X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • punky
    Początki nałogu
    • 2008
    • 483

Zamieszczone przez Sielan
    Tymczasem Nikon słucha konsumentów, poprawia już i tak świetne puszki, uzupełnia szklarnię...
    Usprawnia działanie serwisu w PL, obniża ceny za szkła i wypuszcza nowe i tańsze których nie ma w systemie a są u konkurencji czyli u nas, itd itd itd....

wątek bez sensu kompletnie
    R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Komentarz

• darnok
      Bywalec
      • 2006
      • 204

odwieczna walka która nic nie wnosi a miesza przyszłym nabywcom systemu (C czy N i wybiorą S )

Mam 5d II i nie narzekam na AF może nie ma dużej ilości fps ale w na koncertach i w ciemnych salach trafia bez problemu. Narzekają na to tylko ci co czytają specyfikacje i patrzą na linijki, jakoś osoby które nabyły nowe 5D II raczej chwalą niż marudzą.

Robiłem D700 i.. solidna pucha ale plastyka obrazu przewyższyła w Canonie i tak zostało.
      PuFFa + eLegancki pLecak|
      GALERIA CB [portrety] GALERIA CB [reporterka] GALERIA CB [CB-VIDEO]

Komentarz

• mc_iek
        Uzależniony
        • 2008
        • 790

Bo to trochę tak, że kupujemy Golfa i mamy pretensję, że to nie Passat.
        Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Komentarz

• HuleLam
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1641

Zamieszczone przez Sielan
          Tymczasem Nikon słucha konsumentów, poprawia już i tak świetne puszki, uzupełnia szklarnię...
          To przechodźmy/przechodźcie do Nikona - Canon dostniae finansowo po D4 i zacznie badać rynek lepiej!
          zdRAWki
          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
          Zamieszczone przez mc_iek
          Bo to trochę tak, że kupujemy Golfa i mamy pretensję, że to nie Passat.
          To raczej trochę tak, że passata możemy mieć tylko z 1.4SDI, a jeśli chcemy lepszy silnik (TDI CR / V6) to już musimy faetona.
          zdRAWki
          Ostatnio edytowany przez HuleLam; 7754. Powód: Automerged Doublepost
          Fotograf platoniczny

Komentarz

• arra
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1023

Zamieszczone przez darnok
            Mam 5d II i nie narzekam na AF może nie ma dużej ilości fps ale w na koncertach i w ciemnych salach trafia bez problemu. Narzekają na to tylko ci co czytają specyfikacje i patrzą na linijki, jakoś osoby które nabyły nowe 5D II raczej chwalą niż marudzą.

Robiłem D700 i.. solidna pucha ale plastyka obrazu przewyższyła w Canonie i tak zostało.
            Amen.

www.pbase.com/arra
            R1+5D2
            Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Komentarz

• Hubolsky
              Coś już napisał
              • 2010
              • 57

System jest bardzo łatwo zmienić jak się ma dwa słoiki, a najlepiej kita. Ja niedawno przeszedłem bolesne finansowo rozstanie z Pentaxem (około 5 lat małżeństwa na dobre i złe). Szalag mnie trafia jak pomyślę ile w plecy byłem, na mojej 50/1.4 lampie Metza 58, puszce K10 i kilku drobiazgach. Teraz mam 50D i wiem że za szybko się z Canonem nie rozstanę, bo za dużo wrzuciłem kasy w szklarnie. Reasumując - rozwód to ostateczność.
              EOS 5DII// X100 // C 70-200 IS II // C 135/2 // S 50/1.4 // C 24/1.4 // 580EX II // 430EX II// SLIK 500DX// CDN...

