Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Przez ostatni rok testowalem wiele tabletów na Androidzie m.in. Samsung Galaxy Tab P7500, jego drugą wersję P5100, Asusa Transformera i jego następcę, ale po tym jak wpadł mi w ręce sprzęt spod znaku nadgryzionego jabłka Nowy iPad w 3 odsłonie, to pomimo ograniczeń platformowych już zostanie ze mną. Przekonał mnie ekran na którym prezentowane zdjęcia wreszcie wyglądają tak, jak tego oczekiwałem, masa programów do obróbki, choć te lepsze płatne i mega płynność systemu w czasie pracy. Poza tym w miesiąc po zakupie dostępna aktualizacja systemu na IOS 6.0. W Samsungu do dziś oficjalnych aktualizacji nie ma ...
Jest i Asus i Samsung, jeden ze starszym i5 a drugi z nowszym, Asus niecałe 12", Samsung mniejszy ciut i chyba z 7000 kosztuje. Oba z Windowsem 7.
Co do iPadów, mam retine i zdjęcia prezentują się bajecznie ale na jednej krawędzi, wieczorem widać minimalny różowy zafarb. Jedynka pod tym względem była idealna.
Jeszcze jedno, zdjęcia ze skalibrowanego monitora, poprawnie wydrukowane i z iPada3 są zadziwiająco blisko siebie kolorystycznie.
Co do płynności to nic koło iPada jak do tej pory nie leżało.
Co do iPadów, mam retine i zdjęcia prezentują się bajecznie ale na jednej krawędzi, wieczorem widać minimalny różowy zafarb. Jedynka pod tym względem była idealna.
Jeszcze jedno, zdjęcia ze skalibrowanego monitora, poprawnie wydrukowane i z iPada3 są zadziwiająco blisko siebie kolorystycznie.
Co do płynności to nic koło iPada jak do tej pory nie leżało.
Jak masz różowy zafarb, to kiepsko trafiłeś - wg opinii należy wygrzać ekran długotrwałym użytkowaniem żeby klej wysechł, albo reklamacja i serwis wymienia na inny egzemplarz
Jak masz różowy zafarb, to kiepsko trafiłeś - wg opinii należy wygrzać ekran długotrwałym użytkowaniem żeby klej wysechł, albo reklamacja i serwis wymienia na inny egzemplarz
W zasadzie chyba się już wygrzał bo w porównaniu z pierwotnym stanem, który z resztą nie był zły już prawie tego nie ma.
Przez ostatni rok testowalem wiele tabletów na Androidzie m.in. Samsung Galaxy Tab P7500, jego drugą wersję P5100, Asusa Transformera i jego następcę, ale po tym jak wpadł mi w ręce sprzęt spod znaku nadgryzionego jabłka Nowy iPad w 3 odsłonie, to pomimo ograniczeń platformowych już zostanie ze mną. Przekonał mnie ekran na którym prezentowane zdjęcia wreszcie wyglądają tak, jak tego oczekiwałem, masa programów do obróbki, choć te lepsze płatne i mega płynność systemu w czasie pracy. Poza tym w miesiąc po zakupie dostępna aktualizacja systemu na IOS 6.0. W Samsungu do dziś oficjalnych aktualizacji nie ma ...
W samsungu brak aktualizacji? Darmowe aktualizacje aplikacji na bieżąco i raz na jakiś czas upgrade systemu... no nie wiem czy trzeba czegoś więcej. Za chwilę będzie aktualizacja andka do wersji Jelly bean. Także akurat pod tym względem jabłko nie jest ani o włos lepsze.
W samsungu aktualizacje?
Posiadam P1000 i oficjalna byla tylko jedna z 2.3.3 do 2.3.6 i na tym zakonczyli temat z aktualizacjami do tego tabletu.
Posiadam rownierz SGS+ oficijalnie nie dostal nic wyrzej niz 2.3.6 niby wyszedl ValuePack ale do Polski oficialna wersja nigdy nie dotarla, wszystko instalowane home made.
Dla mnie Samsung od strony aktualizaci vs. Apple to totalne olewanie urzytkownikow.
Z tego co pamietam to do iOS 6 aktualizacje dostaly wszystkie wersje iPada i tel. od 3GS w gore.
Piszecie ze zaraz bedzie Jelly Bean. Ok. Tylko jakie urzadzenia dostana aktualizacje do twgo systemu? Nowe co dopiero weszly a te z poczatku roku czy polowy zeszlego napewno nic nie dostana.
