X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • micles
    Zablokowany
    • 2006
    • 4359

Zamieszczone przez adamek
    Zastanów się, czy chcesz, by oni wykorzystywali te zdjęcia w jakikolwiek sposób...
    Jakakolwiek kasa za moje zdjęcia jest warta pozwolenia na ich wykorzystywanie. Chodzi mi tylko o to, żebym jakoś fajnie sformułował to pozwolenie, żeby sobie samemu przez przypadek nie zlikwidować możliwości korzystania z de facto swoich zdjęć

Komentarz

• jacq
      Dopiero zaczyna
      • 2008
      • 32

a ja mam taką narazie czysto hipotetyczną kwestię:

Przychodzi do mnie para i prosi o zdjęcia ślubne.
      Ja chcąc aby wszystko dla każdej ze stron było fair podpisuję z nimi umowę.

Umowa o dzieło obarcza ich podatkiem.. co niejest najszczęśliwszym rozwiązaniem.

Z kolei zakładanie działalności dla powiedzmy kilku takich ślubów rocznie
      mija się zupełnie z celem.. poprostu się nie opłaca.

Mój ojciec ma firmę świadczącą usługi komputerowe.
      Gdyby rozszerzył profil działalności o usługi fotograficzne
      (to jest chyba do zrobienia) to wówczas mógłbym wykonać
      zdjęcia jako podwykonawca.. poprawcie mnie jeśli się mylę..
      Młoda para podpisywałaby umowę z firmą mojego ojca,
      a ja robiłbym zdjęcia na podstawie umowy zlecenia/o dzieło
      (no właśnie której??)

Pozdrawiam

Komentarz

• photographus
        Początki nałogu
        • 2007
        • 434

Zamieszczone przez jacq
        Z kolei zakładanie działalności dla powiedzmy kilku takich ślubów rocznie mija się zupełnie z celem.. poprostu się nie opłaca.
        Skarbówki to nie obchodzi. I dobrze ,że rozważasz wszystko teoretycznie, bo siedząc w branży ślubnej wiem, że żarty z robotą "na czarno" się skończyły, podobnie jak używanie lewego softu.

Zamieszczone przez jacq
        Mój ojciec ma firmę świadczącą usługi komputerowe.
        Gdyby rozszerzył profil działalności o usługi fotograficzne
        (to jest chyba do zrobienia) to wówczas mógłbym wykonać
        zdjęcia jako podwykonawca.. poprawcie mnie jeśli się mylę..
        Młoda para podpisywałaby umowę z firmą mojego ojca,
        a ja robiłbym zdjęcia na podstawie umowy zlecenia/o dzieło
        (no właśnie której??)

Pozdrawiam
        Fotografując tworzysz dzieło - przynajmniej w rozumieniu prawa Tak więc umowa o dzieło z tatuśkiem i jest ok.
        regulamin pkt 8

Komentarz

• Teo
          Początki nałogu
          • 2004
          • 474

Witam, odświeżę nieco ten wątek - chodzi o wzory umów dotyczące wykonania zdjęć np. ślubnych, prywatne sesje lub np. zdjęcia wnętrz na stronę www - w Wielkiej Brytanii.
          Zapewne to jakiś wzór umowy o dzieło - ale nic konkretnego nie wygooglowałem
          A może ktoś z Was ma doświadczenie w zawieraniu takich umów i podzieliłby się?
          Po prostu parę kilka osób już zawaliło zamawiając wcześniej service, a potem udając, że niczego nie chcieli.
          Help, please !

Komentarz

• amphotos
            Coś już napisał
            • 2009
            • 67

Sorry za wygrzebywanie staroci, ale nikt nie napisal prosto - czy dzialalnosc gospodarcza jest koniecznie wymagana, czy mozna sie ograniczyc jedynie do umowy o dzielo badz o zlecenie i placic podatki oraz wystawiac rachunki - tylko od umow?

Milo bedzie uslyszec jakies rzetelne informacje.

