X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • SimonM
    • 2011
    • 9

iPad kosztuje teraz od 1300zł, ja czekam tylko na Photoshopa, albo choćby Lightrooma i biegnę do sklepu po iPada. Pomijając inne zalety chyba największą dla fotografów jest matryca - IPS na LEDach. Z moich obserwacji taka sama jak w iMakach i być może też jak w Cinema Display. Przynajmniej porównując nie zauważyłem różnic, więc do obróbki się nada.
    Pozdrawiam Szymon

Komentarz

• MM-architekci
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2227

Zamieszczone przez SimonM
      iPad kosztuje teraz od 1300zł, ja czekam tylko na Photoshopa, albo choćby Lightrooma i biegnę do sklepu po iPada. Pomijając inne zalety chyba największą dla fotografów jest matryca - IPS na LEDach. Z moich obserwacji taka sama jak w iMakach i być może też jak w Cinema Display. Przynajmniej porównując nie zauważyłem różnic, więc do obróbki się nada.
      sama matryca i ledy to nie wszystko , i to nie jest to samo co w monitorach

a o ps czy lightroomie na ipada zapomnijcie , radzej poczytac o parametrach tego sprzetu , moze ipad2 dal by rade , ale to nie jest sprzet pod taki soft kompletnie
      no comment...

Komentarz

• SimonM
        • 2011
        • 9

Zamieszczone przez MM-architekci
        sama matryca i ledy to nie wszystko , i to nie jest to samo co w monitorach

a o ps czy lightroomie na ipada zapomnijcie , radzej poczytac o parametrach tego sprzetu , moze ipad2 dal by rade , ale to nie jest sprzet pod taki soft kompletnie
        Miałem wyświetlony taki sam obraz na iMaku i iPadzie i z tego co pamiętam wyglądało bez większych różnic, ale może się mylę. Z mocą też nie powinno być problemów - 3-4 lata temu stacjonarne pecety były dużo wolniejsze od iPada2 i jakoś ludzie obrabiali Znam bardzo dobrego fotografa, który do niedawna jeszcze używał eMac'a 700MHz i dawał radę na naprawdę wysokim poziomie.

Przypuszczam, że problem może leżeć gdzie indziej - aplikacje na iPada są tanie a zasady, a Adobe raczej nie odda Photoshopa za 10 $
        Pozdrawiam Szymon

Komentarz

• MM-architekci
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2227

Nie bardzo wyobrazam sobie w ogole prace w ps na ipadzie. Sa juz softy do pseudoobrobki.

Co on robil na tym macu 700mhz , ? sry ale meczenie sie jednoczesnie na 1 rawie na takim kompie to nie jest praca , chyba ze ktos lubi tak pracowac

Mam c2d i 4gb , i daje rade na tym sensownie pracowac , przegladac rawy i robic korekty na duzych plikach

Generalnie ipad do obrobki to nie porozumienie
          no comment...

Komentarz

• N00bek
            Zablokowany
            • 2010
            • 734

Zamieszczone przez MM-architekci
            Co on robil na tym macu 700mhz , ? sry ale meczenie sie jednoczesnie na 1 rawie na takim kompie to nie jest praca , chyba ze ktos lubi tak pracowac
            Czyli jak? Bo Ramu mógł mieć więcej. Z tego co pamiętam, to na macu nawet na G4 można całkiem szybko kilka rawów obrobić.
            Mam c2d i 4gb , i daje rade na tym sensownie pracowac , przegladac rawy i robic korekty na duzych plikach
            A no właśnie nad czym pracował nad rawem czy nad jpegiem. Wtedy czasy były inne i sprzęt foto też był inny nie było mocno upakowanych matryc. Stawiam na to, iż sprzętu także nie zmienił. Dokupywał zaledwie szklarnie.
            Generalnie ipad do obrobki to nie porozumienie
            Nie do końca. Widziałem kilka ciekawych aplikacji które dzięki chociażby multi-touch pozwalają o wiele precyzyjnie pracować. Kwestia przyzwyczajenia, ale skoro są ludzie, którzy z iphona 4g wyciągają super zdjęcia to możliwe, iż na ipadzie są w stanie czynić cuda

Komentarz

• sando
              Bywalec
              • 2008
              • 240

Nie liczył bym na poważniejsze programy do obrabiania zdjęć dla tabletów. Moim zdaniem głównym problemem jest wygodne sterowanie. Bez klawiatury, myszki i większego ekranu taki program może być tylko ciekawostką. Wyobrażacie sobie poważniejszą pracę z grafiką smyrając palcem po 10-calowym ekraniku? No bez jaj.

