Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kolekcjoner
    Obertroll
    • 2006
    • 18766

Zamieszczone przez mate00sh
    Zastanawiam się tylko jak rozwiążą kadrowanie przez wizjer (nie wie jak to jest w Nikonie), będą ramki oznaczające różne cropy?
    W Nikonie przyciemnia się część kadru.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Komentarz

• Przemek_D
      Coś już napisał
      • 2008
      • 58

Zamieszczone przez MacGyver
      No to może od razu pozakładajmy:
      2000D ? - kiedy nowa puszka entry-level
      500D - jak Canon ulepszy 450-tke
      60D - jaki będzie następca 50D
      5D MkIII - czy Canon wypuści wreszcie wypasionego FF-a dla mniej zamożnych
      1D MkIV - czas na następcę 1dynki
      I tak powstaną, prędzej czy później
      heheheh wiec zaczynam juz ostro oszczedzac musze byc juz przygotowany na zakupy i zlozyc rezerwacje hehehe

Komentarz

• 4bert
        Coś już napisał
        • 2008
        • 74

Fotoaparat ma służyć do robienia zdjęć, bo to jest jego podstawowa funkcja. Kamera ma rejestrować ruchome obrazki i tak dalej. Krzyżowanie się funkcji jest miłym dodatkiem, ale tylko dodatkiem, bo mogę moją kamerką pstryknąć fotkę, a kompaktem nagrać scenkę. Ale przenigdy nie wyruszam z kompaktem na filmowanie, ani z kamerą robić zdjęcia.W kompakcie, czy dslr wystąpi problem z dźwiękiem, w kamerze z rozdzielczością i tak dalej. Zresztą popularne kompakty mają ostrą konkurencję w postaci komórek. Co do aparatu marzeń, to Canon i inne firmy wiedzą, jak taki powinien wyglądać (choćby bardziej programowalny przez użytkownika) i na pewno go nie zrobią. Będą cykać po troszku "ulepszonymi" wersjami z każdej półki, kusić, wabić i tumanić naiwniaków i sprzętowych maniaków.
        Rozum jest rzeczą najsprawiedliwiej wśród ludzi podzieloną, bo nie spotkałem nikogo, kto by się uskarżał, że ma go za mało
        Wg Kartezjusza

Komentarz

• gietrzy
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 5727

Cieszę się, że moje zakupy u konkurencji poskutkowały. Tymczasem czekamy na G11 z 28-90 f/2.0 IS.
          the silence is deafening

Komentarz

• Kolekcjoner
            Obertroll
            • 2006
            • 18766

Zamieszczone przez gietrzy
            http://www.idg.pl/news/329967/Canon....j.fabryki.html

Cieszę się, że moje zakupy u konkurencji poskutkowały. Tymczasem czekamy na G11 z 28-90 f/2.0 IS.
            odnotowaliśmy znaczący spadek sprzedaży naszych aparatów fotograficznych
            No to czas się brać do roboty . Może i kryzys ale może będzie to też jakiś impuls do zmian 8) i takie kwiatki jak kilkuletni AF w nowej puszce się już nie trafi.
            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
            Kapitan Wagner

Komentarz

• MacGyver
              Cenzor
              • 2006
              • 7043

Zamieszczone przez Kolekcjoner
              ...i takie kwiatki jak kilkuletni AF w nowej puszce się już nie trafi.
              Nie trafi, nie trafi, bo przez kilka lata nie będzie żadnej nowej puszki
              Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• Wats0n
                Uzależniony
                • 2006
                • 996

Zamieszczone przez MacGyver
                Nie trafi, nie trafi, bo przez kilka lata nie będzie żadnej nowej puszki
                Hmmmm... Mam nieco inne informacje. Z pewnych źródeł.
                Mają jedną puszkę w zanadrzu, z tym że nie wiem z jakiej półki.
                Zakładam, że premierę szykują na PMA.
                Tako rzecze Watson.