Komentarz

• arturs
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 4196

Zamieszczone przez amphotos
              Sorry za wygrzebywanie staroci, ale nikt nie napisal prosto - czy dzialalnosc gospodarcza jest koniecznie wymagana, czy mozna sie ograniczyc jedynie do umowy o dzielo badz o zlecenie i placic podatki oraz wystawiac rachunki - tylko od umow?

Milo bedzie uslyszec jakies rzetelne informacje.
              działalność gosp. nie jest wymagana o ile wykonywanie tych umów "nie nosi znamion działania w sposób zorganizowany i ciągły"
              czyli jak zwykle w tym kraju coś jest w zależności od interpretacji jakiegoś urzędasa.. z tego co czytałem to jak zrobisz tak 2-4 śluby "po znajomych" to mogą ci skoczyć ale jak byś już się np. ogłaszał czy ulotki/wizytówki zrobił i rozprowadzał (nawet wśród znajomych) to wtedy już jesteś "zorganizowany" a jak zrobisz w ten sposób 30 ślubów w roku to i pod "ciągły" podpadasz.. ale jak wyżej napisałem - INTERPRETCJA to kluczowe słowo.. generalnie jak cię ktoś podkabluje to masz przerąbane, a jak nie to masz fart..
              5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• amphotos
                Coś już napisał
                • 2009
                • 67

Raz jeszcze - kolejne pytania do Was..

Jak wiadomo, podpisując umowę o dzieło możemy zapłacić podatek 19% jedynie z połowy wynagrodzenia. Przykładowo, jeżeli dostajemy za wykonywane dzieło 1000zł, płacimy 19% podatku z 500zł. Przeczytałem w pewnym miejscu - aby można było skorzystać, że tak powiem z przywileju 50%, trzeba do umowy o dzieło dołączyć przekazanie praw autorskich do swojej pracy (strona internetowa, zdjęcia, grafika).

No i teraz pytanie - czy aby to zrobić, po prostu muszę od tej "Cesji majątkowych praw autorskich" odpisać jakiś kolejny podatek, czy już nie? Ponieważ posiadam osobne arkusze - cesji, umowy o dzieło - czy ma to być jako dwa, różne dokumenty - czy ma to być jakoś scalone w jednej umowie o dzieło?

Nie wiem, czy robiliście coś takiego i czy w ogóle ktoś kiedyś robił coś w tym stylu, że w swojej umowie o dzieło dopisywał punkt o cesji majątkowych praw autorskich. Jeżeli nie, to powiedzcie, czy trzeba po prostu dwa dokumenty sporządzić i już, czy jakoś to się inaczej robi - no i co z podatkiem - jest on w cesji?

Komentarz

• grzybek_75
                  Dopiero zaczyna
                  • 2009
                  • 26

do umowy wklejasz ten cytat:

"Wykonawca oświadcza, że jego prawa autorskie do wykonanego dzieła są nieograniczone i że przenosi na ................... (nazwa Zamawiającego) prawa autorskie do tego dzieła i wyłączne prawa do wykorzystania dzieła, wprowadzenia do obrotu, wprowadzenia do pamięci komputera, ................."

i z głowy.

żadnych dodatkowych podatków się nie płaci bo tu żadna "cesja" nie jest przedmiotem umowy

kliknij tu po gotowy arkusz z rachunkiem do umowy o dzieło z przeniesieniem praw

Komentarz

• amphotos
                    Coś już napisał
                    • 2009
                    • 67

Dzięki wielkie, bardzo przyda się ten rachunek.

Jeszcze jedno pytanie, dość proste.. dla kogoś, z doświadczeniem. Otóż chodzi mi o cały proces z umową, nikt tego nie napisał wyraźnie i prosto:

- Kiedy wydrukujemy dwa arkusze umów - jeden dla nas, jeden dla zleceniodawcy - podpiszemy, otrzymamy zaliczkę, wykonamy zlecenie oraz otrzymamy pełną sumę za dzieło. Teraz co powinniśmy zrobić?:

*Jak zapłacić podatek do Urzędu Skarbowego? Po prostu zrobić przelew na konto urzędu skarbowego, to wszystko?
                    *Rachunek dajemy tylko zleceniodawcy?
                    *Coś jeszcze, jakieś dokumenty czy coś powinniśmy gdzieś składać, w celu jakiegoś potwierdzenia dla US?

