X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Heldbaum
    Uzależniony
    • 2021
    • 993

Odp: Sytuacja w branży eventowej w 2023 roku

Czy ten Kartezjusz, to facet, co robi mapy? Nie przypominam sobie, żeby się mnie taki któś kłaniał...

Co ma wspólnego zgoda na publikowanie na stronie szkoły, zdjęć z życia szkoły, wyrażona jednorazowo, do faktu, że fotograf przychodzi rok w rok i robi zdjęcia wszystkim uczniom? I to za każdym razem inny? Przecież o tym była tu mowa. Długo jeszcze będziesz bawił się w sofistyka i przytaczał nazwiska znanych filozofów? Czy już Ci się skończyli pomysły?
    http://glebsky.pl/ Mój blog fotograficzny, oraz http://flickr.com/photos/197047644@N07/ dla tych, którzy z jakichś powodów chcieliby zobaczyć moje zdjęcia

Komentarz

• atsf
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 4832

Ja robiłem zdjęcia w szkołach, w przedszkolach, na ślubach w kościołach, na koloniach, jeszcze w czasach, gdy nikt nawet nie śmiał oczekiwać jakiejś doli z tego tytułu, a jak się to zaczęło robić popieprzone, to akurat przypadkowo zakończyłem tę działalność, i się wziąłem za zwierzątka, bo ich się nie muszę pytać o żadne zgody, i jest mi z tym byczo
      EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• candar
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 3366

Ostatnio nawet półki w sklepach mięsnych mają awarię (wiadomo o co chodzi - tylko jeżdżący hulajnogami mogą nie wiedzieć)

Nowy kwiatek z rodzimego podwórka!

Przy obecnych cenach życia oraz sprzętu cały czas łatwo znaleźć kretynów (inaczej nie można ich nazwać), którzy chcą i będą pracować za kubek kawy przez bite pięć godzin na evencie biznesowym !!!!!!!!!!!! Patrząc na ilość odpowiedzi to chętnie zlecę takiemu jednemu z drugim kretynowi, aby w ramach barteru (codziennie stawiam piwo i kawę) wyremontowali mi kuchnię. W ramach barteru zrobię im również portfolio na stronę z efektami ich pracy (makro ze zbliżeniami wszelkich niedociągnięć).

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: Przechwytywaniebarter.PNG
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 27,4 KB
ID: 2101149
        Ostatnio edytowany przez candar; 18138.
        Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• Kolekcjoner
          Obertroll
          • 2006
          • 18766

Zamieszczone przez candar
          Przy obecnych cenach życia oraz sprzętu cały czas łatwo znaleźć kretynów (inaczej nie można ich nazwać), którzy chcą i będą pracować za kubek kawy przez bite pięć godzin na evencie biznesowym !!!!!!!!!!!! Patrząc na ilość odpowiedzi to chętnie zlecę takiemu jednemu z drugim kretynowi, aby w ramach barteru (codziennie stawiam piwo i kawę) wyremontowali mi kuchnię. W ramach barteru zrobię im również portfolio na stronę z efektami ich pracy (makro ze zbliżeniami wszelkich niedociągnięć).
          Problem branży foto to zbyt niski próg wejścia przy małym rynku zleceń i niemal zerowych kosztach. Co przy niezbyt mierzalnych końcowych efektach powoduje, że niemal każdy może próbować sił. Porównanie tego z bardzo rozbudowanym rynkiem budowlanym nawet bez uwzględnienia kosztu materiałów jest dosyć problematyczne.
          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
          Kapitan Wagner

Komentarz

• Jacek_Z
            Administrator
            • 2005
            • 2694

Dzisiaj na fejsie była modelka, aktualnie dzieciata i mężata pytała o rodzinna sesję TFP. I oczywiście byli chętni jej to zrobić.
            Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Komentarz

• robcio
              Początki nałogu
              • 2020
              • 397

A to przy TFP ma jakieś znaczenie sytuacja rodzinna jednej ze stron tego typu umowy?
              Zawsze myślałem, że TFP to TFP - z założenia barterowe, bezgotówkowe i jeśli chodzi o szczegóły „do dogadania” itd.
              W ramach tego mogę chcieć mieć zdjęcia bezcennego argentyńskiego kaktusa z mojej kolekcji i jak ktoś się zgodzi je zrobić dla mnie bo chce mieć w swoim portfolio takie zdjęcia to ten kaktus dostanie fajna sesje i generalnie wszystko gra.

Od narzekania w necie na to co inni ludzie robią ze swoim sprzętem i czasem z pewnością nie przybędzie sensownych zleceń.
              Ostatnio edytowany przez robcio; 65394.

