X
-
-
a ja mam taką narazie czysto hipotetyczną kwestię:
Przychodzi do mnie para i prosi o zdjęcia ślubne.
Ja chcąc aby wszystko dla każdej ze stron było fair podpisuję z nimi umowę.
Umowa o dzieło obarcza ich podatkiem.. co niejest najszczęśliwszym rozwiązaniem.
Z kolei zakładanie działalności dla powiedzmy kilku takich ślubów rocznie
mija się zupełnie z celem.. poprostu się nie opłaca.
Mój ojciec ma firmę świadczącą usługi komputerowe.
Gdyby rozszerzył profil działalności o usługi fotograficzne
(to jest chyba do zrobienia) to wówczas mógłbym wykonać
zdjęcia jako podwykonawca.. poprawcie mnie jeśli się mylę..
Młoda para podpisywałaby umowę z firmą mojego ojca,
a ja robiłbym zdjęcia na podstawie umowy zlecenia/o dzieło
(no właśnie której??)
PozdrawiamKomentarz
-
Skarbówki to nie obchodzi. I dobrze ,że rozważasz wszystko teoretycznie, bo siedząc w branży ślubnej wiem, że żarty z robotą "na czarno" się skończyły, podobnie jak używanie lewego softu.
Fotografując tworzysz dzieło - przynajmniej w rozumieniu prawaMój ojciec ma firmę świadczącą usługi komputerowe.
Gdyby rozszerzył profil działalności o usługi fotograficzne
(to jest chyba do zrobienia) to wówczas mógłbym wykonać
zdjęcia jako podwykonawca.. poprawcie mnie jeśli się mylę..
Młoda para podpisywałaby umowę z firmą mojego ojca,
a ja robiłbym zdjęcia na podstawie umowy zlecenia/o dzieło
(no właśnie której??)
Pozdrawiam
Tak więc umowa o dzieło z tatuśkiem i jest ok.
regulamin pkt 8Komentarz
-
Witam, odświeżę nieco ten wątek - chodzi o wzory umów dotyczące wykonania zdjęć np. ślubnych, prywatne sesje lub np. zdjęcia wnętrz na stronę www - w Wielkiej Brytanii.
Zapewne to jakiś wzór umowy o dzieło - ale nic konkretnego nie wygooglowałem
A może ktoś z Was ma doświadczenie w zawieraniu takich umów i podzieliłby się?
Po prostu parę kilka osób już zawaliło zamawiając wcześniej service, a potem udając, że niczego nie chcieli.
Help, please !Komentarz
-
Sorry za wygrzebywanie staroci, ale nikt nie napisal prosto - czy dzialalnosc gospodarcza jest koniecznie wymagana, czy mozna sie ograniczyc jedynie do umowy o dzielo badz o zlecenie i placic podatki oraz wystawiac rachunki - tylko od umow?
Milo bedzie uslyszec jakies rzetelne informacje.Komentarz
-
działalność gosp. nie jest wymagana o ile wykonywanie tych umów "nie nosi znamion działania w sposób zorganizowany i ciągły"Sorry za wygrzebywanie staroci, ale nikt nie napisal prosto - czy dzialalnosc gospodarcza jest koniecznie wymagana, czy mozna sie ograniczyc jedynie do umowy o dzielo badz o zlecenie i placic podatki oraz wystawiac rachunki - tylko od umow?
Milo bedzie uslyszec jakies rzetelne informacje.
czyli jak zwykle w tym kraju coś jest w zależności od interpretacji jakiegoś urzędasa.. z tego co czytałem to jak zrobisz tak 2-4 śluby "po znajomych" to mogą ci skoczyć ale jak byś już się np. ogłaszał czy ulotki/wizytówki zrobił i rozprowadzał (nawet wśród znajomych) to wtedy już jesteś "zorganizowany" a jak zrobisz w ten sposób 30 ślubów w roku to i pod "ciągły" podpadasz.. ale jak wyżej napisałem - INTERPRETCJA to kluczowe słowo.. generalnie jak cię ktoś podkabluje to masz przerąbane, a jak nie to masz fart..5DmkI, C85f1.2|580 EXII|Komentarz
-
Raz jeszcze - kolejne pytania do Was..
Jak wiadomo, podpisując umowę o dzieło możemy zapłacić podatek 19% jedynie z połowy wynagrodzenia. Przykładowo, jeżeli dostajemy za wykonywane dzieło 1000zł, płacimy 19% podatku z 500zł. Przeczytałem w pewnym miejscu - aby można było skorzystać, że tak powiem z przywileju 50%, trzeba do umowy o dzieło dołączyć przekazanie praw autorskich do swojej pracy (strona internetowa, zdjęcia, grafika).
