Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wain
    Uzależniony
    • 2007
    • 630

Zamieszczone przez BeatX
    no dobra, DR, ISO - wszystko na plus nikona, ale co z tymi kolorami?
    tylko cos sie slyszy.. nikt nie wie na pewno - a ja co spojrze na np. galerie slubna /dzial przygotowania/ robiona nikonem to w 90% albo ucieczka do b&w, albo widac jak na dloni do **** kolory, kiedy oswietleniem jest zarowka i troche swiatlo zza okna.
    nikt nie ma jasnego potwierdzenia badz zaprzeczenia, ze nikon wkoncu wypuscil jakis firmware czy cokolwiek korygujacego kolory (w tej jednej okreslonej sytuacji) generowane przez matryce FF w zoltym obozie?
    Najlepiej zapytaj Trampka. Mial na 2-3 zlecenia chyba d700 + 50/1.4 + 85/1.4 + 12-24. Widzialem chyba 2 pelne jego materialy z tego zestwu mieszane z canon 24L + 85L. Osobiscie nie bylem w stanie wskazac ktore zdjecie pochodzi z ktorego zestawu. Trampek uzywa ACR z profilami(CS4/5), zdaje sie ze troche dlubal cos przy profilu d700 ale nieduzo.
    40d/5dIV/R/R6 15/2.8 28/1.8 50/1.8 85/1.4
    www.mslezak.pl/blog/

Komentarz

• dr11
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1143

Zamieszczone przez BeatX
      no dobra, DR, ISO - wszystko na plus nikona, ale co z tymi kolorami?
      tylko cos sie slyszy.. nikt nie wie na pewno - a ja co spojrze na np. galerie slubna /dzial przygotowania/ robiona nikonem to w 90% albo ucieczka do b&w, albo widac jak na dloni do **** kolory, kiedy oswietleniem jest zarowka i troche swiatlo zza okna.
      nikt nie ma jasnego potwierdzenia badz zaprzeczenia, ze nikon wkoncu wypuscil jakis firmware czy cokolwiek korygujacego kolory (w tej jednej okreslonej sytuacji) generowane przez matryce FF w zoltym obozie?
      Spokojnie można sobie kolorki poustawiać jak się tylko zapragnie...
      .

Komentarz

• akustyk
        gajowy
        • 2004
        • 12158

Zamieszczone przez dr11
        http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?p=251959
        niezle, tylko jest jedno ale...

ja tez potrafie zrobic profil, ktory dla jednego wybranego zdjecia zrobi takie kolory jak trzeba. sek w tym, ze jak sie potem drugie zdjecie otworzy, to nagle wyniki okazuja sie drastycznie rozne.

prawda, ze to jest w landszafcizmie, wiec tam sa rozne kolory, a nie tylko bialy, szary, czarny i zolty jak u kotleciarzy ale nieodmiennie dobrze bym przetestowal metode w roznych okolicznosciach (docelowych) przed wydawaniem werdyktow, ze dziala. been there, seen that

osobna kwestia jest, ze nie wierze w automaty do przeksztalcania jednego w drugie. nie widze tez celowosci. wole osobe, ktora zna dobrze dana matryce, umie ja optymalnie naswietlic i wywolac. a to nie jest prosta sprawa. ja juz miedzy 30D a 5D widze duza roznice w tym jak pracuje sensor (krzywa tonalna i DR) a miedzy matrycami Canona i Sony (pardon... oczywiscie Nikona ) jest przepasc. jak ktos zna jedna bajke, to naprawde nie powinien wydawac opinii o drugiej bez odpowiedniego doswiadczenia.
        www albo tez flickr

Komentarz

• dr11
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1143

Zamieszczone przez akustyk
          ja tez potrafie zrobic profil, ktory dla jednego wybranego zdjecia zrobi takie kolory jak trzeba. sek w tym, ze jak sie potem drugie zdjecie otworzy, to nagle wyniki okazuja sie drastycznie rozne.
          Ja nie piszę, że to remedium na wszelkie problemy kolorystyczne N, tylko, że jeśli ktoś bardzo chce kontrolować barwę w wąskim zakresie tolerancji, to się da i to nie dla jednego zdjęcia, ale profilki można sobie porobić dla całej gamy sytuacji oświetleniowych i później ich używać. Wymaga to większego nakładu pracy niż w przypadku 5D, ale jak najbardziej jest to używalne.
          Kotleciarze mogą nieco kręcić nosem, bo w końcu reportaż to nie salon figur woskowych, ale landszafty, architektura i studio nie uciekają i spokojnie można poświęcić jedno naświetlenie pod korektę kolorów ze wzornikiem.
          Inna sprawa to czy się komuś chce czy nie :P
          .

