X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ripek
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1486

A ja właśnie chcę zawiesić działalność gosp. i pracować na umowę o dzieło.
    Nie mam zamiaru płacić 700zlotowego haraczu co miesiąc. Wolę to zainwestować w fundusz lub w sprzęt.

Jak dostanę info od księgowej to dam znać chyba że ktoś jest w stanie opisać ze szczegółami jak to wygląda?
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Komentarz

• yogur
      Coś już napisał
      • 2006
      • 57

Ripek, jak byś miał info to proszę podziel się a ja też dalej szukam i może coś znajdę.
      Spodziewam się, że problem ten może dotyczyć wielu pasjonatów na tym forum, może się z nami podzielą doświadczeniem.
      mattnick - dzięki za info
      www.maciejjellonek-art.com www.photo-petitart.com
      www.plfoto.com/157245/autor.html

Komentarz

• Hiv
        Początki nałogu
        • 2005
        • 321

Zamieszczone przez wojkij
        Podpinajac sie pod watek - jakie sa minimalne miesieczne koszty(podatki, zusy itd) prowadzenia jednoosobowej dzialalnosci gospodarczej?
        Jesli to pierwsza twoja dzialalnosc to ZUS 280zł i to wsztstko. Podatek w zależności od wykazanych dochodów 19% lub po przekroczeniu ok 45tys dochodu(nie mylic z przychodem) wchodzisz w podatek 30%.
        Jesli wystawiasz FV to dodatkowo bedziesz placil ten podatek comiesiecznie do US.
        Najlepiej powierzyc te troski o papierki firmowe jakiejs księgowej

Komentarz

• MarcinekP
          Bywalec
          • 2005
          • 114

napisał yogur
          Niemniej jednak pozostaje wątpliwość dotycząca
          "Jednocześnie należy podkreślić, że w sytuacji gdy działalność jest wykonywana w sposób zorganizowany i ciągły (cykliczny lub stały), prowadzona jest we własnym imieniu i na własny lub cudzy rachunek, to mamy do czynienia z pozarolniczą działalnością gospodarczą, o której mowa w art. 5a pkt 6 ustawy, a to z kolei oznacza konieczność zarejestrowania tej działalności."
          no widzisz na te watpliwosci nikt ci nie odpowie. US są jakie są, a ich interpretacje co najmniej 5 razy bardziej zaskakujące.
          Wszystko zalezy kto przyjdzie do nas na kontrole i jakie bedzie mial zamiary

napisał mattnick
          hmmm...ja pracowałem przez ostatnie 4 lata miesiąc w miesiąc na umowę zlecenia a potem o dzieło...jakoś nikt się nie przyczepił
          No widzisz, bo ze sprawami podatkowymi tak jest ze mozesz wszystko, az nie zapukają do drzwi z UKS))
          Jeżeli przez 4 lata co miesiąc Jan Kowalski podpisywał z tobą umowe zlecenie na wykonywanie odbitek foto w jego zakladzie, na jego maszynie w godzinach od 10 do 18 to nie jest to zlecenie w zadnym wypadku.
          Jest to najzwyklejsza umowa o prace i byle jaki kontroler z ZUS czy US zakwestionuje ta umowę (no chyba że ma to w d.....).

napisał wojkij
          Podpinajac sie pod watek - jakie sa minimalne miesieczne koszty(podatki, zusy itd) prowadzenia jednoosobowej dzialalnosci gospodarczej?
          Minimalne koszty to:
          ZUS - to ok. 300 zł (z tym że ok 100 zł wpisujesz w koszty a 160 odejmujesz od podatku jak ci wyjdzie)
          PODATKI - w zależności ile bedziesz miał dochodu
          ew.BIURO RACHUNKOWE - od 100 w gore

pozdrawiam
          ___
          Canon

Komentarz

• wojkij
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1915

Czyli idzie przezyc, gdyby jeszcze udalo sie dostac jakis grant z ue(jest to jeszcze?) to raczej nie ma sie co zastanawiac
            www.kwapisz.org

Komentarz

• rschwarz
              • 2007
              • 7

Pracuję na Labie cyfrowym od kilku miesięcy, i zastanawiałem się nad założeniem własnej działalności gosp. żeby ściągnąć dofinansowanie z UE na zakup sprzętu FOTO, i dalej pracować w LABIE ale już na zlecenie lub inna formę wykonawczą. W miedzy czasie jakieś śluby prywatnie bym robił. Czy takie coś jest do załatwienia, i w jaki konkretnie sposób?
              Fotografia to sztuka, nie każdy ją rozumie, nie każdy ją zrozumie.
              C50D, C10Dgripp, 2xD70, D300s, D700gripp, SB800, Tamron17-50/2.8, Sigma 24-70/2.8, Samyang 14/3.5, Canon 28-105, Canon 50/1.8, Canon 200/2.8L, Nikkor 80-200/2.8, Nikkor 24-70/2.8, Nikkor 50/1.8, extendery, Karty CF LEXAR SanDisc, SD SanDisc, jakieś siatki Lowepro, kije Manfrotto coś tam jeszcze z Elfo...

