X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MariuszM
    Początki nałogu
    • 2007
    • 245

Odp: Zmiana statusu zamówienia przez sklep internetowy

Panowie,

są dwie sytuacje:

1) anulowanie zamówienia w przypadku rzeczy, w której sklep nie ma na stanie, a którą zwyczajowo ściąga od dostawcy pod konkretne zamówienie. Może tak być, że sklep sprzedawał na tych zasadach towar wcześniej i nie było problemu z dostępnością. Nagle coś się stało, urwało, i towaru nie ma i nie będzie. Ja o to nie mam pretensji, bo rozumiem zasadę działania sklepu internetowego - brak magazynu i związanych z tym kosztów skutkuje niższą ceną. Godzę się na to, bo chcę kupić taniej. Zresztą, jako klienci, oczekujemy dużego wyboru (firmy, modele, kolory) A kto i gdzie ma to wszystko trzymać? Oczywiście, dobry sklep w opisie przedmiotu napisze: towar na zamówienie, towar dostępny w przeciągu x dni roboczych. Jak anulują zamówienie i przeproszą szkody wielkiej nie ma....

2) anulowanie zamówienia, bo: ktoś się pomylił i wystawił zbyt niską cenę / celowo zaniżył cenę żeby "złapać" klienta, najwyżej zrezygnuje.
    Drugi przypadek jest ewidentny i z takimi handlowcami nie chcę mieć nic wspólnego, ale myślę, że to przypadki marginalne /w uznanych sklepach/.

W pierwszym przypadku wszystko zależy od rozwoju sytuacji.
    Dobry sklep przeprosi i zaproponuje rabat. W takiej sytuacji dochodzenie swoich racji na drodze sądowej uważam za - delikatnie mówiąc - działanie nieeleganckie.
    Gorzej, jak sklep wali ściemę i robi z nas wała (towaru niby nie ma, a faktycznie można go kupić w innej-wyższej cenie lub towar jest ogólnodostępny). Wówczas warto przemyśleć, czy jednak nie dochodzić swoich racji przed sądem.
    Biegam, bo lubię

Komentarz

• 7four
      Uzależniony
      • 2009
      • 850

I sklep przed sądem udowodni, że w ich regulaminie, który kupujący zaakceptował, jest napisane że mają prawo do wycofania się z transakcji bez podania przyczyny

Komentarz

• piast9
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3267

Zamieszczone przez MariuszM
        (...) Oczywiście, dobry sklep w opisie przedmiotu napisze: towar na zamówienie, towar dostępny w przeciągu x dni roboczych. Jak anulują zamówienie i przeproszą szkody wielkiej nie ma....
        Dodatkowo taki sklep nie powinien pobierać pieniędzy za towar zanim przynajmniej jego dostawa nie zostanie zaklepana. A najlepiej dopóki sklep nie będzie przedmiotu miał w rękach. A tak zazwyczaj kupujemy coś, przy czym nie ma napisanego faktu sprowadzania przedmiotu na zamówienie a po zakupie jesteśmy od razu przekierowani na PayU czy inny wynalazek. Takie coś powinno być niedopuszczalne.
        650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Bolek02
          Pełne uzależnienie
          • 2010
          • 3225

Zamieszczone przez 7four
          I sklep przed sądem udowodni, że w ich regulaminie, który kupujący zaakceptował, jest napisane że mają prawo do wycofania się z transakcji bez podania przyczyny
          Co ty wypisujesz, zastanów się - nie ma takiego prawa w tym Kraju. Nie można sobie tworzyć regulaminu jak się podoba, od tego są obowiązujące przepisy jako wykładnia prawa.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez piast9
          Dodatkowo taki sklep nie powinien pobierać pieniędzy za towar zanim przynajmniej jego dostawa nie zostanie zaklepana. A najlepiej dopóki sklep nie będzie przedmiotu miał w rękach. A tak zazwyczaj kupujemy coś, przy czym nie ma napisanego faktu sprowadzania przedmiotu na zamówienie a po zakupie jesteśmy od razu przekierowani na PayU czy inny wynalazek. Takie coś powinno być niedopuszczalne.
          Czytamy aby ten sam wątek ? Przecież jak byk w pierwszym poście stoi napisane, że towar jest, tylko teraz drożej niż było wcześniej w momencie sprzedaży.
          Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• Kolekcjoner
            Obertroll
            • 2006
            • 18766

