X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marceleqs
    Bywalec
    • 2010
    • 153

Co się dzieje z Canonowcami?

Tak sobie poczytuje od jakiegoś czasu to forum, ostatnio się zalogowałem, no i w giełdzie spora część ogłoszeń dotyczy "bo zmieniam system". Rozumiem, że z Canona na Nikona. Czy faktycznie Canon jest aż tak amatorskim i tanim sprzętem, że jego pozycja na rynku jest po to żeby "od czegoś zacząć" by i tak zejść na Nikona? Najczęstsze narzekania czytuję o kalibracji szkieł oraz o pomiarze światła i sterowaniu błyskiem, to ponoć Nikon ma lepiej opracowane. Z drugiej strony gdy wchodzę na allegro czy ceneo, szkła canona mi odpowiadają i parametrami i ceną, może brakuje trochę pancerności niektórych obiektywów ale i cena nie taka jak u odpowiedników Nikonowskich. To również skłania do tego, że aby zacząć się konkretnie bawić - Canon, np. 5D, aby poszerzać horyzonty - zmiana stajni na Nikona. Jeszcze nie widziałem ogłoszenia żeby ktoś sprzedawał coś ze stajni Nikona bo przechodzi na Canona. A może nie zauważyłem tych tłumów? Możecie się wypowiedzieć na ten temat?

PS: Mi się w canonach podoba obsługa, menu, różnorodność i ceny obiektywów i mam 50D. Nie ukrywam, że z biegiem czasu chcę popróbować zabawy ze studyjnymi lampami, na początku na kablach, czy faktycznie będę zmuszony do zmiany systemu za jakiś czas? Czy faktycznie Canon ma tyle słabość żeby go porzucać? Jest bliższy zawodowemu sprzętowi? Ciekawi mnie Wasz zdanie..
    50D + 17-55/2.8
  • zanussi
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1696

Bez znaczenia. Jedni lecą na Canonie inni na Nikonie. To są jakieś subiektywne decyzje.... Co komu pasuje..... nie szukałbym tu jakichś sensacji i drugiego dna....
    Oko plus aparat - dobrana para.

Komentarz

• orlen.ownlog.com
      Bywalec
      • 2008
      • 121

gdybym robil tylko zdjecia zimowe, to bym juz dawno byl nikonie bo:
      nie musze miec 2 puszek zeby miec szybki tryb seryjny i pelna klatke,
      lepszy autofokus, zdjec jest na tyle malo ze dojscie do ladu z kolorami nie zajmie pol zycia, mniej problemow z niesystemowymi szklami.

ale niestety robie tez inne rzeczy wiec zostaje canon.
      ochajtajsie

Komentarz

• xxkomarxx
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1456

Temat wyższości jednego systemu nad drugim :P
        A co ci lepiej w ręce leży?
        Jeśli chodzi o resztę to szkieł i puszek masz pod dostatkiem w oby systemach.

Komentarz

• ska
          Coś już napisał
          • 2010
          • 73

Patrząc z perspektywy zwykłego zjadacza chleba i to że z nikonem pracowałem 6 lat jest w tym wszystkim troche racji
          http://damnian.blog.com/

Komentarz

• bakek
            Bywalec
            • 2007
            • 126

Zwykle na forum Canona ludzie pozbywają się Canon'a (zwykle na rzecz Nikona), a na forum Nikona pozbywają się zwykle Nikonów (analogicznie...). Ogólnie nie oczekuj, że ludzie powiedzą Ci: tak, Canon jest gorszy od Nikona na forum Canona i odwrotnie. Śpij spokojnie- czołówka polskich fotografów ślubnych foci raczej Canonami, więc jakoś "wszyscy" się ich nie pozbywają. Poza tym przypatrz się, gdy oglądasz jakieś wydarzenie sportowe kolorom obiektywów: jeśli białe to zapewne Canon.

