X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sergiusz
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2708

Ja w razie by co mogę pomóc. Od czasu do czasu coś tam mi się udaje „wycyganić” http://fotofanklub.pl/index.php?opti...rsy&Itemid=191
    na nagrodę. Mam też trochę doświadczenia organizacyjnego i trochę znajomości. Zresztą raz coś tam się już udało załatwić.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• Janek1977
      Bywalec
      • 2011
      • 121

Zamieszczone przez Vitez
      Z ludźmi, którzy chcą rozmawiać da się rozmawiać. Z ludźmi, którzy chcą tylko zaprezentować swój punkt widzenia bo i tak wiedzą lepiej, nie da się rozmawiać i szkoda czasu na próby.
      A próbowałeś kiedykolwiek?.... ;-)
      D3

Komentarz

• allxages
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2549

Ja właściwie zaprzestałem czytać to forum i dopiero w nocy odkryłem ten temat i...

Zamieszczone przez micles
        allxages (ciężko mi tu cokolwiek napisać - tego stylu nie umiem ująć słowami. Nierzadko bardzo dobre repo mu się uda wyrzeźbić.)
        Nie wiem czy mam się cieszyć czy płakać, no ale ok ;-)

Dodam ze swojej strony, że moim zdaniem forum ma sie dobrze. Spelnia swoj cel onanistyczno-sprzetowy jak najbardziej. Ja akurat jestem dlugo tutaj zarejestrony, ale aktywny bylem jakos z 2 lata na przelomie 2008-2010 chyba. To byl tez dla mnie moment kiedy znudzilem sie troche fotografia koncertowa i po prostu potrzebowalem dowiedziec sie wiecej o sprzecie.

Z perspektywy czasu mysle ze to byl blad. Powinienem bardziej skupic sie na fotografii i olac jednak caly ten sprzet. Teraz np. olewam go po calosci. Ale szkoda mi tych godzin i dni ktore stracilem na czytanie o obiektywach itd itd. Moglem ten czas poswiecic na czytanie o kompozycji itp. Czy tez po prostu robic zdjecia.

Jakbyscie wiedzieli czym powstaja nawet dzisiaj najlepsze fotografie np. w Polsce to byscie nie uwierzyli. Sprzet, a juz w szczegolnosci ostrosc jest tak malo wazna, ze nawet nie jest na 2 miejscu.

Ale to nie zmienia faktu, ze to forum jest dobre. Bo jest niezlym kompendium wiedzy o sprzecie. Tylko dlaczego oczekiwac od niego czegos wiecej? Osobiscie regularnie ogladam zdjecia 1-2 osob z tego forum. Jezeli chce ogladnac fotografie ktora mnie uczy/inspiruje to ogladam albumy czy odpowiednie portfolia.
        wiekszosc zdjec ktore sa tutaj odbierane w kategorii ochow i achow to zdjecia powyciskane w photoshopie, ktorych i tak za 20 lat nikt nie bedzie pamietal.

Dlatego nie ma co sie dziwic, ze Ci ktorzy robia niezle zdjecia, malo tutaj wrzucaja. Tych osob zwyczajnie nie interesuje krytyka ze strony onanistow-pikselowych. A takich tu na peczki. Wystarczy zobaczyc jaki lament na limit (nieaktualny) do 800px byl tutaj. Ze niby na 800px to wszystko jest super i ostre. Ale co z tego? Zdjec na komputerze i tak sie nie da ogladac, bo nie oddaja nawet polowy tego co pokazuja.

