iPad kosztuje teraz od 1300zł, ja czekam tylko na Photoshopa, albo choćby Lightrooma i biegnę do sklepu po iPada. Pomijając inne zalety chyba największą dla fotografów jest matryca - IPS na LEDach. Z moich obserwacji taka sama jak w iMakach i być może też jak w Cinema Display. Przynajmniej porównując nie zauważyłem różnic, więc do obróbki się nada.
X
-
-
sama matryca i ledy to nie wszystko , i to nie jest to samo co w monitorachiPad kosztuje teraz od 1300zł, ja czekam tylko na Photoshopa, albo choćby Lightrooma i biegnę do sklepu po iPada. Pomijając inne zalety chyba największą dla fotografów jest matryca - IPS na LEDach. Z moich obserwacji taka sama jak w iMakach i być może też jak w Cinema Display. Przynajmniej porównując nie zauważyłem różnic, więc do obróbki się nada.
a o ps czy lightroomie na ipada zapomnijcie , radzej poczytac o parametrach tego sprzetu , moze ipad2 dal by rade , ale to nie jest sprzet pod taki soft kompletnieno comment...Komentarz
-
Miałem wyświetlony taki sam obraz na iMaku i iPadzie i z tego co pamiętam wyglądało bez większych różnic, ale może się mylę. Z mocą też nie powinno być problemów - 3-4 lata temu stacjonarne pecety były dużo wolniejsze od iPada2 i jakoś ludzie obrabiali
Znam bardzo dobrego fotografa, który do niedawna jeszcze używał eMac'a 700MHz i dawał radę na naprawdę wysokim poziomie.
Przypuszczam, że problem może leżeć gdzie indziej - aplikacje na iPada są tanie a zasady, a Adobe raczej nie odda Photoshopa za 10 $
Pozdrawiam Szymon
Komentarz
-
Nie bardzo wyobrazam sobie w ogole prace w ps na ipadzie. Sa juz softy do pseudoobrobki.
Co on robil na tym macu 700mhz , ? sry ale meczenie sie jednoczesnie na 1 rawie na takim kompie to nie jest praca , chyba ze ktos lubi tak pracowac
Mam c2d i 4gb , i daje rade na tym sensownie pracowac , przegladac rawy i robic korekty na duzych plikach
Generalnie ipad do obrobki to nie porozumienieno comment...Komentarz
-
Czyli jak? Bo Ramu mógł mieć więcej. Z tego co pamiętam, to na macu nawet na G4 można całkiem szybko kilka rawów obrobić.
A no właśnie nad czym pracował nad rawem czy nad jpegiem. Wtedy czasy były inne i sprzęt foto też był inny nie było mocno upakowanych matryc. Stawiam na to, iż sprzętu także nie zmienił. Dokupywał zaledwie szklarnie.Mam c2d i 4gb , i daje rade na tym sensownie pracowac , przegladac rawy i robic korekty na duzych plikach
Nie do końca. Widziałem kilka ciekawych aplikacji które dzięki chociażby multi-touch pozwalają o wiele precyzyjnie pracować. Kwestia przyzwyczajenia, ale skoro są ludzie, którzy z iphona 4g wyciągają super zdjęcia to możliwe, iż na ipadzie są w stanie czynić cudaGeneralnie ipad do obrobki to nie porozumienie
Komentarz
-
Nie liczył bym na poważniejsze programy do obrabiania zdjęć dla tabletów. Moim zdaniem głównym problemem jest wygodne sterowanie. Bez klawiatury, myszki i większego ekranu taki program może być tylko ciekawostką. Wyobrażacie sobie poważniejszą pracę z grafiką smyrając palcem po 10-calowym ekraniku? No bez jaj.Komentarz
-
Od 1.5 miesiaca uzywam do prezentacji IPada 3g. Taki sposob prezentacji jest naprawde swietny i niejednokrotnie robil ogromne wrazenie na klientach.
Do internetu tez jest nieoceniony. Mam netbooka 10 cali i odkad mam IPada to prawie o nim zapomnialem. Sam czas uruchomienia systemu mnie odstrasza.
Probowalem galaxy i inne tanie taby i jesli chcesz cos do zdjec to polecam tylko IPada.
5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
Google: Precious-moment photography UKKomentarz
-
Podaj proszę jakie to, chętnie przejrzę i potestuję.R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8
Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30DKomentarz
-
Ja jednak byłabym zwolenniczką tabletu obsługującego androida, to najbardziej stabilny system. Zwłaszcza jeśli tablet ma ci służyć do czegoś innego poza zdjęciami. Spoko są tablety Archos, miałam okazję się nimi bawić i całkiem fajnie się sprawdzają. Widziałam takie na humanmedia.pl, nie są takie strasznie drogie, warto się zainteresowaćKomentarz
-
To iOS jest niestabilny? Wszystko można o iPadzie powiedzieć, ale nie to, że jest niestabilny. Przy obecnych cenach pierwszej wersji to naprawdę świetna sprawa. Mam 3G którego chciałem używać w pracy, niestety nie wyszło (aplikacja do wysyłania fot na ftp automatycznie skalowala i zamieniala foty na jpeg) i mi zostal jako przycisk do papieru i przenosne portfolio - i jako to się sprawdza naprawdę dobrze. Poza tym to taki pomocnik fotografa - internet, gps, kalendarz, notatnik, grajek. Czego chcieć więcej?
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrottoKomentarz
-
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce itKomentarz
-
Ten lajtrum by się przydał i było by idealnie
Ciekaw jestem GPSa, to działa tak jak zwykle nawigacje co ludzie w samochodach wożą, czy są jakieś ograniczenia? ... po za tym że 10 cali ciężko do szyby przykleić
Komentarz
-
W chwili obecnej sensowny wybór to chyba asus transformer. Ekran IPS, dedykowana klawiatura z portem USB Direct Mode, cena od 1599 za sam tablet i 1999 za set tablet + klawiatura z dockiem. niestety popyt wielokrotnie przewyższa podaż wiec z zakupem nie jest lekko ale w czerwcu dostępność ma sie poprawić.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
zapomniałem dodać. Transformer ma sprytne rozwiązanie. w klawiaturze jest dodatkowa bateria która przedłuża prace tabletu z 10 do 16 godz.Komentarz
-
-
jest seria "ftp on the go", może coś odświeżyli w tym appsie, ale jak na razie, dla wszystkich redakcyjnych robiących w RAW to jest problematyczne. Aczkolwiek znam kilku foto, którzy wysyłają jpegi na ftpy do redakcji za pomocą iPada, albo iPhone.5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrottoKomentarz
Komentarz