Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • m_o_b_y
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1095

Zamieszczone przez efbiaye
    Link do newsa
    Link do źródła

No cóż, wygląda na to, że Canon niczym nie zaskoczył. Po zdjęciach obiektywów widać, że raczj będziemy mieli doczynienia z ASP-C. Szkoda... fajnie by było w końcu zobaczyć przystępnego cenowo FF.
    Wygląda na kompletną lipę.
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------

Komentarz

• scanus
      Coś już napisał
      • 2005
      • 59

Poziomica - zastanawiałem, się ile czasu zajmie im dogonienie w tym względzie Nikona
      K

Komentarz

• gietrzy
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 5727

Szkoda... fajnie by było w końcu zobaczyć przystępnego cenowo FF.
        Jest Sony A850 - pociągnąłem pliki 100-1600-3200-6400 - jest OK, jest rgb groch, ale i detal.
        To jest super aparat z np. 24-70 i 70-400!!!
        the silence is deafening

Komentarz

• konradl
          Uzależniony
          • 2004
          • 980

tez sie nad tym zastanawialem radzac sobie za pomoca poziomiczki na sankach od lampy... ale wiadomo takie rozwiazanie nie jest za wygodne, bo trzeba odrywac oko od wizjera.

Ogolnie bardzo fajna puszka im wyszla

Komentarz

• Kolekcjoner
            Obertroll
            • 2006
            • 18766

Zamieszczone przez jaś
            APS-H to też crop mimo że "mniej obcięty" , APS-H to będzie wymierający rozmiar tylko nie wszyscy chcą to przyjąć do wiadomości nie istnieją żadne racjonalne powody do utrzymywania cropa 1.3.
            Ile razy już to słyszałem .

Zamieszczone przez gietrzy
            Jest Sony A850 - pociągnąłem pliki 100-1600-3200-6400 - jest OK, jest rgb groch, ale i detal.
            Też mam takie wrażenie, że to może być hit.

Póki co jedyne potwierdzone źródło, że to będzie APS-C to CR. Z tego plakatu raczej wynika, że nie będzie to FF (byłoby to wytłuszczonymi literami jak znam życie ) więc ciągle można spekulować.
            Można sobie spokojnie wyobrazić APS-H z możliwością podpinania EFS-ów ale nie sądzę żeby sprzedawali wtedy w kicie obiektyw, który nie pokrywa w pełni APS-H.

Generalnie z połowicą ustaliliśmy, że dziś wstrzymujemy zakup 500D (było to już przesądzone - mail do T prawie napisany ).
            Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
            Kapitan Wagner

Komentarz

• scanus
              Coś już napisał
              • 2005
              • 59

Fakt. Zaczynam się ślinić ... :razz:
              K

Komentarz

• Sławek
                Uzależniony
                • 2008
                • 968

18 mega na APS-C to rekord. Nikt nie stworzył jeszcze tak gęstej matrycy. Ja obstawiam APS-H
                www.fotokrajs.pl

Komentarz

• efbiaye
                  Coś już napisał
                  • 2009
                  • 91

Zamieszczone przez gietrzy
                  Mówiąc o dostępnym cenowo FF miałem na myśli Canona Jak już się weszło w jeden system, to każde wyjście wiąże się z neimałymi wydatkami.

Wracając do tematu, rozważając logicznie nazewnictwo Canona to 7ka, będzie faktycznie czymś między xxD a 5D, myślę że C by nie strzelił samobója robiąc konkurencję dla 5DmII - 5D to mimo wszystko to dość świerza konstrukcja. Gdyby tak było, to puszka pewnie nazywała się 3D

Nie mniej dziwne to posunięcie - prosumencki sprzęt z małą matrycą... hm.
                  5DM3, C24-105/4L, C50/1.4, C70-200/2.8L IS II, C85/1.2L II i inne graty

Komentarz

• zaitsev
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1660

Zamieszczone przez jaś
                    Zamieszczone przez zaitsev
                    FF nie będzie na 90% (chociaż było by miło). Jedyne co może być nie-cropowe to APS-H. I jeśli będzie APS-H + te 8kl/s, a cena między 5D a 50D to będę myślał, oj będę...
                    APS-H to też crop mimo że "mniej obcięty" , APS-H to będzie wymierający rozmiar tylko nie wszyscy chcą to przyjąć do wiadomości nie istnieją żadne racjonalne powody do utrzymywania cropa 1.3.
                    Wiem co to crop. Wiem też, że APS-C i -H są cropami. Pisząc crop miałem na myśli APS-C. Wyraziłem się niedokładnie.