No i teraz pytanie - czy aby to zrobić, po prostu muszę od tej "Cesji majątkowych praw autorskich" odpisać jakiś kolejny podatek, czy już nie? Ponieważ posiadam osobne arkusze - cesji, umowy o dzieło - czy ma to być jako dwa, różne dokumenty - czy ma to być jakoś scalone w jednej umowie o dzieło?
Nie wiem, czy robiliście coś takiego i czy w ogóle ktoś kiedyś robił coś w tym stylu, że w swojej umowie o dzieło dopisywał punkt o cesji majątkowych praw autorskich. Jeżeli nie, to powiedzcie, czy trzeba po prostu dwa dokumenty sporządzić i już, czy jakoś to się inaczej robi - no i co z podatkiem - jest on w cesji?Komentarz
-
do umowy wklejasz ten cytat:
"Wykonawca oświadcza, że jego prawa autorskie do wykonanego dzieła są nieograniczone i że przenosi na ................... (nazwa Zamawiającego) prawa autorskie do tego dzieła i wyłączne prawa do wykorzystania dzieła, wprowadzenia do obrotu, wprowadzenia do pamięci komputera, ................."
i z głowy.
żadnych dodatkowych podatków się nie płaci bo tu żadna "cesja" nie jest przedmiotem umowy
kliknij tu po gotowy arkusz z rachunkiem do umowy o dzieło z przeniesieniem prawKomentarz
-
Dzięki wielkie, bardzo przyda się ten rachunek.
Jeszcze jedno pytanie, dość proste.. dla kogoś, z doświadczeniem. Otóż chodzi mi o cały proces z umową, nikt tego nie napisał wyraźnie i prosto:
- Kiedy wydrukujemy dwa arkusze umów - jeden dla nas, jeden dla zleceniodawcy - podpiszemy, otrzymamy zaliczkę, wykonamy zlecenie oraz otrzymamy pełną sumę za dzieło. Teraz co powinniśmy zrobić?:
*Jak zapłacić podatek do Urzędu Skarbowego? Po prostu zrobić przelew na konto urzędu skarbowego, to wszystko?
*Rachunek dajemy tylko zleceniodawcy?
*Coś jeszcze, jakieś dokumenty czy coś powinniśmy gdzieś składać, w celu jakiegoś potwierdzenia dla US?Komentarz
-
Witam,Dzięki wielkie, bardzo przyda się ten rachunek.
Jeszcze jedno pytanie, dość proste.. dla kogoś, z doświadczeniem. Otóż chodzi mi o cały proces z umową, nikt tego nie napisał wyraźnie i prosto:
- Kiedy wydrukujemy dwa arkusze umów - jeden dla nas, jeden dla zleceniodawcy - podpiszemy, otrzymamy zaliczkę, wykonamy zlecenie oraz otrzymamy pełną sumę za dzieło. Teraz co powinniśmy zrobić?:
*Jak zapłacić podatek do Urzędu Skarbowego? Po prostu zrobić przelew na konto urzędu skarbowego, to wszystko?
*Rachunek dajemy tylko zleceniodawcy?
*Coś jeszcze, jakieś dokumenty czy coś powinniśmy gdzieś składać, w celu jakiegoś potwierdzenia dla US?
podpisujecie umowę o dzieło
w przypadku otrzymanej zaliczki na dzieło.
Wystawiasz rachunek do umowy o dzieło ze wszystkimi obowiązującymi pochodnymi (w tym przypadku podatek),
przedkładasz go zamawiajacemu
On wypłaca ci kwotę netto i jako płatnik odprowadza podatek do US.
Po wykonaniu dzieła wystawiasz rachunek na kolejną kwotę (tzw. rozliczeniową).
Na koniec roku (a raczej do 28 lutego roku następnego) wystawia i przesyła ci pit11
Ty się z tego rozliczasz (składasz pit roczny)
jakbyś czegoś nie rozumiał to pisz
pozdrawiam___
CanonKomentarz
-
1. jeśli zleceniodawca nie jest osobą prawną albo osoba fizyczną nie prowadzącą działalności gospodarczej wówczas nie ma obowiązku zarówno po stronie zleceniodawcy jak i zleceniobiorcy wpłacania zaliczek do US. Po prostu wykazujemy dochód z tej umowy w zeznaniu rocznym i jak trzeba to dopłacamy. nry kont są podane w każdym US.