Zamieszczone przez 7four
            Nie jestem prawnikiem ale nie udowodni przypadkiem w ten sposób że łamie prawo - faktem jest że sędziemu bardzo ułatwią zadanie .
            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
            Kapitan Wagner

Komentarz

• homesicalien
              Początki nałogu
              • 2012
              • 295

Dziękuję Wam za zaangażowanie. Chronologicznie:
              1 - dodaję do koszyka, podaję dane, składam zamówienie
              2 - dostaję mail nr 1 o statusie potwierdzający, że dostali moje zamówienie z uwagą, że to nie oznacza przejścia do realizacji zamówienia; jest tam ta sama kwota, co na stronie i nr rachunku do przelewu
              3 - przelewam kasę natychmiast
              4 - 2-3h później dostaję maila, że mieli błąd w systemie i nie mogą zaakceptować mojego zamówienia
              5 - od razu potem od nich mail nr 2 o statusie zmieniający "potwierdzone" na "anulowane"
              6 - cena sprzętu rośnie do absurdalnych 9999
              7 - mail nr 1 ode mnie, że dokonałem wszystkich czynności niezbędnych do zrealizowania zamówienia i oczekuję, że zostanie ono zrealizowane
              8 - kilka godzin później mail nr 3 o statusie zmieniający "anulowany" na "w realizacji"
              9 - mail nr 4 o statusie zmieniający "w realizacji" na "zwrot wpłaty"
              10 - mail nr 2 ode mnie, że ze względu na zawarcie umowy będące następstwem podania statusu "realizacja zamówienia", nie interesuje mnie zwrot wpłaty, ale realizacja zamówienia
              11 - cena z "mojej" atrakcyjnej zmienia się na przeciętną
              Obecnie nawet nie wiem, czy ten sprzęt w dalszym ciągu jest dostępny
              Ostatnio edytowany przez homesicalien; 45285.

Komentarz

• Merde
                Grzeczny i układny podpis
                • 2008
                • 7756

Zamieszczone przez piast9
                Dodatkowo taki sklep nie powinien pobierać pieniędzy za towar zanim przynajmniej jego dostawa nie zostanie zaklepana.
                Nie da się nie przyjąć przelewu, można tylko oddać kasę.
                I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• poszukiwacz2006
                  Uzależniony
                  • 2007
                  • 824

Teraz wygląda to trochę inaczej. Skoro była uwaga, że jeszcze nie przeszli do realizacji zamówienia, tylko je przyjęli, to trochę się pospieszyłeś z wpłatą. Ale nie znam regulaminu sklepu i ich procedury, o której pisali w mejlach do Ciebie. Jedyne wyjście - odbieraj kasę i szukaj innej oferty.
                  Ostatnio edytowany przez poszukiwacz2006; 13275.
                  Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
                  hobbystycznie - brak czasu niestety :-(

Komentarz

• homesicalien
                    Początki nałogu
                    • 2012
                    • 295

Zamieszczone przez poszukiwacz2006
                    Teraz wygląda to trochę inaczej. Skoro była uwaga, że jeszcze nie przeszli do realizacji zamówienia, tylko je przyjęli, to trochę się pospieszyłeś z wpłatą. Ale nie znam regulaminu sklepu i ich procedury, o której pisali w mejlach do Ciebie. Jedyne wyjście - odbieraj kasę i szukaj innej oferty.
                    Otrzymałem mail mówiący o przyjęciu do realizacji. Nawet jeśli wg regulaminu powinienem wpłacić po tym komunikacie, nie widzę problemu w tym, że zrobiłem to przed nim.