Używałem najnowszego Ipada i powiem tyle, że nic z nim nie może się równać. Przede wszystkim wyświetlacz o wiele lepszy niż u konkurencji, wzorowa płynność działania i masa dobre programy do tworzenia portfolio. Porównywałem z SGT 10.1 i słabo wypadł przy Ipadzie.... Wolniej działał, jakoś tak jakby klatkował, zdjęcia gorszej gorzej się prezentowały.
Od razu zaznaczam, że nie jestem fanem Apple i nie mam żadnego ich produktu ;-)
Ja natomiast wybralem odwrotnie do poprzednika... Czyli SGT 10.1 II... Dlaczego? A no dlatego ze ma wszystko co chcialem miec czyli szklo na matrycy, modem 3g i czytelny wyswietlacz i kosztuje polowe tego co iPad... Fakt retina wyglada lepiej, ale jak mojego sgt wzial do reki kolega ktory wydal 3500zl na iPada3 to sie zaczal zastanawiac czy nie przeplacil...
No i dla mnie jedna bardzo wazna rzecz. W sgt jest flash odrazu co sie bardzo przydaje.
To najbardziej lubię, jak już ktoś wydał na jabłuszko to za nic nie przyzna, że jest w czymkolwiek gorsze albo choćby porównywalne (tak wiem to generalizacja ale takie a nie inne mam doświadczenia). Co do JellyBeana... wersje na najważniejsze urządzenia już są GSIII, GT10.1... Pierwszym krajem, w którym pojawiła aktualizacja była Polska... nie jest źle. I kwestia olewania użytkowników... no pod tym względem Apple jest niekwestionowanym liderem. Niech przykładem będzie najnowszy flagowy telefon, który nie współpracuje wyprodukowanymi wcześniej akcesoriami... chyba, że kupi się firmową przejściówkę, wyprodukowanie tańszego zamiennika dla nowego standardu Lightning jest bardzo utrudnione ponieważ ochipowali kable - wszystko w interesie przyszłych nabywców
No no, tylko proszę nie ciągnąć wątku w kierunku Apple vs Android itp :P
Nieco bardziej na temat to kupiłem właśnie żonie na prezent TRACER Neo 9.7 - miał być inny ale ten mnie zastanowił matrycą IPS i jestem ciekaw jak się będzie prezentował, choć dla siebie nadal w kierunku klawiaturowych patrzę , więc te Ipady i Galaxy na wstępie na szczęście odpadają by nie mieć zbyt dużego dylematu.
Ten Tracer Neo był efektem wysypu tanich tabletów z IPS (GoClever A971, Tracer Neo, Modecom FreeTab 9,7, Prestigio PMP5097CPRO i pewnie coś tam jeszcze) w granicach cenowych 600-900 zł. Ja mam Prestigio PMP5097CPRO, kupiłem nowy okazyjnie na allegro. Działa dość sprawnie, wyświetlacz jak dla mnie wystarczający, do moich zastosowań (czytanie ebookow, film, pokazanie zdjęć klientom) wystarczający. Owszem ma wady, niektóre apki/gry nie działają albo działają wolno ale nie spodziewam się cudów od tabletu za 600 zł (tyle zapłaciłem, nowy w EuroRTV/AGD - 899 zł).
"Ulisses"
Chyba bez zrozumienia przeczytales mojego posta. Widzisz w nim choc jedno slowo o posiadanym iP ??
Nigdzie nie znajdziesz stwierdzenia lepszy jest Apple. Jeden i drugi ma plusy i minusy.
Apple zamkniety system bez majstrowania w nim i to jeden minus. Plus u andka za otwartosc i mozliwosc modyfikacji.
Ale aktualizacje maja polozone.
Posiadam dwa produkty Samsunga i to sa moje odczucia na temat doswiadczenia z tymi produktami. Piszesz aktualizacja do JB dla GSIII i GT 10.1 II, a gdzie reszta poprzednich modeli GT 10.1, P1000, GSII, GS+ tez wedlug Ciebie dostana?
Gdzie tu widzisz wsparcie producenta do modeli wyprodukowanych w 2011/12.
Bo tlumaczenia ze sa nie kompatybilne jest smieszne. Napedzaja sobie rynek. Chcesz nowego andka. kup nowy tablet, telefon stary juz nie dostanie aktualizacji bo nie spelnia wymagan technicznych...
Komentarz