Komentarz

• Sergiusz
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2708

Wiesz, od bez mała początku ubiegłego stulecia producenci oferują nam coraz gorszy sprzęt wmawiając nowe prawdy o jego możliwościach. Jako przykład: pod koniec lat dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku w środowiskach zbliżonych do artystycznych aparat małoobrazkowy uchodził za sprzęt bez duszy a dzisiaj odrodzony jako pełna klatka święci triumfy. Fotografia cyfrowa nie sprzyja artystom. Jak się ma do płyty szklanej w formacie 30x40cm, z której można było zrobić kopię stykową 1:1 pełna klatka? Nijak. I nie chodzi o młyn na wodę producentów gotowych udowodnić wyższość pełnej klatki tylko o jeden szczegół. Szklaną płytę można było rozbić o kolano pozostawiając dowolną ilość sygnowanych zdjęć. Im mniej tym lepiej. Najlepiej jedno. Internet i komputerowe „kopiuj/wklej” powoduje, że umieszczone w sieci zdjęcie traci na wartości. Większość artystów nie ma nawet swoich internetowych stron. Mają kilka dyżurnych zdjęć spisanych na straty, które służą do ich PR. I w większości nie będą udzielać się na forach czy zakładać galerii bo i niby w jakim celu? Ja już dawno straciłem nadzieję na rozmowy o fotografii w sieci. Pokolenie neostrady łyknęło przesłanie producentów sprzętu i jego niemożliwości techniczne przesunęło na użytkownika dając cudowne narzędzie jakim jest RAW. I tak nastała epoka „wywoływania kamienia z cienia” ale zdjęć z tej epoki to ja też nie widzę aby przetrwały.

Komentarz

• akustyk
            gajowy
            • 2004
            • 12158

Zamieszczone przez allxages
            Dodam ze swojej strony, że moim zdaniem forum ma sie dobrze. Spelnia swoj cel onanistyczno-sprzetowy jak najbardziej.
            (...)
            ...ze to forum jest dobre. Bo jest niezlym kompendium wiedzy o sprzecie. Tylko dlaczego oczekiwac od niego czegos wiecej? Osobiscie regularnie ogladam zdjecia 1-2 osob z tego forum. Jezeli chce ogladnac fotografie ktora mnie uczy/inspiruje to ogladam albumy czy odpowiednie portfolia.
            wiekszosc zdjec ktore sa tutaj odbierane w kategorii ochow i achow to zdjecia powyciskane w photoshopie, ktorych i tak za 20 lat nikt nie bedzie pamietal.

Dlatego nie ma co sie dziwic, ze Ci ktorzy robia niezle zdjecia, malo tutaj wrzucaja. Tych osob zwyczajnie nie interesuje krytyka ze strony onanistow-pikselowych. A takich tu na peczki. Wystarczy zobaczyc jaki lament na limit (nieaktualny) do 800px byl tutaj. Ze niby na 800px to wszystko jest super i ostre. Ale co z tego? Zdjec na komputerze i tak sie nie da ogladac, bo nie oddaja nawet polowy tego co pokazuja.
            podpisuje sie obyczterema konczynami. jako wieloletni uzytkownik, rowniez niegdys aktywnie probujacy od-onanizowac CB. bez skutku zreszta...

pisze z perspektywy uzytkownika, dodatkowe uprawnienia i ewentualne domniemania konotacji prosze zostawic z boku...
            www albo tez flickr

Komentarz

• Franek_
              Bywalec
              • 2009
              • 206

Zamieszczone przez Sergiusz
              Wiesz, od bez mała początku ubiegłego stulecia producenci oferują nam coraz gorszy sprzęt wmawiając nowe prawdy o jego możliwościach. (...) I tak nastała epoka „wywoływania kamienia z cienia” ale zdjęć z tej epoki to ja też nie widzę aby przetrwały.
              Ja za to podpisuję się wszystkimi dostępnymi kończynami pod tym komentarzem. A w szczególności pod tą jego częścią:

Ja już dawno straciłem nadzieję na rozmowy o fotografii w sieci. Pokolenie neostrady łyknęło przesłanie producentów sprzętu i jego niemożliwości techniczne przesunęło na użytkownika dając cudowne narzędzie jakim jest RAW.
              Co prawda inicjatywa Miclesa jest szlachetna i aż dziw, że się nie zniechęcił po takim jej objechaniu. Fajnie byłoby bowiem móc podyskutować tutaj o zdjęciach na trochę ambitniejszym poziomie niż 'leci w lewo', 'przepalone niebo', 'prawe oko wypadło z GO'. Niemniej nie zapominać jednak należy, że to forum sprzętowe i jako baza wiedzy jest doskonałe. Niestety mam wrażenie, że sporo osób myśli, iż to właśnie ta wiedza jest najważniejsza, a nie ta dotycząca budowania poszczególnych kadrów, kompozycji (o wykład z której zwróciłem się zresztą swego czasu na CB) i tego typu sprawach.