Komentarz

• fhumargo
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 116

Ja czekałbym na zwrot kasy-oby szybko oddali
                      Podał info tego sklepu innym aby nie zostali nabici w butelkę jak Ty.
                      Omijał ten sklep z daleka.
                      Sąd to długa i nerwowa walka. Możesz wygrać , przegrać a do wyroku sądu kasy ani sprzętu nie dostaniesz.
                      A mam pytanie to Ciebie i innych co zrobisz jak zwrot kasy wpłynie na Twoje konto-bo rozumiem ze jeszcze nie oddali?
                      7D,EX600,70-200/2,8IS,17-55/2,8,10-22/3,5-4,5

Komentarz

• homesicalien
                        Początki nałogu
                        • 2012
                        • 295

Ogólnie do tej pory bałem się, że mi oddadzą, bo nie będe wiedział, co zrobić: odsyłać, czy nie. Jednak teraz, kiedy pomimo wczorajszego maila, dotąd nie mam zwrotu kasy, zaczynam się zastanawiac o co kaman.
                        Ale na ceneo 4,5 gwiazdki, kilkanaście tysięcy opinii. W firmie krzak nie połasiłbym się nawet na taką okazję.

Komentarz

• fhumargo
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 116

Skoro jeszcze nie odesłali to może tez myślą jak rozwiązać sprawę.
                          To może bombarduj ich mailami ze czekasz na zakupiony sprzęt i jak nie wywiążą sie z transakcji to zrobisz im koło pióra. Do każdego maila załączając potwierdzenia zapłaty-przelewu.
                          Może w końcu dla świętego spokoju ulegną .
                          A jak ktoś dał ciała z ich strony to niech poniesie za to konsekwencje ( dołoży z własnej kieszeni różnice )
                          Ostatnio edytowany przez fhumargo; 4919.
                          7D,EX600,70-200/2,8IS,17-55/2,8,10-22/3,5-4,5

Komentarz

• mysiaty
                            Coś już napisał
                            • 2012
                            • 95

Nie ma na co czekać.

Już parę osób pisało:

1.Wizyta lub telefon do UOKiK-porada za darmo.Możesz nawet zadzwonić do kilku rzeczników.Chyba każde miasto wojewódzkie ma takowego.

2.Lektura za darmo

i pismo o wydanie towaru na podstawie zawartej umowy.Sam takie sklecisz.

3.Porada prawnika.

4.O wpłacona kasę się nie martw.Odzyskasz.Może już puścili przelew.Bierz i kupuj gdzie indziej.Zapomnij o pkt 1-3.

Dla mnie , laika , jeżeli towar jest pokazany na stronie sklepu wraz z ceną i komentarzem,że jest dostępny.Dodaję go do koszyka,wybieram sposób zapłaty przelewem i dostaję mejla zwrotnego ze sklepu , że otrzymali moją "chęć zawarcia umowy" i podają nr konta, to ta umowa jest już zawarta .

Dlatego bardzo proszę o podanie o jaki sklep chodzi, bo tez chcę parę rzeczy od nich kupić 30 % taniej

Komentarz

• 7four
                              Uzależniony
                              • 2009
                              • 850

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                              Nie jestem prawnikiem ale nie udowodni przypadkiem w ten sposób że łamie prawo - faktem jest że sędziemu bardzo ułatwią zadanie .
                              No właśnie, pokaż mi przepis, art. w którym jest napisane, że sprzedawca łamie prawo. Wszelkie informacje na takie tematy dotyczą tylko prawa odstąpienia konsumenta od umowy (z wyjatkami ). Uwazasz ze przy zawieranych umowach , jedna ze stron nie ma prawa nigdy odstapic od umowy? (Pomijam tlumaczenia o sprawch technicznych, kurs euro poszedl w gore, dystrybutor podniosl ceny itp)

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez 7four
                              No właśnie, pokaż mi przepis, art. w którym jest napisane, że sprzedawca łamie prawo. Wszelkie informacje na takie tematy dotyczą tylko prawa odstąpienia konsumenta od umowy (z wyjatkami ). Uwazasz ze przy zawieranych umowach , jedna ze stron nie ma prawa nigdy odstapic od umowy? (Pomijam tlumaczenia o sprawch technicznych, kurs euro poszedl w gore, dystrybutor podniosl ceny itp)
                              Odnośnie regulaminów:

http://www.eporady24.pl/regulamin_sprzedazy_przez_internet,artykuly,17,110 ,900.html

Komentarz

• Kolekcjoner
                                Obertroll
                                • 2006
                                • 18766

Zamieszczone przez 7four
                                No właśnie, pokaż mi przepis, art. w którym jest napisane, że sprzedawca łamie prawo.
                                Może przeczytaj pierwsze trzy słowa mojego postu - to powinno Ci rozjaśnić kwestię co mogę znaleść na ten temat .
                                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                                Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...