85 1.8?
                  Co Wy byście wybrali. Obrazek z sigmy 24-70 2.8 znam. Nie chciałbym mieć gorszego obrazka i gorszego af niż jest na sigmie.
                  Jakieś podpowiedzi?
                  Z góry dzięki.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Komentarz

• Wojtko
                    Bywalec
                    • 2011
                    • 152

Polecam Sigmę 35mm 1.4 DG + Canona 85mm 1.8, lub jeśli może być troszkę ciemniej i drożej Canona 100mm L

Komentarz

• tuto95
                      Dopiero zaczyna
                      • 2013
                      • 31

Ja osobiście bym zaproponował zamiast 85mm 1.8 żeby kupić 100mm 2.0. Niby oba obiektywy to bliźniacza konstrukcja jednak uważam że 100mm 2.0 daję lepszy obrazek, a przy tym to kozak pod światło Przynajmniej ja tak uważam. Na FF nie powinno być widocznej dużej różnicy w ogniskowych.
                      http://500px.com/mmet95

Komentarz

• p0lish
                        Początki nałogu
                        • 2011
                        • 366

Jeszcze 1 dylemat. Lampa. Napaliłem się na 580exii w bdb stanie. Może lepszym rozwiązaniem był by nowy Yongnuo, ale 2 szt? Zawsze to nowa lampa a w tandemie powinno dać lepsze efekty. Jak lampy tej firmy spisują się podczas intensywnej pracy? Myślałem o 565ex w tandemie + radiowy wyzwalacz
                        Blog

Komentarz

• maciek12ss
                          Początki nałogu
                          • 2012
                          • 492

yn568exII podczas intensywnej pracy spisuje się bardzo dobrze. Spokojnie polecisz serią. Na aku sanyo 2000 mah spisuje się bardzo dobrze. Kupisz dwie za za 2000 masz 2 lampy i do tego wyzwalacze yn622. Można już próbować bawić się w jakieś strobo w plenerze. Jeśli chodzi o nowy sprzęt to polecam z czystym sumieniem. Canona nowego niestety kupisz tylko jedna sztukę . Chyba że używki ale sprzęt ma służyć do pracy intensywnej jak sam określiłeś więc w używane zabawki z nie wiadomo jakim przebiegiem bym się nie pchał.
                          6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)

Komentarz

• p0lish
                            Początki nałogu
                            • 2011
                            • 366

Myślałem o modelu niższym czyli 565. Ew lampę na body dać 568 a słabszą na statywie.
                            Blog

Komentarz

• ArturBonoVox
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 684

Witam!

Szukam pewnego filmiku w sieci.
                              Japonskie wesele i dwu fotografow robiacych zdjecia, wchodzacych sobie w kadry i kadr kamerzysty.

Cos w tytule bylo: Find a photographer.

Prosze o linka.

Komentarz

• MORFu
                                Coś już napisał
                                • 2009
                                • 51

Can You Find the Photographers on Vimeo

Komentarz

Pracuję...