Najlepiej zapytaj Trampka. Mial na 2-3 zlecenia chyba d700 + 50/1.4 + 85/1.4 + 12-24. Widzialem chyba 2 pelne jego materialy z tego zestwu mieszane z canon 24L + 85L. Osobiscie nie bylem w stanie wskazac ktore zdjecie pochodzi z ktorego zestawu. Trampek uzywa ACR z profilami(CS4/5), zdaje sie ze troche dlubal cos przy profilu d700 ale nieduzo.
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
-
Spokojnie można sobie kolorki poustawiać jak się tylko zapragnie...no dobra, DR, ISO - wszystko na plus nikona, ale co z tymi kolorami?
tylko cos sie slyszy.. nikt nie wie na pewno - a ja co spojrze na np. galerie slubna /dzial przygotowania/ robiona nikonem to w 90% albo ucieczka do b&w, albo widac jak na dloni do **** kolory, kiedy oswietleniem jest zarowka i troche swiatlo zza okna.
nikt nie ma jasnego potwierdzenia badz zaprzeczenia, ze nikon wkoncu wypuscil jakis firmware czy cokolwiek korygujacego kolory (w tej jednej okreslonej sytuacji) generowane przez matryce FF w zoltym obozie?
.Komentarz
-
niezle, tylko jest jedno ale...Spokojnie można sobie kolorki poustawiać jak się tylko zapragnie...
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?p=251959
ja tez potrafie zrobic profil, ktory dla jednego wybranego zdjecia zrobi takie kolory jak trzeba. sek w tym, ze jak sie potem drugie zdjecie otworzy, to nagle wyniki okazuja sie drastycznie rozne.
prawda, ze to jest w landszafcizmie, wiec tam sa rozne kolory, a nie tylko bialy, szary, czarny i zolty jak u kotleciarzy
ale nieodmiennie dobrze bym przetestowal metode w roznych okolicznosciach (docelowych) przed wydawaniem werdyktow, ze dziala. been there, seen that 
osobna kwestia jest, ze nie wierze w automaty do przeksztalcania jednego w drugie. nie widze tez celowosci. wole osobe, ktora zna dobrze dana matryce, umie ja optymalnie naswietlic i wywolac. a to nie jest prosta sprawa. ja juz miedzy 30D a 5D widze duza roznice w tym jak pracuje sensor (krzywa tonalna i DR) a miedzy matrycami Canona i Sony (pardon... oczywiscie Nikona
) jest przepasc. jak ktos zna jedna bajke, to naprawde nie powinien wydawac opinii o drugiej bez odpowiedniego doswiadczenia.
Komentarz
-
Ja nie piszę, że to remedium na wszelkie problemy kolorystyczne N, tylko, że jeśli ktoś bardzo chce kontrolować barwę w wąskim zakresie tolerancji, to się da i to nie dla jednego zdjęcia, ale profilki można sobie porobić dla całej gamy sytuacji oświetleniowych i później ich używać. Wymaga to większego nakładu pracy niż w przypadku 5D, ale jak najbardziej jest to używalne.
Kotleciarze mogą nieco kręcić nosem, bo w końcu reportaż to nie salon figur woskowych, ale landszafty, architektura i studio nie uciekają i spokojnie można poświęcić jedno naświetlenie pod korektę kolorów ze wzornikiem.
Inna sprawa to czy się komuś chce czy nie :P.Komentarz
-
omg i ja mam tak kazde zdjecie z przygotowan i kosciola drobiazgowo obrabiac i chodzic wszedzie ze wzornikiem?Spokojnie można sobie kolorki poustawiać jak się tylko zapragnie...
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?p=251959
ja ze slubu (z reportazu) przynosze grubo ponad tysiac zdjec.
- musialbym chyba zatrudnic pracownika, zeby godzinami grzebal za mnie w LR i poprawial kolory :]
w 5D obrobka zdjecia to praktycznie tylko minimalne zmiany w WB, w kontrascie i cieniach, pare klikniec i gotowe.
dr11 dzieki za link, bardzo przydatne info mi dales
poki nikon nie zrobi puszki, ktora na dziendobry daje spoko kolory, to ja wole sie "meczyc" z AF w 5DmkII, niz pozniej meczyc na kompie
wlasciwie to od mojego ponad rocznego testu, widze ze nic sie nie zmienilo w kwestii kolorow w nikonie:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
znaczy co - teraz slubniacy nazywaja sie kotleciarze?
