X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • candar
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 3366

Odp: Sytuacja w branży eventowej w 2023 roku

Zamieszczone przez robcio
    Potrafię, natomiast wprowadźmy trochę logiki do tego co napisałeś bo w jednym miejscu Ty sobie tu dorabiasz od razu jakieś teorie o obróbce i cudach, a później referujesz do jakości ze smartfona, czasami Ci "za darmowicze" to Ci jpegi oddają i to tyle.

Tu dochodzimy do sedna, już o tym napisałem wyżej (w tej poważniejszej części mojej wypowiedzi ale nie raczyłeś się odnieść) od biadolenia w internecie nie przybędzie zleceń tak ogólnie, a i Tobie również, od obrażania, plucia i mówienia wszystkim co mają robić bo Ty tak uważasz i Tobie tak by pasowało świat się nie zmieni.

Tobie się marzą czasy dawno minione gdzie Pan Fotograf to był Ktoś bo ma ten swój "skomplikowany" powszechnie niezbyt dostępny aparat i później robił magię by na koniec przynieść zdjęcia.

Jak zdobędę taki okaz to się zgłoszę :P
    Nawet taki specjalny aparat będę miał wtedy z sobą żeby Ci go oddać.
    Rynek foto jest zepsuty już od dwóch dekad i to MZ nieodwracalnie. Pomimo to wyśmiewam "artystów" zarówno dających darmowe zlecenia, jak również biorących te darmowe zlecenia. Jeśli uważasz, że to tylko moje zdanie i tylko ja tak uważam to zrób proszę ankietę wśród fotografów chociażby ślubnych co myślą na ten temat...
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• Przemek_PC
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 2456

Również mam papier ukończenia kursu liturgicznego zrobiony kilkanaście lat temu i w tym roku zonk! Młody ksiądz stwierdził, że nie mogę rejestrować ślubu bo papier jest zrobiony w innej archidiecezji.

Komentarz

• candar
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 3366

Zamieszczone przez Przemek_PC
        Również mam papier ukończenia kursu liturgicznego zrobiony kilkanaście lat temu i w tym roku zonk! Młody ksiądz stwierdził, że nie mogę rejestrować ślubu bo papier jest zrobiony w innej archidiecezji.
        jest to m.in jeden z powodów unikania tej instytucji
        Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• Bangi
          Moderator
          • 2010
          • 5117

Zamieszczone przez cybulski
          TFP nie powinno być potem wykorzystywane komercyjnie, poza właśnie rozbudową PF.
          Zdjęcia na strony, czy inne wykorzystanie komercyjne to już nie jest FTP. Ale my to wiemy, natomiast czy tak podchodzi do tego fotografujący, który chce zaistnieć jakoś ? To nie są ani łatwe ani oczywiste rozkminy.
          Jak już napisano, próg wejścia nie jest wysoki, są te dofinansowania na rozpoczęcie działalności więc jest jak jest.
          Ale dofinansowania są nie tylko do działalności foto...
          SAMOLOTY CB
          SAMOLOTY lotnictwo.net
          SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• mystek
            Uzależniony
            • 2011
            • 941

Fotografia po prostu spowszedniała i tyle. Teraz każdy ma pełną klatkę, kilka obiektywów i ogarnia obsługę aparatu, więc chce się rozwijać, jakoś wbić w rynek. "Ślubniacy" są cwani, ale niech wejdą w skórę takich młodych fotografów. Co oni mają zrobić? Jak nie mają znajomości w branży, tak aby np jakiś "ślubniak" go wziął na wesele, rzucił mu jakieś 400-500zł jako drugi fotograf, to musi sobie jakoś radzić. Większy problem stanowią ludzie, którzy chcą być sfotografowani i którzy chcą, aby ktoś zrobił to za darmo. To jest psucie.
            https://www.facebook.com/mystekfoto
            https://www.flickr.com/photos/198734962@N07

Komentarz

• Przemek_PC
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2456

Rynek zepsuły m.in. dotacje na rozpoczęcie działalności. Ileż to było tu na forum pytań od zupełnie zielonych osób o sprzęt foto do kwoty 20 czy 50 tys.zl? Dostali sprzęt za darmo więc świadczyli usługi prawie za darmo.

Komentarz

• Shadow
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 1565

Zamieszczone przez candar
                Jako stary i omszały dziadek leśny mam glejty ukończenia SFa i kursu liturgicznego uprawniające do fotografowania i filmowania. No ale kto teraz pyta się o taaaaaaaaaaaaaaakie rzeczy Panieeeeeeeeeeee! Liczy sie tylko kto zrobi foty za darmoszkę ^^
                Nie mów bo jak trafisz na proboszcza służbistę to będziesz się cieszył że masz taki glejt wyrobiony. Kiedyś robiłem ślub i był jeszcze kamerzysta. Wchodzimy na plebanię a proboszcz "zaświadczenie o ukończeniu kursu z Diecezji poproszę". Ja wyciągnąłem swoje a gość zaczął grzebać w torbie i widzę że już cały czerwony, a proboszcz "a to panowie razem ok możecie wchodzić. Tylko mi nie łazić za plecami po prezbiterium w trakcie mszy". Później kamerzysta jeszcze mi dziękował na sali weselnej tak się zagotował

Komentarz

• cybulski
                  Pełne uzależnienie
                  • 2022
                  • 1156

Zamieszczone przez Przemek_PC
                  Zapewne w innej archidiecezji czczą inne bóstwo. Kto ich tam wie.
                  linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 135/1.8, TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Komentarz

• Nozanu
                    Uzależniony
                    • 2010
                    • 542

Bardzo dyplomatyczne to zachowanie księdza i tylko pogratulować wyjścia z sytuacji. Nie zapominajcie że to uroczystość religijna i jej zakłócanie jest karalne. Nic gorszego niż łajza fotograf który nie ma pojęcia jak się poruszać po kościele a gwiazdorzy jak kogut w kurniku. Lepiej pięciu podejrzanie wyglądającym odmówić niż jednej łajzie pozwolić publicznie deptać to co jest święte dla kościoła.

