X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fristajlor
    Bywalec
    • 2007
    • 244

Odp: Komputer dla fotografa 2014

Zamieszczone przez Przemek_PC
    Czyli napewno nie ma sensu brac karty nVidia z 4GB pamieci.
    Też tak z początku pomyślałem ale chyba nie ma takich u nVidii, które byłyby zgodne z OpenCL 1.1 i miały 2GB:

Seria kart graficznych GeForce GTX 900M | Układy graficzne do laptopów | NVIDIA
    Kup karty graficzne GeForce i gamingowe komputery PC | NVIDIA

Jeszcze jeden czynnik, który też warto jakoś zważyć ze strony producenta programu:

Memory speed: Currently cards are offered with DDR3 or GDDR5 memory. The latter is faster. Another factor is memory bus width: a 256 bits memory bus can transfer double the amount of data compared to bus a 128 bits wide.

Na początku kupię chyba kompa bez karty i z czasem ją dokupię jeżeli będę niezadowolony z efektów. Dysk SSD kupię większy i innej marki: Samsung SSD 850 Series Pro 256GB 2,5" (MZ-7KE256). Natomiast zamiast dysku SSHD przymierzam się do: SEAGATE BARRACUDA (ST2000DM001). Dzięki wszystkim za udział w dyskusji
    macrozone - forum o makrofotografii | flickr.com/maciejnielubowicz/

Pozdrawiam
    MAck

Komentarz

• pe.en.de
      Początki nałogu
      • 2009
      • 321

Komputer do Photoshopa (lub innego programu do edycji grafiki)
      Komputer do pracy w Photoshopie powinien być przede wszystkim wyposażony w dużą ilość pamięci. Niezbędne minimum do bardzo podstawowej obróbki zdjęć to 8 GB. Profesjonaliści pracują na komputerach wyposażonych w 16 GB, a nawet więcej. Niemalże konieczny jest pojemny nośnik SSD, najlepiej taki, na którym Photoshop będzie mógł zająć nawet 50–70 GB. Procesor to tak naprawdę drugorzędna kwestia, choć oczywiście istotna. Komputer z Core i7, tradycyjnym dyskiem twardym i 8 GB pamięci operacyjnej będzie i tak wolniejszy od takiego z Core i3, 16 GB pamięci i nośnikiem SSD o pojemności przynajmniej 128 GB.

na tej stronie dowiecie się jaki zestaw komputerowy będzie najlepszy do programów których używacie:
      Jaki komputer dla profesjonalisty? :: PCLab.pl
      Starając się być obiektywnym, wyrażam jednak subiektywną opinę.

Komentarz

• cobalt
        Pełne uzależnienie
        • 2012
        • 1513

Odgrzewam temacik, bo po 15 latach chyba trzeba się pożegnać z Athlonem 64 Dual Core 4400+ i Windowsem XP-64 Pro.

Przymierzam się do:
        - płyta główna - MSI Z97 Gaming 3: MSI Z97 GAMING 3 (Z97 2xPCI-E DDR3) - Płyty główne Socket 1150 - Sklep komputerowy - X-KOM.PL
        - procesor - Intel i5-4690: Intel i5-4690 3.50Hz 6MB BOX - Procesory Core i5 (1150) - Sklep komputerowy - X-KOM.PL
        - pamięci - G.Skill DDR3 16GB (2x8GB): G.SKILL 16GB 2400MHz TridentX CL10 (2x8192) - Pamięć DDR3 - Sklep komputerowy - X-KOM.PL
        - dyski wykorzystam ze starego kompa - 1szt SSD Intel 120GB + 1szt WD 1TB
        - zewnętrzną grafikę odpuszczam sobie
        - system Win 8.1 - 64 Pro.

Jak to jest z tymi pamieciami na 2400MHz. Czy warto ustawiać na płycie głównej na max (2400), czy lepiej jednak Auto?
        C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
        www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• crazy
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1554

Zupełnie niepotrzebne takie pamięci 2400, ustawiasz auto. Płyta skoro nie chcesz grafiki tez zbędna tak wypasiona.
          Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Komentarz

• cobalt
            Pełne uzależnienie
            • 2012
            • 1513

Zamieszczone przez crazy
            Zupełnie niepotrzebne takie pamięci 2400, ustawiasz auto. Płyta skoro nie chcesz grafiki tez zbędna tak wypasiona.
            Płyta obsługuje pamięci do 3300, jest perspektywiczna. To kręgosłup każdego PC. Nerkę (np procek) zawsze można sobie wymienić na coś lepszego .
            Pamięci zostaną na 100%.
            Grafiki nie wkładam, ale nie wiem, co będzie jutro albo za rok.
            www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• crazy
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1554