Komentarz

• MacGyver
                Cenzor
                • 2006
                • 7043

Zamieszczone przez yogur
                Czy jest na forum ktoś kto mógłbym podzielić się [B]własnym doświadczeniem
                Koszty uzyskania przychodu 50%, od reszty liczysz 19% podatku (chyba że zarabiasz dużo gdzie indziej i łapiesz się już na wyższy próg). Jak chcesz wzór takiej umowy, z arkuszem Excela który nalicza podatek, to daj mi maila na PW.
                Zamieszczone przez ripek
                A ja właśnie chcę zawiesić działalność gosp. i pracować na umowę o dzieło.
                To nie jest takie proste. Jeśli nie jesteś nigdzie indziej zatrudniony to od umowy o dzieło również należy odprowadzić składkę do ZUS-u. Wiem ze mało kto to robi, zatrudniając etatowych de facto pracowników na taką właśnie umowę ale jest to błąd, który wyłapie pierwsza kontrola z ZUS lub US.
                Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• MarcinekP
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 114

Zamieszczone przez MacGyver
                  Koszty uzyskania przychodu 50%, od reszty liczysz 19% podatku (chyba że zarabiasz dużo gdzie indziej i łapiesz się już na wyższy próg). Jak chcesz wzór takiej umowy, z arkuszem Excela który nalicza podatek, to daj mi maila na PW.

To nie jest takie proste. Jeśli nie jesteś nigdzie indziej zatrudniony to od umowy o dzieło również należy odprowadzić składkę do ZUS-u. Wiem ze mało kto to robi, zatrudniając etatowych de facto pracowników na taką właśnie umowę ale jest to błąd, który wyłapie pierwsza kontrola z ZUS lub US.
                  Witam,
                  Oj chyba sie mylisz. Umowa o dzieło nie podleg ZUS'owi i nie ma znaczenia czy osoba wykonujaca umowe o dzieło jest zatrudniona gdzie indziej czy nie.
                  Natomiast umowa zlecenie, gdzy zleceniobiorca nie jest nigdzie zatrudnionym (ew. nie zarabia najnizszej krajowej) podlega pelnemu zusowi

pozdrawiam
                  ___
                  Canon

Komentarz

• MacGyver
                    Cenzor
                    • 2006
                    • 7043

Zamieszczone przez MarcinekP
                    Witam,
                    Oj chyba sie mylisz. Umowa o dzieło nie podleg ZUS'owi i nie ma znaczenia czy osoba wykonujaca umowe o dzieło jest zatrudniona gdzie indziej czy nie.
                    Dyskutowałbym. Popatrz na to w ten sposób: jeśli w ten sposób dało by sie uniknąć legalnie składki ZUS, to w rejonach o dużym bezrobociu 95% pracujących w lokalnych zakładach i zakładzikach byłoby zatrudnionych na umowę o dzieło.

Komentarz

• TomS
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 880

Ostatnio dowiadywałem się trochę na ten temat. I powiedziano mi że muszę mieć swoją działalność inaczej będę pracował nielegalnie.

Komentarz

• MacGyver
                        Cenzor
                        • 2006
                        • 7043

Zamieszczone przez TomS
                        Ostatnio dowiadywałem się trochę na ten temat. I powiedziano mi że muszę mieć swoją działalność inaczej będę pracował nielegalnie.
                        Gdzie Ci tak powiedziano ?

Komentarz

• MarcinekP
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 114

Zamieszczone przez MacGyver
                          Dyskutowałbym. Popatrz na to w ten sposób: jeśli w ten sposób dało by sie uniknąć legalnie składki ZUS, to w rejonach o dużym bezrobociu 95% pracujących w lokalnych zakładach i zakładzikach byłoby zatrudnionych na umowę o dzieło.
                          Witam,
                          na 100% tak jest. Ale trzeba brać pod uwagę istote umowy o dzieło.
                          Umowa o dzieło nie podlega ZUS'owi.
                          Jedyny przypadek kiedy musimy odprowadzić skłądki ZUS'owi jest fakt wykonywania takiej umowy na rzecz swojego Pracodawcy, (i tu tez jest wyjątek) chyba, że taka umowa będzie wykonywana w czasie urlopy bezpłatnego, urlopu macierzyńskiego lub urlopu wychowawczego.
                          Warunkiem nieopłacanie ZUS jest to, że umowa o dzieło nie może sie pokrywac z zakresem obowiązków jaki wynika z umowy o prace.

Jeżeli potrzebujecie jakieś dodatkowe wyjaśnienia to prosze pisac

pozdrawiam
                          ___
                          Canon

Komentarz

• ripek
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1486

Tak mi przyszło do głowy. A co jakby pracować na zasadzie umowy kupna-sprzedaży? Tzn umowę o zdjęcia ślubne spisuje się w taki sposób, że przedmiotem nie są zdjęcia ale płyta ze zdjęciami. Podatek - 1% z tego co widzę

Ktoś ma doświadczenie w tej materii ?

Komentarz

• MarcinekP
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 114

Zamieszczone przez ripek
                              Tak mi przyszło do głowy. A co jakby pracować na zasadzie umowy kupna-sprzedaży? Tzn umowę o zdjęcia ślubne spisuje się w taki sposób, że przedmiotem nie są zdjęcia ale płyta ze zdjęciami. Podatek - 1% z tego co widzę

Ktoś ma doświadczenie w tej materii ?

Oj, za mocno kombinujesz.
                              Jeżeli będziesz to wykonywał w sposób ciągły bądź cykliczny i zorganizowany....a na 100% tak będzie
                              to to właśnie jest działalność gospodarcza

pozdrawiam
                              ___
                              Canon

Komentarz

• ripek
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 1486

Tak tylko rozważam. Zostaje więc umowa o dzieło

Komentarz

Pracuję...