Komentarz

• MarcinekP
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 114

Dzięki wielkie, bardzo przyda się ten rachunek.

Jeszcze jedno pytanie, dość proste.. dla kogoś, z doświadczeniem. Otóż chodzi mi o cały proces z umową, nikt tego nie napisał wyraźnie i prosto:

- Kiedy wydrukujemy dwa arkusze umów - jeden dla nas, jeden dla zleceniodawcy - podpiszemy, otrzymamy zaliczkę, wykonamy zlecenie oraz otrzymamy pełną sumę za dzieło. Teraz co powinniśmy zrobić?:

*Jak zapłacić podatek do Urzędu Skarbowego? Po prostu zrobić przelew na konto urzędu skarbowego, to wszystko?
                      *Rachunek dajemy tylko zleceniodawcy?
                      *Coś jeszcze, jakieś dokumenty czy coś powinniśmy gdzieś składać, w celu jakiegoś potwierdzenia dla US?
                      Witam,
                      podpisujecie umowę o dzieło
                      w przypadku otrzymanej zaliczki na dzieło.
                      Wystawiasz rachunek do umowy o dzieło ze wszystkimi obowiązującymi pochodnymi (w tym przypadku podatek),
                      przedkładasz go zamawiajacemu
                      On wypłaca ci kwotę netto i jako płatnik odprowadza podatek do US.
                      Po wykonaniu dzieła wystawiasz rachunek na kolejną kwotę (tzw. rozliczeniową).
                      Na koniec roku (a raczej do 28 lutego roku następnego) wystawia i przesyła ci pit11

Ty się z tego rozliczasz (składasz pit roczny)

jakbyś czegoś nie rozumiał to pisz
                      pozdrawiam
                      ___
                      Canon

Komentarz

• grzybek_75
                        Dopiero zaczyna
                        • 2009
                        • 26

1. jeśli zleceniodawca nie jest osobą prawną albo osoba fizyczną nie prowadzącą działalności gospodarczej wówczas nie ma obowiązku zarówno po stronie zleceniodawcy jak i zleceniobiorcy wpłacania zaliczek do US. Po prostu wykazujemy dochód z tej umowy w zeznaniu rocznym i jak trzeba to dopłacamy. nry kont są podane w każdym US.

2. Tak, rachunek wystawiamy zleceniodawcy, choc nie mam pojęcia czy jest on do czegoś mu potrzebny w sytuacji gdy w myśl prawa zleceniodawca nie jest jako osoba fizyczna nie prowadząca dzialalności gospodarczej zobowiązany do odprowadzania zaliczki do US a tym bardziej, że nie prowadzi księgowości, gdzie rachunek taki normalnie - w przypadku przedsiębiorców - jest dokumentem na podstawie którego wypłaca się wynagrodzenie oraz oblicza należne daniny i po prostu księguje...

3. nie trzeba nic innego składać, ale pamiętać, że US może przez 5 lat zarządać od nas dokumentów w celach kontroli

uważaj na to:

"Jednocześnie należy podkreślić, że w sytuacji gdy działalność jest wykonywana w sposób zorganizowany i ciągły (cykliczny lub stały), prowadzona jest we własnym imieniu i na własny lub cudzy rachunek, to mamy do czynienia z pozarolniczą działalnością gospodarczą, o której mowa w art. 5a pkt 6 ustawy, a to z kolei oznacza konieczność zarejestrowania tej działalności."

czyli wystarczy, że złapią Cię że dwa razy w roku przydarzyło się Tobie chałturzyć a do tego udowodnią, że aby takie zlecenie wykonać musisz mieć fachową wiedzę, sprzęt i oprogramowanie i licencję kościelną i profil na maxmodels to "już po gościu".