Komentarz

• candar
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 3366

Zamieszczone przez robcio
                A to przy TFP ma jakieś znaczenie sytuacja rodzinna jednej ze stron tego typu umowy?
                Zawsze myślałem, że TFP to TFP - z założenia barterowe, bezgotówkowe i jeśli chodzi o szczegóły „do dogadania” itd.
                W ramach tego mogę chcieć mieć zdjęcia bezcennego argentyńskiego kaktusa z mojej kolekcji i jak ktoś się zgodzi je zrobić dla mnie bo chce mieć w swoim portfolio takie zdjęcia to ten kaktus dostanie fajna sesje i generalnie wszystko gra.

Od narzekania w necie na to co inni ludzie robią ze swoim sprzętem i czasem z pewnością nie przybędzie sensownych zleceń.
                Krótkie pytanie do Ciebie

Potrafisz odróżnić późniejsze KOMERCYJNE wykorzystanie przez zleceniodawcę zdjęć wykonywanych przez Ciebie za darmo na evencie biznesowym przez kilka/kilkanaście godzin (dochodzi do tego kilkugodzinna postprodukcja) od kilku tzw. fotek wykonanych w ramach TFP? Jeśli tak lubisz być jeleniem wykorzystywanym przez zleceniodawcę/pracodawcę to z otwartymi rękami przyjmą Cię wszędzie do pracy za darmo.

Bo jeśli nie widzisz żadnej różnicy to może idź kup 1.000 litrów paliwa na stacji benzynowej i rozdawaj je gratis w ramach reklamy Twojej osoby na FB i IG, albo w ramach barteru za kubek kawy - wyjdzie na to samo.

[MENTION=65394]robcio[/MENTION]
                BTW - mogę porobić zdjęcia bezcennego argentyńskiego kaktusa z Twojej kolekcji (oraz całej reszty Twoich "kfjatkuf") a w ramach barteru oddasz mi swój aparat i obiektywy. Chętny? ten kaktus dostanie fajna sesje i generalnie wszystko gra

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                Problem branży foto to zbyt niski próg wejścia przy małym rynku zleceń i niemal zerowych kosztach. Co przy niezbyt mierzalnych końcowych efektach powoduje, że niemal każdy może próbować sił. Porównanie tego z bardzo rozbudowanym rynkiem budowlanym nawet bez uwzględnienia kosztu materiałów jest dosyć problematyczne.
                Niestety pełno jest obecnie Januszy (przepraszam noszących to imię) biznesu, którzy zepsuli rynek bezmyślnie wykonując za darmo zlecenia komercyjne na poziomie jakościowym dziecka ze smartfonem w ręce. Obecnie nie liczy się jakość materiału, ale wyłącznie DARMOCHA.
                Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• cybulski
                  Pełne uzależnienie
                  • 2022
                  • 1156

TFP nie powinno być potem wykorzystywane komercyjnie, poza właśnie rozbudową PF.
                  Zdjęcia na strony, czy inne wykorzystanie komercyjne to już nie jest FTP. Ale my to wiemy, natomiast czy tak podchodzi do tego fotografujący, który chce zaistnieć jakoś ? To nie są ani łatwe ani oczywiste rozkminy.
                  Jak już napisano, próg wejścia nie jest wysoki, są te dofinansowania na rozpoczęcie działalności więc jest jak jest.
                  linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 135/1.8, TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Komentarz

• candar
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 3366

W temacie tego wątku:

Polsko-włoska para młoda uciekła z restauracji i nie zapłaciła za wesele

"Polka i Włoch są poszukiwani przez włoskich karabinierów po tym, jak uciekli po swoim weselu koło Frosinone we włoskim regionie Lacjum, nie płacąc rachunku w restauracji. Jak ustalono, małżonkowie polecieli do Niemiec. Nie wyklucza się, że stamtąd pojadą do Polski. Małżonkowie zaraz po ślubie i eleganckim przyjęciu weselnym dla 70 osób wyruszyli w podróż poślubną. Po biesiadzie w lokalu pozostawili zamiast miłych wspomnień niezapłacony rachunek wynoszący osiem tysięcy euro."

Właśnie dlatego warto brać kasę za usługę zanim stracicie z oczu klienta.

Komentarz

• totamten
                      Początki nałogu
                      • 2013
                      • 316

Zamieszczone przez Heldbaum
                      Czy ten Kartezjusz, to facet, co robi mapy? Nie przypominam sobie, żeby się mnie taki któś kłaniał...

Co ma wspólnego zgoda na publikowanie na stronie szkoły, zdjęć z życia szkoły, wyrażona jednorazowo, do faktu, że fotograf przychodzi rok w rok i robi zdjęcia wszystkim uczniom? I to za każdym razem inny? Przecież o tym była tu mowa. Długo jeszcze będziesz bawił się w sofistyka i przytaczał nazwiska znanych filozofów? Czy już Ci się skończyli pomysły?
                      Mi pomysły nie, ale kończę z tobą polemikę, bo z wpisów widać, że tobie skończyła się kultura.

