Nie no szklarni drogiej nie miałem. Bo i mi nie jest potrzebna. Dwa kity plus dwie stałki i jakieś m42 (na szczęście najbardziej uniwersalne obiektywy!). Ale na dziś chce czegoś mniejszego i kręcącego filmy. W canonie nic takiego nie ma. Szukam gdzie indziej. Proste.
X
-
-
dolaczam do zaitseva - jest z poznania to bedizemy sie jak ostatni mohikanie wymieniac szkielkami
Komentarz
-
Też uważam że 60D było dla wielu znakiem do ucieczki. Nie dlatego, żeby chcieli go kupić. Po prostu to, co przyniósł potraktowali jako zapowiedź podobnych ruchów w "ich" segmentach. Nowy 70-300L wydaje się podobnym sygnałem. To razem z brakiem innowacyjności daje obraz mało zachęcający i skłaniający do uprzedzających ruchów.
Na to złożyły się inne rzeczy. Na rynku entry level sytuacja jest bardzo wyrównana, dochodzą tam jeszcze taniejące bezlusterkowce.
Na rynku prosumerskim Canon zrobił się mocno nijaki w kategorii jakość/cena, przegrywając nie tylko z Nikonem, ale i z Sony, Pentaxem i topowymi evilami. Filmy to jednak nie wszystko.
Pada właśnie ostatni bastion Canona - prosumerska pełna klatka. Nikon wypuścił świetne 16-35/4, przydatne 28-300, dobrze się zapowiadające 24-120/4, pewnie niezadługo pojawi się również lekkie 70-200/4. W połączeniu z D700 i jego ewentualnym następcą stanowi to ofertę dla mnie np. - znacznie ciekawszą. Canon miał moim zdaniem szansę wybronić się np. 16-50/4hIS w dobrej cenie - miał widać inne priorytety.
Na rynku ślubnym Nikon nadgonił braki w jasnych stałkach (premiera 35/1.4 wkrótce) i nie ma już specjalnych powodów dla pozostania przy Canonie, który nie dorobił i chyba nie dorobi się np. swojego 14-24/2.8.
Reszta rynku pro nie jest mi znana, nie wypowiadam się.
Ogólnie Canon jest niestety w niżu i można tylko mieć nadzieję, że gorzej być już nie może i jakiś ruch w górę nastąpi.Entuzjastyczny NeofitaKomentarz
-
ludzie uciekają bo widzą premiery drogich pro szkieł a nie ma:
50 1.4 II USM
35 1.8 USM
24-70 2.8L II IS
16-50 4L ISKomentarz
-
Przynajmniej połowa z tych wymienionych tutaj jest droga ;-)
Ja szczerze mówiąc ostatnio widzę wysyp ogłoszeń, że sprzedam Nikona i kupie Canona. Prawda jest jednak taka, że mam to gdzieś. Markę mogę zmienić w każdej chwili. Nie jara mnie ani napis Canon, ani Nikon. Leica mnie jara ;-)
Jak się okaże, że Nikonowskie 35/1.4 będzie rewelacyjne, to może przejdę. A może nie. Patrząc na zdjęcia profesjonalistów to Canona zjada w jakiś 80% rynek, reszta to..Hassel ;-)Komentarz
-
pocieszajmy sie tak
a zeby miec dobry af na pelnej klatce ponizej 10 000zł to trzeba kupic 1ds 2
Komentarz
-
-
Komentarz
-
niemniej wiele osob woli kupic nie zajechana puche reporterska, tylko nowke ze sklepu z gwarancja.
sterowanie lampą z body to tez fajny ficzer w d700.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
MariuszJ
narazie i tak poza moim zasiegiem cenowym. Niemniej gdybym mial zainwestowac ze 12 tys w sprzet (jednorazowo a nie dokladajac) to poszłoby w d700 + stałki,a to co mam poszloby na d300/d90 + zoomKomentarz
-
A niech wszyscy "zmieniają system na inny". Zostanie masa dobrych szkieł w bardzo atrakcyjnych cenach
Kocham takie wątki
Komentarz
-
Dla mnie to nie 60D byłby takim znakiem, lecz uszczelnione puszki 7D i 1DIV,
"padające" w niesprzyjających warunkach atmosferycznych.
Canon jest niestety w niżu - jakościowym.
Nota Bene, to temat chyba w Hyde Parku być powinien.
Pozdrówka!"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."Komentarz
-
Ja podsumuje wątek w następujący sposób " wszędzie dobrze gdzie nas niema "
Idealny system jeszcze nie istnieje dlatego coraz więcej fotografów decyduje się na "dwu-systemowość"Komentarz
-
nie wiem kogo kolega uwaza za czolowke, ale duza czesc najdrozszych fotografow posiada puchy obu marek.Zwykle na forum Canona ludzie pozbywają się Canon'a (zwykle na rzecz Nikona), a na forum Nikona pozbywają się zwykle Nikonów (analogicznie...). Ogólnie nie oczekuj, że ludzie powiedzą Ci: tak, Canon jest gorszy od Nikona na forum Canona i odwrotnie. Śpij spokojnie- czołówka polskich fotografów ślubnych foci raczej Canonami, więc jakoś "wszyscy" się ich nie pozbywają. Poza tym przypatrz się, gdy oglądasz jakieś wydarzenie sportowe kolorom obiektywów: jeśli białe to zapewne Canon.ochajtajsieKomentarz
-
Ja tam myślę, że ruch jest w obu kierunkach, właśnie wyprzedałem Nikonowe graty i zakupiłem zabawki od Canona :-D
pozdrKomentarz
-
Znam działanie zasady "wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma". Ale fajnie jest też wyczuć moment przegięcia pały przez tych, których obdarzyliśmy swoimi pieniędzmi i zaufaniem
Każdemu z nas uda skompletować w Canonie system, który nas usatysfakcjonuje - szkoda tylko, że będą to w większości rzeczy "stare ale jare", w rodzaju starych 50-tek, 5-tek, elek f4, tanich stałek z epoki analoga. I na nic więcej (mówię o sobie) mam nie liczyć? Zawiodłem się nie sprzętem od Canona, tylko tym że znaczę dla tej firmy jako konsument tak niewiele. Że tak trudno być mi teraz jej kibicem.
Dwusystemowość? Fakt, Połerszota S3 się pozbywać nie będę
Entuzjastyczny NeofitaKomentarz
Komentarz