2. Tak, rachunek wystawiamy zleceniodawcy, choc nie mam pojęcia czy jest on do czegoś mu potrzebny w sytuacji gdy w myśl prawa zleceniodawca nie jest jako osoba fizyczna nie prowadząca dzialalności gospodarczej zobowiązany do odprowadzania zaliczki do US a tym bardziej, że nie prowadzi księgowości, gdzie rachunek taki normalnie - w przypadku przedsiębiorców - jest dokumentem na podstawie którego wypłaca się wynagrodzenie oraz oblicza należne daniny i po prostu księguje...
3. nie trzeba nic innego składać, ale pamiętać, że US może przez 5 lat zarządać od nas dokumentów w celach kontroli
uważaj na to:
"Jednocześnie należy podkreślić, że w sytuacji gdy działalność jest wykonywana w sposób zorganizowany i ciągły (cykliczny lub stały), prowadzona jest we własnym imieniu i na własny lub cudzy rachunek, to mamy do czynienia z pozarolniczą działalnością gospodarczą, o której mowa w art. 5a pkt 6 ustawy, a to z kolei oznacza konieczność zarejestrowania tej działalności."
czyli wystarczy, że złapią Cię że dwa razy w roku przydarzyło się Tobie chałturzyć a do tego udowodnią, że aby takie zlecenie wykonać musisz mieć fachową wiedzę, sprzęt i oprogramowanie i licencję kościelną i profil na maxmodels
to "już po gościu".
Komentarz
-
Jest aż tak poważnie. . ? Teoretycznie, to nie muszą mnie łapać - bo wystarczy, że jakaś osoba płaciłaby rachunki do US za wykonane dzieła - powiedzmy 5 razy, no to sami mieliby dowód na to, że dzieło zlecano 5 razy.Komentarz
-
to prawda ale w przypadku, gdy zleceniodawca jest osobą prawną lub osobą fizyczą prowadzącą działalność gospodarczą
a w naszym przypadku sytuacja jest chyba zgoła odmienna - zleceniodawca jest osobą fizyczną bez żadnej działalności a tym samym nie jest on płatnikiem a tym samy nic nie wypełnia i nie odprowadza.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ja nie wiem czy jest tak czy inaczej ale skoro jeden urzedas potrafil załatwić romana kluskę to mnie juz nic nie zdziwiKomentarz
-
Witam wszystkich.
Ostatnio również sporządziłem swoją pierwszą w życiu umowę o dzieło (z przeniesieniem praw majątkowych pomiędzy dwiema osobami fizycznymi nie prowadzącymi działalności gospodarczej) i szukam informacji odnośnie podatku. Często natrafiam na sprzeczne informacje, ale może tylko wydają mi się sprzeczne, gdyż źle rozumiem pewne pojęcia.
Przykładowo, porównuję wypowiedź grzybka...
...z wypowiedzią z innych źródeł. Przytoczę jedno z nich:1. jeśli zleceniodawca nie jest osobą prawną albo osoba fizyczną nie prowadzącą działalności gospodarczej wówczas nie ma obowiązku zarówno po stronie zleceniodawcy jak i zleceniobiorcy wpłacania zaliczek do US [...]
2. [...] w myśl prawa zleceniodawca nie jest jako osoba fizyczna nie prowadząca dzialalności gospodarczej zobowiązany do odprowadzania zaliczki do US
Z pierwszej wypowiedzi wynika, że w mojej sytuacji nie płaci się podatku, z drugiej wypowiedzi wynika, że zleceniodawca powinien go zapłacić.
Są tu gdzieś jakieś różnice w założeniach, czy ogólnie coś źle zrozumiałem?
Często też w jednych źródłach pisze się o 18% z połowy, a w innych 19% z połowy, w przypadku umowy o dzieło z przeniesieniem praw majątkowych.Ostatnio edytowany przez Gość; 30857.Komentarz
-
A możesz podać przykład tej umowy?Witam wszystkich.
Ostatnio również sporządziłem swoją pierwszą w życiu umowę o dzieło (z przeniesieniem praw majątkowych pomiędzy dwiema osobami fizycznymi nie prowadzącymi działalności gospodarczej) i szukam informacji odnośnie podatku. Często natrafiam na sprzeczne informacje, ale może tylko wydają mi się sprzeczne, gdyż źle rozumiem pewne pojęcia.
Niestety niejasności co do interpretacji jest tu więcej, co więcej różne US różnie na to patrzą, najlepiej zapytać się o wykładnię w macierzystym US.Komentarz
Komentarz