Komentarz

• BeatX
            PLUS member
            PLUS member
            • 2007
            • 1733

Zamieszczone przez dr11
            http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?p=251959
            omg i ja mam tak kazde zdjecie z przygotowan i kosciola drobiazgowo obrabiac i chodzic wszedzie ze wzornikiem?
            ja ze slubu (z reportazu) przynosze grubo ponad tysiac zdjec.
            - musialbym chyba zatrudnic pracownika, zeby godzinami grzebal za mnie w LR i poprawial kolory :]
            w 5D obrobka zdjecia to praktycznie tylko minimalne zmiany w WB, w kontrascie i cieniach, pare klikniec i gotowe.
            dr11 dzieki za link, bardzo przydatne info mi dales
            poki nikon nie zrobi puszki, ktora na dziendobry daje spoko kolory, to ja wole sie "meczyc" z AF w 5DmkII, niz pozniej meczyc na kompie

wlasciwie to od mojego ponad rocznego testu, widze ze nic sie nie zmienilo w kwestii kolorow w nikonie:

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
            znaczy co - teraz slubniacy nazywaja sie kotleciarze?
            Ostatnio edytowany przez BeatX; 11497. Powód: Automerged Doublepost
            Moje zdjęcia: https://www.flickr.com/photos/193816559@N05/

Komentarz

• MC_
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 3444

Zamieszczone przez akustyk
              a miedzy matrycami Canona i Sony (pardon... oczywiscie Nikona )
              Gwoli ścisłości, to chyba jednak nie jest wina Sony, bo w Alfach tego problemu z kolorami nie ma.

Komentarz

• micles
                Zablokowany
                • 2006
                • 4359

Zamieszczone przez BeatX
                omg i ja mam tak kazde zdjecie z przygotowan i kosciola drobiazgowo obrabiac i chodzic wszedzie ze wzornikiem?
                Jak masz takie parcie na idealne odwzorowanie kolorów, to tak.

Komentarz

• BeatX
                  PLUS member
                  PLUS member
                  • 2007
                  • 1733

Zamieszczone przez micles
                  Jak masz takie parcie na idealne odwzorowanie kolorów, to tak.
                  dziekuje, postoje :]
                  Moje zdjęcia: https://www.flickr.com/photos/193816559@N05/

Komentarz

• akustyk
                    gajowy
                    • 2004
                    • 12158

Zamieszczone przez wain
                    "Wracajac" do tematu, zalozmy taka sytuacje. Pojawia sie 5dIII:
                    -28-32Mpix,
                    -realnie 0,5 EV lepsze hi-iso,
                    -wideo z Downscalingiem z pelnej klatki,
                    -60 fps w fullhd,
                    -100% wizjer,
                    -3.2" monitor z wyzsza rozdzailka,
                    -poprawione gabki w klapkach,
                    -af ten co jest tyle ze wspomagany DigicV,
                    -wbudowana lampa.
                    cena 12k na start body only.
                    palce w gore kto kupuje 5dIII?
                    jesli AF ten co teraz w mkI/mkII, tzn. z jednym majacym racje bytu punktem i 4 czasem przydatnymi, to nie ma mowy. ja sobie co najwyzej mkII uzywane kupie jak mi mkI zdechnie a nie znajde zamiennika w dobrym stanie.

tak zupelnie serio... pomijajac niepelne krycie celownika i megabeznadziejny ekranik, najwieksza bolaczka mkI dla mnie osobiscie jest jednak prymitywny AF. on jest dokladny, duzy plus dla niego, ale w 2011 roku uklad z jednym sensownym punktem bylby... very Sony... aparatowi AD 2005 moge to jeszcze wybaczyc, ale mkIII... juz nawet Canon nie jest tak bezczelny, a raczej do optymistow tu nie naleze :-D
                    www albo tez flickr

