X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MacGyver
    Cenzor
    • 2006
    • 7043

Zamieszczone przez ripek
    Tak tylko rozważam.
    Lepiej nie kombinuj. US ma prawo skontrolować kazdego obywatela i może się tego czepić.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• TomS
      Uzależniony
      • 2006
      • 880

MacGyver napisał: Gdzie Ci tak powiedziano ?
      A powiedziano mi tak w US i znajoma mamy, która zajmuje się tym

Komentarz

• renes
        Uzależniony
        • 2007
        • 510

Czy można z parą, która zleca zrobić zdjęcia ślubne podpisac jakąś inną umowę, która jest po prostu dla nich gwarancją, że fotograf zrobi im zdjęcia na ślubie? Dostałem kilka takich zleceń, działalności gospodarczej jeszcze nie mam, a para pyta o umowę.

Komentarz

• ripek
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1486

Może umowa "o stawienie sie na miejscu o wyznaczonym czasie"
          Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Komentarz

• micles
            Zablokowany
            • 2006
            • 4359

Zdjęcia klasowe w szkole...

Chciałem się zapytać, czy wiecie może w jaki sposób można oficjalnie załatwić ze szkołą zdjęcia klasowe. Od razu mówię, że umowa na firmę odpada, bo nie mam firmy, a nie chcę korzystać z czyjejś firmy, bo będę musiał podzielić się z nim zyskami, i to dość znacznie. Dodam tylko, że ogólna akceptacja pani dyrektor już jest, tylko "mamy wymyśleć jakąś formę, żeby to było zgrabnie" :P

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Umowa o dzieło nie musi być podpisywana przez firmę...

Komentarz

• adamek
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 2265

Albo dzieło, albo zlecenie.
                Miłego dnia
                adam jastrzębowski
                cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
                tu tu

Komentarz

• Bucho
                  Dopiero zaczyna
                  • 2006
                  • 24

Mam pytanie w związku z "robotą" na umowę o dzieło. Nie mam działalności gospodarczej więc nie jestem żadną firmą. Posiadane przeze mnie programy do obróbki foto posiadają licencję dla firm więc nie ma problemu. Zastanawiam się tylko czy windows musi być również z licencją na firmę, czy w przypadku umowy o dzieło o charakterze niecyklicznym wystarczy wersja z licencją home. Nie chcę żeby US miało na mnie haka. A różnica w cenie windy to prawie 1000 pln.

Komentarz

• blum
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 509

Zamieszczone przez Bucho
                    czy windows musi być również z licencją na firmę, czy w przypadku umowy o dzieło o charakterze niecyklicznym wystarczy wersja z licencją home
                    nie rozumiem Nie ma windowsa z licencja home. Wersja Win XP Home moze byc uzywana w firmie czyli mozna na niej zarabiac. Nazwa oprogramowania niesie ze soba tylko pewne roznice w funkcjonalnosci.

Komentarz

• Bucho
                      Dopiero zaczyna
                      • 2006
                      • 24

Może źle się wyraziłem chodziło mi o różnicę w użytkowaniu wersji komercyjnej (chyba box) która kosztuje około 1200 pln i z licencją OEM za około 200 - 300 pln.

Komentarz

• blum
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 509

OEM to rowniez wersja komercyjna tyle ze przypisana do pewnej konfiguracji sprzetu z naklejka na obudowie (przy kontroli musi byc), ktorej nie przekleisz na inny komputer. BOXa mozesz zainstalowac na innym sprzecie, np. po zmianie komputera. Tylko tym sie one roznia.

Komentarz

• micles
                          Zablokowany
                          • 2006
                          • 4359

Umowa o dzieło i oświadczenie

W końcu wywalczyłem kasę za bezprawne wykorzystanie moich zdjęć w katalogu biura podróży. Właściciele chcą, żebym sporządził umowę o dzieło i napisał im oświadczenie o tym, że mogą wykorzystywać do woli te foty które kupili. Może ktoś zapodać jakimś szablonem, bo ja za bardzo piśmienny nie jestem?

Komentarz

• Roni
                            Bywalec
                            • 2004
                            • 129

Tutaj masz wzory umow: http://firma.onet.pl/umowy.html
                            Umowa o dzielo nie ma konkretnej postaci, zatem mozesz napisac co tam chcesz, byle obie strony sie na to zgodzily, a zapisy byly zgodne z obowiazujacym prawem.

Komentarz

• adamek
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 2265

Zastanów się, czy chcesz, by oni wykorzystywali te zdjęcia w jakikolwiek sposób...
                              Miłego dnia
                              adam jastrzębowski
                              cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
                              tu tu

Komentarz

• My Nick
                                Bywalec
                                • 2007
                                • 219

Pare odpowiedzi i podpowiedzi aby jeszcze namieszać.
                                1. Każdy legalny Windows ma licencję do pracy na firme prawdziwy problem jest z MS dlatego robię w OpenOffice.
                                2. Generalnie z tymi podatkami i ZUS-ami było wszystko oprucz tego że ja płacę podatek liniowy (którego podobno w Polsce nie ma a jednak już jest cząstkowy) i nie zależnie od dochodu zawsze płacę 19%. Tracę pewne ulgi i przywileje ale w rozrachunku rocznym jestem na wielki + (najgorsze jest to że nie można oddać 1% na cele charytatywne).

Jak łatwo się domyślić prowadzę firmę jednoosobową więc jeśli są jakieś pytania to chętnie pomogę.
                                EOS 400D 17-55 f2,8 IS USM 70-200 f2,8

Komentarz

Pracuję...