X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • 7four
    Uzależniony
    • 2009
    • 850

Odp: Zmiana statusu zamówienia przez sklep internetowy

Zamieszczone przez ramzes63
    Normalna kolej rzeczy zapłaciłeś pieniędzmi których faktyczni nie posiadasz...i za to odpowiednio do kwoty doliczany jest % do zadłużenia.
    Czym dłużej nie uzupełnisz środków tym więcej tracisz. Nie wiem ile naliczają polskie banki i takiej informacji nie jestem w stanie udzielić.
    Jak zauważyłeś zwrot gotówki idzie na kartę, i owszem ale do kilku dni roboczych. Kwota 2400pl nie jest jakąś bajońską sumą,ale dlaczego kupujący ma ponosić straty?
    W imię czego?
    Zapewne większość z nas natrafiając na taką promocję , skorzystała by z niej.
    Dziwi mnie tylko że do tego czasu kupujący nie skorzystał z porady UOKiK która jest bezpłatna i fachowa.
    Karty VISA maja to do siebie ze jest okres rozliczeniowy, dostaje sie wyciag, ma sie jeszcze iles dni na splate karty.
    Jezeli te pieniadze wroca na karte w tym czasie (sklep je zwroci na karte, bo do tej teorii sie odnosimy) posiadacz karty nic nie straci, jak dobrze pojdzie jest to kilkadziesiat dni ( ja mam chyba 59 dni)
    Moze karty nie splacic w terminie, wtedy placi minimalna kwote, a reszta jest zdrowo oprocentowana.
    Ale ta strata jest tylko i wylacznie z winy posiadacza karty ktory nie zlikwidowal zadluzenia na czas.

--- Kolejny post ---

A mnie dziwi jeszcze dlaczago kupujacy milczy na temat regulaminu sklepu

Komentarz

• ramzes63
      Dopiero zaczyna
      • 2009
      • 30

Zamieszczone przez 7four
      Jezeli te pieniadze wroca na karte w tym czasie (sklep je zwroci na karte, bo do tej teorii sie odnosimy) posiadacz karty nic nie straci, jak dobrze pojdzie jest to kilkadziesiat dni ( ja mam chyba 59 dni)
      Gdyby tak było to banki które tak robią zniknęły by z rynku z powodu nierentowności.
      Nie wprowadzaj ludzi w błąd, od każdego użycia karty masz naliczany procent , to nie jest karta debetowa tylko kredytowa.
      Dobrze było by gdyby od zaciągniętego kredytu nie pobierali odsetek. Rację masz jedynie w tym że mniej płacisz jak spłacisz w okresie rozliczeniowym.
      Ale ja nie mam nic za free, ups ( zwiększenie limitu jest free )

Nawet smo posiadanie karty(z określonym limitem) wiąże się z opłatami.
      Naliczanie odsetek jest skomplikowane dla przeciętnego '' Kowalskiego'' również dla mnie
      Wiem z doświadczenia że np. obroty bezgotówkowe są mniej oprocentowane jak gotówkowe.
      No chyba że w PL banki są tak szczodre ze jednak wszystko jest za free...
      Ostatnio edytowany przez ramzes63; 27828.

Komentarz

• rostek andrzej
        Bywalec
        • 2008
        • 218

Ale wymiana Najlepiej zalejcie sądy milionem takich spraw, skoro nie mają nic do roboty. A potem do Strasburga
        Widać że jednak Polska mentalność zmienia się bardzo powoli. Wciąż króluje podejście kto kogo wy....ma

Komentarz

• Kolekcjoner
          Obertroll
          • 2006
          • 18766

A co w takim razie powiedzieć o takim USA gdzie do sądu możesz trafić nawet za zanieczyszczanie powietrza własnymi wyziewami .
          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
          Kapitan Wagner

Komentarz

• 7four
            Uzależniony
            • 2009
            • 850

Zamieszczone przez ramzes63
            Gdyby tak było to banki które tak robią zniknęły by z rynku z powodu nierentowności.
            Nie wprowadzaj ludzi w błąd, od każdego użycia karty masz naliczany procent , to nie jest karta debetowa tylko kredytowa.
            Dobrze było by gdyby od zaciągniętego kredytu nie pobierali odsetek. Rację masz jedynie w tym że mniej płacisz jak spłacisz w okresie rozliczeniowym.
            Ale ja nie mam nic za free, ups ( zwiększenie limitu jest free )

Nawet smo posiadanie karty(z określonym limitem) wiąże się z opłatami.
            Naliczanie odsetek jest skomplikowane dla przeciętnego '' Kowalskiego'' również dla mnie
            Wiem z doświadczenia że np. obroty bezgotówkowe są mniej oprocentowane jak gotówkowe.
            No chyba że w PL banki są tak szczodre ze jednak wszystko jest za free...
            Oczywiście że w błąd wprowadzam, kupuje coś za 2000 zł, na wyciągu do zapłaty mam 2000 zł, termin spłaty określony.
            I nie płacę za kartę, jest za free. Więc nie wiem o czym rozmawiamy teraz.

--- Kolejny post ---

A procent to płaci sprzedawca, który jest pewnie i tak doliczony w cene towaru, niezależnie czy płacisz kartą czy gotówką.

--- Kolejny post ---

Ale nie zdziwie się jeżeli w Irlandii tak jest, ale to nie ten przypadek.