Komentarz

• amphotos
                          Coś już napisał
                          • 2009
                          • 67

Jest aż tak poważnie. . ? Teoretycznie, to nie muszą mnie łapać - bo wystarczy, że jakaś osoba płaciłaby rachunki do US za wykonane dzieła - powiedzmy 5 razy, no to sami mieliby dowód na to, że dzieło zlecano 5 razy.

Komentarz

• grzybek_75
                            Dopiero zaczyna
                            • 2009
                            • 26

Zamieszczone przez MarcinekP
                            Witam, On wypłaca ci kwotę netto i jako płatnik odprowadza podatek do US.
                            Po wykonaniu dzieła wystawiasz rachunek na kolejną kwotę (tzw. rozliczeniową).
                            Na koniec roku (a raczej do 28 lutego roku następnego) wystawia i przesyła ci pit11
                            pozdrawiam
                            to prawda ale w przypadku, gdy zleceniodawca jest osobą prawną lub osobą fizyczą prowadzącą działalność gospodarczą
                            a w naszym przypadku sytuacja jest chyba zgoła odmienna - zleceniodawca jest osobą fizyczną bez żadnej działalności a tym samym nie jest on płatnikiem a tym samy nic nie wypełnia i nie odprowadza.
                            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                            Jest aż tak poważnie. . ? Teoretycznie, to nie muszą mnie łapać - bo wystarczy, że jakaś osoba płaciłaby rachunki do US za wykonane dzieła - powiedzmy 5 razy, no to sami mieliby dowód na to, że dzieło zlecano 5 razy.
                            ja nie wiem czy jest tak czy inaczej ale skoro jeden urzedas potrafil załatwić romana kluskę to mnie juz nic nie zdziwi
                            Ostatnio edytowany przez grzybek_75; 24857. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• procjon

Witam wszystkich.

Ostatnio również sporządziłem swoją pierwszą w życiu umowę o dzieło (z przeniesieniem praw majątkowych pomiędzy dwiema osobami fizycznymi nie prowadzącymi działalności gospodarczej) i szukam informacji odnośnie podatku. Często natrafiam na sprzeczne informacje, ale może tylko wydają mi się sprzeczne, gdyż źle rozumiem pewne pojęcia.

Przykładowo, porównuję wypowiedź grzybka...

Zamieszczone przez grzybek_75
                              1. jeśli zleceniodawca nie jest osobą prawną albo osoba fizyczną nie prowadzącą działalności gospodarczej wówczas nie ma obowiązku zarówno po stronie zleceniodawcy jak i zleceniobiorcy wpłacania zaliczek do US [...]

2. [...] w myśl prawa zleceniodawca nie jest jako osoba fizyczna nie prowadząca dzialalności gospodarczej zobowiązany do odprowadzania zaliczki do US
                              ...z wypowiedzią z innych źródeł. Przytoczę jedno z nich:

Z pierwszej wypowiedzi wynika, że w mojej sytuacji nie płaci się podatku, z drugiej wypowiedzi wynika, że zleceniodawca powinien go zapłacić.
                              Są tu gdzieś jakieś różnice w założeniach, czy ogólnie coś źle zrozumiałem?

Często też w jednych źródłach pisze się o 18% z połowy, a w innych 19% z połowy, w przypadku umowy o dzieło z przeniesieniem praw majątkowych.
                              Ostatnio edytowany przez Gość; 30857.

Komentarz

• lamerok
                                Bywalec
                                • 2005
                                • 184

Zamieszczone przez procjon
                                Witam wszystkich.

Ostatnio również sporządziłem swoją pierwszą w życiu umowę o dzieło (z przeniesieniem praw majątkowych pomiędzy dwiema osobami fizycznymi nie prowadzącymi działalności gospodarczej) i szukam informacji odnośnie podatku. Często natrafiam na sprzeczne informacje, ale może tylko wydają mi się sprzeczne, gdyż źle rozumiem pewne pojęcia.
                                A możesz podać przykład tej umowy?
                                Niestety niejasności co do interpretacji jest tu więcej, co więcej różne US różnie na to patrzą, najlepiej zapytać się o wykładnię w macierzystym US.

Komentarz

Pracuję...