Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • siudym
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2254

Zamieszczone przez akustyk
    mnie osobiscie szybkosc AF w 5D nie przeszkadza, zastrzezenia budzi tylko istnienie 8 quasi-przydatnych punktow, z czego 2 skrajne to jest w ogole jakis dzolk
    A mi takze AF w 5D2 wogole nie przeszkadza, zwlaszcza z manualnymi szklami jest sprawnie i celnie :-D

Komentarz

• gietrzy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 5727

A77 w październiku z sensorem 24 MPx, ale czad znając Canona będzie chciał to przebić zapewne w 7D Mark II. 600D to będzie potwór za grosze.
      the silence is deafening

Komentarz

• _igi
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2035

Ja bym z checia przygarnal 17-40is L, moim zdaniem stabilizacja jest o wiele bardziej przydatna w takim szkle, niz swiatlo 2,8. Przy typowym zastosowaniu uwa, wole ne przejmowac sie czasami robiac na f/11 w pochmurny dzien.

Tam, gdzie najbardziej lubie robic foty o statywie moge zapomniec, bo to wyprawa we dwoch, albo lepiej, aparat schowany w kieszeni plaszcza i stosunkowo malo czasu na robienie fot. Niby budynki nie uciekna, problem w tym ze okoliczne dresy sa dosyc lakome na nowe telefony czy aparaty IS mi by sie. Przydal, gdy mam czasy 1/30 przy f/4 i iso 1600.
        5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• siudym
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 2254

Zamieszczone przez _igi
          moim zdaniem stabilizacja jest o wiele bardziej przydatna w takim szkle, niz swiatlo 2,8
          No 16/17mm z H-IS to naprawde by byla masakra...

Sam czesto uzywam UWA i np. Sigma 12-24 bez IS w 12mm to czasy 1/1sec sa calkowicie do utrzymania

Profesjonalne usługi hostingowe dla firm oraz osób prywatnych - Hosting WWW, Poczta e-mail, Antyspam AI, PHP, Serwery MySQL, Serwery VPS, Rejestracja domen polskich, globalnych, narodowych, Sprzedaż Certyfikatów SSL

Taki sampel 1sec z reki, to nie jest wyczyn mam kilka takich zdjec i nieporuszone czesto mozna utrzymac. Ze stabilizacja to juz nie wiem jak to by bylo...
          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
          Na foto te smugi to jadace 2 samochody...
          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
          edit: Nie wiem czemu ale "odczytywarki" Exif raz 0.8sec a raz 1/1sec pokazuja.
          Ostatnio edytowany przez siudym; 7602. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• _igi
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2035

1/15s strzelane na spokojnie by mi w zupelnosci wystarczylo. Zbytnio naginac czasow nie lubie, jak musze to juz wole statyw, albo po prostu inna pore dnia
            5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• allxages
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 2549

1/15s na 16mm/full frame to strzelam po pijaku jak ze statywu ;-)

Komentarz

• akustyk
                gajowy
                • 2004
                • 12158

troche od **** strony kombinowanie.

mnie tez sie udaje z lapy ostre np. 20mm na 1/15 sekundy utrzymac. sek w tym, ze nie zawsze (i trafnosc lezy blizej 50% niz 100%) i nie tak stricte onanistycznie na poziomie piksela. ze to na ekranie ujdzie mnie nie interesuje - nie po to targam kilobajty sprzetu i laduje w te wyjazdy foto, zeby przywozic jakies tam pstryki, ktore byle obleca - no badzmy realni.

ze stabilizacja, przynajmniej mnie osobiscie, rozchodzi sie nie o to, zeby blad II rodzaju byl wysoki, tylko zeby zminimalizowac ten I rodzaju
                nie interesuje mnie, ze w jakichs tam 50% przypadkow uda mi sie jakies 3/4 s wyciagnac przy 20mm, ale interesuje mnie, zeby przy tej ogniskowej nie mniej niz 1% fot na 1/5 s byl nieostry. bo wtedy mam regule kciuka do ilu moge z nim zejsc. nie jak obecnie 1/30 na pewniaka a 1/15 w akcie desperacji (wiedzac, ze moze nie wejsc)
                www albo tez flickr

Komentarz

• siudym
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 2254

A tak wracajac do 5D mark III i jego AF z 7D...

Patrzac na to co mamy np. w 50D i pokryciu 95% wizjera i takiego 5D2 z 98%, to jesli 5D3 bedzie miec AF taki oto:

Bomba! Ja juz bede sie ustawial w kolejce za 5D3...
                  Ostatnio edytowany przez arturs; 4076.

Komentarz

• arturs
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 4196

Zamieszczone przez siudym
                    A tak wracajac do 5D mark III i jego AF z 7D...

Patrzac na to co mamy np. w 50D i pokryciu 95% wizjera i takiego 5D2 z 98%, to jesli 5D3 bedzie miec AF taki oto:

Bomba! Ja juz bede sie ustawial w kolejce za 5D3...

jak wszystkie krzyżowe to biorę
                    od czasów matówki z klinem w Zenicie ostrzę środkiem i boczne jakoś mi niepotrzebne
                    5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• tezmarek
                      Uzależniony
                      • 2009
                      • 840

Zamieszczone przez arturs
                      jak wszystkie krzyżowe to biorę
                      od czasów matówki z klinem w Zenicie ostrzę środkiem i boczne jakoś mi niepotrzebne
                      Ustawiasz na Auto i masz jeden duży krzyżowy w centrum

Komentarz

• siudym
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 2254

hah nie ma to jak przekadrowywanie z jasnymi szklami :-D
                        Przynajmniej nabyte zdolnosci przy 5D2 beda dalej uzyteczne w mark III

Komentarz

• MacGyver
                          Cenzor
                          • 2006
                          • 7043

Pewnie, AF jest dla lamerów, prawdziwi artyści ostrzą tylko ręcznie ;-)

Odkładając żarty na bok poruszyliście bardzo istotny problem, skuteczność AF to jedno ale ich rozmieszczenie, nie pozwalające na ostrzenie na podręcznikowo rozmieszczone mocne punkty to wada nie mniej istotna.
                          Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• ARN
                            Uzależniony
                            • 2008
                            • 757

Zamieszczone przez MacGyver
                            ....

Odkładając żarty na bok poruszyliście bardzo istotny problem, skuteczność AF to jedno ale ich rozmieszczenie, nie pozwalające na ostrzenie na podręcznikowo rozmieszczone mocne punkty to wada nie mniej istotna.
                            Canon wprowadzi nową szkołę fotografii - mocne punkty wyznaczone przez pola AF :wink:

Komentarz

• tombas
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2195

Zamieszczone przez ARN
                              Canon wprowadzi nową szkołę fotografii - mocne punkty wyznaczone przez pola AF :wink:
                              naprawdę dobre:-D
                              Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
                              (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• Arek_Gd
                                Bywalec
                                • 2008
                                • 249

Zamieszczone przez ARN
                                Już jest !!! Jeden super mocny , środkowy
                                Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Komentarz

Pracuję...