Komentarz

• lMl
                Bywalec
                • 2011
                • 225

W sumie tak jak sobie czytam to faktycznie... 90% wątków tyczy się technikaliów.
                canon, olympus

Komentarz

• igor58
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1861

Akustyk,
                  Ty piszesz o od-onanizowaniu??
                  Nawet 70-300L łyknąłeś bez zmrużenii oka. To jest mega onanizm z dodatkiem hipokryzji...

Komentarz

• fomag
                    Właściciel forum
                    • 2011
                    • 1565

Zamieszczone przez akustyk
                    podpisuje sie obyczterema konczynami. jako wieloletni uzytkownik, rowniez niegdys aktywnie probujacy od-onanizowac CB. bez skutku zreszta...
                    Cóż, samo się nie zrobi, ale jeśli inicjatywa pójdzie od góry, to po dłuższym czasie może się uda. W celu zwiększenia dawki fotografii na forum zaplanowane i częściowo uzgodnione jest np. dodatkowy mechanizm galerii zintegrowany z forum (jakiś plugin do nowego silnika... szukamy/wybieramy/testujemy) aby móc wygodniej wstawiać zdjęcia i o nich dyskutować, znany fotograf, autorytet (znane nazwisko) oceniający merytorycznie wybrane zdjęcia (nie wszystkie, ale kilkanaście na miesiąc choćby), rozbudowa lekcji i bazy wiedzy z techniki fotografowania.

Dla sprzętowców też przygotowujemy nowe rzeczy, czy to podforum Serwis'owe (z udziałem CSI z ul. żytniej) czy.... ;-) ale to tym w swoim czasie.

Zauważcie, że drobne kroki zostały wykonane, choćby Hydepark z prawdziwego zdarzenia, powinien sprzyjać rozmowie nie tylko o sprzęcie.

Liczę na dobre chęci użytkowników i włączenie się w prace nad nowymi funkcjonalnościami czy też zmianami dot. forum. A będzie okazja, bo mam zamiar pytać właśnie Was jak widzicie pewne nowe rzeczy ... ale to założę osobne wątki
                    Na końcu wszystko będzie dobrze... a jak nie jest dobrze, to znaczy, że to nie koniec!

Komentarz

• Kolekcjoner
                      Obertroll
                      • 2006
                      • 18766

Ale Panowie jaki problem. Jak chcecie dyskutować o zdjęciach czy o "Fotografii" to jaki problem. To Wy tworzycie to forum - załóżcie wątek i do dzieła - naprawdę nie rozumiem co stanowi problem. Mogę zapewnić, że ze strony administracji/* nie będzie żadnych przeszkód - wręcz życzliwa przychylność . Natomiast takie narzekanie jaki to świat zły i jak to wszyscy są przeciw artystom to dopiero para w gwizdek .

/* - fomag mnie uprzedził
                      Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
                      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                      Kapitan Wagner

Komentarz

• akustyk
                        gajowy
                        • 2004
                        • 12158

Zamieszczone przez igor58
                        Akustyk,
                        Ty piszesz o od-onanizowaniu??
                        Nawet 70-300L łyknąłeś bez zmrużenii oka. To jest mega onanizm z dodatkiem hipokryzji...
                        auuuu...

masz trzy watpliwe tezy do udowodnienia; 1. bez zmruzenia oka, 2. mega onanizm, 3 hipokryzja. ty, bo mnie sie absolutnie nie chce nic wyjasniac. moje zdjecia, moje pieniadze, moj wybor

inna kwestia, ze to za diabla nie nalezy do tego watku...
                        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                        Zamieszczone przez Franek_
                        Co prawda inicjatywa Miclesa jest szlachetna i aż dziw, że się nie zniechęcił po takim jej objechaniu. Fajnie byłoby bowiem móc podyskutować tutaj o zdjęciach na trochę ambitniejszym poziomie niż 'leci w lewo', 'przepalone niebo', 'prawe oko wypadło z GO'.
                        rzecz w tym, ze taka niemoznosc na chwile obecna jest nie kwestia odgornych decyzji moderatorow czy administracji, tylko grona uzytkownikow, bo to jest forum uzytkownikow...