Moje zdjęcia: https://www.flickr.com/photos/193816559@N05/Komentarz
-
Komentarz
-
Komentarz
-
-
jesli AF ten co teraz w mkI/mkII, tzn. z jednym majacym racje bytu punktem i 4 czasem przydatnymi, to nie ma mowy. ja sobie co najwyzej mkII uzywane kupie jak mi mkI zdechnie a nie znajde zamiennika w dobrym stanie."Wracajac" do tematu, zalozmy taka sytuacje. Pojawia sie 5dIII:
-28-32Mpix,
-realnie 0,5 EV lepsze hi-iso,
-wideo z Downscalingiem z pelnej klatki,
-60 fps w fullhd,
-100% wizjer,
-3.2" monitor z wyzsza rozdzailka,
-poprawione gabki w klapkach,
-af ten co jest tyle ze wspomagany DigicV,
-wbudowana lampa.
cena 12k na start body only.
palce w gore kto kupuje 5dIII?
tak zupelnie serio... pomijajac niepelne krycie celownika i megabeznadziejny ekranik, najwieksza bolaczka mkI dla mnie osobiscie jest jednak prymitywny AF. on jest dokladny, duzy plus dla niego, ale w 2011 roku uklad z jednym sensownym punktem bylby... very Sony...
aparatowi AD 2005 moge to jeszcze wybaczyc, ale mkIII... juz nawet Canon nie jest tak bezczelny, a raczej do optymistow tu nie naleze :-D
Komentarz
-
Komentarz
-
A mnie bardzo zastanawia zielony kolor ramki w prawym górnym rogu, podejrzanie wręcz zbieżny z kolorem liści...ile sie orientuje to matryce d3s jest lepsza i juz nie sadzi takich kiksow, podobno juz D3X lepiej wypadal od d3 i d 700. Matryca z d7000 jeszcze mloda ale slychac glosow o jakichs problemach za to:
Wiec nie sadze aby w przyszlosci dawali cos gorszego w FF...I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce itKomentarz
-
Ja dziękuję bardzo, ale zostaję wtedy przy 5DmkI.
"Wracajac" do tematu, zalozmy taka sytuacje. Pojawia sie 5dIII:
-28-32Mpix,
-realnie 0,5 EV lepsze hi-iso,
-3 stopnie srawa,
-DigicV,
-wideo z Downscalingiem z pelnej klatki,
-60 fps w fullhd,
-nowy pomiar,
-100% wizjer,
-3.2" monitor z wyzsza rozdzailka,
-poprawione gabki w klapkach,
-af ten co jest tyle ze wspomagany DigicV,
-wbudowana lampa.
cena 12k na start body only.
cena 5dII - 7k, d700 - 7k...
filmowcow prosimy o opuszczenie sali.
palce w gore kto kupuje 5dIII?
- Megapixele mnie nie interesują
- 0,5EV to niedużo, zawsze mogę wybrać 5DmkII po przecenach
- video - nie interesuje mnie, chcę robić zdjęcia a nie filmy
- 100% wizjer - to by było miłe
- LCD - wszystko jedno czy 3'', czy 3,2'', czy LCD czy OLED - miła poprawa, ale to jest daleka w kolejności rzecz na którą patrzę przy zakupie
- wbudowana lampa (mały plus)
- AF ten sam - dziękuję, nie kupujęKomentarz
-
Komentarz
-
Bardzo prawdopodobne, że właśnie kombinacje softowe w puszce to powodują. Stąd te wyniki, że tak łatwo dostać przyzwoitego gotowca z Nikona. Dla mnie ten przykład, który tu ktoś zapodał jest jakiś dziwny, bo ja z nieboszczyka 350D jestem w stanie wyciągnąć z rawa z kompletnie skopanego zdjęcia zupełnie przyzwoity efekt za pomocą DPP (które przecież do niczego się nie nadaje :wink
. Ale może 500D się tak cofnęło w rozwoju - nie wiem, nie miałem.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
Komentarz