Komentarz

• MariuszJ
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 1697

Zamieszczone przez Hubolsky
                Reasumując - rozwód to ostateczność.
                Póki są fani czyli jest popyt, nie jest źle. A zdrowie, szczególnie psychiczne, też ma cenę.
                Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• adamar
                  Dopiero zaczyna
                  • 2007
                  • 16

No cóż, zmiany systemu bywają niestety bolesne, najważniejsze to zmienić dobrze

Komentarz

• prz3mek
                    Dopiero zaczyna
                    • 2006
                    • 22

Zamieszczone przez marceleqs
                    Jeszcze nie widziałem ogłoszenia żeby ktoś sprzedawał coś ze stajni Nikona bo przechodzi na Canona. A może nie zauważyłem tych tłumów? Możecie się wypowiedzieć na ten temat?
                    Z żółtego obozu także przechodzą do Waszego. Migracje są w obie strony, czasem tych samych osób kilka razy w te i wewte
                    żółte FX + DX

Komentarz

• mc_iek
                      Uzależniony
                      • 2008
                      • 790

Zamieszczone przez adamar
                      No cóż, zmiany systemu bywają niestety bolesne, najważniejsze to zmienić dobrze
                      A co to znaczy zmienić dobrze? Czy jak za rok Canon wrzuci na rynek jakieś dwa - trzy dobre szkiełka i jedną dobrą puszkę, to będzie to kolejny wystarczający powód do zmiany?
                      Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Komentarz

• korben
                        Bywalec
                        • 2010
                        • 115

Zamieszczone przez Hubolsky
                        System jest bardzo łatwo zmienić jak się ma dwa słoiki, a najlepiej kita. Ja niedawno przeszedłem bolesne finansowo rozstanie z Pentaxem (około 5 lat małżeństwa na dobre i złe). Szalag mnie trafia jak pomyślę ile w plecy byłem, na mojej 50/1.4 lampie Metza 58, puszce K10 i kilku drobiazgach. Teraz mam 50D i wiem że za szybko się z Canonem nie rozstanę, bo za dużo wrzuciłem kasy w szklarnie. Reasumując - rozwód to ostateczność.
                        Doskonale Cię rozumiem,parę miechów temu też zmieniłem z Pentaxa,k20d plus 5 szkiełek,lampke metza i duuużo drobiazgów,i teraz mam nadzieję zostać z czerwonym logo,bo nie widzę innego systemu:-Dteraz tylko mam nadzieję piąć się tylko w górę
                        pozdro dla wszystkich
                        50D+szkło

Komentarz

• TOPOL
                          Początki nałogu
                          • 2004
                          • 321

Miałem siedem lat system Canona - 300D/20D/5D/1DMkIII - w kwietniu przesiadłem się na Nikona z uwagi na puszkę Nikon D3s. Ma wszystko to, co potrzebowałem do swojej pracy: pełna klatkę/szybki i pewny AF/9fps/bardzo niskie szumy - ISO 12800 jest w pełni używalne do wydruków/WEB.
                          Gdyby Canon miał (lub miał mieć) taki aparat w swojej ofercie to oczywiście nie myślałbym ani chwili o zmianie systemu.

P.S. Tak, gumy już mi się zdążyły poodklejać - skleiłem butaprenem :-)
                          http://www.topol.pl

Komentarz

• m_o_b_y
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1095

Zamieszczone przez marceleqs
                            Tak sobie poczytuje od jakiegoś czasu to forum, ostatnio się zalogowałem, no i w giełdzie spora część ogłoszeń dotyczy "bo zmieniam system". Rozumiem, że z Canona na Nikona. Czy faktycznie Canon jest aż tak amatorskim i tanim sprzętem, że jego pozycja na rynku jest po to żeby "od czegoś zacząć" by i tak zejść na Nikona? Najczęstsze narzekania czytuję o kalibracji szkieł oraz o pomiarze światła i sterowaniu błyskiem, to ponoć Nikon ma lepiej opracowane. Z drugiej strony gdy wchodzę na allegro czy ceneo, szkła canona mi odpowiadają i parametrami i ceną, może brakuje trochę pancerności niektórych obiektywów ale i cena nie taka jak u odpowiedników Nikonowskich. To również skłania do tego, że aby zacząć się konkretnie bawić - Canon, np. 5D, aby poszerzać horyzonty - zmiana stajni na Nikona. Jeszcze nie widziałem ogłoszenia żeby ktoś sprzedawał coś ze stajni Nikona bo przechodzi na Canona. A może nie zauważyłem tych tłumów? Możecie się wypowiedzieć na ten temat?