natomiast osobna kwestia jest, ze CB w tej chwili przyciaga i ma stale grono uzytkownikow, ktorzy to forum rozumieja jako sprzetowe niemalze wylacznie i takiej tresci tu szukaja. troche jak z mowieniem po polsku w Czechach - niby mozna, ale koniec koncow, jak sie na dluzej zostanie, to sie przejmuje zwyczaje autochtonow

pozytywna (mysle) wiadomoscia jest to, ze administracja ma, jak widac na zalaczonym obrazku, checi i pomysly, zeby pociagnac forum w kierunku bardziej ogolnym. to sie nie stanie pewnie od razu, ale...

Niemniej nie zapominać jednak należy, że to forum sprzętowe i jako baza wiedzy jest doskonałe.
                        rowniez mam takie wrazenie. co wiecej, znam caly szereg forum, ktore przeszly droge od specjalizacji do wiekszego "rozluznienia", ze skutkiem takim, ze na dzien dzisiejszy trudno na nich znalezc watki zgodne z profilem specjalistycznym. krotko mowiac, zrobilo sie pierniczenie o szopenie (polityka, religia, spoleczenstwo, ...). chyba rzecz w naszym narodzie, ze mamy 38 milionow nie bojacych sie wypowiadac specjalistow od: lotnictwa wojskowego, skokow narciarskich, ekonomii, formuly 1, ...

Niestety mam wrażenie, że sporo osób myśli, iż to właśnie ta wiedza jest najważniejsza, a nie ta dotycząca budowania poszczególnych kadrów, kompozycji (o wykład z której zwróciłem się zresztą swego czasu na CB) i tego typu sprawach.
                        to juz ocena subiektywna. z punktu widzenia glownego profilu tego forum, no to jednak te "sporo osob" ma racje, jesli mowimy o waznosci na tematu na CB...
                        Ostatnio edytowany przez akustyk; 984. Powód: Automerged Doublepost
                        www albo tez flickr

Komentarz

• Sergiusz
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 2708

Kolekcjoner- O pewnych zdjęciach nie da się napisać „leci w prawo” czy „coś tam znajduje się poza GO” Przynajmniej z tego prostego powodu, że na wybitnych zdjęciach po prostu nic nie ma. Przykładem niech będzie oklepany „Liść kapusty” Może on tam i jest ale niekoniecznie każdy musi go tam widzieć. Może dostrzegać za to wiele innych rzeczy a dyskusja będąca w temacie zdjęcia siłą rzeczy zmierzająca w stronę nieco bardziej abstrakcyjnego myślenia może przypominać OT jednocześnie nim nie będąc. Używając metafor czy przenośni łatwo się narazić na usunięcie posta co mnie dotknęło już parę razy. I nie mam tu na myśli pyskówek, które siłą rzeczy zdarzają się zarówno tutaj jak i na innych forach. Czasami dwa wyrazy mogą zawierać więcej informacji niż cała książka. Oczywiście nie mam pretensji, zażaleń itd. Tyle, że też specjalnie mnie to nie zachęca do takich dyskusji.

Komentarz

• akustyk
                            gajowy
                            • 2004
                            • 12158

O pewnych zdjęciach nie da się napisać „leci w prawo” czy „coś tam znajduje się poza GO” (...) Czasami dwa wyrazy mogą zawierać więcej informacji niż cała książka. Oczywiście nie mam pretensji, zażaleń itd. Tyle, że też specjalnie mnie to nie zachęca do takich dyskusji.
                            Kolekcjonerem nie jestem, ale sie jednak wtrace - zauwaz, ze to o czym piszesz to tak naprawde nie jest jakas cecha szczegolna CB. w przecietnym serwisie do pokazywania zdjec typu plfoto jest dokladnie to samo. a na plfoto mam konto od prawie 10 lat, wiec uwierz, ze niejedno widzialem

z autopsji nie zachecam nikogo do prob "rozwoju fotograficznego" na podstawie opinii spolecznosci internetowych. wszystko jest dla ludzi, ale warto zachowac dystans co do jakosci roznych opinii subiektywnych na temat prac artystycznych (ogolnie). opinia jest zawsze pochodna nie tylko jakosci pracy ale rowniez (nierzadko w wiekszym stopniu) opiniodawcy. a z jego wiedza i doswiadczeniem bywa roznie - zeby to delikatnie ujac.