Komentarz

• ramzes63
              Dopiero zaczyna
              • 2009
              • 30

Zamieszczone przez 7four
              Oczywiście że w błąd wprowadzam, kupuje coś za 2000 zł, na wyciągu do zapłaty mam 2000 zł, termin spłaty określony.
              I nie płacę za kartę, jest za free. Więc nie wiem o czym rozmawiamy teraz.

--- Kolejny post ---

A procent to płaci sprzedawca, który jest pewnie i tak doliczony w cene towaru, niezależnie czy płacisz kartą czy gotówką.
              Nie mam zamiaru się z Tobą sprzeczać, bo nie znam warunków i zasad na jakich w PL są one wydawane. Twierdzisz że utrzymanie karty kredytowej nic Cię nie kosztuje - nie mam żadnego powodu żeby nie wierzyć. Jak jeszcze nie pobierają nic za wypłatę środków z karty kredytowej to macie jak w niebie.
              Ostatnio edytowany przez ramzes63; 27828.

Komentarz

• rostek andrzej
                Bywalec
                • 2008
                • 218

Dobry jest też taki kontekst "Sklep się pomylił, jeśli chcą być w porządku powinni mi teraz dosłać wraz z przeprosinami jakiś miły gift"

Komentarz

• DarekB
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 182

Odnośnie kart kredytowych...
                  @ramzes63 - nie wprowadzaj ludzi w błąd! Jeśli nie masz o czymś pojęcia, to lepiej się nie wypowiadaj!
                  A to, że 7four potrafi korzystać z karty kredytowej, a Ty nie potrafisz i musisz ponosić koszty komentować nie będę.

Odnośnie meritum sprawy IMHO sprawa sądowa nie jest żadnym rozwiązaniem bo przy opieszałości naszej Temidy, to w chwili rozstrzygnięcia sprawy, nawet na korzyść kupującego, dany przedmiot może kosztować 1500zł ;-)

Komentarz

• 7four
                    Uzależniony
                    • 2009
                    • 850

A kupujący płacił przelewem, więc darujmy temat rozważania zakupy za pomocą karty kredytowej i ponoszonych kosztów, które miałby sąd zasądzać. Lekki off-top.

Komentarz

• ramzes63
                      Dopiero zaczyna
                      • 2009
                      • 30

Zamieszczone przez DarekB
                      Odnośnie kart kredytowych...
                      @ramzes63 - nie wprowadzaj ludzi w błąd! Jeśli nie masz o czymś pojęcia, to lepiej się nie wypowiadaj!
                      A to, że 7four potrafi korzystać z karty kredytowej, a Ty nie potrafisz i musisz ponosić koszty komentować nie będę.

Odnośnie meritum sprawy IMHO sprawa sądowa nie jest żadnym rozwiązaniem bo przy opieszałości naszej Temidy, to w chwili rozstrzygnięcia sprawy, nawet na korzyść kupującego, dany przedmiot może kosztować 1500zł ;-)
                      Jak nie zdążyłeś przeczytać w moim ostatnim poście, są różnice w opłatach kart kredytowych pomiędzy PL a np.Irlandią gdzie mieszkam od dawna.
                      Co do korzystania z kart bądź spokojny daję radę. Jak chcesz to podrzucę ci na priv.(żeby nie robić off-topu) zasady jakie obowiązują tutaj to się zaznajomisz .

Komentarz

• Merde
                        Grzeczny i układny podpis
                        • 2008
                        • 7756

Zamieszczone przez rostek andrzej
                        Dobry jest też taki kontekst "Sklep się pomylił, jeśli chcą być w porządku powinni mi teraz dosłać wraz z przeprosinami jakiś miły gift"
                        Ciekawe jaki gift by zaproponował, gdyby pomyłka była po jego stronie :-)

Chyba nie ma sensu się spierać, kto miał zrozumieć, ten zrozumiał.
                        I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• homesicalien
                          Początki nałogu
                          • 2012
                          • 295

Brak dostępności towaru w Polsce i wyczerpanie się zapasów. To jedyne 2 powody ewentualnego anulowania zamówienia wymienione w regulaminie. Poza tym nie znalazłem tam nic, co dotyczyłoby mojej sprawy i budziło wątpliwości. Co więcej, okazało się, że wpłaty dokonałem dokładnie w tym momencie, w jakim wymaga sklep, czyli natychmiast po potwierdzeniu zamowienia.
                          W pn kolejna próba kontaktu z UOKiK.

Komentarz

• mysiaty
                            Coś już napisał
                            • 2012
                            • 95

Zamieszczone przez Merde
                            Ciekawe jaki gift by zaproponował, gdyby pomyłka była po jego stronie :-)

Chyba nie ma sensu się spierać, kto miał zrozumieć, ten zrozumiał.
                            Ale żeby nie było nudno, to jeden zrozumiał tak, a drugi inaczej.

Komentarz

• Merde
                              Grzeczny i układny podpis
                              • 2008
                              • 7756

Zamieszczone przez homesicalien
                              W pn kolejna próba kontaktu z UOKiK.
                              Brawo, dokop im.
                              A potem naślij na nich skarbówkę, PIP i straż miejską. Tak trzymać!
                              I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• Kolekcjoner
                                Obertroll
                                • 2006
                                • 18766

Zamieszczone przez Merde
                                Brawo, dokop im.
                                A potem naślij na nich skarbówkę, PIP i straż miejską. Tak trzymać!
                                W szczególności skarbówkę, to się przecież powoli staje normalną procedurą w konkurowaniu na rynku .
                                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                                Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...