Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kmleon
    Początki nałogu
    • 2007
    • 315

Zamieszczone przez David
    W maju 2009 roku mija 50-lecie powstania pierwszej lustrzanki Canona:

W związku z tą rocznicą powinni coś porządnego wypuścić, albo zafundować jakiś cashback. Nie znam mentalności Japończyków i nie wiem, czy przywiązują wielką uwagę do dat, ale pół wieku, to szmat czasu. Poczekamy - zobaczymy.
    Z tego co wiem, 5 jest u nich szczęśliwą liczbą, więc powinni się chyba jakoś do tego jubileuszu przyłożyć :-)

Komentarz

• jotes25
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 3608

Zamieszczone przez Kolekcjoner
      Też mi się zdaje, że spokojnie iso 3200 może być zwłaszcza, że bezpośrednia konkurencja ma.
      Hehe, bezpośrednia konkurencja to nawet porządne AutoISO ma, którego nie uświadczysz w Canonie xxd czy 5d. Jak widać nasz ulubiony producent niewiele sobie z tego robi...

Komentarz

• paweleverest
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1138

To zapowiadane na optyczne.pl 100-400 4-5,6L IS może być prawdziwym hitem. Jeżeli okaże sie że różnica klasy będzie taka jak miedzy starą a nową wersją 70-200 4,0L i szkło będzie miało jasność 4-4,5 w okolicach 300mm to ... ach te marzenia

Komentarz

• Kolekcjoner
          Obertroll
          • 2006
          • 18766

Zamieszczone przez paweleverest
          i szkło będzie miało jasność 4-4,5 w okolicach 300mm to ... ach te marzenia
          To wydaje mi się bardzo mało prawdopodone.
          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
          Kapitan Wagner

Komentarz

• C80
            Uzależniony
            • 2007
            • 855

Optyczne w plotkach:

Następca EOS-1D Mark III
            Plotka głosi, że Canon ma już gotowego do zaprezentowania w drugim kwartale tego roku następcę modelu EOS-1D Mark III. Jednak to czy aparat ujrzy światło dzienne, jest uzależnione od... decyzji FIFA. Międzynarodowa Federacja Piłki Nożnej ma ustosunkować się niebawem w sprawie możliwości używania na stadionach profesjonalnych lustrzanek rejestrujących filmy wideo. FIFA zastanawia się czy nie jest to sprzeczne z umowami sprzedaży (często na wyłączność) praw transmisji stacjom telewizyjnym. Chyba nikt się nie spodziewał, że ta nowa funkcja, która niedawno zagościła w lustrzankach wprowadzi takie zamieszanie w świecie fotografów sportowych.
            To są jakieś jaja. Z jednej strony to dobrze, że w planach jest Mark IV. Będę miał szansę taniej kupić Marka II lub Marka III.

Z drugiej Canon idzie w stronę N***na który też zmajstrował lustrzankę kręcącą filmy. Po co to komu? Przecież to segment zaawansowanych profesjonalnych fotografów, a nie podjaranych amatorów.
            [Strona] [Sportowy fotodziennik]

Komentarz

• jar14
              Bywalec
              • 2007
              • 104

Zamieszczone przez C80
              Optyczne w plotkach:

To są jakieś jaja. Z jednej strony to dobrze, że w planach jest Mark IV. Będę miał szansę taniej kupić Marka II lub Marka III.

Z drugiej Canon idzie w stronę N***na który też zmajstrował lustrzankę kręcącą filmy. Po co to komu? Przecież to segment zaawansowanych profesjonalnych fotografów, a nie podjaranych amatorów.
              a po to że za jakiś czas w newsach netowych zamiast fotek ze starującego nowego airbusa zobaczysz krótki filmik.

