X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • micles
    Zablokowany
    • 2006
    • 4359

Kochamy Gripy Phottixa! Już kolejny przypadek co pada podczas ślubu/pleneru. Mi raz kumpla grip zablokował mniejsze kółko (bo gripowe kółko stanęło pomiędzy skokami)

Komentarz

• mamiyka
      Początki nałogu
      • 2009
      • 289

W 5DmkII nie widzę żadnego sensu mocowania gripa, chyba,że dla lansu.
      Bateria bardzo długo trzyma,więc dodatkowy klocek nie jest potrzebny.
      Ciekawe,dlaczego dużo ludzi narzeka na ciężkie obiektywy,a montują jeszcze gripa?
      Według mnie zamocowanie gripa ma jedynie sens,jeżeli robimy zdjęcia bez lampy,no ale wtedy robimy zdjęcia praktycznie bez autofokusa.

Komentarz

• 4kwiatek
        Bywalec
        • 2006
        • 230

Hi....
        Zamieszczone przez micles
        Kochamy Gripy Phottixa! Już kolejny przypadek co pada podczas ślubu/pleneru. Mi raz kumpla grip zablokował mniejsze kółko (bo gripowe kółko stanęło pomiędzy skokami)
        Mi padł oryginalny. Więc nie ma reguły. Oczywiście jak był potrzebny. A padł śmiesznie - wszystko chodzi, ostrzy, tylko nie robił zdjęć. Pomogło odkręcenie i przykręcenie ponownie. Nie ukrywam że podczas "zlecenia", ale już nie miałem ciśnienia bo to co mialem zrobić to już było. Chociaż nerwowo sprawdzałem czy da się działać z samą baterią (nie da się - potrzebna klapka do zamknięcia obwodu - ale nie mogłem jej wydłubać .

Pozdrawiam...

Komentarz

• katharsis
          Bywalec
          • 2009
          • 185

Zamieszczone przez mamiyka
          Ciekawe,dlaczego dużo ludzi narzeka na ciężkie obiektywy,a montują jeszcze gripa?
          może dlatego, że przy dłuższych, cięższych szkłach nie tyle znaczenie ma waga, a wyważenie i rozłożenie środka ciężkości, a w tym akurat grip bardzo pomaga. Ale na ten temat jest już osobny wątek: http://canon-board.info/showthread.php?t=35626 więc raczej nie warto przenosić dyskusji tutaj.

Komentarz

• gadget_zary
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 1046

W moim przypadku nie pomogło odkręcanie. Jak padł tak już nie działa ;/ Dzięki bogu, że padł tylko grip.
            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
            Micles u siebie miałem kilka razy to samo, i jakoś nigdy nie mogłem dojść dlaczego myślałem że moje 20d już też zaczyna się na mnie obrażać.
            Ostatnio edytowany przez gadget_zary; 14635. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• czerwiniak
              Bywalec
              • 2007
              • 196

Zamieszczone przez Sławek
              Wypicie jednego za zdrowie Państwa Młodych, zwłaszcza jak przyjdą do stolika, to pewnie nic złego.Ale po tym jednym dużo łatwiej sięgnąć po drugiego. Po kolejnego już zupełnie łatwo.
              .... a to już jest nałóg, jak nie ma siły człowiek odmówić i się włącza ssanie:-D
              5D, 40D, CP-E4, 16/2,8 Zenitar. 50/1,4. 24-70/2,8 L 70-200/4L 550ex + 580exII, CP-E3, DigiMate III + blendy, świecidełka
              ---------------------------------------

Komentarz

• Sławek
                Uzależniony
                • 2008
                • 968

No dzięki...
                A ja myślałem że mam tylko słabą "silną wole"
                www.fotokrajs.pl

Komentarz

• zaitsev
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1660

Zamieszczone przez mamiyka
                  Według mnie zamocowanie gripa ma jedynie sens,jeżeli robimy zdjęcia bez lampy,no ale wtedy robimy zdjęcia praktycznie bez autofokusa.
                  To porób sobie zdjęcia pionowe bez gripa, z ciężkim szkłem i lampą w ręce wyciągniętą na OC-E3. :-D

Komentarz

• streaker
                    Początki nałogu
                    • 2009
                    • 389

Zamieszczone przez 4kwiatek
                    Hi....