/// //Galeria przejściowa

Komentarz

• Bahrd
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 3053

Zamieszczone przez Wats0n
                  Hmmmm... Mam nieco inne informacje. Z pewnych źródeł.
                  Mają jedną puszkę w zanadrzu, z tym że nie wiem z jakiej półki.
                  Zakładam, że premierę szykują na PMA.
                  Tutaj są bardziej "generous": http://www.canonrumors.com/2008/12/c...-pma-2009-cr3/
                  Ale jeśli ta jedna to jedynka ze stałym lustrem, to dobrze, że wydałem zapasy na szkła
                  EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• wojkij
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1915

Jedynka mk4 będzie jak nic - aktualny model trochę "nieświeży" jest jak na dzisiejsze standardy.
                    www.kwapisz.org

Komentarz

• Kolekcjoner
                      Obertroll
                      • 2006
                      • 18766

Zamieszczone przez wojkij
                      Jedynka mk4 będzie jak nic - aktualny model trochę "nieświeży" jest jak na dzisiejsze standardy.
                      Może tak może nie - podobno teraz się znów całkiem nieźle sprzedaje więc licho wie co tam księgowi kombinują .
                      Kapitan Wagner

Komentarz

• Slider
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1052

aktualny model trochę "nieświeży" jest jak na dzisiejsze standardy.
                        a co w marku III jest "nieswieżego"? kiepski AF? było.. slaby wyswietlacz? to wiadomo.. za malo punktów? raczej nie..:grin: 10fps to za mało? tak.. zwłaszcza, że "jakiśtam" kompakt Casio trzepie 6 razy więcej, to Canon nie może zostać w tyle..
                        na Optycznych wkradł się niezły błąd w tych plotkach, bo napisali, że 1D MkIV ma być FF.. od tego to chyba są Ds'y..?:wink:

Komentarz

• wojkij
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 1915

"Nieświeży" wg mnie jest dlatego że model konkrecji który kosztuje połowę ceny oferuje lepsze parametry. Do poprawy iso, kosmetyka(lcd, lv, srawy, corp programowy), nazwa dla af(). No i przede wszystkim dziwny corp 1,3 - ani to potrzebne, ani użyteczne. Czasy w którym canon mógł się bawić w sztuczne ograniczanie wielkości matrycy w tym segmencie dawno minęły.

No i jeśli faktycznie chcą dalej być nr1 w sprzedaży to muszą zwalczyć i zatrzeć ogólnopanujące przekonanie że nikon z swoim d700/d3 w reporterce rządzi i dzieli - bo na ironie takie tytuły bardzo mocno wypływają na sprzedaż w niższych segmentach. Wypadało by walnąć z grubej rury jakimś wielomegapikselowym aparatem z masą corpów i srawów które na wysokim iso kopną nikona miedzy jajka. Tyle że wtedy będzie to aparat idealny - i co sprzedawać w przyszłości?
                          Ostatnio edytowany przez wojkij; 11622.
                          www.kwapisz.org

Komentarz

• merciful
                            Coś już napisał
                            • 2005
                            • 91

No i przede wszystkim dziwny corp 1,3 - ani to potrzebne, ani użyteczne. Czasy w którym canon mógł się bawić w sztuczne ograniczanie wielkości matrycy w tym segmencie dawno minęły.

Wypadało by walnąć z grubej rury jakimś wielomegapikselowym aparatem z masą corpów i srawów które na wysokim iso kopną nikona miedzy jajka.
                            CROP, tak gwoli ścisłości....
                            www.michalwieczorkiewicz.pl

Komentarz

• Slider
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 1052

bo na ironie takie tytuły bardzo mocno wypływają na sprzedaż w niższych segmentach.
                              To akurat widać, jaki ostatnio mamy wysyp onanistów sprzętowych, którzy kupują 1000D z kitem, ale są w pełni uswiadomieni jak go testować, sprawdzać af i liczyć szym na wysokim ISO w ciemnej piwnicy.. Nie oszukujmy się, ale do tego to wszystko (w mniejszym, lub większym stopniu) doprowadziło.

No i przede wszystkim dziwny corp 1,3 - ani to potrzebne, ani użyteczne.
                              Hmm.. fotoreporterom jak widac się przydaje przy dużej szybkostrzelości:-) (co prawda D3 trzepie tyle samo fps przy FF, ale za to ma "tylko" 12Mpix)
                              szkoda tylko tego ograniczenia, że niby to nadal crop, ale z mocowaniem jedynie EF

Komentarz

• wojkij
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 1915

Zamieszczone przez merciful
                                CROP, tak gwoli ścisłości....
                                Fakt, pomerdało mi się. Tylko po co tyle kropek?
                                www.kwapisz.org

Komentarz

Pracuję...