Komentarz

• bundy
                Uzależniony
                • 2006
                • 760

Zamieszczone przez jar14
                a po to że za jakiś czas w newsach netowych zamiast fotek ze starującego nowego airbusa zobaczysz krótki filmik.
                Rozumiem, że także stacje telewizyjne będą wtedy zatrudniać tylko fotografów, którzy jednocześnie będą mieli drugi etat w redakcjach gazet? ;-) ;-)
                A kamerzystów na Madagaskar! ;-)
                Ja jednak jestem chyba trochę zacofany, bo ślepo wierzę w specjalizację. Wiem, że foto i wideo, to działki dość sobie bliskie, ale kręcący (bo nie nazwałbym tego filmowaniem) fotograf trochę wygląda jak chirurg ortopeda, który przy gipsowaniu złamanej ręki robi dodatkowo manicure i tipsy :-) :-)
                Ostatnio edytowany przez bundy; 4697.
                1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Komentarz

• Poohutch
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 156

Zamieszczone przez bundy
                  kręcący (bo nie nazwałbym tego filmowaniem) fotograf trochę wygląda jak chirurg ortopeda, który przy gipsowaniu złamanej ręki robi dodatkowo manicure i tipsy :-) :-)
                  Przednie porównanie! Uśmiałem się szczerze.
                  Canon 400D | Canon 10-22 USM | Sigma 30/1.4 EX |Speedlite 380 EX | fajny statyw, polary marumi DHG, a do tego
                  Pentax MX x2 | SMC 24/2,8 | SMC-M 50/1.7 | SMC-M 35/2 | Printzflex 80-200

Komentarz

• Kolekcjoner
                    Obertroll
                    • 2006
                    • 18766

Zamieszczone przez jar14
                    Bardzo możliwe - szczególnie, że też technologie pozwalające stworzyć "elektroniczny papier" to już nie SF.
                    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                    Kapitan Wagner

Komentarz

• micles
                      Zablokowany
                      • 2006
                      • 4359

Ja tam się dobrze czuję jako fotograf i kamerzysta. Zdjęcia widzieliście, a filmy tu :

Myślę, że w obu rolach znajduję się przynajmniej jako przeciętniak (uwzględniając również mój nikły wiek )

Komentarz

• C80
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 855

Spragnionym opcji wideo z jednoczesnym robieniem zdjęć: http://fotoreporterzy.net/fotoblog/2...e-i-na-zagiel/ i Marek IV nie siada.
                        [Strona] [Sportowy fotodziennik]

Komentarz

• Jago
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 1502

Zamieszczone przez jar14
                          Podejrzewam, że opcja kręcenia filmu będzie tak samo często używana jak LV - kolejny wodotrysk
                          C R6; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

• Kolekcjoner
                            Obertroll
                            • 2006
                            • 18766

Zamieszczone przez Jago
                            Podejrzewam, że opcja kręcenia filmu będzie tak samo często używana jak LV - kolejny wodotrysk
                            Wiesz wszystko to kwestia indywidualna. Są tacy co LV używają bardzo często. Nie widzę tu żadnych reguł.

BTW: 25 lat temu większość zawodowych fotografów tak właśnie podchodziła do AF. I też wielu uważało, że to wodostrysk który się nie przyjmie 8).
                            Kapitan Wagner

Komentarz

• wain
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 630

BTW: 25 lat temu większość zawodowych fotografów tak właśnie podchodziła do AF. I też wielu uważało, że to wodostrysk który się nie przyjmie 8).
                              Patrzac na canona to mam nieodparte wrazenie ze oni dalej tak uwazaja
                              40d/5dIV/R/R6 15/2.8 28/1.8 50/1.8 85/1.4
                              www.mslezak.pl/blog/

Komentarz

• ARN
                                Uzależniony
                                • 2008
                                • 757

Historycznie rzecz ujmując - nie zapominajmy, że Canon ma "w zanadrzu" super ficzer w postaci sterowania punktami AF za pomocą oka.
                                Ciekawe w którym Mk się to pojawi.

Komentarz

Pracuję...