ze sprzetem jest o tyle prosciej, ze mniej konfliktowo i "przyjemniej", bo latwiej o kryteria mierzalne nie subiektywne...
                            Ostatnio edytowany przez akustyk; 984.
                            www albo tez flickr

Komentarz

• Franek_
                              Bywalec
                              • 2009
                              • 206

rzecz w tym, ze taka niemoznosc na chwile obecna jest nie kwestia odgornych decyzji moderatorow czy administracji, tylko grona uzytkownikow, bo to jest forum uzytkownikow...
                              Agreed.

pozytywna (mysle) wiadomoscia jest to, ze administracja ma, jak widac na zalaczonym obrazku, checi i pomysly, zeby pociagnac forum w kierunku bardziej ogolnym. to sie nie stanie pewnie od razu, ale...
                              Również pozytywnie się na to zapatruję.

to juz ocena subiektywna. z punktu widzenia glownego profilu tego forum, no to jednak te "sporo osob" ma racje, jesli mowimy o waznosci na tematu na CB...
                              Pewnie, że subiektywna. Niemniej przynajmniej ja chętnie poczytałbym ambitne dyskusje o zdjęciach, może nawet swoje zeskanował i wrzucił. Sęk w tym, żeby fotografie były krytykowane w sposób konstruktywny, by móc coś z takiej krytyki wyciągnąć.
                              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                              (...) na wybitnych zdjęciach po prostu nic nie ma. Przykładem niech będzie oklepany „Liść kapusty” Może on tam i jest ale niekoniecznie każdy musi go tam widzieć. Może dostrzegać za to wiele innych rzeczy a dyskusja będąca w temacie zdjęcia siłą rzeczy zmierzająca w stronę nieco bardziej abstrakcyjnego myślenia może przypominać OT jednocześnie nim nie będąc.
                              Jak dla mnie zbyt wysoki poziom abstrakcji tego komentarza. Ale może przez nadchodzącą jesień i nowy semestr na uczelni trochę przygłupi się zrobiłem.
                              Ostatnio edytowany przez Franek_; 28541. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• akustyk
                                gajowy
                                • 2004
                                • 12158

Pewnie, że subiektywna. Niemniej przynajmniej ja chętnie poczytałbym ambitne dyskusje o zdjęciach, może nawet swoje zeskanował i wrzucił. Sęk w tym, żeby fotografie były krytykowane w sposób konstruktywny, by móc coś z takiej krytyki wyciągnąć.
                                IMHO, sa lepsze miejsca w sieci do tego celu, ktore oprocz lepszej optymalizacji pod katem prezentacji/krytyki zdjec, maja tez lepiej pod tym katem sprofilowana baze uzytkownikow (a generalnie o to sie wlasnie rozchodzi). jesli opinie nt. fot sa Twoim glownym zainteresowanie,, to poczytaj opinie chocby w tych watkach:

poprobuj i sobie cos wybierz. nie sadze, zeby CB kiedykolwiek bylo pelnoprawna alternatywa takich serwisow. a subiektywnie rzecz biorac lepiej byc dobrym lekarzem, niz przecietnym lekarzo-dekarzo-piekarzo-pilkarzem

niezaleznie od tego spokojnie pokazuj foty na CB, bo czemu nie? tylko przy czytaniu opinii uwzgledniaj roznice w odbiorze wynikajace wlasnie z profilu tego forum...
                                Ostatnio edytowany przez akustyk; 984.
                                www albo tez flickr

Komentarz

Pracuję...