PS: Mi się w canonach podoba obsługa, menu, różnorodność i ceny obiektywów i mam 50D. Nie ukrywam, że z biegiem czasu chcę popróbować zabawy ze studyjnymi lampami, na początku na kablach, czy faktycznie będę zmuszony do zmiany systemu za jakiś czas? Czy faktycznie Canon ma tyle słabość żeby go porzucać? Jest bliższy zawodowemu sprzętowi? Ciekawi mnie Wasz zdanie..

IMHO wątek zupełnie bez sensu.
                            Każdy z wielkich systemów ma swoje wady i zalety i dyskusja o wyższości jednego nad drugim, to zwykłe trollowanie.
                            Najwięksi fotografowie pracują albo w Canonie, albo w Nikonie, a czasem nawet w jeszcze innym systemie.
                            Migracje były i są od i do Canona.
                            Amen. :-D
                            m_o_b_y
                            --------------------------------------------------------

Komentarz

• Bartek_902
                              Uzależniony
                              • 2010
                              • 690

Tak sobie poczytuje od jakiegoś czasu to forum, ostatnio się zalogowałem, no i w giełdzie spora część ogłoszeń dotyczy "bo zmieniam system". Rozumiem, że z Canona na Nikona. Czy faktycznie Canon jest aż tak amatorskim i tanim sprzętem, że jego pozycja na rynku jest po to żeby "od czegoś zacząć" by i tak zejść na Nikona? Najczęstsze narzekania czytuję o kalibracji szkieł oraz o pomiarze światła i sterowaniu błyskiem, to ponoć Nikon ma lepiej opracowane. Z drugiej strony gdy wchodzę na allegro czy ceneo, szkła canona mi odpowiadają i parametrami i ceną, może brakuje trochę pancerności niektórych obiektywów ale i cena nie taka jak u odpowiedników Nikonowskich. To również skłania do tego, że aby zacząć się konkretnie bawić - Canon, np. 5D, aby poszerzać horyzonty - zmiana stajni na Nikona. Jeszcze nie widziałem ogłoszenia żeby ktoś sprzedawał coś ze stajni Nikona bo przechodzi na Canona. A może nie zauważyłem tych tłumów? Możecie się wypowiedzieć na ten temat?

PS: Mi się w canonach podoba obsługa, menu, różnorodność i ceny obiektywów i mam 50D. Nie ukrywam, że z biegiem czasu chcę popróbować zabawy ze studyjnymi lampami, na początku na kablach, czy faktycznie będę zmuszony do zmiany systemu za jakiś czas? Czy faktycznie Canon ma tyle słabość żeby go porzucać? Jest bliższy zawodowemu sprzętowi? Ciekawi mnie Wasz zdanie..
                              Ja zmieniłem nikona na canona a mialem d80 d200 d300s i sporo szkiełek 2 lampy,gdyby nie przygoda z serwisem nikona to pewnie nic bym nie zmianiał i dalej tam został,ale jesli wydaje sie ciezkie pieniadze a firma ma cie w D**** jak coś sie dzieje to ja dziekuje,nie bede jej wspierał finansowo,i tak wlasnie pozbylem sie n na rzecz C.
                              O zaletach i wadach jednego i drugiego nie bede mowil bo juz tyle tego bylo ze hoho.
                              Teraz mam canona i jedno wiem napewno,mniej walcze ze zdjeciami na komputerze,a to już duży plus bo w nikonie czesto była to walka z wiatrakami i setki kombinacji.
                              EOS + L i kupa gratów ...

Komentarz

• Jerry_R
                                Uzależniony
                                • 2008
                                • 722

Moze wloze kij w mrowisko :-)

"At Photokina in 2006 I had dinner with a senior executive in the photographic industry. We were talking about the historical market battle between Nikon and Canon. At one point he paused and said, "You know – the future doesn't belong to either of those two. The future of the photographic industry belongs to Sony and Panasonic. They get it. As for as I can tell, neither Canon nor Nikon do. They're simply putting higher resolution and cleaner sensors in the same old boring cameras. That's not just what the future of this industry is about. Wait – you'll see". "

Whenever I travel, I always wage an internal battle: how much effort do I devote to capturing the tourist attractions versus the place versus the...
                                Pozdrawiam!

Komentarz

Pracuję...