Mi padł oryginalny. Więc nie ma reguły. Oczywiście jak był potrzebny. A padł śmiesznie - wszystko chodzi, ostrzy, tylko nie robił zdjęć. Pomogło odkręcenie i przykręcenie ponownie.
                    Miałem to samo - tylko u mnie pomogło wyciągnięcie i wsadzenie baterii, więc niekoniecznie zwalałbym na gripa.
                    "Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa

Komentarz

• AmatorKrak
                      Dopiero zaczyna
                      • 2008
                      • 43

Jak większośc ja również musiałem zaliczyć wpadkę podnoszącą cisnienie znacznie. Mianowicie podczaskońcówki ceremoni w kościele aparat wyswietlił Error 01 - brak komunikacji z obiektywem, przeczyść styki - zagotowalem. Sprawdzam podpiecie, jest oki. Odpinam szkło i podpinam nerwowo z 3 razy i to samo nawet po wyciągnieciu bateri. jak dobrze ze miałem 2 fotografa bo by młodzi wyjscia z kościoła nie mieli i sypania ryżem. Miałem chwilkę na bieg do samochodu po zapasowy sprzęt. fatalny zestaw to 40D+ 17-85 USM. W wolnej chwili na sali postanowiłem zobaczyć dokładniej, po odpieciu szkła, wyjeciu bateri również CR2 - wyczysciłem styki i dalej to samo. pomogło podpiecie innego szkła. Nic mysle sobie poszło szkło- serwis zapewne. Na drugi dzień sprawdzam zestaw i działa jakby nic sie nie stało. Nadmienie że akcjia była w upalny lipcowy weekend. Miał ktoś coś takiego?
                      EOS 50D 400D 300, +Ckit + C55-250 + C50 1.8 + 430EX + C28-90 4-5,6 + T18-50 2.8+ Sherpa450 i inna drobnica

Komentarz

• Thomason2005
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 507

U mnie ostatnio podczas składania życzeń jeden z aparatów zaczął sam strzelać seriami. Wyłączenie aparatu, wyjęcie obiektywu, ponowne włożenie, czy odkręcenie w połowie gripa nic nie dało. Dopiero wyjęcie obu baterii i włożenie ich z powrotem pomogło.

Komentarz

• Blindseeker
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 522

Zamieszczone przez AmatorKrak
                          J Nadmienie że akcjia była w upalny lipcowy weekend. Miał ktoś coś takiego?
                          U mnie była dokładnie taka sama akcja. 17 lipca, chyba najcieplejszy dzień w roku.
                          Miałem dokładnie ten sam komunikat błędu - nie pomogło czyszczenie styków. Dopiero jak zapiąłem inne szkiełko aparat zaczął działać jak należy.

Komentarz

• micles
                            Zablokowany
                            • 2006
                            • 4359

To sobie jeszcze między sobą ustalcie jakie szkiełko, to może będzie nowy ciekawy fakt usterkowy!

Komentarz

• Blindseeker
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 522

Zamieszczone przez micles
                              To sobie jeszcze między sobą ustalcie jakie szkiełko, to może będzie nowy ciekawy fakt usterkowy!
                              Hehe - u mnie fish

Komentarz

• AmatorKrak
                                Dopiero zaczyna
                                • 2008
                                • 43

u mnie jak napisałem 17-85 i to też był 17 lipca!
                                EOS 50D 400D 300, +Ckit + C55-250 + C50 1.8 + 430EX + C28-90 4-5,6 + T18-50 2.8+ Sherpa450 i inna drobnica

Komentarz

Pracuję...