Komentarz

• Mad_Mac
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 1458

Od 1.5 miesiaca uzywam do prezentacji IPada 3g. Taki sposob prezentacji jest naprawde swietny i niejednokrotnie robil ogromne wrazenie na klientach.
                Do internetu tez jest nieoceniony. Mam netbooka 10 cali i odkad mam IPada to prawie o nim zapomnialem. Sam czas uruchomienia systemu mnie odstrasza.
                Probowalem galaxy i inne tanie taby i jesli chcesz cos do zdjec to polecam tylko IPada.

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
                Google: Precious-moment photography UK

Komentarz

• punky
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 483

Zamieszczone przez N00bek
                  Nie do końca. Widziałem kilka ciekawych aplikacji które dzięki chociażby multi-touch pozwalają o wiele precyzyjnie pracować. Kwestia przyzwyczajenia, ale skoro są ludzie, którzy z iphona 4g wyciągają super zdjęcia to możliwe, iż na ipadzie są w stanie czynić cuda
                  Podaj proszę jakie to, chętnie przejrzę i potestuję.
                  R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Komentarz

• theda bara
                    • 2010
                    • 14

Ja jednak byłabym zwolenniczką tabletu obsługującego androida, to najbardziej stabilny system. Zwłaszcza jeśli tablet ma ci służyć do czegoś innego poza zdjęciami. Spoko są tablety Archos, miałam okazję się nimi bawić i całkiem fajnie się sprawdzają. Widziałam takie na humanmedia.pl, nie są takie strasznie drogie, warto się zainteresować

Komentarz

• _igi
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2035

To iOS jest niestabilny? Wszystko można o iPadzie powiedzieć, ale nie to, że jest niestabilny. Przy obecnych cenach pierwszej wersji to naprawdę świetna sprawa. Mam 3G którego chciałem używać w pracy, niestety nie wyszło (aplikacja do wysyłania fot na ftp automatycznie skalowala i zamieniala foty na jpeg) i mi zostal jako przycisk do papieru i przenosne portfolio - i jako to się sprawdza naprawdę dobrze. Poza tym to taki pomocnik fotografa - internet, gps, kalendarz, notatnik, grajek. Czego chcieć więcej?
                      5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• Merde
                        Grzeczny i układny podpis
                        • 2008
                        • 7756

Zamieszczone przez _igi
                        Mam 3G którego chciałem używać w pracy, niestety nie wyszło (aplikacja do wysyłania fot na ftp automatycznie skalowala i zamieniala foty na jpeg)
                        Jaja sobie robisz, prawda? Na iOS nie ma normalnego klienta ftp?
                        I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• Matias
                          Coś już napisał
                          • 2004
                          • 98

Zamieszczone przez _igi
                          Poza tym to taki pomocnik fotografa - internet, gps, kalendarz, notatnik, grajek. Czego chcieć więcej?
                          Ten lajtrum by się przydał i było by idealnie Ciekaw jestem GPSa, to działa tak jak zwykle nawigacje co ludzie w samochodach wożą, czy są jakieś ograniczenia? ... po za tym że 10 cali ciężko do szyby przykleić
                          mój blog
                          mój poradnik fotograficzny na Youtube

Komentarz

• Canion
                            Uzależniony
                            • 2008
                            • 551

W chwili obecnej sensowny wybór to chyba asus transformer. Ekran IPS, dedykowana klawiatura z portem USB Direct Mode, cena od 1599 za sam tablet i 1999 za set tablet + klawiatura z dockiem. niestety popyt wielokrotnie przewyższa podaż wiec z zakupem nie jest lekko ale w czerwcu dostępność ma sie poprawić.
                            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                            zapomniałem dodać. Transformer ma sprytne rozwiązanie. w klawiaturze jest dodatkowa bateria która przedłuża prace tabletu z 10 do 16 godz.
                            Ostatnio edytowany przez Canion; 17216. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• MM-architekci
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 2227

gps dziala tak jak kazdy
                              no comment...

Komentarz

• _igi
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 2035

Zamieszczone przez Merde
                                Jaja sobie robisz, prawda? Na iOS nie ma normalnego klienta ftp?
                                jest seria "ftp on the go", może coś odświeżyli w tym appsie, ale jak na razie, dla wszystkich redakcyjnych robiących w RAW to jest problematyczne. Aczkolwiek znam kilku foto, którzy wysyłają jpegi na ftpy do redakcji za pomocą iPada, albo iPhone.
                                5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

Pracuję...