Komentarz

• gietrzy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 5727

Zamieszczone przez MC_
                      Gwoli ścisłości, to chyba jednak nie jest wina Sony, bo w Alfach tego problemu z kolorami nie ma.
                      To była taka fraszka na Nikona, młody stażem jesteś na tym forum
                      the silence is deafening

Komentarz

• Merde
                        Grzeczny i układny podpis
                        • 2008
                        • 7756

Zamieszczone przez wain
                        ile sie orientuje to matryce d3s jest lepsza i juz nie sadzi takich kiksow, podobno juz D3X lepiej wypadal od d3 i d 700. Matryca z d7000 jeszcze mloda ale slychac glosow o jakichs problemach za to:

Wiec nie sadze aby w przyszlosci dawali cos gorszego w FF...
                        A mnie bardzo zastanawia zielony kolor ramki w prawym górnym rogu, podejrzanie wręcz zbieżny z kolorem liści...
                        I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• Piotr_0602
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 1075

Zamieszczone przez wain

"Wracajac" do tematu, zalozmy taka sytuacje. Pojawia sie 5dIII:
                          -28-32Mpix,
                          -realnie 0,5 EV lepsze hi-iso,
                          -3 stopnie srawa,
                          -DigicV,
                          -wideo z Downscalingiem z pelnej klatki,
                          -60 fps w fullhd,
                          -nowy pomiar,
                          -100% wizjer,
                          -3.2" monitor z wyzsza rozdzailka,
                          -poprawione gabki w klapkach,
                          -af ten co jest tyle ze wspomagany DigicV,
                          -wbudowana lampa.
                          cena 12k na start body only.

cena 5dII - 7k, d700 - 7k...

filmowcow prosimy o opuszczenie sali.
                          palce w gore kto kupuje 5dIII?
                          Ja dziękuję bardzo, ale zostaję wtedy przy 5DmkI.
                          - Megapixele mnie nie interesują
                          - 0,5EV to niedużo, zawsze mogę wybrać 5DmkII po przecenach
                          - video - nie interesuje mnie, chcę robić zdjęcia a nie filmy
                          - 100% wizjer - to by było miłe
                          - LCD - wszystko jedno czy 3'', czy 3,2'', czy LCD czy OLED - miła poprawa, ale to jest daleka w kolejności rzecz na którą patrzę przy zakupie
                          - wbudowana lampa (mały plus)
                          - AF ten sam - dziękuję, nie kupuję

Komentarz

• micles
                            Zablokowany
                            • 2006
                            • 4359

Nie no, będzie co najmniej 1EV lepsze iso, przecież to wszystko znowu poszło do przodu...

Komentarz

• Kolekcjoner
                              Obertroll
                              • 2006
                              • 18766

Zamieszczone przez MC_
                              Bardzo prawdopodobne, że właśnie kombinacje softowe w puszce to powodują. Stąd te wyniki, że tak łatwo dostać przyzwoitego gotowca z Nikona. Dla mnie ten przykład, który tu ktoś zapodał jest jakiś dziwny, bo ja z nieboszczyka 350D jestem w stanie wyciągnąć z rawa z kompletnie skopanego zdjęcia zupełnie przyzwoity efekt za pomocą DPP (które przecież do niczego się nie nadaje :wink. Ale może 500D się tak cofnęło w rozwoju - nie wiem, nie miałem.
                              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                              Kapitan Wagner

Komentarz

• wain
                                Uzależniony
                                • 2007
                                • 630

Zamieszczone przez Merde
                                A mnie bardzo zastanawia zielony kolor ramki w prawym górnym rogu, podejrzanie wręcz zbieżny z kolorem liści...
                                Nie chce nic sugerowac ale u canona wg mnie jest on rowniez "zbieżny" o ile tak to mozna nazwac ...
                                40d/5dIV/R/R6 15/2.8 28/1.8 50/1.8 85/1.4
                                www.mslezak.pl/blog/

Komentarz

Pracuję...