Komentarz

• cybulski
                      Pełne uzależnienie
                      • 2022
                      • 1156

Zamieszczone przez Nozanu
                      Nic gorszego niż łajza fotograf który nie ma pojęcia jak się poruszać po kościele a gwiazdorzy jak kogut w kurniku. Lepiej pięciu podejrzanie wyglądającym odmówić niż jednej łajzie pozwolić publicznie deptać to co jest święte dla kościoła.
                      W takim kursie może powinno dodatkowo być parę lekcji baletu.
                      linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 135/1.8, TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Komentarz

• candar
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 3366

Parafrazując zapytania do mnie o wykonanie zdjęć od dziś będę pisał tymi słowy do różnych restauracji:

"Cześć Restauracjo, skończyliśmy 40 lat i chcielibyśmy uwiecznić tą okoliczność rodzinnym obiadem z dziećmi. Zrobicie nam obiad za darmo?

Zakładam, że każda restauracja do której napiszę tymi słowy z otwartymi rękami przyjmie taką ofertę xD

--- Kolejny post ---

Świeżynka z grupy FB idealnie dokumentująca fakt, że każdy może być obecnie "fotografe"

Przebieg zdarzeń (ta sama osoba)

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: sigma 56cd.JPG
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 25,8 KB
ID: 2101191

Nazwa: sigma 56.JPG
Rozmiar: 28,3 KB
ID: 2101192

Chcielibyście, aby taki "fotograf" robił Wam zdjęcia na ślubie za darmo?
                        Ostatnio edytowany przez candar; 18138.

Komentarz

• robertskc7
                          Pełne uzależnienie
                          • 2010
                          • 1485

Zamieszczone przez candar
                          Parafrazując zapytania do mnie o wykonanie zdjęć od dziś będę pisał tymi słowy do różnych restauracji:

"Cześć Restauracjo, skończyliśmy 40 lat i chcielibyśmy uwiecznić tą okoliczność rodzinnym obiadem z dziećmi. Zrobicie nam obiad za darmo?

Zakładam, że każda restauracja do której napiszę tymi słowy z otwartymi rękami przyjmie taką ofertę xD

--- Kolejny post ---

Świeżynka z grupy FB idealnie dokumentująca fakt, że każdy może być obecnie "fotografe"

Przebieg zdarzeń (ta sama osoba)

[ATTACH=CONFIG]15180[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]15181[/ATTACH]

Chcielibyście, aby taki "fotograf" robił Wam zdjęcia na ślubie za darmo?
                          Bez kitu ale tacy robią. Dla wielu zdjęcie ciotki z prawidłowo ustawioną ostrością, to zdjęcie zakwalifikowane do działu dobre i że są to "cenne" zdjęcia dla Pary Młodej. Oddają po 1000-1500 zdjęć z imprezy, dumnie nazywając to reportażem.
                          www.robertzbiec.pl

Komentarz

• Heldbaum
                            Uzależniony
                            • 2021
                            • 993

Z fryzjera na fotografa? Czemu nie. Ciekawym tylko, jak to wygląda w branży fryzjerskiej. Czy też wystarczy mieć nożyczki i jakieś krzesło, żeby móc świadczyć "profesjonalne usługi"?

I czy są kursy obsługi samych nożyczek?
                            http://glebsky.pl/ Mój blog fotograficzny, oraz http://flickr.com/photos/197047644@N07/ dla tych, którzy z jakichś powodów chcieliby zobaczyć moje zdjęcia

Komentarz

• candar
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 3366

Zamieszczone przez Heldbaum
                              Z fryzjera na fotografa? Czemu nie. Ciekawym tylko, jak to wygląda w branży fryzjerskiej. Czy też wystarczy mieć nożyczki i jakieś krzesło, żeby móc świadczyć "profesjonalne usługi"?

I czy są kursy obsługi samych nożyczek?

Nazwa: nozyczki.JPG
Rozmiar: 33,7 KB
ID: 2101193

Co od fryzjera to jak widzę nową osobę przyuczającą się do zawodu od razu mówię, ze ja do tej pani obok czekam Finalnie płacę za usługę tyle samo i nie muszę być poligonem testowym dla kogoś, kto pierwszy raz trzyma w reku nożyczki.

Dokładnie to samo dotyczy fotografii, ale magia "zdjęć za darmo" w przypadku zdjęć ślubnych u wielu osób powoduje kurczenie mózgu do rozmiaru krewetki (nie ubliżając krewetkom, które bardzo je lubię
                              Ostatnio edytowany przez candar; 18138.

Komentarz

• totamten
                                Początki nałogu
                                • 2013
                                • 316

Zamieszczone przez cybulski
                                W takim kursie może powinno dodatkowo być parę lekcji baletu.
                                I lekcje kultury stroju, by na udekorowanej weselnej sali, na tle wystrojonej młodej pary i gości, w zgniło zielonym helankowym golfie, jasno niebieskich jeansach i jasno brązowych schodzonych snikersach nie wyglądał jak wielka psia kupa na środku perskiego dywanu. Jakoś zespół i obsługa stołów potrafią się ubrać.

Komentarz

Pracuję...