Nie zauważysz żadnej różnicy między 1600 a 2400 a myślenie przyszłościowe w IT jest zgubne i nie potrzebne ponieważ za szybko się wszystko zmienia. Mówiąc o grafice myślałem o płycie z jednym slotem pcie

Komentarz

• Przemek_PC
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2456

Plyta perspektywiczna? A za cztery lata jaka bedzie podstawka pod procesor? Taka jak w tej plycie? Kupowanie perspektywicznych plyt moim zdaniem jest bez sensu. Lepiej juz kupic perspektywiczna obudowe taka w ktorej bedzie miejsce np na chlodzenie wodne.

Komentarz

• crazy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1554

Otoz to, wolałbym więcej pamięci zamiast wypasnej płyty

Komentarz

• cobalt
                    Pełne uzależnienie
                    • 2012
                    • 1513

Zamieszczone przez crazy
                    Otoz to, wolałbym więcej pamięci zamiast wypasnej płyty
                    Więcej pamięci? Myślałem, że 16GB do PS spokojnie mi wystarczy.

Obudowę i zasilacz mam OK, nie kupuję nic lepszego:
                    - zasilacz 550W Corsair VS Series 550W 80PLUS BOX - Zasilacz komputerowy - Sklep komputerowy - X-KOM.PL
                    - obudowa Corsair Carbride SPEC-01 czarno-czerwona - Obudowa ATX/BTX - Sklep komputerowy - X-KOM.PL
                    www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• crazy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1554

Przy większych operacjach lub bardziej złożonych rzeczach trochę mało aczkolwiek wystarcza, Corel jest bardziej pamieciozerny

Komentarz

• cobalt
                        Pełne uzależnienie
                        • 2012
                        • 1513

Zobaczę jak to będzie na zintegrowanej grafice.
                        Z czasem może dokupię drugi dysk SSD (jako podstawowy), ale już jako karta na M.2.
                        www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• Przemek_PC
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 2456

Zamiast drogiej plyty i pamieci, ktorej potencjalu nie wykorzystasz kupilbym procesor z literka K , porzadne chlodzenie i podkrecilbym go. Daloby to realny zysk wydajnosci w porownaniu do plyty "gaming" z dwoma pustymi gniazdami pci-e i pamieci pracujacych na pol gwizdka.

Komentarz

• Bangi
                            Moderator
                            • 2010
                            • 5117

Koledzy ! Doradźcie. Dotychczas w ogóle nie myślałem o laptopie, ale ostatnio jednak na różnych wyjazdach mi brakuje.
                            Potrzebuję laptopa przede wszystkim do tego, by od czasu do czasu przejrzeć strony i do tymczasowego archiwum zdjęć na wyjazdach jak już zabraknie miejsca na kartach. Na pewno nie będę się na nim bawił w obróbkę.
                            Zależy mi tak naprawdę na budżetowym zestawie, nie musi to być nowe.
                            I teraz pytanie? Czy warto kupić coś takiego T410 i5 2x2,4 4GB 160GB W7 PRO REF. (GW) w Morele.net ???
                            Opinie kupujących pozytywne... Ze swojej strony widzę, że dysk dość mały, ale to akurat być może bym zmienił na jakiś SSD, mam na stacjonarce pod system i jestem mega zadowolony.
                            Pomóżcie.

P.S. Podając linka jak wyżej nie mam na celu niczego reklamować i nie jestem w żaden sposób związany ze sklepem, poza tym, że od czasu do czasu coś u nich kupuję.
                            SAMOLOTY CB
                            SAMOLOTY lotnictwo.net
                            SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• Przemek_PC
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 2456

Wystarczyc wystarczy ale backup zdjec na laptopie to sredni pomysl. Moze lepiej tablet do internetu i dokupic wiecej kart na zdjecia?

Komentarz

• Bangi
                                Moderator
                                • 2010
                                • 5117

Wiem, że backup to słaby pomysł i nie taka jest intencja. Chodzi raczej o backup awaryjny (rzadko się zdarza by mi kart brakło), ale jak już wyjadę gdzieś na wakacje dalej to czasem jednak brakuje.
                                A kupował ktoś z Was kiedyś takie używki ?
                                SAMOLOTY CB
                                SAMOLOTY lotnictwo.net
                                SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

Pracuję...