Komentarz

• efbiaye
                      Coś już napisał
                      • 2009
                      • 91

Zamieszczone przez Sławek
                      18 mega na APS-C to rekord. Nikt nie stworzył jeszcze tak gęstej matrycy. Ja obstawiam APS-H
                      Aż się boję o szumy gdyby to było APS-C :>
                      5DM3, C24-105/4L, C50/1.4, C70-200/2.8L IS II, C85/1.2L II i inne graty

Komentarz

• zaitsev
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1660

Aż się boję o szumy gdyby to było APS-C :>
                        Niby dali tylko iso 6400...

Komentarz

• wain
                          Uzależniony
                          • 2007
                          • 630

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                          Tyle że ten aparat powinien się nazywać 60D, a nie 7D i to mi tu zupełnie nie pasuje.
                          Jesli to bedzie crop 1.6x to bedzie ciekawie. Bedzie duza szansa na pozegnanie sie z aps-h. Istnienie pro cropa 1.6x i 1.3x jest bezsensowne a jesli tak to nowy 1d mkiv bedzie FF (oby) z ok 20mpix lub jeszcze lepiej 18mpix (vide d3 <-> d300 ta sama liczba pix). Calosc ulozy sie wtedy w ladna ukladanke. Zadne body nie bedzie innemu przeszkadzac. Nawet jest sens istnienia takiego 1dsIV z ok 30-35mpix. Fotograficzie natomiast user dostanie swietne narzedzia. Zwykle i tak trzeba miec 2 body do roboty chociazby jako backup ale tym sposobem zostanie troche niejako wymuszone posiadanie 2 puszek wzajemnie doskonale sie uzupelniajacych. A co do 60d to jest na nie miejsce dokladnie w tym miejscu co jest .. takie body nie powinno przeszkadzac 7D. Brak uszczelnien 1 karta mniejszy wizjer mniej klatek, wieksze szumy 9+ AF z gorszym servo i odchylany LCD ktory polozy zastosowanie tego body do ciezkiej roboty(Jednoczenie o dziwo moze wymusic posiadanie 3 puchy dla kogos kto moze tego koniecznie potrzebowac)
                          40d/5dIV/R/R6 15/2.8 28/1.8 50/1.8 85/1.4
                          www.mslezak.pl/blog/

Komentarz

• Nemeo
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1757

Zamieszczone przez krzychoo
                            7d z APS-C o zapowiadanych parametrach to wybitne narzędzie dla fotografików ptaków. Na taki aparat czekam ! Jestem za!
                            To prawda ,specyfikacja tej puchy to marzenie kazdego ptasiarza.

Komentarz

• spoon
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 215

Zamieszczone przez wain
                              Jesli to bedzie crop 1.6x to bedzie ciekawie. Bedzie duza szansa na pozegnanie sie z aps-h. Istnienie pro cropa 1.6x i 1.3x jest bezsensowne a jesli tak to nowy 1d mkiv bedzie FF (oby) z ok 20mpix lub jeszcze lepiej 18mpix (vide d3 <-> d300 ta sama liczba pix). Calosc ulozy sie wtedy w ladna ukladanke. Zadne body nie bedzie innemu przeszkadzac. Nawet jest sens istnienia takiego 1dsIV z ok 30-35mpix. Fotograficzie natomiast user dostanie swietne narzedzia. Zwykle i tak trzeba miec 2 body do roboty chociazby jako backup ale tym sposobem zostanie troche niejako wymuszone posiadanie 2 puszek wzajemnie doskonale sie uzupelniajacych. A co do 60d to jest na nie miejsce dokladnie w tym miejscu co jest .. takie body nie powinno przeszkadzac 7D. Brak uszczelnien 1 karta mniejszy wizjer mniej klatek, wieksze szumy 9+ AF z gorszym servo i odchylany LCD ktory polozy zastosowanie tego body do ciezkiej roboty(Jednoczenie o dziwo moze wymusic posiadanie 3 puchy dla kogos kto moze tego koniecznie potrzebowac)
                              dokladnie tak samo to widze (no moze poza 'koniecznym' backupem ; ) tylko jestem za leniwy by napisac takki dlugi post IMHO bardzo fajna puszka.
                              I JUST LOVE TO PUSH THE BUTTON AND HEAR THE CAMERA SNAP | ruler of the world
                              szukajka

Komentarz

• MMM
                                Pełne uzależnienie
                                PREMIUM member
                                • 2006
                                • 4250

Na tym plakacie do aparatu jest przypięty EF-S więc to raczej crop x1.6.
                                Możliwe też że matryca APS-H a aparat ma funkcję programowego cropa x1.6. Liczba pikseli może na to wskazywać, bo po przełączeniu w tryb x1.6 robi się matryca jak w 50D. Jeśli to ma być aparat "dla ludu" to Canon nie pozbawi się przecież sprzedaży wszystkich zoomów EF-S.
                                Dzięki temu Canon ma jak dotychczas puszkę między D300 a D700 a także między 50D a 1D.
                                Ostatnio edytowany przez MMM; 4761.
                                Digart

Komentarz

Pracuję...