Komentarz

• merger
              Uzależniony
              • 2006
              • 619

ale marketingowy post
              5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
              430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Komentarz

• bakek
                Bywalec
                • 2007
                • 126

Dlaczego marketingowy? Takie są fakty, co oczywiście nie świadczy o tym, że Canon jest lepszy (czy odwrotnie). Generalnie to ja sam wcale tak nie uważam, ale wybrałem Canona i jakoś nie mam kompleksów.

Komentarz

• Dominooo
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 199

Zamieszczone przez bakek
                  Dlaczego marketingowy? Takie są fakty, co oczywiście nie świadczy o tym, że Canon jest lepszy (czy odwrotnie). Generalnie to ja sam wcale tak nie uważam, ale wybrałem Canona i jakoś nie mam kompleksów.
                  Słyszałem o opiniach typu:
                  - "wybrałem Nikona z tego względu, że jest marką, która zajmuje się produkcją tylko aparatów fotograficznych i optyki do nich więc koncentruje się na jednej kategorii produktów, a Canon jest marką, która produkuje aparaty, skanery, drukarki, kamery, ksera, faksy, kalkulatory itd. więc jest marką uniwersalną, a jak coś jest do wszystkiego do jest do d...."

Bywają i takie opinie :-D

Komentarz

• Bartek_902
                    Uzależniony
                    • 2010
                    • 690

miałem nikona a nawet 3,teraz canona i jednym i drugim da się zdjęcia robic
                    EOS + L i kupa gratów ...

Komentarz

• xxkomarxx
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 1456

Niech jak najwięcej osób pozbywa się canonów. Będzie taniej na rynku wtórnym

Komentarz

• psl
                        Bywalec
                        • 2009
                        • 246

Dotyczy to wszystkich systemów. Na wszystkich forach są ludzie zmieniający system/producenta. Normalne. Powodów są miliony. Ja np. miałem P. Mam canona. A lada dzień będę miał jakiegoś bezlusterkowca. Potrzeby mi się zmieniają i różni producenci w danym czasie mają sprzęt odpowiadający moim kryteriom. Nie ma znaczenia logo.

Komentarz

• WiatruMistrz
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 402

A może być tak że w tym momencie Nikon wypuścił ładnego na papierze D7000 a Canon okrojonego 60D i stąd migracja...od nowości do nowości gonią ludzie.
                          Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
                          Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
                          http://rafalfoto.y0.pl

Komentarz

• marceleqs
                            Bywalec
                            • 2010
                            • 153

Spokojnie nie chodziło mi o wywołanie burzy w stylu wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkanocy To nie miała być jakaś prowokacja.. po prostu chciałem poznać opinie użytkowników. Właśnie "nowy porządek" w Canonie (np. 60D) oraz posty typu "przechodzę na inny system" zaciekawiły mnie. Wiecie, niby to bez znaczenia i system można zmieniać zależnie od potrzeb, ale czy zmienicie system mając sporą szklarnię? Wiadomo, że inwestując w nowe rzeczy - straci się. Wiem, że w kościele można często spotkać Canona, wiem, że na meczach też najczęściej są "szare" (L)ufy, oraz wiem, że na razie starczy mi mój 50D + kilka szkiełek które akurat u Canona są zdrowe cenowo (choć zawsze mogły by być zdrowsze) i wystarczą mi one póki co (10-20, 17-55, 16-35, 50/1.4, 85/1.8, 70-200/2.8), myślałem, że będziecie calkiem za "C" i napiszecie w stylu "Canon też to ma.. ", ale ok, wyraziliście, że zmienia się system w zależności od potrzeb i to też myślę, że ma sens, tylko czy aby na pewno nie lepiej wybrać na początku ten "lepszy"? Tu też już jest odpowiedź, że jeden lepszy do tego, drugi do tamtego, czyli znów idywidualne preferencje.. zatem śpię spokojnie
                            50D + 17-55/2.8

Komentarz

• zaitsev
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 1660

Zamieszczone przez marceleqs
                              zatem śpię spokojnie
                              Nie przejmuj się, ja zostaję w C, więc jakby co będzie nas dwóch...

Komentarz

Pracuję...