--- Kolejny post ---

Ostatnio nawet półki w sklepach mięsnych mają awarię (wiadomo o co chodzi - tylko jeżdżący hulajnogami mogą nie wiedzieć)

Nowy kwiatek z rodzimego podwórka!

[ATTACH=CONFIG]15133[/ATTACH]
                      Tak jest! Wprowadzić koncesje, żeby sprzęt fotograficzny mogła kupić tylko osoba, która zdała egzamin przed Jury Międzynarodowego Festiwalu Filmowego w Berlinie.

Komentarz

• candar
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 3366

Zamieszczone przez totamten

Tak jest! Wprowadzić koncesje, żeby sprzęt fotograficzny mogła kupić tylko osoba, która zdała egzamin przed Jury Międzynarodowego Festiwalu Filmowego w Berlinie.
                        Mam pytanie! Czy Jury Międzynarodowego Festiwalu Filmowego w Berlinie zaliczy egzamin wykonany Samsungiem S23 Ultra?

Komentarz

• Przemek_PC
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 2456

Dawno temu tak było, że trzeba było mieć "papier" aby wykonywać działalność a teraz są takie czasy, że bez prawa jazdy można zarobkowo ludzi wozić autem.

Komentarz

• robcio
                            Początki nałogu
                            • 2020
                            • 397

Krótkie pytanie do Ciebie

Potrafisz odróżnić późniejsze KOMERCYJNE wykorzystanie przez zleceniodawcę zdjęć wykonywanych przez Ciebie za darmo na evencie biznesowym przez kilka/kilkanaście godzin (dochodzi do tego kilkugodzinna postprodukcja) od kilku tzw. fotek wykonanych w ramach TFP?
                            Potrafię, natomiast wprowadźmy trochę logiki do tego co napisałeś bo w jednym miejscu Ty sobie tu dorabiasz od razu jakieś teorie o obróbce i cudach, a później referujesz do jakości ze smartfona, czasami Ci "za darmowicze" to Ci jpegi oddają i to tyle.

Bo jeśli nie widzisz żadnej różnicy to może idź kup 1.000 litrów paliwa na stacji benzynowej i rozdawaj je gratis w ramach reklamy Twojej osoby na FB i IG, albo w ramach barteru za kubek kawy - wyjdzie na to samo.
                            Tu dochodzimy do sedna, już o tym napisałem wyżej (w tej poważniejszej części mojej wypowiedzi ale nie raczyłeś się odnieść) od biadolenia w internecie nie przybędzie zleceń tak ogólnie, a i Tobie również, od obrażania, plucia i mówienia wszystkim co mają robić bo Ty tak uważasz i Tobie tak by pasowało świat się nie zmieni.

Tobie się marzą czasy dawno minione gdzie Pan Fotograf to był Ktoś bo ma ten swój "skomplikowany" powszechnie niezbyt dostępny aparat i później robił magię by na koniec przynieść zdjęcia.

[MENTION=65394]robcio[/MENTION]
                            BTW - mogę porobić zdjęcia bezcennego argentyńskiego kaktusa z Twojej kolekcji (oraz całej reszty Twoich "kfjatkuf") a w ramach barteru oddasz mi swój aparat i obiektywy. Chętny? ten kaktus dostanie fajna sesje i generalnie wszystko gra
                            Jak zdobędę taki okaz to się zgłoszę :P
                            Nawet taki specjalny aparat będę miał wtedy z sobą żeby Ci go oddać.

Komentarz

• candar
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 3366

Zamieszczone przez Przemek_PC
                              Dawno temu tak było, że trzeba było mieć "papier" aby wykonywać działalność a teraz są takie czasy, że bez prawa jazdy można zarobkowo ludzi wozić autem.
                              Jako stary i omszały dziadek leśny mam glejty ukończenia SFa i kursu liturgicznego uprawniające do fotografowania i filmowania. No ale kto teraz pyta się o taaaaaaaaaaaaaaakie rzeczy Panieeeeeeeeeeee! Liczy sie tylko kto zrobi foty za darmoszkę ^^

Komentarz

• robcio
                                Początki nałogu
                                • 2020
                                • 397

Zamieszczone przez totamten

Właśnie części ludzi to się marzą takie rozwiązania.

Ale żeby być merytorycznym to może to nie jest tylko wina Januszy jak ich tu się nazwa ale również producentów telefonów (bo teraz każdy ma jakiś tam aparat przy sobie), producentów aparatów bo robią je coraz bardziej dostępne i łatwe w obsłudze, w końcu klientów bo nie chcą korzystać z usług jednych ludzi na rzecz usług innych i akceptują jakość smartfonową o którą tu kruszy się kopie albo wina tych wszystkich którzy uczą fotografii bo powinni nie uczyć, a wręcz odstraszać, że do zrobienia zdjęć wymagane są gusła czary i różdżki?

Komentarz

Pracuję...