Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • grzegorzki
    Początki nałogu
    • 2009
    • 369

Same plagiaty -

plus Naga Bron plus Bruce Willis plus tysiące mniej znanych ... złodziei ???
    Wyroku sadu jeszcze nie było, więc używanie słów kradzież, złodziej, zaje...., podpier.... jest nie tylko niestosowne.
    6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
    Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Komentarz

• michal_sokolowski
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1159

Zamieszczone przez grzegorzki

Właśnie, też mi nie pasują przymiotniki 'ambitna' i 'ślubna', ale nie spierajmy się o słówka.
      A mi pasują

Zadziwia mnie jak niektórzy próbują umniejszać fotografii ślubnej tylko dlatego że jest "ślubna". Przecież chodzi o reportaż, o fotografowanie ludzi a ślub jest świetną okazją do tego.

I spostrzeżenie: Najwięcej do powiedzenia w kwestii zdjęć (i najbardziej zjadliwe komentarze) mają Ci, co w stopce mają pusto, dorobek fotograficzny żaden, albo prawie żaden.

Zaczynam się do tego przyzwyczajać, choć łatwo nie jest.
      moja fotografia ślubna oraz dziecięca i kobiet na CB - zapraszam!

Komentarz

• strideer
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1905

Zamieszczone przez michal_sokolowski
        A mi pasują

Zadziwia mnie jak niektórzy próbują umniejszać fotografii ślubnej tylko dlatego że jest "ślubna". Przecież chodzi o reportaż, o fotografowanie ludzi a ślub jest świetną okazją do tego.
        To wynika z prostej rzeczy: o ile reportaż jest z definicji subiektywnym, często osobistym spojrzeniem fotografa na podjęte zagadnienie, o tyle reportaż ślubny siłą rzeczy musi schlebiać gustom masowym (bo zdjęcia są też dla rodziny, która niekoniecznie musi mieć wyrobione poczucie estetyki, a prace powinny być również przystępne dla takich osób). Oczywiście - świetnie jest, kiedy zamawiający zdjęcia przyzwalają na pewne artystyczne poszukiwanie, ale to raczej rzadkie przypadki.

Komentarz

• pank
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 1502

A z jakiej niby racji reportaż ślubny nie może być osobistym spojrzeniem fotografa na podjęte zagadnienie?
          Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

• strideer
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1905

A gdzie napisałem, że nie może?

Komentarz

• michal_sokolowski
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1159

Zamieszczone przez strideer
              To wynika z prostej rzeczy: o ile reportaż jest z definicji subiektywnym, często osobistym spojrzeniem fotografa na podjęte zagadnienie, o tyle reportaż ślubny siłą rzeczy musi schlebiać gustom masowym (bo zdjęcia są też dla rodziny, która niekoniecznie musi mieć wyrobione poczucie estetyki, a prace powinny być również przystępne dla takich osób). Oczywiście - świetnie jest, kiedy zamawiający zdjęcia przyzwalają na pewne artystyczne poszukiwanie, ale to raczej rzadkie przypadki.
              Jak robię zdjęcia to myślę o tym żeby zrobić dobre zdjęcia. Para Młoda podpisując umowę zgadza się na mój "punkt widzenia", akceptuje portfolio, reportaże z bloga. Więc gust "masowy" niespecjalnie mnie interesuje. Mówię o takiej sytuacji. Oczywiście, to rzadkie przypadki, ale jednak są, więc negowanie fotografii ślubnej bo jest ślubna jest bez sensu.

Komentarz

• strideer
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1905

Chlubne wyjątki nie zaprzeczają regule.

Komentarz

• pank
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1502

A gdzie napisałem, że nie może?
                  Napisałeś że:
                  reportaż ślubny siłą rzeczy musi schlebiać gustom masowym
                  z jakiej racji musi?
                  Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

• strideer
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1905

Z racji wyjaśnionej powyżej. Do niewielu starszych osób trafiają popularne nowoczesne udziwnienia na zdjęciach, a takie osoby również są odbiorcami prac.

Komentarz

• pank
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 1502

Ale nie są zamawiającymi. Fotografów robiących świetny reportaż ze ślubów jest całkiem sporo. Nikt nic nie musi.

Komentarz

• michal_sokolowski
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1159

Z racji wyjaśnionej powyżej. Do niewielu starszych osób trafiają popularne nowoczesne udziwnienia na zdjęciach, a takie osoby również są odbiorcami prac.
                        wybacz, ale strasznie dziwne rzeczy piszesz. Odbiorcami moich prac są moi klienci - Pary Młode. To one płacą, to one akceptują to co robię - a jak nie akceptują to mówimy sobie "do widzenia" i po temacie.

Nadal twierdzisz że nie można ambitnie, niezależnie ?

Komentarz

• strideer
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1905

Zamieszczone przez michal_sokolowski
                          Nadal twierdzisz że nie można ambitnie, niezależnie ?
                          Ochłońcie trochę z pankiem - gdzie napisałem, że nie można? Napisałem jedynie, że reportaż ślubny rządzi się nieco innymi prawami od reportaży prasowych, które są publikowane w magazynach i oceniane przez jury nagród Pulitzera czy WPP.

Komentarz

• pank
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 1502

To może czytaj co piszesz, reportaż to reportaż, fotografów do wyboru jest dużo jedni schlebiają inni nie, nie ma tu żadnej reguły, nikt nic nie musi.

Komentarz

• strideer
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1905

Jest jedna reguła, której zdajesz się nie zauważać: fotografia ślubna póki co nie została dziedziną sztuki - nawet wbrew narcystycznym zapędom wielu fotografów. Już o tym pisałem. Pomyśl trochę dlaczego.

Komentarz

• michal_sokolowski
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 1159

Jest jedna reguła, której zdajesz się nie zauważać: fotografia ślubna póki co nie została dziedziną sztuki - nawet wbrew narcystycznym zapędom wielu fotografów. Już o tym pisałem. Pomyśl trochę dlaczego.
                                dziedziną sztuki nie została, ale są reportaże które można oglądać jak dzieła sztuki..

są sesje plenerowe które można oglądać jak dzieła sztuki.

To znaczy - dla mnie są.

(...)
                                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                                i nie piszę oczywiście o swoich zdjęciach.
                                Ostatnio edytowany przez michal_sokolowski; 3388. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

Pracuję...